Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 16nm proces připravuje TSMC hned ve třech verzích, výroba začne letos

TSMC má marketing už jak nVidia. Ještě nemají ani spuštěný 20nm proces a už nám tlačí jak budou spouštět 16nm "co nevidět" A pak se spuštění se železnou pravidelností odsune z technologických důvodů o rok a masová výroba o 1,5 roku.
Stejně tak to bylo u 28nm, 32nm, 40 i 45.
Ale důležité je že se o TSMC píše, proto je potřeba takovéto PR žvásty vynášet na světlo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TSMC nepotřebuje, aby se o něm psalo. Koncoví zákazníci ho nezajímají, protože od něj nic nekupují :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je ale pěknej žvást, úplně mimo podnikatelskou realitu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký argument by nebyl? :-) TSMC nemá PR orientované na koncové zákazníky, nerozesílá tiskové zprávy redakcím zaměřeným na koncové zákazníky a zpravidla ani neposkytuje rozhovory. Pro ně je důležité získat smlouvy s výrobci hardwaru. Na to nemá maloobchodní zákazník sebemenší vliv. Ten si ani nemůže vybrat, jestli si koupí produkt s tímtéž čipem vyrobeným u TSMC a s tímtéž čipem vyrobeným u konkurenční firmy, protože se tuto informaci nedozví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

mě spíš zajím, kdy konečně GloBalFoundries uvedou ten jejich 14nmXM Fin-Fet proces, kterým se tak chvástali ( jak přidávají na plynu a jak ten proces bude brzy k dispozici ... )

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GlobalFoudnries, pokud si dobře pamatuju, zatím nic konkrétního nezveřejnila. Nějaké zmínky se objevily loni v souvislosti s AMD, kdy mělo dojít na tape-out 14- a 20nm čipů během letošní zimy. Pak se objevilo info, že na tape-out 14nm čipů AMD/GF dojde v první polovině roku 2014. To je asi poslední, co jsem v téhle souvislosti zaznamenal. 14nm výroba AMD/GF by se stejně měla týkat asi jen úzkého segmentu nejúspornějších mobilních čipů...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Menší firmy naopak zůstanou na 20 nanometrech co to půjde: 16nm výroba (alespoň první dvě verze) nepředstavují výrazné zmenšení čipů, hovoří se o zhruba 5 %"
Zmenšení z 20 na 16 je 0,8 * 0,8 = 0,64. To mi nepřijde jako zmenšení o 5%. Asi není marketingových 16 nm jako skutečných 16 nm.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, podle čísel už se dávno nedá porovnávat, pokud nejsou k dispozici upřesňující údaje. 16nm produkce TSMC je de facto 20nm proces s FinFET tranzistory a několika drobnými úpravami. Nejde o nový proces v klasickém slova smyslu, technologie je stejná jako u 20nm, takže by nemělo být třeba připravovat zcela nové linky, jen budou příslušným způsobem upraveny. Proto by prodleva mezi 20- a 16nm měla být poměrně malá.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Těch 20 nebo 16 nanometrů je co? Jestli se nepletu, tak tloušťka hradla v tranzistoru. Čipy se dostávají do situace, kdy největším problémem není velikost tranzistoru, ale jejich propojení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bývalo to hradlo, dnes už je to bezrozměrná veličina, která už je asi 8 let mimo všechny standardy - cosi jako třeba "pentium-rating". Pak to znamenalo plus mínus průměr šířky hradla a hodnoty half-pitch, později to každý výrobce začal používat, jak se mu zachtělo. Dnes je to marketingový údaj, nic konkrétního o proporcích tranzistorů to už neříká. Před třemi roky jsem to stručně rozebíral tady: http://diit.cz/clanek/zazraky-intelu-14nm-proces-z-16nm-pres-noc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trapny 1. april ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.