Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 256GB SSD letos klesnou na 70 dolarů, říká Apacer

V dolároch síce klesne, ale koruna/euro budú slabšie. Takže aby o pol roka/rok neboli ceny rovnako ako teraz.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

navic dovoz do €vropy se pocita dolar=euro 1:1 takze bude jen hur

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

dolar je dnes za 25 korun, ale bejval i za 42 korun, takze zas tak spatne neni

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

ale bejval i za 16 (mozna i za 15, ale to uz si nejsem jistej)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

to byla shoda okolností. :-)

Reálná hodnota je někde okolo těch 18-20Kč. V USA už zavírají první vrty z břidlic, takže bod zvratu se IMHO blíží.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

jenže tam jsou finanční kouzelníci a "přátelské" agentury, takže to ještě může mít dlouhé trvání. V týdnu jsem objednal Xeona a koukám druhý den že to bylo práv včas - zdražili ho přes noc o pětikilo....

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu, ze EU tiskne nove penize a nas oblibenec Singer chce drzet kurz na 27Kc za Euro tak se tech 40kc za dolar muze hodne rychle vratit :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten nas "oblibenec" v CNB uz zvazuje ze to nebude drzet na slibenych 27 za €uro ale 28 za €uro

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

však už beztak drží :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Singer, Draghi.... co sa taki ko.oti zrazu zacali priam kotit???? 8-O

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

tak ja som už čakať nemohol a musel som si 240GB SSD miesto 120GB kúpiť. A popravde neľutujem. Za skoro tú istú cenu ako som pred dvoma rokmi kúpil 120 som kúpil teraz 240, čo je podľa mňa dobrý smer a ak za tú cenu (cca 100€) budú do dvoch rokov 480/512GB disky, tak budem len a len rád.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Äspoň že už se tu nediskutuje na téma že SSD nikdy nenahradí HD protože: cena, kapacita, životnost... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o tom není třeba diskutovat, protože všichni víme, že to tak prostě je. Terabajty dat se na SSD nevlezou.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Už jo. 2TB 2,5" SSD od intelu je za 96 tisíc. Je ale 15 mm vysoký. 1 TB stojí 10500.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Proc by se jako nevlezly? Podivej se jak velka je pametova karta do telefonu a ty se normalne delaji 128GB. Kolik by se takovejch cipu dalo nacpat do 2,5 palcoveho ssd. Urcite klidne stovka. Uz dnes ma ssd vetsi hustotu na objem celeho media nez nejnovejsi HD. Druha vec je ovsem cena ktera ale stale klesa. Resp za stejnou cenu kazdy +-rok dvojnasobnou kapacitu. V okamziku kdy bude 1TB SSD stat okolo dvou tisic (do 3 let) tak uz nikdo nebude resit jestli 10TB HDD a nebo za stejnou cenu 1TB SSD. Objem dat zase tak dramaticky neroste. S rozvojem vysokorychlostniho internetu klesa i potreba ukladat data. Software a filmy uz je v podstate zbytecne ukladat - ty muzu kdykoliv stahnout. Zbyva tedy system a aplikace + osobni data ale zde se naprosto drtiva vetsina lidi do 1 GB vejde na nekolik let. A az budou mit za dalsi 4 roky potrebu menit disk nebo pocitac tak za stejnou cenu budou mit disk 4x vetsi. Ano jsou pripady kdy je kapacita a nizka cena dulezita. Ale to jsou vyjimky. Malo kdo zpfacovava nekomprimovane video v 4k. A ten kdo to potrebuje si neporidi SSD protoze to nedava smysl.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

čo sa týka kapacity, tak to už aktuálne začína byť v rámci SSD veľmi dobré (240/256GB za 100€).
Čo sa týka ceny, stále je to cca 12x viac kapacity pri HDD za rovnakú cenu, ale zase je tu približne 10x vyšší výkon. S tým predpokladaným znížením ceny, by to mohlo klesnúť na 6 násobok kapacity.
A životnosť: tam môžem po dvoch rokoch intenzívneho používania low-endového SSD (Kingston V300 120GB) povedať, že moje používanie (programovanie) by mal podľa informácii v S.M.A.R.T vydržať ešte tak 6 rokov, čo dáva dokopy 8 rokov a to nie je málo.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, ono se zase zacne ... protoze u SSD je cena, kapacita a životnost dost propojena a brzo to nekdo prepiskne a ty SSD zacnou odchazet pred zarukou ... (je vseobecne znamo, ze cim mensi technologie, tim horsi je zivotnost SSD).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mensi technologie = mensi zivnotnost u SSD, to nakonec potvrdil i Kingston kdyz jsme taky psali otazky ohledem SSD disku (http://diit.cz/clanek/kingston-odpovidal-na-dotazy-ctenaru-o-ssd)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to nicemu nevadi. Na CD disku je taky na jeden Byte celkem 14bitu a k tomu jeste opravne kody. S chybama a nespolehlivosti na urovni 50% media se da dobre vyporadat. Podle me se pujde cestou vicestavovych bunek. Myslim ze se dockame i 256 stavu na jedne bunce. Pak muze zustat litografie stejna. Samozrejme bude to mnohem citlivejsi ale to se zase poresi vyse uvedenym zpusobem.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

No, dnes jsme pořád v situaci, kdy jeden SSD v klidu přežije práci ve třech notebookách po sobě. Pak už je moc malej, ale sloužil by dál.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

U HDD to bylo vždycky tak, že přišla nová technologie zápisu, disky byly chvíli trošku chcípavější, a pak se to vypilovalo a zase byla pohoda. Teď se zavařují >3TB modely, ale pravděpodobně se to do roka-dvou spraví. Ale i v případě totálně zhavarovaného disku je velká šance dostat data zpět.

U SSD nic takového není - s klesajícími rozměry se počty zápisů dramaticky snižují (což je dáno fyzikálně) - z původních stovek a desítek tísíc na dnešní stovky, max. jednotky tisíc. To by měla kompenzovat zvyšující se kapacita, jenže ta neroste ani zdaleka takovým tempem. Navíc SMART hodnoty neříkají vůbec nic o tom, kdy v SSD lupne, v řadiči brkne a místo dat se objeví Rákosníček a řekne: "co divite, bylo ža patnacet, kupite novy ža tčinacet?" Ostatně i zdejší tutus-brutus prokázal, že data "mizí" skokově, prostě jednou/najednou už SSD není spolehlivé. A vydobýt takto ztracená data zpět je mission impossible.

Sám SSD používám (všude) a návrat zpět bych absolvovat nechtěl. Ale zálohuju a jsem si vědom rizik. (to pro případné "kritiky" tvrdící že nevím o čem píšu)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ako píšeš, pri používaní SSD treba riešiť aj zálohu a to ideálne buď na HDD, alebo rovno cloud (tam je záloha bežne na troch diskoch)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Zálohu treba riešiť vždy.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

zálohuju na starý HDD, který nejsou postižený chybama při zápisu a ROHS v elektronice.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Když v hdd chcípne cokoliv v mechanice (hlavička, ložisko...) příjdeš také skokově o vše. Ano, obnovit to lze, ale za cenu v desítkách tisíc. U je u mnohých ssd možné také.
Lepší je požítat s tím, že to prostě jednou chcípne a zálohovat.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Sam mam sice 3 SSD (na 3 OS), ale SSD na nic ine ako MALE REDUNDATNE DATA nie je vhodne!!!

Po vsetkych strankach -> financne je to zabite, na archivovanie aj principom nevhodne, pri aplikaciach kde by sa prejavil lepsi sekvencny pristup ako dobry HDD (200MBps) by sa museli hnat SSD tak obrovske kvanta dat, ze by ta uroven orajbavania ubohych flash buniek az fyzicky bolela uvedomeleho majitela...

Takze typicky OS (bez user dat a dokumentov), programy (bez user dat) a nejaka ta hra teda.... :o)

Pochybujem, ze sa najblizsie roky nieco zmeni...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Crucial ma v vydat novou radu ssd MX200 tak ted vaham jestli mam koupit jako nahradu za 128GB M4 256GB M550 nebo pockat na 250GB MX200 :-0 o nove rade BX100 ani neuvazuju pac nema radic od Marvellu ale od Silicon Motion a ani jsem se nikde nedocetl jaky typ pameti tam bude.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Když loni přišel Crucial MX100, s jásotem uvítaný jako levnější SSD, stál 512GB jen 5048 Kč. Ani nekoukejte, za kolik je dnes...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Žeby ste sa tu z cien SSD všetci nepotento. Keď chcete strúhať frajerov pred kamarátmi, alebo známymi, nech sa páči. Alebo potrebujete mať dobrý pocit z veľkej rýchlosti a veľkej kapacity? Tak ju proste zaplatte a neplačte ak na to nemáte a nezarábate.
Dám názorný príklad. Kedysi dávno prišiel za mnou známy, že potrebuje nejaké pracovné videa stiahnúť z kamery a postrihať. A to v časoch, keď boli bežné pentiá. Doniesol mi za vlastné zakúpenú AV Master do PCI slotu za 30 tisíc Sk. Ja som do PC dohodil SCSI Adaptec 2940 a 4 GB IBM UW SCSI disk (doteraz to mám odložené funkčné). V tých časoch aj ten radič mal dosť vysokú cenu. Takže o záznam z kamery bolo postarané. Vtedy cez MJPEG bolo 10 minút v najvyššej kvalite 2 GB. Brutal. No ale kam to ukladať a následne s tým pracovať. Neostávalo nič iné ako zájsť a kúpiť v tom čase najväčší dostupný disk WD s kapacitou 13 GB za 11 tisíc korún. Verte, že byť frajerom s najväčším diskom za tie prachy nestálo. Tak ale keď mi to zaplatil tak to muselo byť. Dnes máte rádovo väčšie disky a plačete, že je vysoká cena? Prakticky 10x vyššia kapacita je za skoro 10x nižšiu cenu a to je SSD. Pri HDD to bude ešte trošku ďalej.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

A ty o čom točíš? Kto dnes dumpuje do MJPEG...? Frajera si tu skúsil vystrúhať akurát tak ty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

2teso: Co to plácáš za nesmysly?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ono to asi bylo o tom ze se i pametove narocne video dalo zpracovavat na z dnesniho pohledu malem 13GB disku a to navzdory nizke kompresi ktera v MJPEGu byla na urovni fulhd MPEG4 pokud jde o datovy tok. Tzn ze kapacity dnesnich SSD jsou i na serioznejsi praci nez je psani ve wordu docela pouzitelne.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, proč by se to mělo srovnávat s historií. To přeci nikam nevede, dnes je dnes a kupujeme podle dnešní situace na trhu a podle současných nároků software a dat.

Mě stála moje první rozšiřující RAM 500 kB kolem 5 000 kč, později 120 MB HDD asi 10 litrů. Nicméně nevím jak bych to jakkoliv mohl srovnat s dneškem.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.