Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Upgrade PC #4: jak jsem skončil u low-endu pro socky

A tento zdroj by použít nešel? http://www.cartft.com/catalog/il/1025

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Môj človek, akurát som ten upgrade ešte nerobil (E7600+4GB DDR2+SSD120). Mal si vybrať dosku čo má DC 12V "jack", tam máš potom široký výber vhodných zdrojov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je šílená raketa (cena). Podíval bych se na aliexpress. Je tam úplně ten samý (nebo alespoň byl). S 11A 12V zdrojem v setu jsem ho pořídil za cca 900Kč.

P.S.: To je odpověď na SA BO. Nevím proč se to hodilo pod tebe.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Libore: šlo mi o to, zda by vůbec bylo možno použít tento typ zdroje, než přímo o nákup tohoto konkrétního kusu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já pico PSU používám ve svém torrent PC už 2 roky. Je to podvoltovaná Core I3 Ivy bridge, s pasivnim chlazenim a připojenej je 1TB 2,5" disk. Celá ta věc žere pod 20W idle a full load (prime95) je kolem 35-38W. Tzn rezerva je tam ještě velká. Důležité je sehnat si trafo co má dostatečnou sílu a účinnost.

Jinak ještě k autorovi článku. Poslední dobo use tady ukazuje podstata věci kam jsme to vlastně dospěli. 3 Klíčové osoby zde vydaly články že PC vlastně nepotřebujou. Jeden dodnes přežívá na Core2 quad (která pro mě byla nepoužitelná v den kdy vyšel Nehalem a dnes už bych se nad ní zasmál (pomalejší jak moderní I3, hlavně herně je to tragédie), druhej jede na Apple G5tce to už je nejen slabé ale i total atypické. A třetímu stačí ten nejnišší kancl celeron. Přiznejme si to, všichni tito useři držej ten stroj spíš z nostalgie, a nebo aby měli něco so spustí win32 x86 SW kdyby byla potřeba.

Jinak defakto PC nepoužívají, hry už nehrajou a ani výpočetně (práce s videem a pod) jej nepoužívaj. Tzn tohle je typická sorta lidí co se o HW zajímá, fandí novejm věcem ale už to nemaj doma a na 90% nikdy nic takového už nekoupěj, tzn pro výrobce celkem problematická situace. Chtělo by to přijít s něčim co tyhle "staé pařany" vrátí zpět do hry. Já sám jsem se dostal do podobné situace, resp mam tunu výkonéhi HW, ale už hodně dlouho jej skoro nepoužívám, rvu do toho tunu peněz dál a dál, a jen si řikám kdy přijde ten den kdy to hodim celý na aukro a pojedu na té I3 co mam na torrenty/virtual jako na jediném PC, zbytek bude jeda z mejch retro mašin na staré gamesy protože ty nové mě stejně nebavěj. A to bude vše, žádné moderní výkonné PC doma nebude.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

K tomu musím něco doplnit: logout není člen redakce. To, že občas něco od něj u nás vyjde, je dáno zajímavostí témat, o kterých píše. Nemůžeš z toho ale vyvozovat něco o celém serveru (pokud se dobře dívám, tak logout u nás má vydáno 11 věcí za téměř 3 roky, resp. poslední rok je to 6-7 věcí. Dále WIFT má v tuto chvíli podobnou produkci, jelikož z redakce před nějakou dobou odešel a píše si spíš takové své zajímavosti (které kdykoli rádi vydáme). A to, že se to zrovna sešlo tak, že jsem se potřeboval k jeho poslednímu blogpostu taky vyjádřit a současně v té době upgradoval své PC, je jen shoda okolností. Jak jsem už pod jedním příspěvkem psal, to že já osobně se bez toho obejdu (pod "toho" si představ třeba Haswell-E / GTX Titan Z), neznamená, že bych to nedokázal využít. Stále dělám výpočetně náročné věci (x264/x265 encoding, RAWy, Hugin, ...), ale už to není v takové míře jako před 13 lety, kdy moje vysoce přetaktované PC encodovalo videa 24hod denně / 365 dní v roce.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

„Jinak defakto PC nepoužívají, hry už nehrajou a ani výpočetně (práce s videem a pod) jej nepoužívaj.“

Článek je o PC běžícím spoustu hodin denně. Takže jde asi o totéž, co v mém případě: PC je používané, a to intenzivně, jen prostě náročnost jeho typických úloh neroste tolik, jako výkon počítačů.

Před 10 lety když měl člověk celkem solidní PC, což v té době mohlo být lepší Pentium 4 s 1 GB RAM, pustil na tom VisualStudio, webový prohlížeč a pár drobností (souborový manažer apod.), docela se ten počítač zapotil.

Dneska nějaké PC s Pentiem G, 6 GB RAM a SSDčkem je takový lepší low-end, ale výkonově nemá žádný problém rozjet dnešní verze všech těch aplikací a navrch vedle toho ten 10 let starý počítač ve virtuálu.

Čili při takovém použití nejenže už není nutné brát ohledy na výkon PC, ale dokonce i tak už má i lepší low-end výkonovou rezervu.

Když do takové situace dojdu, proč by mě měl zajímat další výkon navíc? Spíš mě budou zajímat jiné parametry, jako právě spotřeba, hlučnost, rozměry.

Ostatně právě to je důvod, proč PC ustupují notebookům. I tady už výkon neberu jako tak klíčový parametr, pro potřeby většiny lidí existuje na trhu dostatečně výkonný notebook. Nicméně i pak pořád vidím výhody PC, hlavně pokud se na delší práci nehodlám hrbit u notebooku a chci pořádný monitor a pořádnou klávesnici, čímž notebook nahrazuje jen samotné PC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Keď ale upgraduješ do nejakej pôvodnej skrine či už mATX alebo ITX kde je miesto na zdroj tak nebudeš predsa dávat DC 12V adaptér, nie? Sám mám takú dosku čo má aj DC vstup ale mám klasický 300W zdroj lebo nebudem tam mať veľkú dieru po zdroji. A skriniek kde sa rátaju bez zdroja je ako šafránu a aj tak sa do nich nič nezmestí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti vadí díra po zdroji, můžeš si nechat vystřihnout záslepku z plechu, případně do ní rovnou udělat průchodky a úchyty (např. stahovacími pásky) na ten 12V zdroj..

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Já tam posledně narval dva 80mm ventilátory…

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

Jistě šel, ale jak píši, nemám zatím potřebu to řešit. Věřím, že se jednoho dne výrobci zdrojů přizpůsobí tomu, že desktopy "žerou" zase tak málo jako v dobách např. 486. Můj 400W zdroj zatím stále spolehlivě slouží a dokud nezačne dávat najevo, že "se loučí", nemá smysl to řešit.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

tohle jsem si myslel taky... ale jednou se můj zdroj rozhodl odejít ve velkém stylu a pustil do PC komponentů přepětí... výsledek: zničená základní deska a HDD.

šance na tohle nejsou sice velké, ale strategie "počkám až odejde zdroj" není bez rizik.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

tím jsem myslel že při pravidelné inspekci a čištění si nevšimnu kupříkladu nafukujících se kondenzátorů apod. ale je to seasonic, takže...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem si myslel, že si blížící se katastrofy všimnu, ale bohužel ne každá blížící se porucha se projeví nafouknutím kondenzátorů a podobnými snadno identifikovatelnými jevy...

bohužel zdroj je jedna z mála věcí, která při poruše může oddělat další součástky, proto by se měl projistotu co pár let vyměnit. Sice šance na nepředvídatelnou poruchu(která vám zničí PC) jsou malé, ale zároveň nejsou nulové...
Jako nechci vám nic vnucovat, spíš jen taková dobrá rada :-)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem nechápu, proč jim to tak trvá.
Už roky tu jsou hromady sestav, které se ani teoreticky nedostanou přes 150 W a v klidu jsou někde kolem 50 W a zdroje začínaly na 350 W, občas nějaký 300 W a teď jsem snad konečně zaznamenal i nějaký 250 W.

Člověk by čekal, že udělat méně výkonný zdroj není takový problém.
Nebo by ho nikdo nekupoval, protože jsou všichni zpovykaní těmi výkonnými a 200 W by jim přišlo málo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"průměrná" spotřeba neznamená, že je to zároveň maximální spotřeba, proto se opravdu málo výkonné zdroje nedělají.

Ono nestačí si jenom spočítat průměrnou zátěž systému v klidu (hdd + procesor + grafika + operační systém v klidu)... ono je dost možné, že jednoho dne budete využívat mnohem větší kapacitu: všechny PCI sloty zároveň (wifi karta? zvuková karta? atd), dvd-mechaniku, USB sloty (flaska, externí disk, atd) a k tomu bude systém zpracovávat nějakou náročnou operaci, kvůli které využítí CPU (a grafiky) vystřelí na 100%. Vždy je potřeba mít slušnou rezervu pro všechny eventuality.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jop, ale ta účinnost bývá obvykle horší :-) počítej cca 80% účinnost 12V adaptér a toto bude mít třeba 95%, tím jseš na nějakých 76% účinnosti a to už bude lepší 400W zdroj.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Ono netreba teoretizovat, treba pomerat, nieco pomerane je na http://www.computerbase.de/2014-04/amd-athlon-5350-kabini-sockel-fs1b-te... nad obrazkom s DCDC+adaper LCpower - ziadna slava..., pod obrazkom s ATX zdrojom. Eurocase dava adapter s takou ucinnostou http://www.edsystem.sk/IMGCACHE/_515/515219_0f.jpg, ten mam ja doma, v IDLE je odber zostavy s Ci3 cca 2A, s Athlon 5350 cca 1Ampér.... pozri.....http://www.edsystem.sk/IMGCACHE/_515/515219_0f.jpg

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ten zdroj vychází hodně dobře :-) za ty prachy. Každopádně máš tam 84-92% účinnost. Ještě musíš těch 12V proměnit na 5V a 3,3V, kvůli tomu jsem napsal, že to picoPSU bude mít cca 95% účinnost.

Ohledně toho skopčáckýho článku - neumím německy, každopádně mi přišlo, že ty hodnoty měřili před tím picopsu a ne pred 12V zdrojem :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jenom upřesnění. Vaše deska nemá PCI-E 3.0, ale "jen" 2.0. Čipset H81 víc neumí...sic nejspíš jen "softwarově". Osadit tu desku dvěma 16GB modulama teoreticky jde, ale našel jsem jen ECC moduly téhle velikosti a kdo ví, zda by korektně fungovaly bez podpory ECC ze strany čipsetu.
Mám doma picoPSU zdroj a úspora energie je proti novému Seasonicu 400W asi 2-3W. Na srdíčku to zahřeje, ale musíte si uvědomit, že i z dlouhodobého hlediska je to úspora na elektřině nula nula prd a jen si zkomplikujete život v případě úmrtí toho picoPSU. Jiný ATX zdroj se Vám doma nejspíš válí, ale picoPSU? Nebo ten zdroj co ho krmí? Ono kvalitní 12V/19V zdroj se slušnou účinností při 6A a více také není žádná láce.
Je to necelé dva roky co jsem postupoval podobně jako vy. Snižovat příkon a najít rozumné minimum příkonu s rozumným poměrem výkonu. Časem jsem vyškrtal všechny ty rádoby úsporné systémy počínaje AMD A1 konče Intelem BayTrail. Úspora několika jednotek wattů za cenu nemožnosti upgradovat a značně kulhajícího jednovláknového výkonu my za to nestojí. Radši koupím Haswell na plnotučné desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doska je výborná, asrock je uplne vpohode, cipset uplne vpohode, ma co potrebuje... Jedine dokupit SSD na system a ten HDD na ostatne nechat a nastavit APM na disku na 1, vypinal by sa skoro okamzite ked by sa na nom nepracovalo, ja to tak mam, pohoda uz 3 roky... Skusit vyhodit grafiku a pokusit sa najst nejake minimalne nastavenie hry, ci nepojde aj na tej Intel.... ja mam cez DCDC+adapter zdroj napojeny uz cez 3 roky Ci3-3225/Ci3-2100/+SSD+HDD+dvdrw+... a spotreba idle super 21-25W, hlavne je to nehlucne a funguje to a aj cena, odporucam zakupit a otestovat, stoji par supov cca 12 euro http://www.partis.cz/index.php?gid=2092 a adapter http://www.partis.cz/index.php?gid=2562 alebo podobny...

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

deska výborná není ani náhodou. Mnohem lepší volbou je něco s B85. Proč? Právě kvůli té podpoře PCIe 3.0, více SATA3, možnosti výstupu USB3.0 na čelo skříně (fakt někdo zapojuje flashky zezadu, nebo má odtamtud natažený nevzhledný "prodlužovák"?).
Může se hodit i podpora Intel Smart Connect Technology, nebo Rapid Start Technology.

Každopádně díky za tip na ten DC-ATX měnič. Řeším podobný problém.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ve shodné cenové relaci je třeba Gigabyte GA-B85M-D2V s lepší výbavou, ale nemá PCI. B85 s PCI by bejvalo znamenalo +400Kč k ceně desky, což opět byla zbytečnost. SATA mi stačí 3ks (stávající deska má 4), USB 3.0 mi stačí vzadu (resp. vytažené kabelem na stůl). Každý holt máme jiné potřeby.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

z mého pohledu je to zbytečně seškrcené. Ale jak píšeš, každý máme jiné potřeby. Já raději své potřeby lehounce naddimenzovávám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to o prioritách. Já si zrovna říkal, že pan Ježek bude jeden z těch, co dají přednost COM a LPT, před technologí kterou u toho PC nevyužijou a nebo by byl její přínost minimální. Pokud ten počítač běží 14hodin, pravděpodobně by Vás taky nevytrhlo, kdyby systém startoval místo 1 minuty pět vteřin.
Sám mám v ložnici podobnou sestavu, akorát trochu multimediálnějc vybavenou Asrock desku (ASRock H81M-HDS) s Pentiem G3258. Svoje to plní a mám vyzkoušeno, že na ní jde to Pentium taktovat.

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to sice už čirá perverze, ale vědomí, že do desky mohu přímo připojit MS Mouse 2.0, kterou mám od roku 1994, je prostě k nezaplacení :-).

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

K tej doske som napisal, ze pre JEHO potreby je OK,.... samozrejme ze B85 je inde ale riesime konkretnu vec, jemu je jedno ake ma pciespress pre grafiku... ale pohoda...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

k těm adaptérům ... myslíš, že by se dal použít napájecí zdroj pro LED pásky? Se mi líbí tenhle http://www.tsbohemia.cz/zdroj-tle-ups-pro-led-pasky-60w-ip20-12v-s-vnitr...
právě protože bych k tomu mohl dát nějakou 12Ah baterku.
Bohužel k tomu zdroji nemohu najít datasheet.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam pri jednom PC pouzity zdroj-adapter, ktory tiez ze vraj bol urceny pre LED pasiky 12V/4A.... stal 8 euro... podla mna bude vpohode... len ta cena... ale zase je to aj UPS-ka... ako chceš...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

já to právě potřebuju na běh domácího serveru. Ne že by mi nějak často vypadávala elektřina, ale ... zrovna když to nejvíc potřebuješ, tak jak na potvoru vypadne. A takto bych měl šanci nějakou tu hodinku živit server + wifi, tj. s noťasem by se dalo bezproblémů pracovat.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

tak pre teba to bude dobra volba.... skus to a daj vediet, za 12 euro ten Eurocase DCDC je paradna kupa.... ja ich mam 2, jeden uz cez 3 roky a aj moji kolegovia uz prisli tomu na chut :D

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

jsem konečně našel kdo to vyrábí, MeanWell. A tam jsou k dohledání i datasheety.
Musím změřit, jestli mi bude stačit 60W, nebo mám raději vzít 100W (PSC-100A). Účinnost těchto zdrojů je kolem 81% v případě 60W zdroje a 86% v případě 100W zdroje. Zvlnění se vejde do ATX normy. Takže je to OK.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Mě hypoteticky pro mé potřeby zatím s ohledem na tu GTX750Ti dává smysl spíš to 150W picoPSU, protože přeci jen spotřeba leze ve hrách přes 100W.

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Můj milý Ježku, zklamu tě. Neušetříš vůbec nic a víš proč ? Investováním od úspor obhajuješ, to proč si koupit novou hračku. Jenže takovou úsporu, letos udělá víc lidí než jen ty. Energetické společnosti to pocítí, tj menší odběr= menší výdělek. Ale je celkem jasné, že oni méně vydělávat nemůžou, takže co udělají ? No ano zdraží energie :-). Stejné to bylo a je s vodou, všude se píše jak uspoříme tím a tím, no a když domácnosti nakoupili úsporné spotřebiče, tak společnosti spravující vodu, oznámili, že mají nízké odběry a musí zdražit. Takže jakákoli úspora je naprosto zbytečná. Firmy které komoditu dodávají uspořit nemohou, protože už teď, řadoví zaměstnanci berou životní minimum a vedení si na své platy nesáhne, to by radši způsobili armagedon. Takže tím že se tu každý čecháček snaží uspořit, nakonec jen roztáčí šílenou konzumní spirálu, která je rychlejší a rychlejší. Výsledek je v tom, že za energie nic neuspoříme a ještě utratíme pachy za relativně levné, úsporné ale shitové nové spotřebiče. To je panečku kšeft co ? Jste tak naivní, jak děti na základní škole, co si myslí že se z nich svět posere :-).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ty si taky naivní, nehledě že jsou to bláboly, tak né všichni bydlíme v králíkárně, vlastní studna stále není sci-fi a naopak solární panely se ze sci-fi krajiny začínají přibližovat k normálnímu použití i pro jednotlivce (ano sol.elektrárna je jen pro vyvolené, ale na vlastní barák si je může dát kdokoli). Navíc úspory se ti za poslední 3-4 roky snížili asi o 20% díky ČNB a jestli věříš, že když se něco podělá, že ti ty číslíčka na účtu někdo vydá, můžeš jít znovu na základku sám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje myšlenková konstrukce má jednu fatální trhlinu. Jistě jsi dostatečně chytrý a úžasný na to, aby na ni přišel.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Takze si to zhrnme.. Ci upgraduje za usporou alebo nie, vlna zvysovania cien nastane. Takze tym, ze uspori nejake watty upgradom, usetri nakoniec viac, nez vychadza z jeho kalkulacii teraz. :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

bingo :-).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pane Dave Tramtunberk neni to ale nahodou dobre ?
Protoze za stejne penize budou nase technologie _EFEKTIVNEJI_ fungovat cimzto padem tu nenechame nasim potomkum jen spalenou zem ? (a kryz oni budou investovat do inovaci tak treba i jejich potomci se dozijou zelene krajiny?)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ze nikdo nedela vyrobu energie efektivnejsi, ale pouze zvysuje ceny protoze jim klesa odber.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

no a tim ze klesa odber tim se spali mene :)
proste a jednoduche, nevim co na tom neni jasneho...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Myšlenku máš určitě dobrou a chvála hodnou, ale bohužel tak naše společnost nefunguje. To že tak přemýšlíš ty bohužel neznamená že tak přemýšlí lidé co jsou u pramene. Bohužel všechny peníze co si myslíš, že "investujem" do budoucnosti nebo v rámci ekologie a tak, vlastně vůbec ve skutečnosti ničem nepomáhá, peníze se prožerou jinde, jen ne tam kde mají. Např. jak lidé reágují na můj předešlí příspěvěk, tak bych vyzvydhl ty bájné solární panely, protože dotyčný prý nežije v králíkárně a tudíž si sním vystačí a že je to ekologické a kde si co si. To může říct jen naprosto neznalý člověk. Solární energie je stejně ekologická jako elektrárny na uhlí :-). Jediná skoro čistá energie je bohužel z jaderných elektráren, popř. úplně nešťastné nebudou ani větrné a vodní. EKO teroristi si totiž neuvědomují, nebo spíš nechtějí uvědomit, jak ekologii zatíží výroba těch panelů a jejich likvidace. Vlastně všechny názory co na mě reagovali byly naprosto zcestné, ale má smysl se hádat ? Já to nemám zapotřebí. Toho odpadu co jejich stylem života vzniká a jak nahrávají energetickým společnostem. Ale jistě mají svojí pravdu jako já mám svou :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Výroba a likvidace solárních panelů zatíží ekologii, zatímco tebou opěvované jaderné elektrárny se jen tak objeví a pak zase zmizí :-) To je podobně blbej argument, jako třeba, že výkup lahví je neekologický, protože se musí odvážet.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tam je spis problem s efektivitou na m2 a jejich neefektivni vyzuiti. Jaderna elektrarna je mnohem mene skodliva nez solary na orne pude o stejnem vykonu = mnohem vice znicene zelene, vetsi eko zatez, a stejne se nezbavis nutnosti mit zalozni elektrarnu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je prave ta pitomost ze poslanci sli na ruku smejdum co na urodny pole nechali dat kvanta panelu misto toho aby podporili lidi, co daj panely na zastaveny plochy - strechy, garaze apod. v tomhle srovnani jsou solary samozrejme zhuverilost

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ale prece hlavni duvod je vydelat. Kdyby mel kazdy vlastni solar, tak by si vyrobci energii nic nevydelali a to prece nemuzeme dopustit. Je prece lepsi aby jedna firma zabrala pole solarem a vydelavala na tom, nez aby lidi meli energii zadarmo z vlastnich solaru.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

tu možnost vydělat má vlastně každý. Můžeš si stejně tak jako jiní postavit vlastní FVE či vodní elektrárnu. Nebo si stejně jako jiní můžeš koupit akcie ČEZu. Je to jen o prioritách

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, opravdu muzes?
Ono to není tak jednoduche. Velmi jednoduse se ti muze stat, ze ti proste nejaky urednik zakaze postavit si FVE ci vodni elektrárnu (tam je to ještě pravdepodobnejsi) a muzes se stavet na hlavu, ale nepostavíš si nic (bavim se o CR)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ano nastesti v kralikarne zit nemusim, ale jinak hledate mezi radky neco, co tam neni. O ekologii sem nerikal nic, beru to pouze z osobniho pohledu, kdy mi solarni panel pomuze k vetsi nezavislosti na energetickych kolosech a usetri nejakou tu kacku, jestli budou nekdy na takove urovni, ze budu moc poslat CEZ k sipku a odstrihnout se od verejne site bude to splneni snu, ale to v nasich podminkach vidim blede aspon prozatim. Vetrnika mam taky v planu, ale dostupnost je zatim slaba resp. pomer ceny a uzitku i kdyz v AUS a USA sem videl par nadejnych firem a jejich produktu. Vodnik by byl idealni bohuzel tady u nas neni v blizkosti vhodne misto, ale dolejc ve vesnici pod nami uz se nasel pan, co ma v planu malou vodni el. pro obec a mozna bude stacit i pro nas, co jsem slysel jsou hlavne prekazky v zapojeni se do ver.site..jinak nejsem zadny ekoman, spis je to snaha o sobestacnost a usporu zivotnich nakladu.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Problém to není, ale je to velmi drahé a navíc musíš být šikovný. Jistě dokud budeš chtít být napojený na veřejní sít tak budeš furt něco platit a navíc je tu samozřejmě neochota něco takového koncákům povolit. Řešení by bylo se do sítě prostě nepřipojit a vytvořit si vlastní sít. Ale i s šikovností to může být finančně náročné. Je jasné že ze zdroju vodních, slunečních a pod. je hodně proměnný výkon. Když pominu centrálu na zpracování výkonu, tak aby jsi udržel stabilní napětí v síti, musel by jsi to hnát přes akumulátory, no a jak víme ty nejsou nesmrtelné, jsou drahé a mnoho dalších nevýhod. Jde to ale nemyslím si že je to pro běžný barák výhodné i kdyby jsi byl schopný si materiál nějakým způsobem opatřit sám. Nehledě na to že by jsi potřeboval elektrický plot proti lovcům drahých kovů. Ale na toto téma se nechá kecat celý večer jak co by šlo udělat, faktem zůstává že na to nikdo z nás nemá čas, protože musíme vydělávat na daně :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak pochvalim sa, ja som jeden z tych, co ma na streche fotovolt 2kWp /8x230Wp panel/ montoval som si ju sam, aj vyrobil menic-striedac a vsetko... ohrev TUV.... minulorocna uspora na elektrine cca 330 euro... naklady na stavbu boli komplet cca 1200 euro. Nieje to bohvie co, no kedze som elektrotechnik, chcel som sa trocha pobavcat.... foto http://www.kapaaudio.sk/domsolar2.jpg meranie nejake pre elektrotechnikov ako behemot https://www.youtube.com/watch?v=unfFzFyguQI&feature=youtu.be

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné pěkné, nicméně celý barák tím neživíš že ? Dokud s tím jen ohříváš tak odpadá potřeba udržet proud v rozumných mezích, ale kdyby jsme tim chtěli napájet i běžnou spotřební elektroniku, bylo by třeba tam mít právě ty akumulátory...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Setrit treba zacat tam, kde je to najjednoduchsie a najprinosnejsie, jeden z najvecsich zrutov je ohrev TUV - teplej uzitkovej vody, cize tepla voda v dome ako som pisal..... ta elektrarna je presne tak spravena, ze mi od marca do novembra ohreje tolko vody, kolko potrebujem a vobec nemusim dohrievat zo siete, v zime mi teplu vodu zabezpecuje kotol....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to je jen na ohřev vody a tak, to je dobrý, třeba místo plynu, tam kolísání ani moc neva. Ale nedejbože když to blázni pouštěj doma do zásuvky pro snížení celkové spotřeby. To pak přejde mrak a výkyvy v příkonu desítky procent. Todle je potom skvělý pokaváď máte ostrovní systém, jinak přelejváte problém z těchto nesmyslů na všechny ostatní, aby pak vyřešili problémy s rozvodnou soustavou. Kdyby tohle měl na baráku každej druhej a používal to k napájení spotřebičů, tak instalovanej výkon ve všech solárních elektrárnách je oproti tomu na rozvodnou soustavu jenom pírko.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Problematiku FV poznam a som v nej celkom doma, ano, je to ostrov iba na ohrev TUV, setrit treba tam, kde sa to najviac oplati, ohrev vody v dome spotrebuvava najviac elektrickej energie... spirala spapa aj "nepeknu elektrinu" funguje to skvelo u 2 sezony, zacina 3-tia. v lete je boiler nahriaty stale na max, nieje problem detom napustit bazen teplou vodou a tak.... striedac je s MPPT trackerom, na konci je most s 4x 47N60, frekvencia 50Hz, obdlzniky... skusal som na to napajat aj pajkovacku, susic na valsy a tak :D pohoda.... Na teplu vodu potom treba pripojit aj myčku aj práčku v dome a potom klesa este viac spotreba, na výstup vody z boilera treba dat temostaticky ventil koli vysokej teplote vody a pohoda...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To zní docela rozumně. Nechcete ty elektroniky dělat ve větším? Můžeme to seriózně nabídnout k solárním sestavám (panely, měniče, beterky máme).

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

menic som vyrabal a pajkoval doma, no vyvoj bol v spolupraci s velmi dobrym panom z ČR, fakt hlavicka a je velmi ustretovy, par dobrych napadov som do toho projektu dal aj ja.... pan Oplocky..... www.oplocky.cz kontaktuj ho, istotne aj ty so svojimi vedomostami a skusenostami mas co k tomu povedat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj napsal jsem mu. Mám i známou firmu co dělá stavebniny a všechno okolo vč. topenařiny, tak bychom mohli být schopní dohromady dodat i sestavu na klíč. Ozvu se případně skrz nějaké bližší praktické zkušenosti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

najdi si na mna mail, som v obore ako ty, mozno niekedy kupis pivo :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to jen na ohrev TUV, tak by tisickrat lepsi bylo pouzit obycejny kolektor. Da se to doma vyrobit taky, ucinnost vyssi (i pri zatazenem nebi), eko stopa mnohem tenci a realizace (plech, sklo, trubky a solarni cerpadlo + nejaky trojcestny ventil) 100x jednodussi. I kdyz pravda, mozna ne pro elektrotechnika.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

never tomu :D fakt never tomu.....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to nejsou aspoň vakuové kolektory, tak se nechytáte. S těmi se to dá předehřát i v zimě, ale jinak ani omylem. A stojí pořád docela ranec…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolegovi vyse to funguje taky jenom od jara do podzimu. V tom se podminky nezmeni. Rozdil mezi vakuovym a nevakuovym kolektorem bude prave nejvic v zime, kde to neresime.
Pokud si to budu delat doma sam, urcite se dostanu hluboko pod 1200 EUR pri stejnem nominalnim vykonu 2kWp (~2 az 3 panely). Vsechno ostatni je plus. Za ty penize by se to mozna dalo koupit i hotove a ve vakuu.
Jediny problem vidim ve vedeni trubek proti kabelum skrz strechu/stropy. Proto jsem si je nechal natahnout uz pri stavbe. Az to bude zajimave kolektory tam polozim.
Navic ten kolektor bude pracovat na veky s minimalnim ubytkem ucinnosti, ten FV panel po 15 letech skonci na 50, v horsim pripade na 30% vykonu. Kolektoru staci prebrousit kryci sklo ;-)
Opravdu nevidim duvod, v cem by FV ohrev vody mel byt vyhodnejsi nez kolektor - poucte mne.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

to by aj mna zaujimalo, preco by malo byt FVE lepsie

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

to by aj mna zaujimalo, preco by malo byt FVE lepsie

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

o ekologii nemluvim, mluvim o efektivite vyuziti stavajicich zdroju
nebo jeste jinak receno, dle vas by bylo lepsi zustat u toho co funguje, co mame ted a neinovovoat, zrusit vyzkum ? kdo stanovi kdy je presne ta vhodna doba ted to zastavte dalsi vyvoj uz nebude efektivni ? proc to nemit zastaveno kdyz jsme upgradovali na praci s pazourkama ?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ale já jsem přece nic takového neřekl, jako zastavit vývoj a pod. Jen tvrdím že řešení v podobě montování foto panelů je slepá cesta, teda aspoň takových panelů, které mají životnost 10 let s nízkou účinností. Celkově je podle mě tenhle trend decentralizace bez budoucnosti. Faktem zástava že Jaderná elektrárna s životností desítek let a s minimem odpadního materiálu, je zatím a dlouho ještě bude nejneekologičtější. Budoucnost může být získáváním energie z oběžné dráhy, z hloubkových vrtů, nebo termojaderné fůze. I když budem bůh ví jak efektyvní, tak na planetě je X miliard lidí, a co si budeme namlouvat to prostě žádné vodní a větrné elektrárny, co se plánují v dohledné době ani zdaleka neutáhnou. Taky poukazuji na to, že co se možná může na první pohled jevit, jako výhodně, úsporné a ekologické, tak vůbec být nemusí, už jen kvůli masáži lobbistických firem. Chápu že je to pro drtivou většinu lidí zde nepřekousnutelný fakt. Když jsme u té vědy a vývoje, proč se třeba neřeší stabilní termální prameny nebo dlouhodobě stabilní podmořské nebo i nadmořské vulkány ? Takový vulkán generuje díky termodynamice obrovské vířivé proudy, které by roztočili několik turbín co má Temelín, ale nikdo o to zájem nejeví, přitom zrovna tato energie by byla velmi čistá.

Jinak spoustu lidí se tu na mé téma snaží navázat nesmyslnými výlevy. Prosím založte si vlastní téma, mě ty vaše blbosti fakt nezajímají, dogma že to souvisí s tématem je mylné.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Dave Tramtunberk nevim co porad mate s tema panelama, ty jsem vubec nekomentoval, celou dobu resim prvni 3 very vaseho originalniho prispevku - zbytek je onicem. To ze v nasich krajinach neni panel zrovna moc efektivni vi snad kazdy ne ?
Solarni energetika patri na saharu...

Pointa meho prispevku neni vubec o tom jestli je lepsi jaderna nebo solarni energie to je me osobne uplne u prdele, co povazuju za dobre je nemit VUBEC tu POTREBU stavet NOVOU elektrarnu tim ze vsichni prejdou z 60% efektivnich napajecich zdroju na 80+, z klasickych zarovek na LEDky atd..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A když nepřejdou, tak ji to nakážeme, resp. zakážeme prodávat? Úžasný.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ano to přesně říkám. Začíná velmi růst poptávka po těch, co si někde sehnali blbej soustruh starej třeba sto let ze zrušené fabriky, protože ta vaše slavná moderní výroba produkuje materiály tak strašně na hovno, že už si lidi začínaj doma zase dělat kovové součástky do přístrojů, nástrojů, zařízení apod., včetně aut, traktorů a podobně a upravovat si to vlastními silami. Že ten starej soustruh žere jako tank? Ano, ale taky bude fungovat věčně, na rozdíl od všech těch elektronickejch nesmyslů co jsou neustále pos*. A to nemluvím vo tom, že zkuste si nechat udělat na zakázku nějakej díl třeba do motoru starýho auta. Vám řeknou pálku že za to máte půlku jiné ojetiny.

A s úspornejma motorama u novejch aut jděte taky pěkně do tmavejch míst. Díval jsem se na ty slavný nový litrový auta a děláte si prdel? Město 8-9 katalogovej odběr? Takže reálně to stejně bude jezdit za 10? To asi není moc úsporný, že? A když tomu šlapete za krk, tak to hovno jede a pak to ve výsledku bere víc, jak můj polofunkční B234L 2.3T-16 147 kW. Teď už je to tragedie, to zas ne že ne, podlatkový řídicí systém je, no, problém, a tady během pár měsíců degradoval do těžké nepoužitelnosti. Předpokládám ale, že po kompletní výměně řídicího systému za elektronický (Trionic) a nějakých spotřebních dílech to bude bez problémů jezdit ještě dlouho a možná o litr-dva dráž jak nějaký litrový prdítko, se kterým jezdit bude taky o zdraví, protože se s tím ani NEDÁ předjíždět. Když se na ty moderní auta dívám, tak začínám velmi seriózně uvažovat o tom, že do toho těch pár desítek tisíc navrážím a případně se pokusím o KOMPLETNÍ renovaci (včetně vyvaření a celolaku karoserie) a udělám z toho veterána, protože to bude stokrát lepší jak nový auto. Už jaksi jenom tu výbavu dneska nemá kolikrát ani nový auto za půl mega, to asi něco vypovídá…

S jakejmakoli dalšíma spotřebičema je to stejná analogie. Plastový šmejdy co nic nevydrží a mají na tom vylhané parametry, to si nechte. Jestli mi to bude vyhovovat, tak si to pořídím dobrovolně, nejsem zvědavej na takový experty co mi to budou přes režimní regulace násilím nutit. Taky by mě zajímalo, za co si to mám potom koupit, když mi řežim ukradne většinu peněz na úřednický budižkničemy a pak mi bude rozkazovat, co si mám kupovat.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ok soustruh je tedy to spravne orechove ? Zastavme to u soustruhu, uvidime za 100 let jestli budeme stihat vsem tem smejdskym soucastkam vyrobenych na 3D tiskarnach...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas apokalyptické bláboly o spálené zemi…ta spálená zem je v Číně a víte proč? Právě proto, že výroba doma je tak zkurveně neefektivní, že už se tady brzo zhasne i v těch posledních fabrikách. Protože zelenejm pošukům vašeho stylu co dělaj užitečný idioty nějakejm magnátům co z toho mají kšeft. Nestačí zachytit 90 % škodlivin, nestačí jim zachytit ani 95 % škodlivin, voni musej mít 99 %. A statisíce předpisů, nápisů, výpisů a zápisů a bumážek a povolenek abyste mohl doma píct legálně na kšeft i debilní vánoční cukroví, natož COKOLI jinýho. A pak ještě vymejšlet fantasmagorický teorie s oteplováním a kdejakejma kravinama, zatímco megazmrdi jako Babiš skupujou celej stát a mnou si ruce, protože buď dostanou výjimku, nebo zaměstnají sami sebe svou vlastní administrativou a pak si vezmou dotace na zaplacení fixních nákladů. Korporátní fašisus jak prase, aktuálně probíhá pěkně tvrdej pokus totálně zlikvidovat živnostníky a malé firmy. NE, BUREŠ LŽE A KORPORACE BUDOU KONEC, NIKOLI ZÁCHRANA TÉTO ZEMĚ.

Zatímco číňan udělá co? Toxickej odpad z výroby levnýho šuntu nasype do řeky za městem a pošuci tady pak nakupujou náklaďáky levnýho smetí s tím, jak prej hrozně šetřej prostředí nebo co. JAKKOLI ŠPATNÝ AUTO, JAKKOLI ŠPATNEJ A NEEFEKTIVNÍ SPOTŘEBIČ, pokud stále funguje, je pořád MNOHEM LEPŠÍ, EFEKTIVNĚJŠÍ A ŠETRNĚJŠÍ NEŽ JEHO LIKVIDACE A VÝROBA NOVÝHO.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi můj člověk.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"Logish"... moja řeč... máš recht

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

upřímně, kdyby se kWh prodávala za něco málo nad výrobní náklady (když už je ten ČEZ de facto hlavně státní podnik (a byl kompletně, než se jeho prodejema začaly saturovat díry) a JETE se taky "stavěl z našich daní"), tak vůbec nic neřeším a klidně jedu na 220W AMD s brutálním OC a svítím doma 200W ruskejma žárovkama. jenže doba se změnila.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Imho brecis hezky, ale na spatnem hrobe :-)
Problém drahe elektriny je především povinna dotace do FVE, kdy (ted nevim presne) tusim okolo tretiny ceny za elektrinu proste hazes do cerne diry zvane dotace.
Samozrejme privatizace všech statnich firem by byla velmi potrebna, o tom zadna. Ale uz jen ty povinne odvody do FVE udelaji strasne moc :-(

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tam už to není tak strašný, režim elektrárny zase zpětně zdanil (ale to se samozřejmě nevrátí na slevě na elektriku, že) a celý to zreguloval na druhou, takže teď si zas pořádně ani doma legálně neuděláš nějakej menší systém.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No to je sice mozny, ale v realu je to tak, ze na uctu mas tak tretinu na podporu FVE. Co se s téma penezma deje dal uz je bohužel jedno, ja je zpet nedostanu a o to jde :-(

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ruský žárovky jsou 500W. Ale 200W taky berem pokud máš. Na zátěže dobrý :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze to cele prilis nechapu.
Tedy: Poridime se low end CPU, a k tomu grafiku, která stoji tolik, co zbytek PC? Pokud clovek bude chtit hrat lepsi hru, neutáhne to CPU, pokud horsi, je grafika zbytecne dobra.

Dále bych rad vyvratil nesmysl, ze se "PC zaplati po case sam". Ooo nikoliv, pouze bude méně zrat (a slo by dosáhnout na ještě MNOHEM nižší spotřebu). To je cele. Nic se samo nezaplati, peníze to negeneruje..
atd atd, v clanku je asi 100 ruznych nesmyslu :-(
Ach jo

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zaplatí. Tisíc Lojzů může tisíckrát napsat, že ne, ale úspory měřené v kWh na elektroměru jsou.

A k tomu pokud: existuje jen pár her, u nichž si dokážu představit, že by mě v budoucnu zaujaly: TES VI, Fallout 4 či "nějaká další Civka od Sida". Výhoda je, že minimálně ty první dvě budou i na konzole a tak jsem z hlediska výkonu svého PC zcela v klidu.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

toto je jedna z vecí, načo sú konzoly dobré. udržia hardvérové nároky hier na pár rokov stabilné. nikdy by som si konzolu nekúpil, ale som vďačný, že existujú.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jediný Lojza jste tu vy pane Ježek :-D. Vaše úvahy mě dovedli k závěru, že nevíte co s volným časem a rýpete se v něčem čemu nerozumíte pane Ježek :-D

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to beres tak, ze nove PC bude zrat méně nez stare a tim se usetri peníze, potom se da rict, ze nejvíce by sis vydelal, kdybys nemel Pc zadne. Predpokladam, ze bys to takto nebral, ze? :-)
Ale dobře, rekneme, ze skutecne existuje logika, ze když usetrim za rok 1 tisíc kc za elektrinu, vymenim-li pristroj za jiny, tak se casem "zaplati".

Ovšem aby to nebylo tak jednoduche, je prokazana jedna velmi zajimava skutečnost, tykajici se spotreby (nejen elektriny): Clovek (mimo nejakych extrémních výjimek) si nastavi určitou cenovou uroven, kolik je ještě ochotny za nejakou věc platit, a tolik za ni skutecne zaplati. A nezalezi, ze si koupi nejakou věc například levneji, nez jindy - tak si tech věci koupi vice, ci si koupi nejakou jinou podobnou věc, kterou by byl byval sice nepotreboval, ale když uz ty peníze zbyly...
Bylo ucineno rozsahle zkoumani toho, co se stalo, když domacnosti presly například na usporne zarovky a zjistilo se, ze spotřeba elektriny domacnosti ve skutecnosti nepoklesla.
Například proto, ze diky levnějšímu provozu si lide mohli dovolit vice osvětlit i mista, kde předtím "setrili" a svitili tam mensim vykonem/nesvitili vůbec, lide méně často zhasinali na určitých mistech a podobne.
Pokud tedy clovek takovou věc neudela primo za ucelem usetreni a nedava si na to cilene pozor, nakonec stejne dojde k tomu, ze za tu elektriku zaplati +- tolik, kolik je zvykly.

Osobne to u sebe vnimam uz delší dobu a prave proto tyhle věci moc neresim. Je to takovy ten faktor "at vydelam 20 tisíc mesicne ci 40 tisíc mesicne, na konci mesice mi stejne nezbyde ani koruna". A opacne - jestli PC zere 100W a nebo 500W, stejne zaplatim za elektriku 1500 mesicne a nejak to neresim. Ono to tak skutecne je, pokud clovek není tak trosku "posuk" a nehlida si každý halir.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Preco nezmysel? Ja som si kupil bicykel - vstupna investicia (pozicka) 400€, prestal som jazdit autom do prace a rocne takto vdaka biku usetrim 150€ ... uz to bude 4. rok a teda pozicka je splatena, "nezaplatil sa teda sam" ? :) . Dokonca mi uz zacina generovat peniaze na letenku k moru :) Treba brat v uvahu, ze PC je viazane na elektrinu a jej cenu, ak z dlhodobeho hladiska vdaka nizkej spotrebe usetrim peniaze, tak sa spotrebic casom skutocne "zaplati sam".

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hm je to takové zvláštní, ale budiž. Spíš nechápu jak jste si dokázal obhájit downgrade z 27" 2560x1440 na takovou děsivou věc jako je 21,5" FHD nechutnost O.o

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Nic jsem (si)'obhajovat nemusel. 27" je prostě kráva, která mi ostatně nevyhovovala už delší dobu a na psaní textů / html (což je majoritní využití) mi více než dostačuje 1920×1080. Kdyby ve starém 22" LCD s 1680×1050 nepískaly cívky, tak bych možná ani ten 21,5" FullHD monitor nekupoval.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Tak 22" s 1680x1050 hodit Behemotovi ;D Já upgradoval právě z 22" 1680x1050 na 1920x1200. Poměr stran 16:9 se mi hnusí, bohužel drtivá většina notebooků to má. Podívám se na svůj ThinkPad W500 z roku 2009 co má 15,4" 1920x1200 matný panel. Pak se podívám na super moderní notebook s 15,6" 1366x768 nebo FullHD a zapláču.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

chápu, že ta spotřeba staršího QHD byla enormní. Ale do FHD bych taky nešel. Jako naprosté minimum vidím v těch 1920x1200. Ale ty ceny ... to je děs. Za slušný monitor 6000Kč. To mi nepřijde jako dobrý poměr cena/plocha. To raději sáhnu po nějakém QHD za 9000Kč.
Tohle rozhodování mne bohužel zanedlouho čeká. U jednoho PC mi umírá 20" 1600x1200.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to pan Ježek používá k psaní textů, tak opravdu nepotřebuje 5K IPS monitor s 29" úhlopříčkou.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že se kdysi dávno dobře nakoupil IBM L220x, normálně mám jas nastavený na nulu, spotřeba ~45W, až na odcházející tlačítko pro OSD vše bez problémů.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo L220x mam take. Az na tu spotrebu (pri dotyku je LCD solidne teple) jsem tech ~7 let plne spokojen.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To ja mam 27" Achieva Shimian, IPS, 2560x1440, wattmeter mi ukazuje 27-38W v zavislosti na podsvieteni. Myslim, ze krasne hodnoty vzhladom na uhlopriecku a parametre. Monitor mam uz 4 roky, stal ma 8k a kupil som ho na ebay. Dnes tam kupite modernejsiu verziu s PLS panelom a celkom slusnym designom za 7.5k, pripadne 8.5k s "pixel perfect" garanciou. Keby mi odisiel ten moj sucasny, tak si ho kupim znovu. :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud stačí CPU výkon Celeronu, nízká spotřeba v klidu a GPU na občasné zahraní Skyrimu, nesplňuje to náhodou Kaveri? Navíc by to klidně mohlo být v mini ITX formátu a menší krabičce a to nezmiňuju schopnost přehrát 4K nebo PCIe 3, Sata3 usb3 atd co na levných Intelech nebývá pravidlem. Ale AMD je u Vás očividně sprosté slovo, ale připusťme ten Celeron. Co ale nechápu je 750TI se špatným poměrem cena/výkon.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Budeš se divit, ale Kaveri nemá dostatečný výkon, zejména GPU části. A navíc při těch cenách, co na nich AMD nastavilo, je pro mé účely nezajímavé.

PS: co je tak špatného na GTX750Ti? Jakou jinou GeForce byste mi navrhl. Podotýkám, že Radeon nikoli, mám rád pohodu a klid a tu kombinace Radeon/Linux nedává.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

gafiku mate uplne vpohode, ja šetrilkom do obdobnych zostav odporucam GT730 GDDR5, na HDredy nastaveni to rozbeha hry krasne... zere malo, napriklad https://www.alza.sk/msi-n730k-1gd5lp-oc-d2145421.htm a celeron+GT730DDR5 je lepsie aj ako kaveri, ako pisete....

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

ano, přesně po této grafice pokukuju... možná by mi stačila i slabší verze s pasivním chladičem a nižším výkonem s GDDR5 od MSI: jsem totiž vlastníkem (panem Ježkem zatracovaného) pentia G3258, ale potom, co jsem zjistil jaký má výkon integrovaná grafika v ubuntu, mi to na jedinou hru, kterou občas hraji (zatím) stačí

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Základní deska + procesor Kavery který nějak utáhne Skyrim ve FullHD vyjde tak na 5K. Haswell+750ti vyjde cca 1100MB+1100CPU+3500GPU a bude mít větší výkon GPU a Singlethread. U Kaveri si se spotřebou člověk nepomůže a jak už tu bylo řečeno, né každý potřebuje PCIE3, bambilion SATA portů atd...
Sestavu s Kavery jsem zkoušel cenově propočítat několikrát a pokáždé mě vyšel srovnatelný Intel s dedikovanou grafikou výkonem procesoru dost podobný, graficky o dost výkonější a příplatek za Intel byl v řádu stovek korun.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak: nejvyšší kaveri = 23fps ve skyrimu v 1920x1080/ultra (1). v kombinaci intel/750tiOC máš 63fps v 2560x1080/ultra (2). jaké fps mi to dává v 1920x1080/ultra s G1840 jsem neověřoval, pouze vím, že s adaptive sync to drží 60fps a víc mě to nezajímá.

jinak moje kombinace deska+cpu+gpu (h81m+g1840) vyšla na ~6200kč. jen samotné apu 7850k stojí ~4200kč a k tomu je potřeba deska za bratru ~1300kč. to jsme na 5500kč. příplatek je tedy 700kč, případně to můžebýt naopak nedoplatek pokud člověk zvolí třeba 1GB GTX 750 (bez Ti) - cena bude výrazně nižší a milému kaveri to stále nakope zadnici.

1) http://diit.cz/clanek/dokonceni-testu-amd-a10-7850k-vykon-gpu-provozni-v...
2) http://diit.cz/clanek/vyhodny-mainstream-gainward-geforce-gtx-750-ti-gol...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide když už píšete o skyrimu, hrajete ho pod wine, případně s nějakými mody ?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

hraju čistej skyrim a obvykle ne pod wine, neboť mám instalaci na redakčním ssd kvůli testům grafik. takže dual-bootuju do win.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A10-7800 je vymazlené Kaveri, s ideálním sweetspotem z hlediska spotřeby (65w max, snížitelné v biosu na 45W)/výkonu (jen pár % nižší CPU výkon oproti 100W A10-7850)(výkon ve hrách shodný s 7850)/nižší cenou(3800,- vs 4200,- u A10 7850). Většina 750ti je za 4000! tedy za cenu vyšší než samotné APU. Tohle je tedy jako srovnávat jablka s hruškama, nebude to jen pár stovek, bude to mít o dost větší spotřebu v idle, nebude to moci být mini ITX. U 65W APU bych klidně použil miniITX s nějakým 150W vestavěným zdrojem + ty výhody co jsem psal. Ale pokud jste dopředu přesvědčen o své "Intel+Nv pravdě" tak nemá smysl se vůbec bavít. Budete snižovat cenu každé Intel a NV komponenty (jako to děláte ve Vašem příkladu), abyste mi ukázal, že je to skoro za stejnou cenu. Ono ale není, není to stejné ani velikostně, ani spotřebou, ani výbavou. Jediné čím je Intel+Nv sestava lepší je v GPU výkonu. Tady je ale autor zmatený. Tvrdí že skoro nehraje, jen Skyrim, ten jsem hrál ve full HD na A10-6800, takže A10-7800 na tom bude ještě lépe. Takže jednou výkon GPU nepotřebuje, když mu navrhnu Kaveri najednou mu nestačí -> to mi přijde tendenční, navíc všechny výhody které APU řešení má jsou ignorovány

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Před lety jsem řešil to samé a přešel jsem na NTB s Core II Duo a dock (externí monitor atd). "Bohužel" jsem si v tu dobu koupil novou zrcadlovku a editace v LR nebyla použitelná (čekal jsem 7na překreslení po změně). Takže jsem se pokorně vrátil k i7, ale pouštím ho velmi sporadicky a chápu všechny tři autory a souhlasím.

Jako libůstku jsem si udělal ze starého Athlonu X2 a desky se skvělým zvukovým vstupem PC na grabování analogových zdrojů (ještě stará TV karta s možností grabování videa) a hraju si na téhle plečce se zvukem (mám tam XP a díry v OS mi opravdu na grabování nevadí)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

U mikro serveru a masin do 100W max odberu jsem zacal pouzivat cinsky Pico PSU DC-ATX-160W coz je na ATX port naroubovana desticka s DC-DC menici a nejakou tou stabilizaci a k tomu spinany zdroj 12V 5A, vyssi jsem nepotreboval/nezkousel. Vzhledem k minimalnimu zahrivani se vsadim, ze ma vyrazne lepsi ucinnost nez 80% od 10W spotreby. Hlucnost logicky nulova, vypla sestava s aktivnim WOL odebira pod 2W.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja energie u plnohodnotného PC, ktoré mi slúži ako DLNA/SAMBA/backup server, šetrím tak, že ak ho nijaký iný stroj v domácnosti nevyužíva, tak sa celý uspí. Na druhú stranu ak pustím napr. HTPC v obyváku, tak si automaticky pošle wakeonlan na server. U laptopov to robím manuálne.

Dosku tam mám Gigabite H81M-S2V a procesor G3240, zdroj Seasonic 400W. Žerie to okolo 37W, mám tam 3 disky.

Aj ja som rozmýšľal ako spotrebu čo najviac osekať a vymýšľal som čo tam dať namiesto normálneho zdroja, ale zistil som, že to nemá zmysel a takto mi to vyhovuje viac. Nič atypické je záruka, že to bude fungovať 99% času v roku.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsou ty časy, kdy si konzole vzala sotva 5W a valilo to na malém adaptéru. Při výpadku proudu se prakticky nemohlo nic stát a účinnost ležela na lineárním stabilizátoru uvnitř.

Ale ne, když jsem měl energeticky úspornou mašinu, co se vešla do 120W v zátěži, bylo to hezké. Upgradnul jsem, je to rychlejší a to jediné, co tam nejvíc mačkám funguje také lépe, ale myslím, že bych se bez toho obešel. Tahle mašina si v zátěži řekně nejspíše o 300W+. Kdyby to papalo méně, byl bych velmi rád, delší vykrytí výpadků elektřiny UPSkou, méně starostí s chlazením atp.

Mám docela žravou mašinu, na druhou stranu, u serveru mi dost záleží na spotřebě. Je trochu smutné, že router vedle toho žere polovic energie, co ten server, ale člověk nic nenadělá. Na tu třetí stranu... pořád je to méně, než je vlastní režie té UPSky, co mi zálohuje desktop. A protože tady ten proud docela často vypadává, odstraňovat ji nechci a musím se spokojit s tím, že za nějaký ten měsíční desátek mám jistotu, že nepřijdu o rozdělanou práci a nebo mi neumře SSD (jak jsem se takhle začetl, na co nejvíce SSD umírají).

Takže v podstatě s panem ježkem souhlasím o nízkoenergetickém PC, určitě souhlasím s obměnou počítače v rámci spolehlivosti a té energie (např. nahrazení P4 s 95W TDP za atoma s 5W, který má cca stejný výkon), moc nesouhlasím s tím ořezáním ... ale to je věc jednotlivce. Velký upgrade jsem plánoval na minulé sestavě, jenže cena Phenomu II X6 je tak nechutně vysoká, že se vám pomalu vyplatí upgradnout celou platformu, takže deska za 3k šla na aukro a byl jsem rád, že jsem to prodal s CPU za 1k5.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Osobne to beru jako strasny pokles danneho oboru, kdyz si clovek, co se v nem orientuje a pracuje, kupuje low-end.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Na low-endu není vůbec nic špatného, ale to co pan Ježek doma po večerech zmastil, nemá s low-endem nic společného, to je prostě paskvil bez ladu a skladu. Ale o to tady nejde. Normální člověk, který už někdy stavěl PC to zahlédně, přečte si prvních 10 řádků, zaťuká si na čelo a přidá komentář ... o to tady jde, o klik, ne o to že pan redaktor zmastil nesmysl :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Info pro případné "šetřílky". Mám desku s DC napájením ASRock Q1900DC-ITX. 1RAM 1.35V, HDD 3,5" - žádný green disk
SSD+2HDD+DVD ROM -> 12W/25W
SSD+2HDD ->11,5W /18W
SSD+HDD (5400) -> 10,5W/13,5W
SSD+HDD(7200) -> 10,5W/14W

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že ke konfiguraci GeForce GTX 750 Ti OC + jakýkoli Celeron není co dodat. Je to prostě typický "Hedgehog nonsense", který nemá jiný smysl ani opodstatnění, než "vyvolat diskusi".

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Také mi přijde tento článek spíše jako provokace co má hlavně vyprovokovat dostatek přístupů :-( ... Neb to je pro investory mírou úspěšnosti - aktivní sledovanost... Nadšení jde pomalu stranou na všech webech :-(

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak, to je taky forma čehosi. Revolta proti Windows nezabrala, či spíše působí dost trapně ... ještě když tomu dá někdo stejně infantilní obsah a frikulínskou formu, tak o čem chceš psát. Prostě napíšeš článek, jak sis postavil kanclák a do něj, bůhví proč nacpal herní grafiku ... nakydáš kolem toho nějakou omáčku ohledně spotřeby, to je dneska hodně zásadní a to nejen kvůli počtu slov, abys vatou splnil kvótu a pak už jenom onanuješ nad tím, jak ve vlákně přibývají "hlasy". Je to prstě IT bulvár a tak je třeba se na to dívat ... Suma sumarum, panáček napsal článek, má splněno a "vy už se s tím popasujte po svém" ...

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Já moc nechápu tenhle "běh ke dnu" stále úspornější se stagnujícím výkonem. Neumím si představit že bych dal peníze za takový "upgrade". To bych radši ty peníze projedl nebo nějak utratil s hezkou holkou.

Když nový pc, tak jen když jde výkon výrazně nahoru, jinak to nemá smysl. Doufám že se nikdy nedostanu do takové fáze "dědkovatění" jako autor článečku.
Pro mě je pořád pc tím silným hučícím strojem vonícím technikou a plasty s výkonnou zvukovou 5.1 aparaturou. Kde když zapnu náročnou hru tak z ventilátorů zafuní horký vzduch žhavených komponent.
Mě móda malých tichých úsporných sterilních a málo výkonných stroječků nic neříká.

Ikdyž třeba zmíněná grafika gf750 je fajn a dává takový výkon jako někdejší drahý mainstream tak to prostě není ono. Do sekundárního pc který využívám cca 6 dní v měsíci ano, ale jinak ne....
A to nepatřím mezi fandy co potřebují a dají každou volnou korunu/euro do toho nejvýkonnějšího, ale mám rád solidní hw kde neustále není třeba laborovat v nastavení aby věci běžely nikoli šly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemam nic proti setreniu - prave naopak - no mam dojem, ze tu uz niekomu setrenie `lezie na mozog` ;o)

Aj ked prave spominana grafika 750ti je praveze perfektna volba, spotreba vytaktovanej pod 100W, vykonu habadeeeej (a to mam 2560x1600)
-> nie kazdy totiz dostava infarkt `tu mi to cuklo`, bezpodmienecne trva na AA ci sa ide posrrat ked mu hra bezi mojtyboze `len` 25fps!

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

vtip je v tom že když okusíte skutečně plynulý chod tak už se nějak vracet nechce....

P.S: ale jinak je to celé o technologickém nadšení. Pokud vyprchá, tak navržená sestava poslouží jako každý jiný prostředek postavený striktně účelově.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

divneeeee, ktovie preco asi si potom radsej zapnem najvyssie rozlisenie ako ten ehm `plynuly chod` (aspon gazilion FPS) na nizsom?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

vnímání fps je dost subjektivní, ale obecně je nejlepší stejný počet jako obnovovací frekvence obrazovky. A také do toho dost mluví engine - třeba u prvního Crysis bylo hratelných i oněch zmíněných 25-30fps.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

haha, no tak hratelne boli aj prve hry pod DOSom, co umoznili zapnut rozlisenie 640x480 miesto 320x200...
Mali 5 nasobne vecsie naroky ako VGA, takze aj na nadupanom zoptimalizovanom stroji sli v lepsom pripade tak 5FPS (v menej narocnych scenach!) a napriek tomu som si naozaj PARADNE ZAHRAL!!!! (a tesil sa pritom zo SVGA rozlisenia ;o)

Takze na fnukotoch dnesnych `hracov`, ze im nieco nejde `absolutne plynulo` a je to teda vraj `nehratelne` sa len rehocem - aj ked samozrejme je pravda, ze pri MP ma vyhodu hrac s najvyssim rozlisenim a zaroven najviac FPS.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo kdo tyto sr...y pana Ježka čte. Mám rád Diit i CDR, ale nechápu lidi, kteří čtou jeho výplody oničem?? Nebo někoho zajímá, že si pan Ježek koupil nový levný počítač?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me to treba zajima, protoze vetsina redakci rada testuje high-end veci, ktere jsou sice hezke, ale cenove pro vetsinu lidi stejne nedostupne. Takze vitam kazdou recenzi a srovnani vykonu u veci stredni tridy nebo low-end. A to se netyka jen PC. Ceskou recenzi Haswell Refresh jsem zatim nikde jinde nevidel, takze pro me mela prinos.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

ziadne vyplody o nicem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za zajimavy clanek. O podobnem upgradu (Athlon 64 2800) take uvazuji a take s podobnou filozofii. Vetsi vykon, mensi spotreba, rozmery, hluk.
S temi zdroji je to vazne bida, ale neco se najit da:
Fortron FSP250-60HHN 85+
FSP 200-50GSV-5K 200W MICRO SFX
Pripadne nejaka bedinka s adapterem, nebo internim zdrojem:
LC-Power LC-1350mi - Mini ITX
LC Power LC-1400mi
Osobne uvazuji i o dalsich procesorech:
A4-5000, Athlon 5350, A8-7600, G1840, G3240, i3-4160, i5-4460
Proto by mne zajimalo, proc autor nezvolil treba Pentium G3240?
BTW: MB s PCI bych bral taky. ;-)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

protože ten drobný nárůst frekvence / cache za zhruba 170% ceny cpu nestojí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jak vypadala situace v dobe vaseho nakupu. Nyni je vsak narust ceny jen cca. 30%, coz mi neprijde tak spatne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

stále vidím nejméně 500Kč. ale i kdyby to bylo jen 400kč navíc, tak (mi) stále to za to nestojí.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.