Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 14nm proces UMC bude připraven koncem roku

Už pár let se to zadrhává jako přidřený motor. Příští rok očekávám masivní rozšíření 14nm a pak minimálně 5 let naprosto zabržděný vývoj, který svými vlastnostmi moc nerozhýbe ani 10nm nebo nové architektury.

- masivní přeznačování
- marketingové orgie klesnou pod snesitelnou úroveň (stoupne počet sebevražd)

+ více pasivních PC-notebooků, protože lidi mají rádi ticho a výrobci kratší životnost (ideální win-win situace, alespoň pro ty neúplně chudé)
+ Intel to konečně donutí k nasazení šestijader do mainstreamu
+ výrobci se budou soustředit na kvalitnější (tišší) chlazení, nepískající PCB, chytré náhražky brutálního výkonu (např. FreeSync) protože nějaké nové featury musí mít
+ i neznalí lidé zjistí, že hrát na 4k zobrazovadle ve fullhd je ideální kompromis
+ menší nanometry už budou finančně vhodné jen pro pidi čipy (quad Sli-crossfire na jedné kartě?)
+ přiblížíme se post křemíkové éře, ve které zase porostou frekvence

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se to vezme trochu zesiroka, tak to bude s kremikem jeste docela legrace, protoze se od sebe budou vyrobni procesy podobne velikosti vic lisit. Starsi procesy byly vsechny podobne, protoze se ve Fab v podstate nedelal vyvoj, ten bezel napred. Dneska si kazdy vyrobce musi odlaborovat vlastni vyrobu, takze mame zajimavou smes vyrobnich procesu a kazdy ma trochu jine vlastnosti.

Osobne jsem hodne zvedavy na FD-SOI. Paradoxne by to mohlo byt casem lepsi reseni pro velke chipy nez klasicky FinFET, kde je velky problem s dosazenim poradne vyteznosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.