Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MWC 2014: 25Mpix snímač Aptina pro smartphony, umí 4k video i 1080/120fps

Neviem, kto vlastne prisiel s roznymi druhmi "war", lebo mam pocit, ze ich vyvolavaju podobne clanky, kde su pouzite vety druhu:
"takže 25Mpix snímky z tohoto snímače samozřejmě nebudou ani vzdáleně porovnatelné s tím, co leze z 24Mpix APS-C či full-frame zrcadlovek"
predpokladam totiz, ze i BFU si uvedomuje segment akychsi "lepsich" fotoaparatov a ked si kupuje mobil, tak chce pekne fotky a vie, ze tie "lepsie" fotaky kvoli tomu nevymru, hoci on si ich aj tak "nikdy" nekupi, akurat si mozno odlozi do skrine svoj kompakt, ktory vie fotomobil celkom slusne zastupit. (pri dobrom svetle - ved zle pocasie si nefoti a na vylety vtedy nechodi)
PS A ano, aj mna by potesilo mat jedneho dna z mobilu vystup ako James Bond. :-) Je to taky geekovsky sen, no vytykat ci posmievat sa ("v sucasnosti"?) mobilu, ze z neho nevylezie vystup ako zo zrkadlovky mi pride detinske. Takze nepozerajte na cisla, kde mobily "vase" zrkalovky predhanaju, lebo prave preto, ze sa v tom vyznate viete, ze tie cisla su o niecom inom.
Amen. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu lidi opěvují Třeba Nokii 1020 za její kvalitu obrazu a to má prosím přes 40 Mpix, jen na trochu větším čipu, odstup pixelů je as srovnatelný. Difrakce nahradí AA filtr a je to přirozený efekt. Záleží ale taky na objektivu. Nekvalita mobilních fotek se ukazuje hlavně tam, kde není moc světla. Ale jinak to jde a když je použitý kvalitní algoritmus na převzorokování na nižší rozlišení tak to není tak špatný. Stejně všechno jde jen na sdílení online a málokdo z toho tiskne plátna, tak co.

Spíš mě zajímá to video, jestli použijí jednoduchý line skipping z takhle malých pixelů, tak to bude to slabé místo než cokoliv jiného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tyhle "war" jsou vždycky vyvolané marketingovým soubojem nad nějakým velmi jednoduchým parametrem, který má pro spotřebitele signalizovat, kdo je lepší.. rozuměj, průměrný spotřebitel nesmí dlouho přemýšlet, co je lepší, protože kdyby přemýšlel dlouho, tak by zjistil, že by měl hodnotit na základě více parametrů a mohl by přejít ke konkurenci.. spousta lidí ale ani nechce přemýšlet nad tím, co si vlastně kupují.. takže marketing propaguje jeden jednoduchý parametr, který uživatel vyhodnocuje ve smyslu "více znamená lépe" a jemu to stačí..

byť pak ve výsledku může splakat nad výsledkem své volby..

zkus někomu vysvětlit, že těch 25Mpix se musí vejít na nějakou plochu a že čím menší je samotný jednotlivých snímací bod, tím do hry více a více vstupují fyzikální zákony a je třeba to nějak kompenzovat, což má vliv na výslednou kvalitu fotky ;) lidi kolikrát ani neví, že čip má nějaký rozměr a je třeba to brát v potaz.. pro ně je to bezrozměrné číslo..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.