Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zbankrotuje AMD do roku 2020, nebo ne?

Se článkem souhlasím, ale se závěrem ne - vždycky jsem se rozhodoval podle loajality a rozhodně si netroufám tvrdit, že slepě. Prostě když je člověk zvyklý na jednu značku a je s ní spokojený, proč chodit jinam? Já to nechci střídat jako ponožky. Cigára si taky kupuji podle značky a ne poměru cena / výkon :-) No a co, že AMD hraje druhé housle, nepotřebuju na internet core i7. Jednou jsi dole, jednou nahoře - AMD je zrovna dole, nicméně stále dělá produkty, které si najdou kupce a mají smysl. Může být hůř, ale věřím, že bude lépe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

NV těžko stala by se jediným výrobcem GK na PC trhu. Antimonopolní úřady by se na ní vrhli tak jako na Intel. Zbývá Apple, ale tam by to bylo také na pováženou kdyby vyráběl jen pro svou platformu. Nevím zda uznávají úřady počítače Apple jako PC. Pokud ne, měly by Intel i NV zřejmě zase problémy s úřady. Tak že podle mne je horký kandidát Samsung.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nejvetsim vyrobce GK pro PC je Intel (z hlediska poctu vyrobenych kusu)............

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Když už tak snad GPU. Karty pokud vím nevyrábí. Jen GPU pro vlastní APU. Pokud je řeč o výrobcích karet tak to jsou v podstatě opravdu jen AMD a nVidia potažmo výrobci brandující jejich karty tedy MSI, Gigabyte, Asus, EVGA etc. Tohle je otázka jak to vnímají antimonopolní úřady. Ale beztak za výrobce grafických karet považují AMD a nVidii.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ani AMD ani NV vlastne karty nevyraba (snad okrem nejakych prezentacnych vzoriek), vzdy je to nejaky ich odberatel.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

GK = Grafický Koprocesor. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě poprosím o vysvětlení rozdílu mezi GK jakožto grafickým koprocesorem a GPU jakožto graphic processing unit potažmo česky grafickým profesorem. Měl jsem totiž za to, že GPU je označení pro Intel HD graphics, Radeony v APU od AMD i pro procesory na grafických kartách.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o kvalitu vize AMD, tak staci podivat se na trh HPC a superpocitacu. AMD melo pro GPGPU vhodnejsi GPU platformu za dob TeraScalu a dneska s GCN to plati v podstate taky, ale kdyz nekdo neco potrebuje pocitat na GPU, tak sahne po nVidii. Tesla sice stoji nehezke penize, ale to vlastne v kontextu nakladu na poradnou laborator moc problem neni. Cas lidi je ve vysledku jeste drazsi a odladene nastroje a podpora co nV poskytuje proste fungovala jeste lip nez TWIMTBP. nVidia (Huang) tenkrat spravne odhadla, ze bezne PC nebude jeste v roce 2017 pocitat na GPU nic zasadniho mimo her a proto je dobry napad soustredit se na HPC trh kde si muze za kazdy tranzistor a odpoved na email nauctovat uplne jine penize.

Uvidime jestli AMD dokaze do roku 2020 dotlacit koncept APU s pomoci OpenCL 2.1, SPIR-V, DX12 a dalsich technologii do nejakeho opravdu ziskoveho stavu. Taky se muze za 1-2 roky nastvat MS pri planovani XBoxu Zero a proste si cele AMD koupit a zavarit tak Sony :). Pravdepodobne by se jim to casem i vratilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že by AMD koupil MS je velmi nepravděpodobné. Představa že by MS zamával pa šáteček WIntelu je nepředstavitelné. Kdyby si totiž MS vyráběl CPU a GK sám, už vidím ty stohy žalob v případě že by Hardware měl lepší výsledky než Intel a NV, že ve svém OS zvýhodňuje vlastní hardware. Ono se to totiž přímo nabízí, aby OS maximálně podporoval vlastní železo. Proto do toho MS nepůjde, úspěch by byl po zásluze trestán žalobami.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Je zajimave, ze jeste neni zaloba ze Apple nepouziva AMD procesory :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

apple neni majoritni platforma, tech par ovocnarskych jedincu co si honi triko nad bastlem jmenem mac os x se neda povazovat za nekoho kdo to vse vytrhne :)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, kolem dvou milionů OS X počítačů za kvartál je pro dodavatele komponent naprosto nezajímavá hodnota.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

>ze bezne PC nebude jeste v roce 2017 pocitat na GPU nic zasadniho mimo her

Coho dokazom je "skodlivy gumenny medvedik" - jellyfish

autor: Ondřej Štěpánek , publikováno 18.5.2015

Před několika dny byl odhalen nový malwarový program Jellyfish založený na bázi Linux, jehož cílem je napadání a získávání informací z počítačů s operačním systémem Windows skrze grafický čip.

Tým anonymních vývojářů nyní tento vir odhalil a vyvíjí ochranný program, který by měl přítomnost Jellyfish odhalit. Vývojáři tohoto programu tvrdí, že malware byl vytvořen především za účelem zvýšit povědomí o hrozbě GPU virů, tedy virů, které ke své činnosti využívají grafický čip. Nicméně i tak by mohl být malware zneužit k získání důvěrných informací.
http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/348...

http://arstechnica.com/security/2015/05/gpu-based-rootkit-and-keylogger-...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mi to:

jellyfish = medůza
jelly bear / gummy bear = želatinový medvídek

Až vás v moři požahají gumoví medvídci, tak dejte vědět... ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S vetsinou se da souhlasit, jenom s lidskou racionalitou bych to neprehanel. Clovek se chova racionalne skutecne zridka.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Většina iracionálního chování spočívá v tom, že lidi se chovají racionálně, jen nesledují cíle, které byste chtěl, aby sledovali :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"kdy AMD doslova drtila Intel kvalitou a poměrem výkon/cena u svých procesorů Athlon / Duron."

KVALITOU !? Ten Athlon, u ktereho stacilo trosku nerovnomerne zatlacit na chladic a ulomil se roh chipu? Ten Athlon, u ktereho stacilo aby se trosku uvolnil chladic a zacaly z nej slehat plameny a kourit se? Ten Athlon, ktery se hromadne prodaval po bazarech i kdyz byl vadny?

AMD valcovalo Intel v minulosti v ledascem, ale kvalita to nebyla nikdy. V soucasne chvili valcuje Intel ve spotrebe a produkci tepla.

+1
-56
-1
Je komentář přínosný?

Když máš "gramlavý" ruce, tak si i dnes raději nech PC sestavit od někoho jinýho.
Já jsem na Athlonech a Duronech postavil desítky a desítky sestav a nikdy se mi žádný nezlomil. Prostě se u toho musí přemýšlet.
Jediný v čem byla AMD vždy horší je podle mě boxovaný chladič, ten jsem automaticky měnil za lepší.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Prave kvuli rukoum preferuju AMD, ktere stale pouziva PGA, pred Intelovskymi LGA ...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi kazdy z nas si ulomil svuj ruzek Durona.
Nicmene kdo delal profi sestavy, tak vi ze zasadni slabina amd nebyla az dosud nikdy v cpu, ale v chipsetech. V dobe pentii, k5 a k6, nejlepsi byly od VIA, s tragickou kompatibilitou s profi kartam scsi, grafarnami, pametmi, o driverech ani nemluvim. Kdyz uz zacaly athlony a prisly chipsety od ATI a nvidie, trochu se to zlepsilo, ale jen trochu. Drivery vubec. A to mluvime o desktopu. V serverech to byla jedna traga, dokud nezacala nvidie prosazovat svoje chipsety do serveru, tak to bylo peklo. A i potom byl ten support tragickej, nforce deska umela jednu verzi winserver a jeho 64bit mutaci, a konec.
A dneska? Dneska se podivejte na to, kolik se da relane koupit desek pro server amd platformy. Nebo celejch profi ws a serveru. Jako jo, jsou, ale je to tak 1:50. Vsechno je to o supportu, resp. jeho uplne absenci.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

k5/6 boli do rovnakych socketov ako intel pentium. Intel zacal robit nekompatibilne sockety az od PII (slot1). Prve athlony (durony zrejme nie) mali slotA a potom sa preslo na dlhotrvajuci socketA. Na socketA boli uz aj semprony este K7 a K8 semprony boli na sAM2 Co sa chipsetov tyka, tak Intel pri prechode na core zobral nvidii licenciu na chipsety, lebo nvidia celkom slusne ukrajovala podiel na trhu.. tak isto u AMD, na K7/8 boli nforce suverejne najlepsie. Ale potom kupili ati... Velka skoda, lebo este aj nforce5 bol vyborny chipset mohli sme tu mat konkurenciu, hmm :/

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

s těmi růžky ... zapomínáš, že odkryté jádro měl i Intel. V době PIII. I tam jsem občas narazil na utavený kus, případně špatně fungující, když měl oštípané rohy.
Tohle nemůže jít na vrub výrobce, ale na vrub stavitele PC.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

A já musím nesouhlasit od začátku až do konce.

1. Výkon CPU. Kdo jej dneska potřebuje? Vždyť dnes lidem běžně bohatě stačí "odpady" typu Pentium N nebo AMD Kabini! A největší navýšení výkonu počítače jako celku se koná při výměně HDD za SSD (speciálně pak u notebooků)

2. Směr vývoje. Dle mého názoru je už roky jasně patrný odklon od zažitého a původního schématu PC, kdy všemu vévodí výkonný CPU, který počítá vše, směrem k "modelu Amiga" - tedy CPU je jen jeden z hráčů, sice nejvýznamnější, a s rolí dirigenta, ale s hromadou spoluhráčů, alias dedikovaných koprocesorů. Toto je patrné nejen externě ((GP)GPU, zvukovky, síťovky atp.), ale i na úrovni samotného CPU, do kterého jsou implementovány grafická jádra,mediální/(de)kódovací obvody nebo jednotky pro šifrování. Tím se zároveň umenšuje potřeba čistě výpočetně výkonného obecného procesoru.

3. AMD a jeho ekonomické výsledky. Zde je třeba poznamenat několik věcí: AMD je dlouhodobě účetně červené, to ale neznamená, že ta firma nemá zdravý technologický základ, dokonce ani z hlediska ekonomie podniku to nemusí znamenat nic. Nepopírám ovšem, že situace AMD není růžová, zejména obchodně se jim nyní moc nedaří. Z dlouhodobého hlediska ale mají na čem stavět a v "pipeline" jsou vidět budoucí produkty, tedy je stále na čem stavět. Podstatné je, že AMD stále spoluurčuje trendy. Očekávat, že bude fungovat jako Intel je nemístné.

4. AMD a továrny. Zde se naopak domnívám, že to byla jediná schůdná cesta. Každý technologický skok ve výrobě jsou dnes miliardy dolarů, a to je pro firmu velikosti AMD extrémní sousto. Stačí se podívat na to, jak se v tom dnes plácá TSMC, která je v roli branžového/dedikovaného výrobce prakticky od začátku. Nechtěl bych vidět, jak v rámci AMD obhajuje výrobní divize v dnešní době ty mega částky na vývoj, skončilo by to zavřením továren bez náhrady, nebo prodejem pod cenou. Takto AMD za továrny utržilo peníz a ještě má svého "dvorního" výrobce.

Abych to uzavřel: extrapolace minulých úspěchů/neúspěchů a čisté proložení přímky na vývoj výkonu CPU je nesmysl, to se prokázalo už někdy okolo roku 2005, kdy přestal v původní formě platit Moorův zákon a výkon CPU se začal násobit podle počtu jader. Svět se mění a vyvíjí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Grafický a zvukový čip měly i dražší osmibity. Ostatně ten v Amize taky nic moc nedělal, hlavně sprity a skrolling jako v těch osmibitech. Akcelerátory vektorové grafiky se objevily až v PC.
Moorův zákon v původní podobě nebyl o zvyšování frekvence, ale o zlevňování transistorů.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale srovnávat atributovou grafiku osmibitů (C64, ZX apod.) s bitplány Amigy je trochu mimo. Blitter i Copper byly programovatelné, dá se tedy říci, že se jednalo o pravé mediální koprocesory. Je třeba taky zdůraznit, že akcelerátory (i) vektorové grafiky se objevily už na Amize v rámci (polo)profesionálních videosystémů.

A co se Moorova zákona týká, z hlediska CPU je počet tranzistorů víceméně ekvivalentní výkonu CPU - problém je, že vícejádrové CPU jsou z tohoto pohledu slepence více procesorů.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

add 2) komentář výše že by nakonec Amiga ten flame o tom, že je architekturou lepší než PC, rozuměj nadčasová, vyhrála :) ? A1200 mam doma ještě ve skříni a její OS spuštěný na androidím telefonu přes UAE4all2 :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

:-)

Takové trochu Pyrrhovo vítězství, 20 let od krachu Commodore. :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

<i>že by nakonec Amiga ten flame o tom, že je architekturou lepší než PC, rozuměj nadčasová, vyhrála :) ?</i>

Nepochybně ho vyhrála (přes miliony mínusek bučícího davu) a bylo to IMHO jasné ještě než odešel Commodore, protože se do PCček začala montovat koprocesory také - co jiného bylo VooDoo, než specializovaný 3D grafický koprocesor? (první verze dokonce ani nefungovaly samy bez grafické karty...)

Bohužel být lepší ještě neznamená výhru v kapitalismu. Marketing a rozhodnutí velkých firem hraje větší roli než technická nadčasovost. Já to vidím tak, že když byla Amiga bezproblémová, tak si nevytvořila onu síť na ní závislých lidí / firem co se zabývají opravami a udržováním PC v chodu a tím pádem se stala komerčně nezajímavou. A to byl začátek konce, protože nelze nikdy konkurovat systému, který zaměstnává tolik lidí systémem, který je natolik blbůmvzdorný a intuitivní, že tolik lidi nezaměstná.

Dalo by se to znednodušit takto - vyrob šmejd v dostatečném množství, šmejd na sebe naváže tisíce firem a lidí, co ho budou opravovat a hravě vyhraje "konkurenční" boj, neb dává lidem práci.

...

Klasický příklad je žárovka. Nejprve mohla vydržet sto let, ale jak výrobci začali vyrábět a konkurovat si, tak se postupně životnost dostala jen na 2 000h... a dneska to trumfli zase dražšími modely... V kapitalismu jde jen o to, kolik daná věc výrobci vydělá. Nejde o to, jak je kvalitní nebo dobře provedená.

Proto existují tzv. kurvítka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ad 4) navic muze GF vyrabet i pro konkurenty AMD (coz by s tovarnami v AMD moc neslo), a AMD muze vyrabet i u konkurentu GF.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím s bodem 2.
Podle mě to jde přesně opačně.
Původní hlavní výhoda a strůjce úspěchu platformy IBM PC byla rozšiřitelnost.
V dobách 286-386 mělo PCčko procesor, někdy ještě koprocesor, na desce severní a jižní můstek, pak grafickou kartu a případně zvukovou, síťovou a další karty.

Dneska většina počítačů nemá vůbec žádnou rozšiřující kartu. Přesunuly se do čipů na desce a z nich do procesoru.
A na úrovni procesoru to třeba s grafikou taky postupuje od de facto dvou čipů v jednom balení po procesor složený z univerzálních jednotek použitelných jak pro výpočty, tak pro grafiku.

Čili zatím vývoj jasně směřuje od PC složeného z hromady různých procesorů k PC, které bude obsahovat jen CPU, základní desku, úložiště dat a RAM (a to bych ještě řekl, že časem budou i procesory s integrovanou pamětí, přesněji integrovanou paměť mají už dnes, ale s větším množstvím integrované paměti). Přičemž úloha základní desky bude redukovaná de facto jen na funkci propojky mezi procesorem, pamětí a konektory pro periferie.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, ale zde došlo k naprostému nedorozumění.

PC platforma je opravdu hardwarově modulární. Nicméně: v dobách i286 byla např. ta zvukovka v podstatě extenze procesoru. Procesor musel data vzít a doslova je pomocí přerušení nastrkat do adresy příslušné karty na ISA sběrnici. Toto se v průběhu doby samozřejmě posunulo jinam, ke zvukovkám s DMA a DSP čipy.

Oproti tomu např. zvukový koprocesor Paula v Amize fungoval jinak. CPU jen poslal instrukci a odkaz na data, která chce přehrát (a jak), a více se už o zvuk nestaral, samotné přehrání si zajistil samotný "koprocesor". Toto je ten vzor, kam dnes PC směřuje. Samotná HW modularita jen svým designem reflektuje změny (což začalo už v dobách ISA) a samozřejmě ustupuje integraci tam, kde to dává smysl.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To je možné, ale z pohledu výroby procesorů je spíš podstatné, že v počítači bude jeden centrální procesor od jednoho výrobce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že neznám starší zvukovku s přerušením a DA převodníkem než Sound Blaster a ten používal DMA řadič základní desky.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

adlib.. ;-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Aha, myslel jsem, že je řeč o přehrávání samplovaných zvuků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upozornuju te, ze zadny ze soucasnych onboard kodeku nema DSP. OpenAL je sw, vsechny efekty jako echo cancellation a desumatory pocita CPU a to i v noteboocich, kde je to sakra znat.
Vyrobci pridavnych zvukovek typu Creative sice maji dsp, ale na zatez cpu to nema zadny vliv a na zvuk spise negativni. Dnes je trend "neser se mi do zvuku".
Sitovky jsou dneska jen headery s naprostym minimem vlastni inteligence (nebavime se ted o server segmentu).
GPU dneska realne pomaha jen pri encodingu videa, a krome streameru to prakticky nikdo nepouziva.
Tak mi ukaz ten odklon od vsemocneho cpu. Vskutocnosti je to naopak.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní GPU sice nemají vektorovou 2D grafiku, ale pořád umí kopírovat obdélník. To se hodí při výpisu textu, posouvání a skrolování oken. Na výkonu Windows jde dobře poznat rozdíl mezi generickým VGA driverem a driverem od výrobce GPU. Některé GPU, včetně Intel HD Graphics umí texty i obarvit, takže fonty mohou být uloženy černobíle.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

zvukovkou s DSP byl myšlen Gravis Ultrasound ;-)

Dnešní zvukové kodeky bych zvukovou kartou určitě nenazval. Chybí jim některé funkce zvukových karet, např. MIDI výstup a nejsem si jist, že vůbec zvládájí přehrávat nativně MIDI.

Co se síťovek týká, trend se zase obrací, viz ty různé Killery a osazování intelovských čipů.

Zbytek jsi ne zcela pochopil, zkus si to přečíst ještě jednou. ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak prinos Bigfoot killer vsichni zname. 0.
Ne, zadny kodek nema midi rozhrani, ale to dneska ani vetsina consumer ext. zvukovek.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

já ale nikde netvrdím, že killer síťovka má nějaký přínos. Jen to, že se tyhle věci vrací.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nic se nevraci. To je jen druh debilizacniho marketingu, ktery je navic zjevne neuspesny.
Soucasny trend je presne opacny, vsechno odre cpu, jeden monoliticky cip. Uz ted skoncil v mobilnim segmentu chipset jako takovy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

můžu jen zopakovat, to o tom čtení znova. ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

DMA prenosy měl soundblaster 2.0 z roku 1990. Samplovací frekvence 44khz, nahrávání 15khz (amiga 500 22khz přehrávání). Měl full duplex midi rozhraní s time stampingem, ale je fakt, že nebyl kompatibilní s MPU 401.

A v témž roce byl uveden soundblaster PRO (44khz 8bit mono nebo 22Khz 8bit stereo, HW mixer, high a low pass filtry a 2x YM3812 pro midi syntezu, nevím jestli už měli tehda konektory pro wave table to bych kecal.

Amiga 1200, která už stejně svými parametry nestačila na tehdejší PC byla vydána v roce 1992 !
4x 8bit pcm kanaly :) a si pamatuju tak samplovací frekvence záležela na video módu , proč asi ? :)

To že se hodně věcí na PC řešilo přes CPU praměnilo prostě z faktu, že byl neporovnatelně výkonější jak motorola, ale taky o dost dražší.

To, že tady v té době vévodily amigy a 8bity byl problém 40 let socialismu na západě už byly amigy na pomalém, ale jistém ústupu.

Nakonec první PC co jsem si koupil to mohl být tak rok 1993-94 a byla to nějaká 286/16mhz, 2mb ram a vga karta s 256kb vram. To znamenalo 320x200x256 nebo třeba 640x400x2, ale dalo se i 704x528x16 barev a kupodivu byla vydána v roce 1987 ! Jasně neměla HW scrolling, blittery nebo sprity.

Ale nějak nevím o hře, která byla na amize a nemohla být na PC :) Nebo by na mize vypadala lépe.
Nehledě na to, že zvukovka pro chudé COVOX prostý odporový převodník už potom pořešila i ten zvuk aspoň částečně. U another worldu jsme uchcávali ....

Myslím, že ještě tak DUNA 2 byla na amize a PC společná a potom už se vývoj utrh.

Ovšem u nás machrovali amigisti na crt televizích to je fakt :) Ale jinde ve světě to bylo jiné to je třeba si uvědomit.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Těch her co na Amize vypadaly asi tak 10x líp bylo samozřejmě vícero (doporučuju otestovat v emulátoru např. starší Lucasartovky, např. Loom) a jediný segment kde PC hrálo prim vždy, byly vektorové simulátory.

V podstatě se dá říct, že co se her týká, tak Amigu převálcovala až 386 s Doomem.

Co se samotné Amigy týká, její osud byl dán tím, že neměla žádnou abstrakci od HW, a tedy její následné iterace musely zachovávat zpětnou kompatibilitu, což se systémem původem z raných 80. let, navíc slepeným dohromady dvěma různými týmy byl jasný polibek smrti. To ale nic nemění na tom, že koncept koprocesorů dnes zaznamenává velký comeback.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jinde ve světě to moc jiné nebylo. Bylo už po revoluci a křivka podílu Amig a PC byla u nás dost podobná jako v sousedních zemích (ne tak Americe, kde je to vždycky trochu jinak). Rozhodně to není tak, že by Amiga 1200 byla pro východní blok. :-))).

To co pravíte o zvukovkách je sice hezké, ale pravda je, že každý i s tou nejslabší A500 měl počítač s naprosto plynulou grafikou skrolovaček atp., na tu dobu velmi solidním audiovýstupem, mutitaskingem a okýnkama. Pokud někdo zainvestoval do turbokarty s 68030 (jakože to bylo dosti běžné už kvůli Fast RAM), tak byl vysmátý a na nedostatek výkonu si stěžovat nemohl. Naopak na PC byl typický DOS, zvuk přes beeper a negrafická grafika. :-) PC obecně solidněji vybavená jsem vídal až mnohem později spíše s příchodem Windows 95 a pak hlavně 98.

Že se to s příchodem DOOMa obrátilo víme všichni, celá platforma Amigy zamrzla a zastarala, ale ještě v 90. letech rozhodně měla co nabídnout a zejména na doma to byla skvělá volba.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že ve wikipedii to je nepřesné. Všechny Sound Blastery měly DMA, verze 2.0 přidala jen opakování ve smyčce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

<i>Ale nějak nevím o hře, která byla na amize a nemohla být na PC :) Nebo by na mize vypadala lépe</i>

Boží prostoto! Když jsem viděl Second Samurai na PC, 486SX 25MHz, tak jsem spadl ze židle se záchvatem smíchu. To, co dělalo 50fps na Amize s 68 000 na 7.14MHz se na 486 hýbalo tak mezi 5 - 10fps, místo nádherného zvuku kuňkání a grafika rozblitá jak sviňa...

Nedejte se vysmát, hry které vznikaly pro Amigu a jak na Amize vypadaly a jely, to bylo něco zcela nesrovlateného s PC (už 320x256 rozlišení je sakra jiné než 320x200 na PC):

Lionheart
http://youtu.be/BoiHk_3siYg?t=38m2s

Turrican II
http://youtu.be/UW4CDWyhxLw?t=9m16s

Jim Power
http://youtu.be/5JHIpbWdKow

SWIV:
http://youtu.be/kHS2q0GR6Bo?t=16m33s

Apidia
http://youtu.be/PZcT_Kr7tLs?t=2m27s

Disposable Hero:
http://youtu.be/DInBUpFCHY4?t=5m33s

Project X:
http://youtu.be/leeDMO_T-1U?t=16m32s

Gods:
http://youtu.be/DaKY87e6j04?t=14m1s

Superfrog:
http://youtu.be/5GQqdGzaARY?t=18m58s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Třeba já. V současné době mám v hlavním PC dva procesory Xeon E5-2687W v2, každý za 50 tisíc bez DPH. Když si to tady na koleně počítám, tak musí AMD prodat tak 70 procesorů těm, co výkon nepotřebují, aby dosáhlo stejného zisku, jako Intel prodejem těchto dvou procíků mě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tak ted je mi jasny proc maj firmy jako Intel, nVidia a Apple takovy marze. proste existuji lidi, kteri je nakrmi i kdyby to zelezo stalo milion

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ja som cerstvy (2 mesiace?) majitel i7 4790 s tym, ze som musel menit dosku a teda aj Windows. S uplnym kludom mozem prehlasit, ze keby som si to cele mal platit ja, tak sa to neoplati!!! Predtym som mal AMD x6 1055T a jednoducha vymena za FX8350 by za 30% ceny dala 80% vykonu. AMD nema problem s vykonom, AMD ma problem s tym, ze s tou i7 ma v klude PC v klude 60W a s AMD x6 som mal 120W... => vyrobny proces a spotreba, to su hlavne problemy AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a nebude to proste tim, ze na 2020 je naplanovany dalsi armagedon?
uz se ale nerika jestli armagedon a pak upadek amd, nebo to vse odstartuje krach amd ...
:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

NetBurst se nakonec ukázal jako slepá ulička, ale po bitvě je každý generál. V té době už nešlo moc zvyšovat pracovní frekvenci a využít obě hrany strojového cyklu k provedení dvou operací po sobě byl zajímavý nápad jak zdvojnásobit výkonu. Samozřejmě pouze u jednoduchých aritmetických operací, které jde takto zvládnout. Je mi docela líto, že ta architektura nevyšla. Možná jen potřebovala lépe promyslet detaily.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že Netburst měl potenciál. Spoléhalo se tam na vysoké frekvence, přičemž se ukázalo, že růst frekvence vedl k nižšímu než očekávanému růstu výkonu, zato k vyššímu než očekávanému růstu spotřeby.
To byla asi fakt slepá ulička.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Intel se poučil ale AMD ne a proto má šílenosti s maximem na 5Ghz :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nesúhlasím akurát s vetou "Kdo dnes taví herní PC, či počítač na zpracování fotek/videa, ten automaticky sahá po Intelu." Myslím že kto taví herné PC, berie skôr Radeon, má vyššiu výhrevnosť.

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?
+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo stručně napsat, kdo staví PC, sahá po Intelu. AMD bylo zajímavé v době 486.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

AMD bylo zajímavé v dobách Athlonů 64, bohužel tu výhodu nedokázalo plně využít.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Neměli šanci. Zatím se o tom psalo málo, ale vzpomeňte si na odkládané uvedení XP64, protože Intel nic neměl. Postupně MS odložil finální verzi skoro o rok.
To byla velká podpásovka od MS a následně pak nebyl žádný tlak na přechod na XP64 (nebyl důvod přecházet a kupovat AMD HW). Takže největší výhoda, co kdy AMD měla byla smazána.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Intel měl Itanium a myslím, že XP64 ho podporovaly.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Itanium bylo pro PC nepouzitelne. Nedostatecna kompatibilita. Krome toho mizerna architektura, ale to by samo o sobe nevadilo, x86 taky neni zadny zazrak.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

AMD CPU jsou porad zajimave, napr. FX-83.. nejsou az tak spatne oproti I5, ono si musi umet clovek vybrat podle svych potreb....
co je zatim fakt spatne, je spotreba / a pouze pro par % uzivatelu bude nutne rozhodujici i vykon na takt /

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

AMD bylo zajímavé v době Athlon XP pro socket A, tehdy se Intel nechytal.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Podle mínusů bylo tedy Intel Pentium III a 4 a další lepší než Athlon XP: http://en.wikipedia.org/wiki/Athlon#Athlon_competitors

Jasně, díky za mínusy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia že dělala nejlepší čipsety pro AMD procesory? Nenechte se vysmát, jeden takový ksindl jsem měl. Po půl roce laborování letěl do tříděného odpadu.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem měl 2 desky od NV a žádné problémy jsem neměl. Uznávám ale že dost lidí ano. Možná záleželo na konfiguraci hardware. Už si to moc nepamatuji ale tenkrát tam snad šlo o problém s řadičem. Faktem je že když se objevily desky s čipsetem ATI, přešel jsem na ně a také žádný problém.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Byly nejvýkonnější, ale určitě ne spolehlivé...
Super chipsety měla ULI a tu NVidia koupila a zařízla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale no taaaak... stale mam nforce5 z roku 2007, vystriedalo sa tam asi 5 procesorov a aktualne bezi v mamkinom PC. ULI mali slaby vykon hlavne oproti nvidii, a hlavne dodavali komponenty pre ATI, nvidia ich kupila a zrusila vramci konkurencneho boja... Nforce2/3/4/5 bolo to najlepsie co sa dalo kupit pre AMD platformu v tych casoch a ak si chcel SLI tak jedina moznost pre Intel.. avsak vtedy kupovali Intel len blazni.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, v jake casove rovine se pohybujeme. Nforce/nforce2? Mozna. Ale nforce 5xx a novejsi funguji jeste dneska, s bezproblemovou kompatibilitou, podporou pro 64bit servery a wokna primo od nvidie. Monoliticke 570ky jsou evergreen. Apropos nedavno jsem dal dohromady asus server desku s 570MCP, 6GB DDR2 ECC, Athlon 64 x2, amd 5450, velociraptora a ze srandy pustil instalaci Win7/64. A byl jawdrop, nemusel jsem instalovat zadny drivery, na nic jsem nesah, wokna jedou jak z praku. Pridal jsem archivni xfi-ex.music. Mam z toho ted sekundarni WS. Spotreba v loadu 140W, ale jede to. Funguje i CnQ.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zkoušel instalovat Win8 64 na Nforce4 Ultra a taky to šlo, i když pro nějaké věci se ovladač nenašel, na webu výrobce desky je jenom Vista, možná W7 (už si nepamatuju, jestli to čipset drivery od Nvidie spravily). Ale každopádně to jelo.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, když to AMD ještě tak 3 roky vydrží, tak se dostane k 14 a časem třeba i 10 nm procesu, čímž srovná krok k Intelu, který už nebude moc mít kam kráčet (rozuměj být napřed ve výrobní technologii). Další zmenšování a tedy zlepšování účinnosti bude opravdu problém. To by jim mohlo hrát do karet spolu s novu lepší architekturou.

Problém naopak může být rozpadající se velkoPC trh, (ultra)mobilní divize Intel nyní tlačí a dokonce dotuje, takže je tam malý prostor na cenovou válku.

Jakékoliv extrapolace do budoucnosti stejně stojí na vodě, tak uvidíme.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Intel i Samsung už plánují 7nm, akorát to asi nebude na křemíku.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Markeťáci si plánovat můžou co chtějí, důležité je jak se bude dařit technologům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky se přidám do hádky. Nejlepší chipset pro oldís AMD platformu byl ULI M1695. Nic tak univerzálního, modulárního jsem ještě neviděl. A stál pár doláčů. V podání Asrocku byl geniální. Nvidii a její topidlo jménem NForce to ohrožovalo, tak ULi koupila zlikvidovala. Amen

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teď to taky píšu a koukám, že to tu je. A regulátoři nic, jen se dívají, jak se to "férově soupeří"

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Panove vite o tom, ze nechat se koupit nikdo nemusi?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsou jen samý teoretický kecy. Já prodám ročně odhadem 50 počítačů. Do firem kolem kterých skáču. 3/4 z toho stavím na AMD platformě a zákazníci jsou zcela spokojeni. Vpodstatě je jim zcela u prdele co je v tý černý krabici, když jim to běhá bez problémů a svižně.
Pokud AMD nezkrachuje, nezkrachuje díky takovým jako jsem já. Díky lidem, kteří po té platformě sáhnou a budou ji aktivně prodávat.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

V naší firmě není ani jedno AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a cia je to chyba
IT alebo managerov?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč chyba ?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

stale odpovedas na otazku otazkou?
:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje otazka je chybna, jeho spravna.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

a v naší se nakoupilo serverů s amd asi za 9.5mio :-) tj jestli dobre počítám 140 CPU (většinou 3.2 8core optíky), intely od prosince asi 20cpu. A chyba je pochopitelně ve mě a celém IT

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

„Já prodám ročně odhadem 50 počítačů. Do firem kolem kterých skáču. 3/4 z toho stavím na AMD platformě a zákazníci jsou zcela spokojeni.“

Nojo, jenže to znamená, že od AMD koupíte zhruba jeden procesor za měsíc. To je obávám se neuživí.
Problém je v tom, že takových lidí je prostě málo, zatímco firmy se stovkami počítačů jedou na Intelu.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, státní správa je to samé na Intelu a bohužel to nejde ovlivnit. Zažil jsem dobu, kdy jsme si hospodařili na IT (na jednotce) s rozpočtem na rok a mohli si vybírat/kupovat co bylo potřeba. Dnes vše řídí resort z Prahy. Během dvou let se obměnilo 90% počítačů (stáří 8+ let) - celkem přes 4000 PC a všechny jsou na Intelu i5 (HP 6200 SFF). Na spolehlivost se teda nedá stěžovat, zatím bez reklamace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Statni sprava a velkej business je na intelu predevsim proto, ze do amd jeste nedorazily funkce centralni spravy hw jako intel vPro, nebo technologie zabezpeceni (tpm atd...), vcetne celeho mamutiho ekosystemu sw a hw podpory. Tam se hraje trosku na jiny veci, nez je cena cpu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda částečně, ale třeba na serverech jsme měli minulou generaci Opterony (virtualizace na vmwaru). Ministerstvo každopádně zadá určité požadavky a složky potom nakupují podle rámcové smluvy ministerstva (to co se zadá většinou pasuje stejně na konkrétního výrobce - teď nemyslím jen CPU, prostě zakázkové řízení).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

se nedivím že je svět IT tak primitivní, když někdo řekne, že 3/4 z 50-ti je zhruba 12 :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U nas ide do firemneho prostredia tak 100pc/rok a konecnym spotrebitelom 60pc/rok a ani jedno AMD nerozhodujem sa podla firmy sam som mal kedysi sandiego a tesil sa z neho no amd dnes nedokaze konkurovat ani ako potlan do kanclu ano maju "quad" core za cenu dualu od intelu ale v kancli tazko s multicorom viac zalezi na vykon/jadro dalej herne pc tam si ako tak viem predstavit amd no aspon u nas ho chce zakaznik vzdy s i5/i7 a na workstation tam uz amd ani ako vtip.Osobne dufam ze neskrachuju a intel aj predbehnu bude to lepsie pre zakaznika a aj pre mna ako konzumenta.Preto neber moj koment ako pokus o flame ale racionalne musis uznat ze amd dokaze konkurovat len v desktope urcenom na gamming

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu to asi takto. Kdyby byly pracovníci IT placeni podle toho kolik ušetří ze svého rozpočtu rozpočtu, situace by v penetraci hardware byla jiná. často vidím v kancelářích zbytečně nabušené a drahé PC od Intelu když by bohatě stačila sestava o 5 000 Kč levnější od AMD . A to se tu bavíme o jednom stroji. Představte si ty úspory při 50 počítačích. Kdyby vedení firmy řeklo že IT pracovníci dostanou 25 % z ušetřené částky. Tak by jsme se nestačily divit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se ušetří na pořizovací ceně, to se prodraží na účtu za elektřinu a na opravách a odstávkách.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Procesory od obou výrobců mají spotřebu v nezatíženém stavu +- stejnou. Se zatížením jde spotřeba AMD CPU bez diskusí výše. Ty počítače však jedou 90 % času v modu psacího stroje a tam je zatížení 0,0 nic. Úspora na 50 počítačích je 250 000 Kč, Spotřeba energie za rok stoupne tak o 1 000 Kč. IT pracovníci však nejsou motivováni si vzít kalkulačku a počítat a hlavně si zjišťovat náplň práce zaměstnance který dané PC dostane přiděleno. Vedení firem zcela nepochopitelně na kontrolu výdajů za PC nereflektuje. Když firma má potíže a nebo je očekává vyhlásí stop stav a nenakupuje se. Když si vede dobře tak se nakupuje a na cenu se prakticky nekouká. Jsou to situace jak u blbejch na střeše.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a to se pravdepodobne vubec neresi ucinnost zdroje pri malem zatizeni, hlavne ze Intel zere mene...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi hromada penez se prodela na sprave it a nakladech na dodatecne zabezpeceni, autentizaci atd.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

článek o ničem, nikdo nemůže znát budoucnost, protože budoucnost je postavena na nevyjádřitelném množství proměnných a jen hlupák si nárokuje, že je ji schopen předvídat. Zen může/nemusí vše změnit. Tak jako tak jsou prognózy o úpadku nebo úspěchu shodně nesmyslné

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Podléháte klamu, že nelze-li budoucnost předvídat naprosto přesně, nelze ji předvídat vůbec.

Právě naopak: Úvaha, co pravděpodobně nastane v budoucnu a proč, je hlavní smysl našeho mozku.
Bez prognóz o budoucnosti není důvod mít složitý mozek :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, krásným příkladem je třeba vědní obor futurologie s využitím různých prognostických metod atd :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Přiznejme si na rovinu, že AMD už řadu let neumí na výkonném poli uvést na trh CPU, které by bylo buď alespoň tak výkonné za podobnou cenu jako má Intel, nebo alespoň s podobně dobrým poměrem výkon/spotřeba."

Tohle je nějaká provokace ;-) nebo jsem zapsal dobu? (Pohled do ceníků říká, že nezaspal.) Ano, už to není tak, že AMD CPU o stejném výkonu stojí polovinu co Intel, ale pořád je AMD významně levnější.

Ano, Intel má v nabídce procesory, které jsou supervýkonné a v této oblasti nemá AMD co nabídnout. Jenže, přesně jak píšeš "kupuje to nejvýhodnější na trhu" pokud si to rozmyslím, tak, těch AMDček koupím víc, jsem na vyšším výkonu a ještě mi nějaké kapesné zbude.

Dále, pokud někomu stačí APU, tak mu stačí APU. :-D Tady Intel vůbec nemá co nabídnout. Pro levnější, jenže pro dnešní hry pořád vysoce dostatečné, herní sestavy APU stačí (já bych to doma nechtěl, ale kolem mě si lidé staví herní mašiny právě na A10 a jsou s tím spokojeni, nemusí si kupovat samostatnou grafiku (v podstatě za cenu toho APU) a jejich hry jim na tom jedou.

Můj další workhorse domů bude letos znovu AMD. Nehodlám platit 2x tolik za stejný výkon jen proto, abych si tam nalepil nálepku Intel a nehodlám platit 4x tolik proto, abych měl "nedostižně výkonný procesor", který bude mít výkon možná 150%. To bych si ty mašinky s AMD postavil klidně další dvě.

Jinak v čem souhlasím a za co by si AMD zasloužila pár facek je marketing. Jde to vidět i teď u Zenu. První schémátka architektury byla naprostá bomba. 16 "buldozer" modulů, 32 skutečných jader. Jenže potom nastal chaos v tom, že moduly nejsou tak úplně buldozer, že tam bude něco jako HT takže 64 virtuálních jader (od té doby nebylo jasné, kolik skutečných integer jader ten cpu fyzicky obsahuje, protože v jednom modulu jich najednou začalo být 6, z čehož 32 neděláte) a tak podobně. Samozřejmě člověk si musí počkat na finální (no datasheet ne, ten už se k cpu hezkých pár let nedává), ale na skutečné informace. Přitom zrovna toto se dalo udělat dobře a lidi jako já by mlsně čekali před prodejnou na release day.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

1. Viem, ze je to minorita, ale ked si niekto sklada ultimatnu hernu masinu, tak s AMD bohuzial nepochodi.
2. Co mi pomoze, ze si budem moct kupit 2 CPU AMD za cenu 1 Intelu, ked to realne nemam ako vyuzit
3. Intel nema co ponuknut? Uz skoro vsetky jeho CPU obsahuju aj GPU, takze vyber je viac nez dostatocny. A teraz ma prist konecne aj IRIS do desktopu. Pokial hraju solitaire, tak im to AMD APU moze stacit :)
4. tu by ma zaujimalo ake CPU konkretne porovnavas. Nedavno som si robil nejake porovnania AMD vs Intel a ked som konecne nasiel dost pomaly intel, ktoremu amd stacilo, tak cenovy prospech amd nebol velmi vysoky a ked som do toho zaratal cenu MB, tak vysledna cena zostavy bola +- to iste.
5. marketing nehodnotim, ten mi procesor nevylepsi :)

To co ma ale neskutocne vytocilo bola spotreba tych AMD. Doma som pouzival v HTPC Core i5 2500K, ktore v idle dokazalo bezat aj pod 30W. Potom som sa rozhodol, ze si z neho postavim PC na hranie a HTPC postavim prave na AMD APU. No na moje velke prekvapenie ich APU ma v priemere 20-30W spotrebu vyssiu a vykon pritom o niekolko radov nizsi ako dany intel. A to radsej nehodnotim kvalitu ich ovladacov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1) Ultimátní jistě. Jenže těch, kteří si pořídí CPU za $1000, k tomu grafiku za $1000, desku za $500 a ssd do pcie moc není. A v nějakém mid range segmentu je cenově výhodnější AMD (stejný výkon za skoro poloviční cenu).

Ad 2) Pokud to nemůžeš reálně využít, tak si to nekupuj. Po síti se dá počítat kde co, pokud to někdo využije, může si výpočetní středisko postavit z relativně levných kousků. Není problém ty nody automaticky zapínat, když jsou potřeba a vypínat (spíše suspend), když ne. Takto můžu mít násobný výkon a idle spotřebu pořád na úrovni jednoho (toho řídícího) cpu.

Ad 3) Ano, situace s integrovanými gk se v Intelu pomalu zlepšuje. Zatímco v AMDčku můžu mít už roky radeon, tak teď už gk dostává i do Intelu. Jen tak dál.

Ad 4) Když vyšel FX8350 tak přímý konkurent byl i7-3770. Dnes stojí 9500Kč, zatímco FX 5200Kč (aktuální zákaznické ceny v Alze). Ušetřených 4300Kč. Jinými slovy, za cenu intel cpu si koupím amd cpu + mb (a ještě mi zbyde na pivko).

Ad 5) To sice ne, ale mohlo by to zlepšit přísun zlaťáků do AMD a mohla by postavit na nohy.

Ad 6) Několik řádů? 10x, 100x, 1000x nižší výkon? To byla nejspíš chyba někde úplně jinde.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

1. ono to nemusi byt ani CPU za 1000USD. Highend AMD je vykonovo na urovni rychlejsich core i5.
2. bavime sa o hernych PC, nie o serveroch. Takze si poskladam zostavu s AMD a budem mat dva procesory, z coho jeden si mozem dat tak do vitriny. To som mal na mysli tym, ze "nevyuzijes".
3. ano, intel zacal neskor ako AMD, ale slusne iGPU maju uz od doby sandy bridge, co je uz celkom dobra doba.
4. pozeral som si nejake porovnanie tych CPU a zeby mu zrovna konkuroval sa neda povedat. Uz len vykon na wat ma 3x nizsi nez ten intel a celkovo je asi o 10% pomalsi a to este pri vyssom takte a viac jadrach. http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-3770-vs-AMD-FX-8350
5. prisun zlatakov im hlavne zabezpeci to, az budu predavat dobre vyrobky. Ked prisli na trh s Duronmi a athlonmi, tak vytreli intelu zrak. Vtedy ich brali vsetci, co sa tomu aspon trochu rozumeli. Odvtedy v podstate prisli len s jednou dobrou vecou a to boli APU, ale este aj tie zabiju takou divokou spotrebou.
6. jedna sa o AMD-A8 7600, takze ziaden trhac asfaltu a oproti tej core i5 je to fakt taky prd v gatiach :) Napr. enkod videa (a to aj so zapojenim GPU) trva v priemere 2-3x dlhsie ako na intely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Ano, highend AMD je na urovni core i5 ... ale stoji polovic. Pokud ti staci vykon ktereho dosahuje AMD, je pitomost kupovat intel (do desktopu, tam te spotreba tolik nezajima). Samozrejme pokud ti vykon AMD nestaci, tak jinou moznost nez koupit predrazeny intel nemas ...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ad 4) Nebudu se pouštět do dalšího flame na téma testování. Už při uvedení buldozeru bylo jasné, kde bude excelovat a kde nikoliv. Testy (kteří dělají lidé, co si na měření délky berou manometr; prostě lidé, kteří nemají páru o tom co dělají) potom "samozřejmně" ukazovaly slabotu. Jenže když se to udělá správně, výsledky jsou naprosto jiné. Jenže co tam tom, že potom přišly skutečné testy. Prostě 100x opakovaná lež se stává pravdou.

Ale i kdyby (vezmu to cos našel jako směrodatné), tak 10% rozdíl výkonu se pořád nevyrovná 4300Kč rozdílu v ceně.

Kdyby ten cpu jel průměrně na 30%výkon (což je násobně přestřeleno) 8h denně každý den, tak za rok spálí 525Kč. (120Wmax*30%*8h*365dnů) / (1000) * 5Kč/kWh=525Kč. 4300/525=8.19 Tedy, kdyby ten Intel nesežral ani 1Ws, tak se začně vyplácet (resp cena se vyrovná) za cca 8 let! Jakákoliv spotřeba toho Intelu (a klidně může být 3x nižší), toto jen posouvá do budoucnosti (protože ke své vyšší ceně se ještě musí započítat cena za spotřebu).

PS: Jestli jsem počítal špatně opravte mě. 8*365=2920h ročně. 120W*.3=36W (v sensorech vidím zrovna teď power1: 18.52 W, takže průměrných 36W je mnohem víc jak běžná činnost) 2920*36=105kWh. Cena za kWh je něco pod 5Kč, takže 105*5Kč = 525Kč za spotřebovanou elektřinu CPU. Rozdíl v ceně cpu je jasný, 4300/525 = 8 let. To ten procesor dřív vyměním jako zastaralý, než se ten Intel začne vyplácet. A o 10% vyšší výkon? Ten už to nezachrání (tak si o 10% snížím rozdíl cen a jsem místo na 8.2 letech 7.3 roku).

A to ten Intel ještě nespočítal ani NOP.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

docela by mě zajímalo, co se stane s patenty hypotetické společnosti, kterou po bankrotu nechce nikdo koupit

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Když někdo nechce koupit celou společnost, tak se prodají jen patenty. To už si věřitelé pohlídají...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak som nahodou čekol DDblog a Stach vam tento članok skopčil, trochu sfanatizoval o svoje pravdy a nedavno uverejnil :D D

Podla mna AMD prežije, jak cpu, tak grafiky. Treba len viac sledovať trendy aj to čo chcu zakazníci a poriadne nakopnuť marketing. Zaslužený uspech sa potom dostaví tiež.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že Honza Stach kopíruje moje články, nebo se jimi alespoň nechává silně inspirovat, vím už delší dobu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajímavost:
czc.cz
notebooky, i5, i7, 8-32 GB RAM, 17´display

Tento obchodník nabízí 87 NB, z toho 1x GK intel, 4x AMD (FirePro 6100*) a celý zbytek je nVidia
Čím to je?

* Nabídka je navíc degradovaná tím, že ani jednou tam nejsou ECC paměti, navíc 3x pouze 8GB, 1x16GB
--------------------

Já bych si Radeona do NB rád koupil, ale jak vidíte, tak bez ohledu na peníze a technické parametry, jednoduše není co koupit.
FirePro je na práci fajn, vlastně V5900 byla jediná karta se kterou jsem neměl žádné problémy, ale pokud je ve stroji bez ECC pamětí (přitom chipset to umí, vyrábějí se, nejsou o mnoho dražší...), tak je to ... velmi nevyvážené. No a má-li to být universální stroj nejen na práci, tak herně je to low-end.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"...a v roce 2020 budeme vidět první náznaky změn." To zní jako překlad z němčiny. Česky je: uvidíme první náznaky změn.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Radeon HD4770 rozhodne nebola prva karta s GDDR5, myslim ze toto prvenstvo patri Radeonu HD4870. Ale urcite sa nebudem hadat o tom, ze Radeon HD4770 prisiel prvy s 40 nm vyrobnym procesom...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"ať již to vyrobil Losna, nebo Mažňák"
Dobrý!!! Pobavilo, shodo okolností jsem nedávno z čiré nostalgie zkoukl Záhadu hlavolamu - původní seriál teda, ne zmaštěnej moderní remake... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodující je jak to bude s PC trhem za 5 let, osobně pozoruji velkou únavu lidí z neustálých upgradů, velmi často se setkávám s požadavkem na oživení (=reinstalace Win) starých šunek vyrobených cca 2001-2008. Přitom v posledních třech letech je k mání za velmi rozumnou cenu pro běžné použití tichých úsporných a kvalitních komponent - pak zpravidla stavím právě na AMD (do nedávné doby Bobcat, dnes Jaguar). Právě teď křísím sestavu z konce minulého desetiletí (vybouchané kondenzátory) a dávám tam integrovaný Kabini A4-5000 na Asrock QC5000-ITX do které stačí zacvaknout RAM a starší IDE/ATA komponenty pouze převést na SATA převodníkem http://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=4916 za 150,-Kč celý upgrade vč. práce se vejde do 3tis. netvrdil bych že AMD je nekonkurenceschopná. Tohle stačí na 90% běžných činností doma i v kanceláři. Kdo chce výkon měl by 1.) investovat do RAM (nejméně 8GB DDR3 1600MHz) 2.) investovat do rychlého disku (SSD) přinejmenším na OS a až za 3.) řešit CPU / grafickou kartu. Bohužel se setkávám typicky s upgrady s Core i5 na 4GB RAM a nejlevnějším diskem od IT "odborníků" co tu v diskuzích vykřikují jak na AMD by nesahli ani tyčí přitom je mi jasné že nikdy neseděli při nejběžnějším použití u čehokoli novějšího od Llano (tj. za posl. 4 roky) ale všechno je jim ze sysntetických testů a blábolů na internetu jasné. Mě je jedno od koho co koupím, AMD, Intel ani nVidia nejsou žádné modly, podstatné je pro jaké použití, cenu a spolehlivost a tam už dnes není problém ATX zdroje už neberu než od Seasonicu předraženým SATA diskům se vyhýbám (pouze když odejdou), zlobí mě ale vybouchané kondenzátory ve všem napříč všemi cenovými hladinami. U PC to už snad nebudeme naštěstí s ohledem na výrazně menší teploty a proudy ve všem co bylo vyrobené za posl. 3-4r. v budoucnu muset řešit doufám že budou následovat TV, pračky, ledničky, set top boxy atd. atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.