Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

28nm Fermi bude a ponese název GF117

nvidia logo na waferu TSMC
Kdo očekával, že Nvidia 28nm čipy postavené na architektuře Fermi nechystá, se tentokrát mýlil. Čip GF117 tak rozsoudil loňské hašteření serverů VR-Zone a SemiAccurate, které se názorově lišily.

Koncem léta SemiAccurate oznámil, že generace Fermi se 40nm výrobou neskončí, ale stejně jako Kepler bude vyráběná i na 28nm procesu. Konkrétně mělo jít o menší mobilní čipy. V říjnu pak přišel server VR-Zone s názorem, že zmíněné čipy nejsou 28nm Fermi, ale 28nm Keplery. Nakonec se ukázalo, že první vlna mobilních GeForce 600 nebyly ani 28nm Fermi ani 28nm Keplery, ale přejmenované 40nm čipy generace GeForce 500.

nvidia 28nm lineup
přehled mobilních GeForce podle SemiAccurate (z loňského léta)

To stále nebylo odpovědí na původní otázku. Indicie tu už ale byly od září, kdy SemiAccurate přišel s informací o 28nm grafickém čipu „GK117“, který nenese žádné obrazové výstupy a údajně je slouží k testování výpočetních jednotek architektury Kepler. Takové určení se nám nezdálo a přišli jsme s vlastním názorem:

Podle našeho názoru existuje i mnohem prostší vysvětlení existence malého čipu bez obvodů pro obrazové výstupy: Malé 28nm čipy najdou nejlepší uplatnění v mobilní sféře. Vzhledem k tomu, že od uvedení Fusion je pro Nvidii platforma AMD prakticky mrtvá, jsou cílem takových čipů výhradně systémy Intelu. A jelikož Intel má prakticky v každém procesoru integrovanou grafickou kartu, která samozřejmě již obvody pro výstup na LCD nese, bylo by pro Nvidii zbytečné je integrovat do čipu, který by je nikdy nevyužil. Mějte však na paměti, že i toto je jen teorie. Jistě ne tak romantická a čtenářsky přitažlivá (jako testovací hybridní čip spojující architektury dvou generací), ale vcelku smysluplná :-)“ - 22. září 2011

Nyní se ukazuje, že jsme se kupodivu trefili úplně přesně. Upřesnění si snad zaslouží pouze název čipu, který se nejmenuje GK117, ale GF117, protože spadá do generace Fermi. A co to vlastně je? V podstatě 28nm zmenšenina původní GF108 - čipu s 96 stream-procesory, 16 texturovacími jednotkami, čtveřicí ROP a 128bit sběrnicí, kterou znáte z desktopu například jako GeForce GT 420 a 430.

GF108 dosahovala 105 - 116 mm² (různé zdroje udávají různé rozměry), takže by po přechodu na nový proces sahaly rozměry čipu hluboko pod 100 mm². Právě tyto proporce jsou často považované za hranici pro možnost použití 128bit paměťové sběrnice. Důvodem je samotné rozhraní, které musí být implementované na obvodu samotného čipu - pokud není obvod dostatečný, příslušně široká sběrnice se na čip zkrátka nevejde. Paměťový interface ale není tím jediným, který potřebuje místo při obvodu křemíku. Dalšími jsou například PCIe sběrnice, obrazové výstupy (a případně vstupy) nebo také rozhraní jako SLI nebo CrossFire.

Nvidia GK104 Kepler die prezentace 104d
na snímku čipu Kepler je dobře patrné paměťové rozhraní (horní, levý a spodní okraj);
zbytek obvodu okupují obrazové výstupy, SLI rozhraní, PCIe sběrnice a podobně

Logicky vzato, pokud se vynechají některé ze jmenovaných, zbyde na obvodu více místa pro sběrnici. Že malý mobilní čip nenese samostatné SLI rozhraní, asi není třeba zdůrazňovat - Nvidia však tentokrát odstranila i rozhraní pro obrazové výstupy. Mohla si to dovolit proto, že GPU bude fungovat zásadně v tandemu s integrovanou Intel grafikou, která záležitosti kolem konektibility pořeší sama. GF117 je tak do jisté míry další (těsněji integrovanou) generací technologií ION a Optimus. Díky vynechání výstupních obvodů, které jsou již v GPU Intelu, bylo možné použít širší sběrnici, díky čemuž lze zase sáhnout po pomalejších (energeticky méně náročných a také levnějších) DDR3 pamětech.

V praxi se s čipem GF117 setkáte jako s mobilní GeForce GT 620M. Některé parametry budou ponechány na libovůli výrobců, taktovací frekvence se bude pohybovat do 620 MHz (1240 MHz pro unifikované jádro) a mimo plně aktivní verzi se 128bit sběrnicí v nabídkách narazíte i na levnější 64bit model.

Tagy: 

Diskuse ke článku 28nm Fermi bude a ponese název GF117

Úterý, 27 Březen 2012 - 08:41 | NRX | Keď tak teraz nad tým premýšľam, tak v...

Zobrazit diskusi