Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD a Intel soutěží o první 32jádrový / 64vláknový procesor

hmm AMD po dlouhe dobe konecne vyda pekelne drahy procesor :) a Intel je musi kontrovat a pak ze konkurence nema pozitivni vliv :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Má, ale aby to zas nebylo čim víc jader tim více addidas. FX based Opterony měly taky na svou dobu hrozně moc jader, ale pořád byly slow a useless. Navíc license SW se dnes už neřeší na počty CPU ale právě na jádra, takže výhodnější je ten CPU co nabídne ideální poměr jádra vs spotřeba vs výkon oněch jader. Pokud tam bude 32 jader na 1,6Ghz bude to nic moc.

Třeba nyní neni nejrychlejší CPU ta 24 jádrová E7 ani E5-2699/2696v4. Je to E5-2679v4, má sice "jen" 20 jader ale držej 3,2Ghz ve full loadu, to je momentálně nejrychlejší x86 CPU na trhu, a trvalo mi než jsem ho sehnal a můžu to potvrdit, měl jsem 2696(OEM varinta 2699) a byla o něco pomalejší protože tam v praxi je 22 jader na 2,8Ghz v non AVX a 2,6 v AVX což je horší. Kdyby mi někdo nabídnul 32 jádro na 2Ghz nevezmu ho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, zajemce nejvetsi serverova CPU jde rozdelit priblizne na 3 skupiny:

- Maximalni vykon jednoho jadro pri celkovem vysokem vykonu. To jsem cast komercniho sw jako jsou databaze, SW simulace a dalsi kde se plati vetsinou extremne draha licence dle jader.
- Maximalni vykon pouze s ohledem na rozumnou efektivitu. To je pripad 32 jadrovych CPU v clanku a vetsinou jde o HPC ulohy a nebo komercni sw, ktery ma licence podle socketu a ne jader. Mozna to tak jeste stale ma vmware, ale tam se zase neobhaji extremni cena CPU jako u HPC, kde rychle vypocitat znamena vic vydelat.
- Maximalni efektivita na objem a spotrebovanou energii a porizovaci cene. To je klasicky Google, Amazon, Rackspace, MS, Facebook a vsichni dalsi co stavi velka data centra. Uz nejakou dobu se jim nevyplati stavet z levneho HW. Uz ted jsou na hrane toho, kdy se jim muze vyplatit nejen custom navrh serveru, ale i chipu v nich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doporucuju se podivat na zmenu licencni politiky u win server 2016 :)

ps. intel zatim zkoncil u 24 jadra - E7-8890 v4, ma tri die : 10 , 14 , 24 -jadro, bavim se jen o 2011 ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze MS servery "normalizovat" na 1 CPU s az 16 jadry nebo 2 CPU s 8 jadry. Kdo ma prachy na vic jader ma podle nich zjevne prachy to zacvakat i MS. Nemuzou prece dopustit, aby sel Win Server 2016 koupit na nejaky HW levneji nez 2012 R2 :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky jim nic nebrání vydat i 24/48 na 6ti kanálech. AMD jede! )))
Počítejte se mnou...
...takže pokud i7 má 4 jádra, i9 8 jader, i11 16 jader, i13 32 jader, tak bych tipoval, že další počin - 64 jader / 128 vláken - se bude jmenovat Polikarpov i-15 )))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V serverech se to jadrama jenom prasi, co chvile bude mit tenhle segment vic jak 30 jader, naopak v mainstreamu sou to jenom ctyri a dobre prohypovana/provarena.

Ja byl si dal na chut sestijaderny Core i7-7900K, za cenu 420€, zakladni frekvence 4.0GHz/4.6GHz(T)

CoffeLake mel byt jednoduse Kabylake.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A vies kolko stoja tie serverove procesory ? List price je kolkokrat uz cena maleho auta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

32 Jadrovy 64 vlaknový procesor Intelu vyznieva až futuristicky. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

NE, Intel dokáže vše, AMD zas nebude mít nic co by fungovalo, prostě stejně jak nemaj ty FX vubec výkon oproti I7 Skylake ani ničemu jinému. AMD by ani neměli se angažovat do ničeho, nic jim nikdy nefungovalo dobře a nikdy to taky nebude.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno je to krasny, ale na trhu nema AMD nic, takze zatim k tomu take nic nereknu. Az vyjde Zen, udelaji se testy, tak pak muzeme zacit hodnotit a snit o 32 jadrovem Opteronu, zatim je to predbezne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LGA 3647 nieje ziadna reakcia na "zen" ale dlhodoby proces. staci si uz len vygogolit ze ho intel pripravoval uz niekolko rokov. a uz je vo faze testovania u mnohych velkych partnerov intelu ako hpe, lenovo ,supermicro. preto aj tento unik najprv na cinskej stranke a potom tento http://www.ebay.com/itm/152284443912?rmvSB=true tento je aktualny a nieje to ES verzia ale origo CV verzia )) Tu su dosky- https://www.supermicro.com/products/motherboard/Xeon_Phi/K1SPE.cfm https://www.supermicro.com/products/motherboard/Xeon_Phi/K1SPi.cfm u tych dosiek sa v parametroch uz dozvieme co to bude podporovat . je na skodu ze zatial pre beznych ludi intel nedovolil virtualizaciu ..zatial uvazuje len u korporat a etc.. nevrzusujte sa nad tym procesorom z ebay ze ma 215w TDP. lebo dosky co su tu hore uvedene maju podporu az do neskutocnych 260W TDP ..takze intel ma este asi pripravene vyssie modely..viac jadier..? to bude este zaujmave. tieto tdp su ale na ten pocet jadier vynikajuce ved je to 14nm litografia. toto su ale vsetko len prve "lastovicky" cely buduci rok bude v style uvadzania novsich modelov procesorov , aj u amd snad konecne)) tu mam jednu foto https://s11.postimg.org/jhso5vnqr/Intel_Xeon_Phi_X200_Install.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Jen velmi těžce odolávám touze strojem s KNL 7210 letos snížit daňový základ firmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AMD a Intel soutěží o první 32jádrový / 64vláknový procesor"

Ale veď obaja už prehrali. 32 jadrový procesor je na trhu už asi 2 roky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"AMD a Intel soutěží o první 32jádrový / 64vláknový procesor" nikto nesutazii))
to nieje hra pre male deti dolan., no0 by prial aby to tak bolo )) tak dal taky klamlivy putac do clanku..
uz su aj 80 jadrove experimentalnych podmienkach ale radsej sa drz reality aby si nebol za v la
vsetko je tvrda praca a vyvojari.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To že existujú rôzne procesory so stovkami až tisíckami jadier viem, ale myslel som plnotučné 32-jadrové general purpose procesory (10 miliard tranzistorov).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě z toho vyplývá, že AMD je k ničemu a měli by radši skončit a nebo si přestat hrát, že umí grafiky a procesory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak by bol ZEN prepadak tak AMD CPU divizia najskor skonci, odpreda sa a pod. ZEN nebude ziaden zazrak, ale snad udrzi AMD CPU diviziu pri zivote. AMD dost doplaca aj na svojich zakopovych vojacikov z rad redaktorov a diskuterov, ktori vyvolaju osialujuci hype po ktorom nasleduje studena sprcha a sklamanie a sklamanie je pre ludsku psychiku jeden z najtazsich uderov pre buduce rozhodovanie, podobne ako ked sa clovek sklame v laske. Takze vzdy je lepsie mat triezvy pohlad na vec a tak ho aj posuvat dalej, inak to je kontraproduktivne. Osobne to vidim na trosku mensi fail ako Bulldozer, ale nic prevratne, co by stalo za cakanie, ten kto potrebuje CPU moze v klude kupit Intel a neprehlupi ani po vydani ZENu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude ZEN propadak, tak to bude velice neprijemne ... pro Intel. Nejspis bude muset do AMD nalit nejake penize ... aby si udrzel svoje "Ne, my nejsme monopol, tady AMD nam dela dravou konkurenci".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD na poli CPU je v tazkej situacii, ZEN nemusi byt technologicky prepadak, ale moze byt prepadak predajny. Idealna situacia pre AMD by bola ak by zo ZENu "spadla sanka", ale to sa nestane. A ak ZEN bude v jednotlivych segmentoch tesne pod urovnou Intelu ako vykonovou tak cenovou tak opat ziadne terno, nakupne zvyky zakaznikov maju svoju zotrvacnost a ak maju presedlat na konkurencny produkt tak k tomu musia mat padny dovod. AMD musi mat nejaku vyraznejsiu konkurencnu vyhodu napr. v podobe podstatne lepsieho pomeru cena/vykon a v dnesnej dobe aj pomeru vykon/spotreba, ale ten pomer musi byt vyrazne lepsi, ak to bude kozmeticke tak ten kto kupoval Intel tak Intel bude kupovat aj nadalej a o par percent lacnejsia AMD alternativa mu bude ukradnuta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, momentalne mam Skylake, takze stezi pujdu do cehokoli jineho a na druhem starem PC mam i7-950. Kdybych se rozhodl predelat tohle stary PC, tak tam dam asi nejakou i5, protoze zatim kazdy pocitac, ktery jsem predelaval ve stylu Intel - Intel prezil zmenu bez nutnosti reinstalu OS. To same plati i pro AMD - AMD, ale oboustranna kombinace Intel - AMD obvykle vede k nutnemu reinstalu, i to je treba brat v uvahu a pokud teda Zen nenabidne extra vykon nebo extra cenu, tak zustanu u Intelu.
Jednoduse je to presne jak pises. Mimo lidi (fanousky AMD), kteri Zen touzebne ocekavaji to budou mit tezke, ikdyz dokazi Intel dotahnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v tovarnach se vyrobi desitky milionu desktopu workstationu serveru atd rocne ...tech par milionu uzivatelu kteri si jednou za cas neco narazove nakoupi a slozi nejakou high end masinu je opravdu nevytrhne :) ac je to taktez velmi dulezita klientela ale preci jen pravidelne prijmy bez vypadku jsou dulezitejsi ...staci ze AMD zvysi podil v tomto sektoru a ma vystarano (hlavne WS a mensi servery >> coz vypada slibne aspon podle cenovych a vykonnostnich spekulativnich nastrelu )

otazne je to ze drtive vetsine uzivatelu bohate staci low end HW i vic jak pul dekady stary a k vymene je donuti jen odchod do kremikoveho nebe :) samozrejme se tu najde dost uzivatelu kterym prestava vyhovovat stavaji vykon nebo se stavaji financne nezavisli a koupi si silnejsi HW ...ale tech zas tak moc neni ...uvidime jak se bude vyvijet cela situace a pokud AMD nevyplivne neco poradneho za slusnou cenu tak se muze jit zahrabat a doufam ze se predvedou kdyz se predem chlubi tim navysenim IPC na jadro :) ale jelikoz mam i7 6700 + GTX 980 tak pokud neumre tak nad upgradem budu mozna uvazovat az v dobe cofee/ ZEN+ a Navi/Volta takze me kaby/zen a Packal/VEGA uplne minou .....a i to je otazne jestli tak vykonny domaci stroj budu v te dobe vubec potrebovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tak to já takovou katastrofu nečekám. Spíš pokud člověk hledí po tom nejvyšším (tzn. srandy do 2011), tak ti nenajdou alternativu u AMD. Zbytek asi může čekat, s čím se AMD vytasí. Nicméně pokud je prehistorickej bulldozer srovnatelnej s nehalemem a tvrdí, že zen bude o 40% rychlejší, vychází mi i5-2500. Tedy to, co se dneska mezi lidmi průměrně pohybuje (a to se bavíme samozřejmě o výkonu na jádro, v případě 8-core systému to bude jiná).

Z pohledu výbavy, pokud to neudusí jako intel (tzn. 16 pci-e z CPU u konzumu, zbytek z PCH > a to sežerou USB3.0/2.0, wifi a další kraviny... a vůbec celkově, ta výbava chipsetů pro 1151 je taková... nijaká) a nabídne něco, co se bude podobat více HEDT intelu, tak lidé nebudou mít takovou motivaci pro konkurenci.

Souhrn: IPC výkon i5-2500, cena kolem 10k a výbava desky/chipsetu by mohlo zaznamenat úspěch mainstreamu. Otázka je, jak to v dnešní zubožené době, kdy lidé kupují podprůměrné notebooky, bude vypadat na financích AMD. Obzvlášť když lidé hladoví po výkonu už pravděpodobně nakoupili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chipsety pre Kaby Lake sa posunuli v sprave PCIe liniek opat dalej najma s ohladom na miniPCIe sloty (M2, wifi..). Takisto Kaby uz podporuje HW akceleraciu HEVC (4k 10bit), jeden z podstatnych crtov, ktory bude mat zmysel najma pri mobilnych verziach (zlomkova spotreba oproti hrubej sile kodovania/dekodovania), nie je to tak ako niektori pisalkovia pisu, ze Kaby je len pretaktovany Skylake:) ZEN bude musiet byt na tom rovnako v podpore novych technologii. Inak 8c/16t ZEN s IPC na urovni 2500 za 10k by nebol odveci, ale skor to vidim na 15k+. Pockame uvidime, snad sa nebude opakovat situacia pred uvedenim Bulldozeru, kazdy bol nazhaveny a prisilo vytriezvenie, ktore nezachranila ani plechova krabicka s vodnikom a pribalenou prackou na opasok:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začína to silne pripomínať extrémne pretaktovanie s tekutým dusíkom. Ani to sa v praxi nejako neujalo :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.