Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

10 novinek ve FreeBSD 10, včetně jedné od Microsoftu

FreeBSD logo 2013
Co mají společného Microsoft a FreeBSD? Inu, jednu věc rozhodně. Vedle té si ale představíme 9 dalších věcí, které tento OS již brzy přinese.

Pokud nás čtete pravidelně, jistě z mých článků víte, že FreeBSD nejen pohání Playstation 3 a 4, ale také chystá verzi 10 s řadou novinek, v čele s odstavením GPLv3 licencovaného kompilátoru GNU GCC, který je nově nahrazen duem LLVM/Clang. Ale vezměme to popořadě, ať se propracujeme i k tomu Microsoftu.

První významnou novinkou je jedna, kterou jsem již zmiňoval. FreeBSD 10 přinese podporu KMS (kernel mode-setting) pro Radeony, tedy verzi svobodného ovladače s podporou KMS. Aktualizován je i Mesa ovladač a obecně platí, že FreeBSD poběží bez větších potíží s řadou novějších Radeonů, zvláště když (zatím?) AMD nepodporuje FreeBSD u svých Catalystů.

Dále tu máme od základu nově napsaný virtualizační hypervisor Bhyve, který co do schopností snese srovnání s Xenem či Linuxovým KVM. Ke svému běhu vyžaduje Intel CPU s podporou VT-x a Extended Page Table (EPT) - tedy „Nehalem“ a vyšší, vyjma Atomů.

Zapracovalo se též na ARM architektuře, takže nejen obecně ARMv6 či ARMv7 a SMP, ale i přímo na podpoře Raspberry Pi.

Dále nesmím zapomenout na ZFS, tento souborový systém je jednou z hlavních věcí, která odlišuje FreeBSD od Linuxu. FreeBSD 10 přidá podporu TRIMu (díky patří opět polskému vývojáři Pawlu Jakubu Dawidkovi), optimalizací zápisu, kompresních algoritmů LZ4 a L2ARC a další. Kód je portován z projektu Illumos (který navazuje na původní práci u Sunu/Oracle).

Desítka potěší i uživatele USB zvukovek, kde došlo k řadě zlepšení kolem podpory nových čipů, optimalizací přenosového pásma, vyšších vzorkovacích frekvencí atd.

Snad jen heslovitě k LLVM/Clangu to již známé: FreeBSD 10 jej bude používat konečně jako výchozí a GNU Compiler Collection sice bude nadále k dispozici v Portech, ale výchozí systém jej nebude obsahovat.

Sedmý bod nás vrací k Microsoftu, FreeBSD 10 totiž obsahuje i části kódu z Redmondu, týkající se schopnosti běhu na Microsoftím hypervisoru Hyper-V. Tedy totéž, co Microsoft dělá pro Linux: podpora běhu daného systému ve virtualizovaném prostředí z redmondských dílen.

Osmičku si vylosovala podpora instrukční sady AES-NI, které urychlují některé šifrovací/dešifrovací operace. FreeBSD 10 dále podporuje Intelův hardwarový generátor náhodných čísel RDRAND „Bull Mountain“. FreeBSD, stejně jako Linux, ale nespoléhá pouze na tyto nástroje, což je sdělení, či snad přímo ujištění v dnešní NSA / Edward-Snowdenovské době asi nezbytné.

V lepším stavu je i podpora 802.11n WiFi sítí, díky vylepšením v kernelové části net80211. Podporovány jsou současně tři konfigurace a nový hardware. Přidána je i podpora 802.11s.

Součástí FreeBSD se též stává FUSE, tedy systém „File-Systems in User-Space“. Ten přinese kupříkladu lepší podporu NTFS. FUSE se stává plnou součástí vlastního systému, dosud bylo dostupné pouze v Portech.

PS: maximální možné množství paměti na amd64 platformě se zvyšuje na 4 TB.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 10 novinek ve FreeBSD 10, včetně jedné od Microsoftu

Úterý, 7 Leden 2014 - 17:12 | HKMaly | Na podpore AMD-V v Bhyve se zda se pracuje ......
Úterý, 7 Leden 2014 - 10:01 | Doug Quaid | nove atomy architektury silvermont uz EPT...
Úterý, 7 Leden 2014 - 08:53 | cyberreality | no oni spis odrizli GPLv2 GCC 4.2.1 ... a kdyz...

Zobrazit diskusi