Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 10TB heliový disk HGST Ultrastar He10 míří do datových center

ad zápis 215Mib/s / ~27 MB/s?
datasheet jasne rika jak MB/s tak MiB/s ...
http://www.hgst.com/sites/default/files/resources/Ultrastar-He10-DS.pdf
na strankach ve specifikacich to je jako Mib/s ale hosi, mrknete aspon do tech datasheetu, tam je vice infa :)

jinak predchozi HGST 10TB disk, urceny pro cold storage, mel rychlost zapisu 68 MB/s ... a to kvuli technologii prekryvani stop, neco jako sindele na strese, kdy se musela pri zapisu precist i vedlejsi stopa ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem to psal, mrkal jsem a bylo tak Mib/s. Takže to opravili, ale furt je to takové ... no achjo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V pdf datashitu vidím MiB/s, nikoli Mib/s. Prostě klasický případ, že hitech společnost má tragickou prezentaci svých produktů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V datasheetu není o rychlosti zápisu ani slovo (nebo jsem slepý). Pokud tam opravdu je použit šindelový zápis, tak bude tragický - při náhodném zápisu se musí přečíst/přepsat i několik stop, u sekvenčního by to mělo být OK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no u normalnich disku mas cteni/zapis stejny, bo furt se ta plotna otaci stejne rychle a hlavicka urazi stejnou vzdalenost nad stopou ...
a u HGST Ha disku, kde je sindelovy zapis, je zvlast uvedeno rychlost cteni a rychlost zapisu - Sustained Transfer Rate (MB/sec, typ.) - 157 (read), 68 (write)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tam byl šindelový zápis s malým výkonem pro zápis, předpokládám že by na to upozornili. Zvlášť když je to disk pro enterprise účely.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě jak se ten disk bude chovat až z něj vyprchá veškeré helium.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

harddisk má kovový obal. drvivá väčšina kovov nie dostatočne pórovitá na prepúšťanie hélia. preto sa hélium uskladňuje v kovových zásobníkoch a nie balónoch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano harddisk má kovový obal, ale nie je to odliatok, takže sú tam aj iné materiáli vrátane tesnenia. Táto technológia ešte nebola dlhodobo odskúšaná a ani 5 ročná záruka negarantuje že sa disk po dvoch rokoch neposere. A kapacita len o 2TB viacej mi určite za to riziko nestojí, nehovoriac o cene a obslužnom softe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem to nezkoumal, ale někde jsem v nějakém komentáři četl, že udržet helium v disku by nemělo být zas tak složité. Stačí mírný podtlak a pak nemá helium "důvod" unikat.
Na druhou stranu, pokud dokáže helium uniknout i přes nějaký kov, tak v případě podtlaku určitě bude ve vzduchu také nějaké stopové množství nějakých látek, které se přes ten kov mohou dostat dovnitř, vyrovnat tlak a poté může helium začít unikat. Nevím. Asi nemá cenu to řešit bez hlubší znalosti fyziky/chemie.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.