Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Upgrade PC #7: retro speciál o hlodavci za 80 Kč

hmm..
zacatky si uz moc nevzpominam.. to byly jeste na spodku s koleckem a mely jen dve tlacitka.. vystridal jsem ruzny znacky... a zadna z tehle me nezaujala (pozdeji, kdyz uz se zacinala prosazovat optika, jsem dostal do ruky microsofti obyc kulickovou a ta byla podle me z tech kulickovejch nej - jenze se mi do ruky dostala pozde)
pak jsem docela brzy sel do optiky - logitech mel neco jako levnejsi znacku - Dexxa - a ja si koupil od nich optiku - vydrzela desne dlouho a da se rict, ze to byla moje prvni oblibena mys...
..jenze pak jsem zacal trosku vic hrat online/mp a chtel jsem 4-5 tlacitkovou, takze jsem jich zase nekolik v ruce zkusil, ale nejak jsem si nezvykl - u geniusu mi vadilo strasne "volny" kolecko, logitech se bez vlastnich ovladacu choval v ruznych hrach podivne, nektere dalsi mi nepadly dobre do ruky ...v podstate jsem zustaval u ty dexxy, ikdyz tlacitka pod palec jsme chtel...
...pak jsem si koupil herni notas od msi a k nemu dostal nejakou laserovku - a ta me dostala, perfektne mi sedela do ruky, odpor tlacitek a kolecka presne jak mi vyhovvalo, nastavitelne dpi.. proste super.... vydrzela asi 3 roku pak se prelomil vodic zatavene usb koncovce - bohuzel mela pripajene kabliky primo na tistak a ja chtel nahradu rychle - zjistil jsem, ze to je vlastne prebrandovana A4Tech XL-750F a tak jsem si poridil dalsi (tentokrat se uz nepretvarovala jako MSI).... mam ji doted .. to bude uz cca 8-10 let..ale problem se zlomenym vodicem se uz objevil dvakrat - nastasti uz jde usb kablik regulerne vymenit) .. a dokud me budou fungovat nebo se budou vyrabet, tak zadnou dalsi nehledam...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi rukou taky prošlo. Éru kuličkovek si moc nepamatuju, svět byl jednodušší (vzhledem k mému mládí) a myš jsem neřešil.
Možná jsem byl vlastníkem Microsoft IntelliMouse Optical??(http://www.amazon.com/Microsoft-D58-00026-Intellimouse-Optical-Mouse/dp/...) První optika s kolečkem a dokonce myslím že měla i tlačítko na palci které bylo schované do stříbrného pruhu a tak jsem ho "objevil" asi až po roce užívání myši.
Za celou dobu post-kuličkové doby jsem vlastně používal delší dobu jenom čtyři myši. Druhá Logitech G510 která je sešoupaná, kabel několikrát opravovaný, ale stále plně funkční. Při nějaké příležitosti jsem ji daroval kámošovi. Pak nastala potřeba více tlačítek a změna DPI. Ke grafice (za 2700,-) jsem dostal mys Prestigio Gaming Mouse. Vypadala jako levnej šmejd, ale měla překvapivě dobrý příslušenství (závažíčka, dvě různě dlouhý patky pod malíček, kovový pady, celkem slušný soft a uměla měnit barvy podsvícení). Prostě "hustá". Ale nějak si na ní moje ruka nezvykla a pořád jsme se prali, cejtil jsem karpál atd...
Nakonec shodou okolností v práci potřebovali nějakou myš kterou jde naučit různá makra nebotlačítkům přiřadit klávesové skratky a mě by se náramně jedna taková hodila i domů. Objednal jsem je. Jednu jsem asi měsíc používal v práci a když ruka nic nenamítala a software na makra byl celkem slušně propracovaný, koupil jsem i domů (fakt už jsem nechtěl vyhodit ani těch 500,- za další zmetek kterej mi nepadne do ruky). A4Tech XL-750, nebo F5 nebo X710BK. Všechny jsou stejné, jen snímač se mění. Jiné už nepoužívám a to jsem si na G510 tak zvykl, že jsem nevěřil že zase najdu myš, která mi padne do ruky. Jenom to kolečko na těch A4tech není nic moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho - dlouho jsem používal jen myši od Microsoftu, ještě od éry kuličkových. Ty nejoblíbenější, už optické byly tuším Explorer. Byly fakt skvělé, dobře se mi držely a šlo s nimi slušně kreslit, protože tehdá nebylo na tablet ani pomyšlení. Pak je přestali dělat a tak jsem zkoušel různé MS nástupce, většinou kolem pětistovky - tisícovky (nějaká ve spolupráci s Razer - katastrofa). Tlačítek tolik, že ani nebylo kam dát prsty, nastavitelné DPI, kravin milion. Hlavní problém byl ale v tom, že po pár měsících se z povrchu začaly odlupovat kusy gumy a to i z kolečka, které už se pak nedalo ani používat. Stalo se mi to 3x, tak jsem se naštval a pořídil plastovou RX250 Logitech, dvě klasická tlačítka + kolečko. A už bych neměnil. Myš vypadá i po dvou letech stále stejně, stejně funguje a já nevím co bych měl na ní vymýšlet. Jo - v Diablu 2 jsem už nemohl přehazovat zbraň pohybem palce, ale to mi nějak nervy netrhá. Co se práce týká - dnes už, pravda, kreslím na tabletu, ale kdyby ne, do Microsoftu už bych nešel. Levné nemusí vždy znamenat špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U RX250 brzo umírá střední mikrospínač (dá se vyměnit za pár Kč).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas s autorem. Myš je vysoce návyková a zvyková záležitost.
V mém případě je původcem závislosti Genius Netscroll T220 s laserovým snímačem až do 1600dpi.
Kdysi jsem ji pořídil ze zvědavosti na technologii optowheel. Myš nemá klasické kolečko, ale optický senzor. Technologie funguje překvapivě dobře, umožňuje scrollovat svisle i horizontálně, myš umožňuje kontinuální scrollování při podržení bočních tlačítek.
Navíc jde o myš kabelovou, velmi lehkou a tedy velmi vhodnou pro uživatele pracující s "přecitlivělou" myší. Ale hlavně velmi dobře padne do mé ruky.
Legrační je, že v původním stavu byla tato myš nepoužitelná díky hladkému, lesklému povrchu. Byla lehce klouzavá, až nepříjemná, zachytávala otisky prstů, ale stačilo trošku zdrsnit tlačítka a místa k uchopení a z této podivné myši se stala nejlepší myš na práci i zábavu.
Až pozdě jsem si uvědomil, jak dobře vyváženou myší tento typ je. Novou už dávno nelze koupit a skomírá i podpora ovladačů. Na svém kousku už jsem musel 2x resuscitovat mikrospínače a zoufale hledám aspoň použité kousky na e-bay, ale zatím marně...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já začínal s šílenou myší, která pohyby os nesnímala opticky, ale mechanicky přes kontakty. Tahle myš mě naučila spoustě klávesových zkratek :-) Pak placaté třítlačítkové Geniusky, dál MSmouse, později i s kolečkem. No a pak jsem si asi v roce 2001 pořídil Logitech M-80, první levnou, červeně svítící optiku. Kupodivu žije dodnes, ani rozdělávat jsem ji nemusel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tou silenou mysi si mi pripomel jinou silenou mys co sme meli kdysi davno doma. Byla opticka, ale musela mit specialni podlozku na ktery byla (mam pocit ze reflexni) mrizka. Pokud se mys jenom trochu pootocila a jeji pomyslne osy nebyly kolme na osy podlozky tak kurzor jezdil sikmo. To bylo peklo :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu jsme měli v práci taky. Velice rychle byla nahrazena klasickou Geniuskou s kuličkou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten samý problém... Jenže já už si zvyknul na komfort pěti tlačítek, takže musím mířit vejš. Ale z nějakého důvodu v této kategorii myším odcházejí strašně rychle mikrospínače.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsme různé Geniuse, pak jsem koupil bezdrátovou Logitech VX nano a byla to láska na první ohmat ;-) Hlavně setrvačníkové kolečko jsem si hodně oblíbil a už si bez něj myš nedokáži představit. Bohužel po třech letech se začaly objevovat dvojkliky. Chvíli se mi dařilo to obcházet, ale pak jsem musel koupit jinou a myš momentálně čeká, až se někdy pořádně naštvu a seženu náhradní mikrospínače.

VX nano se v té době už nevyráběla, tak jsem šel do Anywhere MX. Momentálně mám už druhou - ta předchozí měla stejná problém - po několika letech umřel mikrospínač.

Mezitím jsem u domácího NB vystřídal několik Logitechů - všechny stejný problém - po dvou, třech letech odcházejí mikrospínače :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dvojkliky se dají opravit.
To co „kliká“ je takový kovový plíšek uvnitř spínače. Ten se používáním zdeformuje a myš pak dělá dvojkliky.
Stačí myš rozebrat, vyndat ze spínače ten plíšek a malým šroubovákem nebo něčím ho prohnout do správného tvaru (dá se vygooglit návod s fotkami).
A pak ta nejhorší část: Dostat ten pitomej plíšek zpátky do spínače. Všechno je mrňavý a nedrží na místě, povedlo se mi to snad pomilion pátý.
Ale myš pak funguje bez problému, než se to zase ohne.

Možná menší piplačka je vyměnit celý spínač, stojí pár korun, akorát se musí odpájet a pak připájet.

Nic z toho pochopitelně nemá smysl u myši, kterou seženete novou za pár korun na každém rohu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pomilion pátý :-) :-) Úplně se mi to vybavilo. Ale u první generace MX Revolution. Devět let totálního nasazení v práci se naní podepsalo, ale pořád funguje. V gumových "gripech" má vyšahané díry od prstů až na plast, kontakty pro nabíjení trochu zlobí. Jediný co jsem musel udělat je opravit levý mikrospínač a vyměnit brusle (poslali mi je z logitechu zdarma). Dokonce i baterka je původní a vydrží tři dny :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ten plíšek jsem několikrát narovnával, díky tomu jsem ji několikrát oživil. Ovšem nejde to donekonečna a výměna celého spínače není jen tak. Už jen sehnat ten správný - na Ebay chtějí 50 - 100 Kč za jeden! A nevím, jestli se u nás dá sehnat nějaký levnější ekvivalent.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Behemot nabízí solidní spínače za solidní cenu.
http://hwworld.cz/index.php/ostatni-elektrosoucastky/214-konektory-mecha...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky, tohle bohužel nejsou ony. Potřebuji tyhle: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„nejde to donekonečna a výměna celého spínače není jen tak“

Mně připadá, že tu je OMRON a vyrábí několik modelů myších spínačů, lišících se hlavně deklarovanou životností (kolik milionů kliknutí mají vydržet). A ty používají skoro všichni.

Ale jinak jasně, u levné myši se výměna spínačů (když se započítá i práce) v životě nevyplatí, tam prostě vyhodit a koupit novou. V případě myši za 3000 to tak automatické není :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Anywhere MX mně stála cca 1600 Kč. Při té ceně se docela divím, že tam dávají nějaké šunty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no když odhlídnu od úplného začátku, kdy jsem měl nějaké myši Genius za podobné peníze, jako tu v článku, tak před lety jsem koupil A4Tech 750XB (alespoň myslím, měla na sobě vzor jakési pavučiny). A to byla myš, která vydržela mnoho let provozu a tisíce hodin hraní a by jsem s ní navýsost spokojený. Dobrý tenký kabel, dobrý tvar, tlačítka, přepínání DPI...jen jednou jsem musel ohýbat plíšek v mikrospínači. Od té doby jsem opět tápal a tápal, až jsem koupil Gigabyte M6900 a jsem celkem spokojený. Jen kabel bych vyměnil a změnil nastavení přepínání DPI na jiné hodnoty. Myš mě stála 419Kč (dnes na tom samém obchodu za 549Kč) a za ty peníze gut. Co bude další? Možná CM Storm...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja som zacinal s gulickovou, nejakou smejd. Ked sa mi dostala do ruky kamaratova gulickova mitsumi, tak to bol iny svet.
Potom to bola uz vyssie spominana Dexxa ale ta nemala idelany tvar(nchal som sa zlakat). Potom sa mi dostala do ruk MS IntelliMouse Explorer. Perfektna mys, velka, dobre sedela v ruke. Vydrzala velmi dlho. Momentalne hladam novu mys a je dnes naozaj tazke kupit dobru mys. Bud su to lacne male smejdy alebo zbytocne prehnane herne mysi s kopu blbosti a tlacidiel navyse.
Skoda, ze MS uz nerobi poriadne drotove mysi, lebo to bol asi jeden z najlpesich vyrobcov mysi. Bratovi sa pred nedavnom podarilo nie najlacnejsie kupit z ciny nepouzitu original MS Explorer 3.0. Explorer bola a je nasa srdcovka.

Rad si necham poradit nejaku kvalitnejsiu vecsiu mys bez zbytocnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja v práci používam už asi 10 rokov tú istú optickú HP s káblom (https://www.lamrod.com/uploads/products/1380887017_1_HP%20MOUSE%20USB.jpg) a nedám na ňu dopustiť. Domov som si kúpil laserovú Hama Roma (http://www.alza.sk/hama-roma-cerna-d342889.htm) ale neviem si za boha na ňu zvyknúť, asi ju vyhodím... Doma som mal takú istú HP ako v práci, ale doma mám lesklý stôl a nechcel som používať podložku... Ešte aj klávesnicu mám rovnakú doma aj v práci, tiež HP (http://www.ashraficomputers.com/image/cache/data/Products/Keyboards-Mous...) . Váži asi 3/4 kila a vydrží fakt všetko :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Logitech MX1000 prva laserova mys predavana pre PC vyrabana v serii.
10 rokov a stale vsetko funguje, vstavana bateria vydrzi stale 2 mesiace a viac.
Je to trosku obluda, ale do velkej ruky pasuje dobre :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem mel nejakou OEM kulickovou vyrobenou pro ESCOM, vydrzela dlouho jeste na seriovy port. Potom jsem mel optickou Genius Netscroll Optical, take docela pouzitelne. Potom jsem mel bezdratovou Microsoft Intellimouse Explorer a ta uz byla horsi, v lete ve vedrech se pogumovani po stranach zacalo roztekat a navic bezdratove mysi jsou jak jsem zjistil k desktop PC neprakticke a dve AA barterky vevnitr tezke. Potom jsem presel na mysi od A4tech a snimace byly dost tragicke, takze jsem je zase opustil a hledal kvalitni laserovou mys v cene do 1000Kc. Nenasel jsem nic co by mi vyhovovalo, ale nasel jsem blue LED mys Fujitsu GL9000. Vyborna myska, muzu doporucit, pokud ji neprohanite po sklenenem povrchu s cimz maji tyto mysky problem, tak opravdu kvalitka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nesnasim 2 veci:
1, pretahovat se s mysi o kabel, ktery obvykle spadne za stul, nebo je na nem kniha, a pri kazdem pohybu k sobe musim kabel tahat a pri pohybu od sebe musim kabel stlacovat..
2, kdyz mi uprostred prace dojdou baterky.
Takze jsem nadseny z napadu A4Tech s jejich indukcni podlozkou a bezbateriovou bezdratovou mysi:
http://a4tech.com/product.asp?cid=142&scid=122&id=342

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle vypadá moc dobře.

Já nejsem ochotný baterky akceptovat kvůli váze, ale tahle je bezdrátová, nemá baterky a dokonce má tlačítka vpřed/zpět a dvě kolečka.

Existuje nějaký nástupce, který se dá koupit (u téhle jsem našel jen „už se neprodává“)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takyt se mi zalíbila, ale ke značce A4Tech (a taky Trust) mám od dob, co jsem měl několikrát tu čest zkusit jejich hardware, značnou averzi - myši se nezřídka vyznačovaly tím, že hýbaly kurzorem samy, bez přičinění uživatele. Jestli se to nyní už zlepšilo, jsem ještě nedostal odvahu vyzkoušet. Větší odvahu bych asi měl u A4Tech, u Trustu zatím ne ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„myši se nezřídka vyznačovaly tím, že hýbaly kurzorem samy, bez přičinění uživatele“

To mi dělala Logitech.

Jinak ale koncepčně ta myš je hodně zajímavá, navíc jsem u ní našel (bohužel historickou) cenu kolem 400, kdyby někdo takové vyráběl teď a v rozumné kvalitě, klidně bych dal výrazně víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

současné Trusty i A4Tech jsou naprosto v pohodě
mám Trust GXT166 a nemám si na co stěžovat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel netusim. Je to uz hodne let co jsem je koupil. jestli se pokazi, tak mam asi problem :(

jinak uvnitr je nejake zavazicko, asi aby nebyla uplne lehka, ale slo by to vyndat.
a na tu indukcni podlozku jsem si dal korkovou podlozku pro mysi, ktera je naprosto neprekonatelna v klouzavosti a neuspinitelnosti (teda uspini se, ale neovlivni to klouzavost!)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně to někoho napadlo, na podobnou myš čekám už mnoho let! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle mam uz mnoho let! (urcite 8)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Šmarjá kuličkovky - to čištění bylo peklo. Microsoft Intellimouse byla nejlepší. :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tos mi připomněl jednoho Microsoftího IntelliMouse Wireless Explorera, asi nějaká první verze ;). Červená LEDka vespod pro optický snímač, dvě AA baterky. Měla dvě vady, které fakticky bránily jejímu normálnímu používání. 1. obě baterky byla schopná sežrat za den, 2. měla tak brutální lag, že nebyla vhodná ani na běžnou práci (fakt to dost otravovalo život), natož na hraní (naprosto nemyslitelné). Ale jinak mám obecně MS myši za ty lepší, ale tohle byl děsně nepovedenej produkt :)

BTW Nejlepší HW od MS, co jsem kdy měl tu čest používat, byl joystick SideWinder Precision Pro tuším - ten, co měl uvnitř optický snímač, který snímal všechny osy. Byl díky tomu nezničitelný (žádné poťáky a mechanické snímání polohy, všechno jedna optika a skvělá přesnost, žádné přeskoky apod.). Tuším, že ho dělala pro MS firma Mitsumi (měl jsem ho rozebraný) a ve spodním krytu byly zevnitř vylisované podpisy, asi autorů tohoto kousku. To byly časy, kdy se ještě do hardwaru vkládal i kus autorovy duše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi bylo, kdyz jsem cistil kulickovku uplne poprvy. Vubec nic jsem o tom nevedel, ale mys se nejak zadrhavala a nezbylo nez se podivat dovnitr. Tak zkoumam, jak to tam vevnitr funguje a nalizam kolecka, kteryma otaci kulicka. No jo, v tom to bude, ta gumova vrstva na koleckach je nejaka potrhana, rikam si. To je ale v haji, to doma neopravim! Netrvalo dlouho, nez mi doslo, ze ta "gumova vrstva" je ve skutecnosti nalepenej bordel. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jó taky si vždycky říkám "koupím si konečně pořádnou myš" a ono prd. Kupodivu tady ty "Deep in Shit" myši jsou držáky. Vždycky to vzdají kabely. U minulé myši od x trust jsem ten kábel už tolikrát přepájel, že to nakonec vzdala deska a celé se to odlouplo. Vím že Diablo 2 za některé postavy byl zabiják myší, jak vyšitej, takže "honem jsem bez myši" a dopadlo to tak že jsem lapl první Netscroll 310x a běžel zpět.

PS.: Ještě k tomu odlehčování konstrukce. Myslím že tohle je u "Deep in Shit" myší jejich hlavní výhoda. Vydrží dlouho, protože u nich už nezbyl prostor pro zakomponování nějakého toho kurvítka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz jsme u toho retro.... Doma stale bezne pouzivam Logitech MouseMan Wheel, porizenou v roce 1999, kulickova. Ve sve dobe spickova herni mys, prezila me nejintenzivnejsi hracske roky, mlaceni, proste vse. Bez poruchy, jen nove teflony a jednou za tri mesice vycistit bo kulicka. Tlacitka i kolecko bez problemu funkcni dodnes, kabel taky vydrzel.

http://www.ergocanada.com/products/mice/logitech_mouseman.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám stejnou, navíc v bezdrátové verzi, dodnes používám v práci. Nesmrtelná myš. Ošahaná až na kost, plasty nasáklý používáním, ale je fakt nesmrtelná, tlačítka furt původní, baterky vydrží poměrně dlouho (dvě vyjeté AAA nabíjecí NiMH 700 mAh dobře měsíc), jen se musí prostě čistit kulička. Ale jinak na ni nedám dopustit. Škoda, že nejde v současných nových Windows konfigurovat ta tlačítka (zejm. to na palec bych ještě využil). Používám ji přes aktivní PS2-USB redukci (ještě s jednou podobně nesmrtelnou PS/2 klávesnicí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Půl roku mám v práci místo myší Kensington Orbit with Scroll Ring. Doma mám dvě malé bezdrátové, původně k notebooku, ale jelikož jsem si zvykl na trackpoint i doma, tak jsou u desktopů a zvažuju, že je také vyměním za trackball.

Z myší byla nejpohodlnější hned ta první, kterou jsem měl - v roce 1997, tenkrát tuším k bazarové 286 - mému prvnímu bazarovému PC desktopu v ceně závratných 2000Kč - jsme za 800Kč kupovali třítlačítkovou kuličkovou sériovou myš od Geniusu, která byla z balzy nastříkané nějakým smaltem, skoro nic nevážila a fungovala mi až do doby, než jsem přešel na USB optickou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už cca. 14 roků jedu na Logitech MouseMan Dual Optical. Blahé paměti za cca. 1.500,- (nebo možná 2.500 - už si to moc nepamatuju), ale když vyměním kontakty které začínají doubleclickovat, tak mě nejspíš přežije - kabel v pohodě a podle toho jak je udělaný bych se divil, kdyby někdy začal blbnout, jen boční pogumování to už dávno vzdalo, což ale na funkci a pohodlí nemá vliv. Jestli to někdy zabalí, asi budu dost v háji s hledáním náhrady ;(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že dnes jsem schopen akceptovat lecos a nakonec kupuji spíše levnější kusy. Co nesnáším jsou baterivé myši, které mi přijdou hrozně těžké. Když s tím člověk musí šudlat každý den desítky hodin, tak je lehoučká myš k nezaplacení a radost karpálního tunelu. Naopak od težkých myší mě bolí zápěstí. A ještě mi vadí slepené myši bez šroubků nebo šroubky schované pod kluznicemi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za mě jsou nejzajímavější dva modely myší:

1. MS Intellimouse Optical: Bohužel teď už se neprodává, ale byla to skvělá myš vzhledem k ceně (první mě stála asi 600 Kč, pak zlevnila asi na 450 nebo tak nějak).
U té jsem objevil první návykovou vychytávku, boční tlačítka „vpřed/zpět“. Od té doby vyžaduju 5-tlačítkové myši a u cizích počítačů s 3-tlačítkovými mačkám boky myši a divím se, že se nic neděje.

2. Mad Catz M.M.O. 7: Mé první setkání s hi-end myší. Mírně ulítlý design a hromada vychytávek. Například neřešíte, jestli padne do ruky nebo není moc lehká/těžká, protože rozměry a váha myši jsou nastavitelné.
A tady jsem objevil další návykovou vychytávku, a sice druhé kolečko (u téhle myši přesněji váleček :-) ). Hodí se jednak na horizontální scrollování, ale ještě časteji na zoom. Perfektní věc, kterou jsem u jiné značky neviděl až do chvíle, než John Douberro dal výše odkaz na tu A4tech.

(Info pro Linuxáky: Alespoň já nepřišel na to, jak u téhle myši v Linuxu namapovat víc než 9 tlačítek najednou. Trochu náplast je, že i moje fantazie má trochu problém si pro tolik tlačítek představit využití :-). Nicméně kdybych chtěl takovou myš do Linuxu, třeba R.A.T. 5 bude v Linuxu prakticky stejná a je levnější.)

A co mě u většiny myší, včetně té M.M.O. 7, štve, jsou spínače tlačítek.
Zdá se mi, že je potřeba štěstí na dobrý kus, například těch Intellimouse Optical jsem měl několik, některé vydržely dlouhé roky, jiné dělaly dvojkliky třeba už po dvou letech.

Vzhledem k tomu, že Intellimouse Optical se už neprodává a M.M.O. 7 stojí ve srovnání s běžnou myší poměrně nehorázné peníze, se asi buď budu muset potrénovat v rozebírání a sestavování OMRONů, nebo najít někoho, kdo mi je za rozumné peníze vymění.

V případě M.M.O. 7 je oprava ještě okořeněná tím, že rozborka opravdu není „vyšroubuj jeden šroubek, rozlouskni myš a vyndej destičku se spínači“, jako u normální myši. Jednak tam je podstatně víc součástek a jednak je celkem bytelně sestavená s poctivou dávkou šroubků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cca 4 roky používám s plnou spokojeností 2 exempláře Logitech M510 - laserová bezdrátovka, aku v ní vydrží 2 roky (eneloopy). Bohužel už moc nejde sehnat, takže když jsem loni vybíral myš k novému PC, padla volba na Logitech Marathon Mouse M705. V uživatelských diskusích o ní byly "mixed messages", někdo byl 100% spokojený, někdo si na nějaké věci stěžoval. Chvíli jsem si musel zvyknout, protože M705 má trochu jiný tvar než M510, ale jsem s ní naprosto spokojený. Je fakt, že to nejsou myši za 80 kč :-) M510 stála tehdy lehce přes 800 kč a M705 aktuálně stojí 1090 kč.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Maratona mam u HTPC a ty baterky v tom vydržejí snad věčnost. :) Na hraní ale moc dobrá nebyla. Senzor vyosený a to tlačítko pod palcem (myslím tu podložku pod palcem) mě nějak vadilo. Ale to kolečko je tam celkem návykový. Už to tu někdo psal u jiný myši. Prostě ho klikem přepneš že je bez brzdy. To se pak scrolluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě se*e, že už nevyrábějí A4tech Glasery. Máte tip na něco levného s dostatečně dlouhým a ohebným kabelem (ne s něčím čím, by se dala napájet 100W žárovka? Laserový snímač podmínkou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když si tady tak čtu ty vzpomínky na minulost, tak mě hned napadlo zažertovat větou: "Já nikdy žádnou myš nepoužíval, já jedu od jakživa na linuxu." Ale nechci nikoho urazit a ani to není pravda. Pravda je, že s myší mám od jakživa problémy. Nejdřív to věčné čištění kuličky a ostatních pohyblivých součástí, pak u optických problém s poskakováním kurzoru podle vzoru desky stolu, po kterém se myší jezdilo, teď zase ta výdrž baterií u bezdrátových verzí. Ať už dojdou za půl roku nebo za rok, vždycky mě to vytočí. Zkrátka doufám, že ideální myš bude ta, kterou si teprve pořídím. Snad se ještě dočkám nějaké nové převratné verze. Doufám, že šmudlací displeje vývoj myší nezastaví.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Genius nejlevnější jsem používal hodně, problém jsem často měl s kolečkem, které po nějaké době začalo blbnout a pro mě je to základní věc. Jednoduše jsem s kolečkem točil na jednu stranu, ale rolování obrazu občas poskočilo opačným směrem. Jednu myš jsem několikrát rozebral, všechno zkonrtoloval, jestli tam není nějaký svinstvo, pár dní to šlo, ale pak se to stalo znova.
Pak jsem si koupil A4Tech X-750F, ta mi perfektně seděla do ruky a pěkných pár let jsem jí používal. A teď už možná dva roky mám znova A4Tech Bloody V3, nebo jak se přesně jmenuje a jsem naprosto spokojen.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den vinšuju! Mám jeden "myší" dotaz, spíše k pamětníkům. Je tomu už řádka let, kdy jsem měl k dispozici myš, kde místo kuličky byly dvě kolečka. Myš byla spíše hranatá, ale padla celkem dobře ruky. Blok s tlačítky (pozor, neměla rolovací kolečko!) byl vyměnitelný na verze - dvě tlačítka, tři tlačítka pravák/levák. Netušíte někdo kdo to vyráběl? Mimochodem v současnosti "běhám" v práci na A4 XL-747H a doma mám Biohazard, obě mi bezvadně vyhovují.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neco podobnyho sem mel od IBM.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vůbec nevím co jsem používal dřív, tipl bych to na levné geniusy atp, ale teď už 9 let v kuse zneužívám Logitech G5... by mě zajímalo jestli by dnešní logitechy tak dlouho vydržely ;-)
tvarově je skoro stejná jak MX510 a 518, jen už má laser. Snímač má teda posunutý nezvykle mimo osu, na což si člověk musí první zvyknout... a to vše kvůli ubercool závaží, které jsem použil snad jen jednou....
osobně už jsem na tu myš ale tak zvyklý, že mi to umístění snímače nevadí a dokud funguje, není potřeba měnit... a kdyby bylo... tak nevim za co, dnes už logitech není co dřív...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MX518 je jednoznačně to nejlepší co jsem kdy měl. I později jsem si kupoval její přejmenované následovníky. A to jsem měl v ruce i ty nejdražší Logitechy a Razory. Bohužel mi ale neseděly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MX518 je držák, mám ji už skoro 7 let a technicky bez jediné chybičky. Vizuálně už je to horší, pogumování dost rozežrané až na plast a z loga Logitech nic nezůstalo, ale prostě funguje. Přežila zatím všechen můj HW od té doby, moje PC dnes a před 7 lety má společné jen tu MX518.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Take pouzivam MX518. Ty novejsi G400(s) uz jsou HW podstatne horsi, uz jen ten pos... kablik je tenci a lame se. Idealne nacpat HW z MX518 do noveho case z G400. Horsi je, ze dneska uz se neprodavaji ani ty G400s a nahrada neexistuje.
Taky si jeste pamatuji jedny z prvnich dostupnych oprickych Geniusu za cca 300 Kc. Velke pro velkou ruku a hodne vydrzely. Dneska by to vyrabeli nejradsi z igelitovych sacku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, MX518 je super:-) Predtim jsem mel MX500, kupoval jsem ji vlastne okamzite, co prisla na trh a vydrzela dost dlouho, pak jsem ji nekomu venoval, komu jsem prodaval stary herni PC a od te doby mam MX518.
Idealne mi padne do ruky, ma par bocnich tlacitek, ale zase ne az moc, imho je to tak akorat, aby to jeste bylo pouzitelne :-)
A na hrani super, a obecne super na cokoliv..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja si poctive prosel MX500, MX510, MX518 a G400. Ale ne na hrani, ale jako pracovni mysi. Proc vlastne neexistuje kategorie pracovnich mysi? To malo lidi delas s PC (grafici, konstrukteri, atd.)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi se na to dělá blbě marketing. Ale třeba laserová Logitech rx1000 mi na práci - grafiku přišla fajn. Bohužel už tehdy začali používat horší tlačítka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ma prvni mys byl kulickovej Genius, stacilo ji vycistit od spiny a jela, pote sem mel a stale uzivam Logitech Pilot Mouse, jede doted, kvalitni kus, dal sem si koupil pred 10 lety Logitech MX518 ktera mi bez problemu jede doted(prvni generace s 1600dpi senzorem na USB), staci ji cistit a neni problem, dalsi byly OEM kousky z Microsoftu a Logitechu, pote sem si koupil dalsi Logitech MX518(posledni generace s 1800dpi senzorem) a jeden dodnes, zas staci cistit a neni problem, posledni mou mysi je Logitech RX300 ktera se prodavala kratce a je kvalitni, jo ja zapomel :-) mam i Logitech mys k notebooku ASUS A6VA, ma 10 let, znova ji staci cistit a jede doted.

Pro kazdeho kto hleda mys kvalitni, s dlhym kabelem a prijemnou na praci doporucuji Logitech RX250, ja osobne je davam pro sve zakazniky jiz od roku 2008 a byla jenom jedina reklamace, byla to ta na ktere sem ja vytukal prave tlacitko, reklamace prebehla bez problemu a mys dodnes jede, takze i tu vlastnim :-) a ted sem si zpomel ze mam i dalsi RX250 jeste cisto novou. RX250 je dobra i v tom ze Logitech na ni dava zarucni lhutu 36 mesicu, jen kdyz opravdu budete mit o RX250 zajem kupte si ji co nejrychleji, doprodava sa jako vsetko co je kvalitni a nahrazuji to smejdama, ja osobne mozna uz zadnou dalsi mys od Logitechu po doprodani RX250 brat ani nebudu, to co dnes tato firma vyrabi sou ukazkove smejdy, RX250 byla vyjimecna prave v tom ze je jina.

Kamarad si pred par mesici zakoupil ASUS GX1000 za 60€ a umrela mu, ty chcipaci z ASUS-u nejprv dodavali k GX1000 i podlozku, ted mu dali na vymenu uplne novou GX1000 verze 2 ale po podlozke stekl pes.

Jo a jeste sem si vzpomel ze vlastnim jednu optickou Geniusu, je senzacni v tom ze bez problemu snima i na lesklejsich povrsich, je navesena na PS2 portu.

Takze tolik o mych mysich a zkusenostech :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád mě to irituje že tady vídávám články o něčem co je pro mě a prakticky pro každého normálního odpad. Ale co ...
Jsem hráč, tak mám herní myš, ale vím jistě že bych si tu stejnou pořídil i kdybych nehrál a to jen z toho důvodu, že vím kolik hodin denně strávím držení myši v ruce a to pohodlí lepší krysy za to stojí.

A jenom několik postřehů k článku a k výběru samotnému:
- myš nesmí vrzat (na tom, že vůle jsou zlé se shodneme asi všichni)
- myš musí klouzat (a že levný design slidu a jeho uložní se projeví poměrně rychle)
- opletený kabel je výhoda (no a není?)
- kolečko myší Logitech (myslim to kovové co má dva režimy) je geniální a člověk si rycle zvykne
- více tlačítek - tlačítka nejsou na škodu, když nepřekážejí a přitom jsou snadno přístupná bez bolestivého kroucení rukou

no ... asi tak ....

můj favorit je řada G logitechu, konkrétně vždy ten nejdražší drátový model. A můžu říct, že mi vydrží prakticky neomezeně a upgrade dělám jen proto, že chci :-) MX518 ---> G5 ---> G502

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce klouzani, tak imho pro hrace je vcelku dulezite mit nejakou rozumnou podlozku - s tim, ze je treba zjistit, co komu vyhovuje.
Ja mel delsi dobu neco jako Func Surface, ci jak se to jmenuje, ale po case jsem presel na nejake takove hadrove, kde to preci jen nejezdi uplne samo - aktualne mam uz par let neco od Roccatu velikosti asi 30x40cm :-) a jsem maximalne spokojenej - nemusim resit, jestli mam ruku presne na tom spravnem miste (ty Funcky byly polovicni a sice super, ale fakt si clovek musel hlidat, kde s tou mysi prave matla, jinak se mu lehko stalo, ze v zapalu boje potreboval hnout kamsi za okraj podlozky :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mi dochází, že kuličkové myši jsem měl na Amize, takovou tu klasickou, co je na každé fotce s Amigou připojenou Canon devítikolíkem (na Amize, kromě CDTV, nebyly sériové myši). Ty držely slušně, ale mikrospínač jsem také párkrát měnil. U PC jsem rovnou přeskočil k optice. Mé zjištění je, že tlačítka odchází na drahých i levných myších stejně rychle, bohužel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem stále jednu vec. Prečo výrobcovia pri 5 tlačítkových myšiach používajú riešenie bočných tlačítok za sebou. Jediná výnimka zatiaľ bola Genius Netscroll Optical, ktorá má na boku dve tlačítka nad sebou. Používam ju z toho dôvodu už niekoľko rokov, zatiaľ bez akýchkoľvek porúch a driver funguje aj pod W8. Uvedené tlačítka mám nastavené na Copy a Paste. Skúšal som to isté použiť aj pri myši, ktorá mala bočné tlačítka za sebou, jednoznačne je to pomalšie a nepohodlné pre palec.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Momentální stav:
- doma u desktopu MX1100, 7 let, drží perfektně zcela bez výhrad (Diablo 2, Diablo 3)
- doma bývalá pracovní VX Revolution, 7 let, podruhé měněné mikrospínač levého tlačítka, momentálně jí používá manželka
- v práci MX Performance, 2 nebo 3 roky, poměrně dost opotřebované pokovené části, takže opticky stav rozhodně ne jako nový, ale funkčně zcela bez výhrad.

Před tím jsem měl MS Intellimouse Explorer 4.0 a ještě před tím nějaké optické Genius NetScrolly a ještě dávněji (to už jsme někde v 1997) A4Tech (tehdá velmi inovativní za přiměřené ceny).
Teď už to vidím jednoznačně na Logitech - s tím jsem byl vždy nejvíce spokojen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myši som opustil už dávno. Odkedy som používal ThinkPad T42p. Keď odišiel pamäťový radič, som potreboval narýchlo kúpiť nový NB a dal som sa zlákať HP, tiež s trackPointom. Nezvykol som si. otrasná klávesnica, otrasný TrackPoint. Musel som si kúpiť takúto externú klávesnicu (so sloveskými popiskami) http://www.abclinuxu.cz/images/screenshots/2/7/209772-lenovo-thinkpad-us... a odvtedy ju pripájam všade kde potrebujem niečo napísať, alebo použiť myš. Uvažoval som o kúpe do zásoby, ale už sú len novšie typy a to som sa ešte nerozhodol.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

logitech mx518 mam tak odhadem asi 10 let. nedam na ni dopustit ! silne plasty, nevrze, neskripe, stale presna.
tlacitka tak akorat, kolecko tak akorat, vaha tak akorat a kupodivu i kdyz je velka, me male ruce to vubec nevadi.
kdyz jsem ji nedavno vydel nekde ve vyprodeji nevahal jsem ani vterinu a koupil jeste jednu.
za cele ty roky jsem jednou opravoval (zkracoval) prerusenej kabel a jednou jsem menil leve tlacitko (nahrada z jine mysi)
barevne plechove logo se sice za ty roky vylestilo do stribrna, ale jinak je myska stale jak ma byt.
za tuhle mysku logitech opravdu zaslouzi pochvalit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pradávno: kuličková Genius, A4tech a taky nějaká noname s přepínačem 2/3 tlačítka na RS232. Vybavuji si, že jsem pro MS-DOS testoval řadu různých rezidentních programů, aby zabíral co nejméně paměti. :)

Dávno: optická Logitech BJ-69, jedna z prvních optik, která se v alfacomp.cz objevila, verze bez těch okrajových plastů u tlačítek. Dodnes funguje! Hrál jsem s ní vskutku hodně Quake III Arena, byla perfektní a přesná, mířil jsem naprosto přesně jen podvědomým pohutím ruky. Pomocí nějaké finty se dala přepnout na 125 Hz snímání (PS2) a vyšší DPI.
Na této myši jsem také začal používat lineární režim v OS, tj. vypnuté zpřesnění/akcelerace. Dodnes neznám nikoho jiného, kdo s takto nastavenou myší pracuje... Zkuste si se zap/vyp akcelerací namalovat v Malování kolečka. ;) Anebo šikmnou čáru...

Nyní: pát let Gigabyte M6900, přepnutou na střední citlivost, stále v lineárním režimu. Též tvar mi ergonomicky dobře sednul. Asi po 2 letech začalo drhout kolečko, stačilo však rozmontovat a namazat. Šikmý tvar kolečka je pro mě naprosto geniální a velmi často používám jeho naklápění. Na 7 tlačítek jsem si dokonale zvykl, ale používám je úplně jinak, mám na to Autohotkey skripty a ovládám tak velmi důmyslně Chrome, hlasitost, přehrávání muziky, přepínání programů a podobně. Například označení zprávy jako vyřízené a její archivace v gmail.com je nyní neuvěřitelně rychlá, klik klik, bez posunu myší. Jinou než 7 tlačítkovou myš bych už efektivně používat nedokázal. Naštěstí jsem takovou sehnal i bezdrátovou v setu s klávesnicí (Lidl), akorát má prohozená tlačítka www vpřed/vzad, než jsem zvyklý z jiných myší.

Za celou éru jsem uklikal asi jen jedno nebo dvě tlačítka (u pradávných myší), na tohle si u svých optických myší opravdu nemůžu stěžovat.
U myší jsem vždy demontoval vnitřní závažíčka a maximálně je odlehčoval, nějak dodnes ty závaží navíc nechápu, vyšší setrvačnost mi kazila aim u Q3A. :)

Do budoucna: snad nějaký eye tracker by mě zajímal, jinak nevím. ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no ja som nasiel este funkcny Genius NetScroll+
https://goo.gl/mYAlR5
pouzival som ho tusim k AMD Duron 750MHz ale co teraz pouzivam a kedysi som mal rad hlavne v robote je PowerCat touchPad. nedavno sa mi ho podarilo zohnat v TNTrade
https://goo.gl/kfEXzL
https://goo.gl/UxJmme

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

První myš, nějaká kuličková na com port. Další různé kuličkové s životností tak půl roku. Poslední kuličnová byl nějaký logitech za 800Kč (tehdy desetina mého platu :) ) skvělá myš a vydržela několik let.
Potom nějaké ty optické. Měl jsem i jednu laserovou (asi genius), ale fungovala hůř než běžné optické.
Nejhorší katastrofa byl bezdrátový set k firemnímu ntb myš + klávesnice microsoft. Zkusil jsem, si s tím zahrát Openarenu - to fakt nešlo kvůli zpožděním mezi pohybem myši a pohybem jsem to hrál jak důchodce.
Teď mám, a plánuju u ní zůstat, A4Tech X7 (drátová optická) - naprostá spokojenost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.