Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung NX1 posouvá hranice APS-C na 28 Mpix

"Jednoho dne budeme možná vnoučatům vyprávět, kdo to byl Pentax." - Davide, nestraš...

ale ten Samsung vypadá pěkně, zaujal mě displej na horní straně :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To uz plati ted - marketing na nule, zastoupeni na trhu pod 1%.

Nektere objektivy nejspis v realu neexistuji (v katalogu par let), jine v porovnani s konkurenci jsou smejdy, fullframe stale nikde, obchodnici odmitajici prodavat Pentaxy kvuli vysoke reklamovatelnosti, vyrobni chyby ktere mely byt davno vyreseny (zasekavajici se mirrorbox, olej na snimaci, odpadavajici tlacitka) a zaroven zbytecne produkty jako Q. Clovek by cekal ze minimalne tu technologii vyroby da Ricoh do poradku, kdyz do toho vstoupila firma ktera ma prostredky na vyvoj.

Kvalitni fotaky a optika jsou dneska pouze o penezich - fotak neni nic jineho nez elektronika. A Samsung elektroniku umi a kvalitni objektivy jsou pouze otazkou matematickych vypoctu. Tudiz nejaka fotograficka tradice Pentaxu mu dneska vubec nepomuze, je potreba technologie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mášli EVF (s jemným rastrem -čilvy vysikým rozlišením), mnohem víc údajů, vlastně všechny nastavené parametry, máš v něm! :-) A informační monochrom. LCD je pak nanic ;-) Mám jej na A77 a nikdy jsem jej nevyužil...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na ten snímač jsem opravdu zvědavý. 4K video je skvělé, i když většina lidí ho asi stejně nevyužije. Chybí mi zmínka o bitrate, jaký je ve 4K a jaký je ve FHD. A jestli ve Full HD umí i H264.

Dobře vypadá i AF a jeho pokrytí. Také by mě zajímalo, jak bude rychlý a přesný bude AF hlavně při horším světle.

EVF nevypadá špatně, asi bych zkousl trochu hosí kvalitu oproti OVF. Hlavně by mě zajímala výdrž na baterky.

NFC je tam dost zbytečná, WiFi bych ještě pochopil, ale na co tam cpát rovnou AC?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

a o jakém fps umí 1080p?! U 4K jen 25p max 30p a to je u progresívu málo :-( Alespon tedy prokládaný kompromis: 25fps ale 50i, měl umět!

mě chybí GPS :-( Fotka je zastavení času na daném místě, tedy proto obsahuje i JPG časový údaj a ty aparáty s GPS i místa!!! (můj zaznamenává i údaj o rychlosti pohybu! např. při focení za jíztdy či za letu) Pak je snadnější i dodatečná lokalizace a vkládání do map :-)
Na co Wi-Fi??? :-( Tak pro reportéra na Ukrajinu ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Edo, pozoruji tě již několik let a už jsem ti to někde napsal.
50i není 25 fps, je to 50fps, prosím uvědom si to už.

Než začneš psát se zaplým caps lockem a 20-ti vykřičníky na konci vět, že se tedy v tom případě ale jedná o poloviční rozlišení, taky to není pravda.

Je to prostě proklad, na statické scéně (většina) je rozlišení plné a 50 fps, ne 25. Na pohyblivém je dejme tomu poloviční rozlišení.. Rozhodně je ale 50i lepší než 25p. Neodpovídej, znám tvůj názor.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

mylis se, 50i je!!! leda jen 50 polo!!!fps cili 25fps prokladane nikolik v jeden moment ale nadvakrat a tedy 50 jen polofps! Proto je tech 25fps prikladane 50 Hz.
Ale 25fps progresivne cili 25p je jen 25Hz.

A polivicni roliseni to je v jeden moment!!! Tedy to vadi pri pohybu ne vsak u statictejsiho obrazu neb se postupne!! oba polosnimky doplni na plne rozliseni.

Nepasl jsem nikdy, ze je to polovicni rozliseni bez tech dodatku : v jeden moment, okamzik. V jeden moment se scanuje obradek jen 540radku u digitalu 540px 1080i je tedy slozeno ze 2 scanu 2x540px ;-)

50fps prokladane ani neexistuje pouze 25fps prokladane (je to 50 ale polofps a pocita se vzdy az cely dokonceny snimek scanovany na 2x)
50fps existuje pouze progresivne.

neodpovidam tobe ale kvuli jinym ctenarum aby nechapali proklad spatne

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Edo, plácáš nesmysly. Je to opravdu 50 FPS jenom s poloviční informační hodnotou. Ze snímače jsou odečtena data 50x za sekundu. Na tom, jestli to je jenom polovina dat nezáleží.

Malá otázka, když natočíš stejnou scénu v režimu 25p a 50i, budou obě videa stejná?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

první 25 fps 1080 řádků... neostrost hran v pohybu je dána hlavně rychlostí závěrky.
druhé 50 fps 1080 řádků.. neostrost hran v pohybu závěrkou+deinterlace metodou

Tuším že jsem viděl nějaké historické přehrávače, které oba půlsnímky opravdu spojily a zobrazovali jako 25 fps.. to už ale snad neplatí, dneska snad přehrávače vymýšlí i chybějící informace a zobrazují to jako 100Hz... ale myslím že snad standardně se dopočítává ke každému půlsnímku ten předchozí a udělá se to jako 50 fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsak ano u prokladu!!! se odecitaj sice data 50x za 1s (50i) ale to by nebyl proklad zeano kdyby se neodecitala jen obradek cili po polo!!!snimcich -tedy je to jen 50 polo!!!snimku nikoliv snimku! Snimku je jen 25 ;-) uz se proberte lidi!

U 50p jde o cele snimky a scanuje se pak 50x za 1s 50 celych!!! snimku cili rpoloto 50fps nebo take 50p.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

u komprese taky neřešíš že je snímek klíčovej a k němu dalších x je jen polo!!!!!!
Navíc jsou tam slité bloky podobné barvy takže další polo !!!!!!!!

prostě výsledkem je nějaké rozlišení a nějaký počet snímků ne? to jak se to uloží, jestli ti přehrávač v PC ukazuje u 50i 25fps je sice pravda, ale to ukazuje špatně.. to ukládal tuším kodek mjpeg (miniDV)? že takhle spojil zubatě 2 snímky každý z jiného času, ale toto snad není výsledný formát ne?
Přehrávač v pc to potom samozřejmě rozdělí jako 50 fps a dopočítá hrany.
A poloviční rozlišení by to bylo, kdyby se neposouval ob snímek jeden řádek.
Když bude foťák, který pohne při expozici o 1 pixel čipem, tak získá taky dvojnásobné rozlišení.. teď jen obrazně, jako že není maska, AA atd.

A už sem nepleť ty Hz, to je snad jednotka pro signál ne? Periodicky se opakující, který před nekonečně dlouho dobou kdysi někdo zapnul, trvá stále a bude tu s námi až do skonání světa.
Frekvence s digitálem nepřežila, proklad bohužel ano :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"prehravac v PC to ukazuje spatne" ??? :-)) ...
oprava: vyse patri: proto namisto: rpoloto

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

jak jsem psal., když jsem dělal videa z miniDV 50i tak MPCHC mi psal 25p, protože mjpeg to ukládá jako 25p.. teď už nevím podrobnosti je to dýl..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mjpeg??? Kde se tam v tom AVI s DV kodekem vzal najednou mjpeg 25p...

A 25p z 50i musí nutně udělat minimálně player při přehrávání - pro zobrazení progresívně (výstuo PC grafiky) pro progresivní zobrazovadlo což je PC monitor i CRT PC monitor natož LCD a Plazma.

Z 50i udělá nutně progresív minmálně o 50p leda až TV a to umělým dopočtem na 50Hz TM čili na 50fps a některé první LCD TV jen zobrazily 2x stejný snímek..., nebo ty novší je synteticky vymyslí, vypočtou (TM). Dělají to s SDTV i s HDTV dodnes... Vysílá se v Evropě 25fps!!!/50i a to v rozlišení 576i nebo 1080i.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Seš úplně mimo Edo..
z 50i udělá přehrávač 50p.... proč by doprd** dělal 25p , to by proklad asi dneska neměl smysl vůbec ne? Si myslíš že to je pozůstatek CRT a nic víc? Už se fakt prober !!!
http://abload.de/img/50fpsrkilh.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže ti MPC nepíše že jde o 25p, jak jsi tvrdil, ale že jde o 25fps a to je, opakuji, správně! 50i je o 25fps - evropských 25fps/50i/50Hz ;-) On píše co je to za zdroj!!! videa a né jak to bude zobrazovat a o tom se ani nepřu: co z teho udělá až pak při přehrávání!

Motáš tady dokopy o jakém fps je zdroj videa (soubor) a o jakém fps je výstup! (z playeru nebo obrazovky PC monitorů nebo LCD TV) Ty jsi mimo... :-(

A ano, i SW player deinterluje - dělá z i (nutně pro LCD ale i CRT PC monitor co také zobrazuje progresívně! na rozdíl od CRT TV...) p, ale dělá z teho 50i jen jen 25p nebo sice 50p ale umělým dopočtem - syntetických snímků :-(

Podobně moderní LCD TV - dělj z 25fps/50i/50Hz 50fps/50p/50Hz nebo i 100fps/100p/100Hz. Není ti divné, že z méně vyrobí více ;-)) ... TV na to maj speciální HW a komplikovaný procesing! Ale to se bavíme o obrazovém výstupu ten je vždy min 50p (starší TV bez 50Hz TM nebo dnes i více HzTM, ale 50p neudělaly z 25fps/50i... To byl taky zpočátku hnus na oči!)

Však taky proklad, v progresivním světě TV natož IT, dávno smysl nemá!!! Ani jej nepoužívám léta ;-) I proto točím dávno v 30fps/30p/30Hz :-( a později konečně v ideálních 50fps/50p/50Hz :-) Bavím se o zdroji obrazu - videosouboru!)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Marnej boj asi s tebou :-)) proč by si přehrávač vymýšlel snímky, když on je snad má originál v tom videu? Jakej umělej dopočet?
Video se točilo 50FPS (50i) a přehrává se jako 50 FPS
Vidíš v tom videu co jsem postl FPS? Ano či ne? (vlevo nahoře)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

marnej boj urcite! s tebou :-(

1. vidim ve vlastnostech 25fps a nahore vlevo jen cislovku 50 a zadny dalsi text jakoze jde o fps zdroje videa leda tak o 50Hz obrazovych fazi vystupniho!!! (deinterlovaneho nutne pro PCD a synchronizovaneho s Hz obrazovky) obrazu ;-)

2. kecas!!!, ze to bylo jiz natoceno v SD (asi miniDV kamerou) v v 50fps...
Zadna!!! kamera na svete nikdy netocila a netoci 50fps prokladane! Pouze posledni dobou rozjely nejprve zrcadlovky od Sonyho 50 nebo 60 fps prigresivne.
Sak si protirecis ti jak pises, ze 50fps je 50i... to by se psalo 100i! 100polo!!!snimku prokladane by dalo 50snimku celych cili 50fps ;-)

3. motas stale dokopy fps zdroje videa- soubor a vystup z playeru po prepoctu a z grafiky do monitoru nebo obrazovky TV...

Opakuji durazne do pochopeni nebo do zblbnuti ze v Evrope bylo u SDTV i SD zaznamu vzdy jen a pouze 25fps a aby to netrhalo na CRT TV neblikala byly wcanovany nadvakrat po polosnimcich a tedy diky tomuto ojebu v 50-ti fazich a proto 50Hz ac jen 25fps.
Uff...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1) to 50 ukazuje normální fraps , je to počet zobrazovaných snímků za vteřinu, monitor mám v ten moment na 60 Hz :-)
2) aha a teď o tom jak kamera točí časem závěrky 1/25s
4) ne každý snímek není jen posunutej o pixel, je sejmutý i v jiném čase

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vzdyt pisu: mas domotane a pletes neustale dokopy fps zdroje!!! videa a vystupni!!! obnovovaci frekvence obrazu playeru , grafiky...

Ano vystupy grafik PC nebo tech v TV jsou min 50fps/50Hz. Ale ja to neustale tvrdim pro zdroj!!! videa videosoubor!
Ten v SD s prokladem i HD existuje jen o 25fps (a take 30 v USA) a ne 50...
Netvrdil jsem ze vystup!!! z playrra nebo TV obrazovky neni 50p/50Hz.
To ze mas monitor na 60Hz u zdroje 25fps cili v nenasobku..., musi byt pastva pro oci pri prudsim pohybu...

Promitacky maj take klapku - cili obnovovani frekvenci obrazu 48 i kdyz ma film jen 24fps - to aby neblikala obrazovka ehm vlastne platno cili zdroj lampa ale 48fps to neudela kdyby jses rozkrajel ;-)

ad 4) jakej furt snimek???.. u prokladu se scanuje kazdy snimek nadvakrat po polosnimcich!!! a v jinem case jsou logicky ty jeho dav polo!!!snimky. Ufffffff...
I proto neni deinterlace u pohybu objektu natoz kamerou jednoducha!
Opakuj si se mnou : polo!!!!!snimky jsou v casovem posunu ne snimky...
Achjo :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč jsem jako pleteš promítačku? Co to s tím má dělat. Ano ta má 24 snímků a opravdu nedělá 48 :-))
Ale kamera točí rychlostí závěrky 1/50 a kratší... 50x za sekundu sejme obraz, každý snímek v jiném časovém momentě, na tom se snad shodneme ne?
Když pustím film tak mě fraps ukáže 24 nebo 25FPS, když prokládaný video tak ukazuje 50.

první odkaz co nacházím jech.webz od Vládi, cituji "
Výhody prokládaného videa jsou zřejmé. Dá se z něho získat video s dvojnásobnou snímkovou frekvencí a při přehrávání přes výstup TV-Out dobrých grafických karet nebo pomocí stolního přehrávače je potom obraz na TV plynulý, jako kdyby měl 50 fps. "

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Protoze to je analogicky - fps a frekvence obrazovky az tak nesouvisi. (jen by mely bych v nasobku) proto promytacky tikaj klapkou na 2x24 a pro zajimavost proto Cinema rezim LCD TV jede ma 72Hz tj 3x24 ;-) neb 48Hz je dosti malo pro oko i zak pohyb v obraze trha pro stale male fps stale jen 24 a loukotova kola se proto male fps zdaji tocit pozpatku..., alespon vsak neblika svetelny zdroj obrazu jakoze lampa promitacky u LCD pidsvetleni)

Analogicky MiniDV video ma 25 fps a obrazovky 50Hz. Proto to ivadim to o promitacce ;-)

Opet se totiz mylis - promitacky v kinach nemaj 24 snimku to ma film!, promitacka tika na 48Hz klapkou a zobrazuje kazdy snimek 2x.
Jenze film je progresivni zaznam ;-) MiniDV ne!...

To je jak do dubu...

A Jech ma pravdu ze z prokladani dostanes dvojnasovjou (50) obrazovou!!! frekvenci ale ne fps ale polofps cili ojeb pro oko - polosninkovou!!!!!!!!!!!!! To ale neni totez co fps
Chjo :-(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Navrhuji to uzavřít, prostě se nedohodneme. Tobě bliká LCD? na 50 Hz?, zavádíš termíny jako polosnímková frekvence, polofps apod. Zažádej o patent, nebo napiš aspoň definici co to je.
Mě třeba LCD nebliká, nemám podsvit řízenej PWR.
Takže ty to chápeš tak, že kamera vyfotí v jeden moment jeden záběr a ten potom vyčte z čipu ob-řádek a oba ty řádky jsou ze stejného okamžiku. Takhle jich vyfotí 25 za sekundu jo? Za tím si stojíš? Poslední slovo?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jeziiiiiiis jak z jednoho okamziku??? To pisi kde???... Psal jsem preci neco o casove odlehlosti obou polo!!!snimku ne? Dva polosnimky se scanuji se samozrejme postupne!!! po sobe! Proto je to 50/s ale polo!!!snimku a jen 25/s snimku, pocita se totiz az cely snimek tedy az po nascanovani obou polo!!!snimku.

To by nemelo jinak smysl delat z pregresivu proklad jak mi podsouvas ze si ja myslim ze prej se scanuji polosnimky v jeden okamzik... A neni to vyhoda ale stary kompromis zdedeny z analogu...
A LCD mi neblika ale tika!!! na 50Hz a prave nad 50Hz oko nevidi a diky tomu neblika :-)

Pouze pohyb v obraze z prokladu neni zcela plynuly (posledni dobou je ale syntetickym vypoctem snimku na 50fps nebo u 100 az 200! fps) nebo byl obraz z pokladu kdysi mazly neb ten zdroj videa je jen 25 fps :-( a prvni LCD TV neumely ani dobre deinterlovat ani prepocet fps na 50/50Hz TM... Proto mazaly a trhaly neb to neumely prepocist dnes to delaj stale i 600Hz plazmovky (to ze tikaj jen obrazovky na 600Hz neresi male fps) a jen levne LCD TV...

Progresiv scanuje cely jeden snimek v jednom okamziku, tedy CMOS jen temer v jed om okamziku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze 25p vs 50i nebude stejne u pohyblive sceny! Jen u staticke... Ale nac pak video kdyz sludeshow udelas i z fotek a obrazove lepsi?...

25p bude poskakovat pri pohybu jak v kine s jen 24p i proti filmari finti delsim casem zaverky aby obraz mazly zamerne a neostre kontury tak nervou oci. Jen loukotova kola by meli maznout i vic zda se jakoby se tocili u aut opacne...

Ale 50i se taky mazne pri prudsim pohybu a vic i pri kratkem casu zaverky!... Protoze tam ta informace neni!

Tedy ne ze to je jedno to jak tvrdis, ze je jedno ze se scanuje pulka informaci... Neni!

U 50p do kterych uz nejakej cas tocim nemusim davat kratsi zaverku pod 1/100 anu pri prudkym svenku kamerou! Neb 50Hz okonepostrehne a jevi se obraz plynuly a matne se jen v kozku kazdemu jinak dle postrehu a pri pauze jsou jednotlive diky 1/100 i vice , snimky ostre ;-)
Proc ti je maznout jiz na obrazovce???... Kdyz pohnes hlavou nebi jedes na kole take se kolem tebe nemiha mazla krajina a mazne se kazdemu jinak - dle postrehu, nekomu vic neokomu mene ;-)

Ja tedy 25p trhanici uz nesnesu hnus. A 50i je pro me mazanice...

UFullHD jsou radky alespon jemne a destrukce prepoctu ne tak tragicka, ale vidim to co tocim 1080p/50fps, jak tomu bylo u SD mazanice 576i 25fps/50i...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsou informace o bitrate při záznamu:
The camera records H.265 at 80Mbit/s in Pro mode, 40Mbit/s in HQ mode.
...Pro mode is equivalent to H.264 at 160Mbit/s

celý článek tady:
http://www.eoshd.com/2014/09/photokina-report-day-1-samsung-nx1-4k-mirro...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude mít zase odšuměné RAWy, tak ať si ho Samsung strčí do.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Odsumene RAWy ma kazdy fotak s CMOS snimace, protoze ma HW odsumovani primo na snimaci.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Video ve 4:2:0 je standard, ve kterém se do h.264/h.265 kóduje. Po HDMI je to ale podivné, tam se tenhle mód nepoužívá, běžné je 4:2:2. Jen těch 25/30p je pořád málo, UHD má být atraktivní právě tím, že bude podporovat 50/60p, což HD v BD/DVB nepodporuje.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak! Stav ideál je 50p, nebo alespon měli použít kompromis - prokládanej hnus: 50i , alespoň plynulej při prudším pohybu. Kdo na ten strobscop (jen 25Hz a 30Hz) zas bude koukat :-(

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro UHD by podle normy už prokládané módy konečně neměly existovat. I když čert ví, jestli je kvůli datovému toku zase nezavedou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem rád, a taky 16:9 jen natívně a né anamorfně..., ale pak měli zvýšit fps na 50 aby to bylo pět 50Hz
(Pro připomenutí a pro ty co ještě neví: prokládaně 25fps čili 50 polo-fps čili 50i je alespoň 50Hz :-) , ale progresívně 25fps - 25p, je jen 25Hz :-( )

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

50p v UHD nemá ani Panasonic s GH4... Ve specifikacích stojí: 4096 x 2160 (24p), 3840 x 2160 (24p, 25p, 30p)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze zaznam UHD v 50p, 60p zatim nema zadna!... dostupna kamera :-(

A teprve minuly Pa (19.9) vysla vubec 1. PC grafika ba vubec prvni zarizeni obecne vubec!, co to nejen prehraje ale i realne - nativne zobrazi na vystupu v 50/60p, diky prvnimu vystupu!!! - HDMI2.0 (GTX 970 a 980) :-)

(vstupy uz nove modely LCD TV od LG maj ;-) "konkurence" jen pres jakejsi pridavnej modem... a DP u PC monitoru tim padem zatim zaostava se svymi max 30p :-(
Takze 49" UHD IPS! TV!!! s HDMI2.0 a pritom jen za 19.900,-kc od LG to u mě jisti ;-)
Navic dostanu bonusem i evropskych 50Hz volitelne i 72 pro filmy a krom jen 60 jak u PC monitoru co umi jen!!! 60 :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.