Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podívejte se, jaké rozdíly jsou mezi „14nm“ a „16nm“ procesy

Zrovna včera jsem měl v mailu cosi o Xilinx, TSMC a 7nm.....ještě jsme neskončili....
Ale reálný náskok Intelu je celkem překvapivý.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy jsem si myslel ze XXnm urcuje velikost nejmensi "komponenty" tranzistoru, takze desetinasobne rozmery rozestupu me neprekvapuji. I takovou spotrebu by mela ovlivovat velikost komponent nez jejich vzajemny rozestup. Rozestup prakticky ovlivnuje jedine - velikost vysledneho cipu a tedy spise vyrobni naklady, nez jejich fyzikalni vlastnosti (velikost napajeni, spotreba, rychlost prepinani).

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

clanek sem necetl ale jestli te chapu dotre tak tu tvrdis ze spotrebujes stejne energie na ujeti 10metri i 1km :-D nic proti ale rozestupy budou vzdy mit vliv na spotrebu, vetsi vydane teplo kvuli spotrebe, mensi vykon kvuli delsi ceste atd

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba/ztraty na delsi ceste jsou proti spotrebe/ztratam v tranzistoru (ktere jsou vice definovany velikosti "komponent") priblizne 0,000nic

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jses si tim jistej ? Protoze pokud vim, tak leakage tvori klidne 30% a vic spotrebovane energie v modernich GPU/CPU. Rychly pohled do wikipedie rika:

"The primary source of leakage occurs inside transistors, but electrons can also leak between interconnects"

Takze asi ano primarne to nastava v tranzistore, ale ze to je *zanedbatelne* bych stavil mozna deravou 1Kc... na 0.000nic bych nestavil ani tu :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

...a čím je proces fyzicky menší a vše je blíž a blíž u sebe, tím je leakage větší a větší problém.

V praxi tu narážíme na celou řadu fyzikálních limitů. Namátkou:
- nedostatečný zdroj světla, jenž by mohl vykreslit menší a menší masky (vlnová délka je nepřekročitelný problém)
- parazitní vodivost při vysokých (GHz) frekvencích (i to, co normálně nevodí, nejednou vodí!)
- leakage se dramaticky zvyšuje s zmenšováním výrobního procesu a proto úspory energetické ani tepelné ne a ne přijít s novou výrobní technologií:

<b>Viz. 22nm Hashwell refresh vs 14nm Skylake s nižšími takty a vyšším TDP</b>

<i>Původní 22nm Haswell dosahoval TDP 88 wattů. Nový 14nm Skylake má TDP 95 wattů, tedy o 8 % vyšší. V průměru o 6,9 % vyšší výkon při o 8 % vyšším TDP by nebyl nic zvláštního, kdybychom nemluvili o modelu vyrobeném na o generaci novějším procesu, který obvykle přináší snížení spotřeby.</i>
http://diit.cz/clanek/skylake-o-4-8-procent-rychlejsi-nez-haswell

Naděje, že vyšší TDP je kvůli grafickémů jádru, zchladil <b>no-X</b> takto:
<i>Integrovaná grafika na TDP skoro žádný vliv nemá, TDP modelů APU a CPU bez grafiky a s grafikou jsou ve většině případů stejné. Pro tyto čipy neplatí že TDP = TDP CPU + TDP GPU. Počítá se s tím, že když je plně vytížená grafika, je to dáno tím, že je v daném typu zátěže limitující právě grafika a CPU se „fláká“ (a opačně).</i>

Je tedy více než možné, že jsme narazili na konec možností současné technologie a že Intelův "22nm" proces bude nejlepší trefa do kompromisu mezi velikostí procesu (malá velikost procesu = stačí malé napětí = malá spotřeba) a leakage limitem (mrňavý proces = velké leakage = velká spotřeba).

...

Pokud mám pravdu, tak by jak AMD, tak nVidia měly usilovat o podobně dobře vyvážený "22nm" proces a teprve pak pošilhávat níže - třeba se někomu něco podaří vyřešit tak, aby leakage problém obešel, nebo minimalizoval.

Např. malé tranzistory ale dál od sebe? Je to sice balanc a kompromis, nebude to levnější na výrobu, ale je to jediná možnost jak posunout výkon dál - bez extrémní žravosti a extrémních nároků na chlazení CPU / GPU.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"vlnová délka je nepřekročitelný problém" Oni na to opravdu, ale opravdu nesvítí wolframovou žárovkou :-) A vlnové délky u generovaného záření jdou k pikometrům, délky impulzu k femtosekundám. Problém je materiál a jeho vlastnosti na takto tenkých vrstvách.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.