Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2015: 3D bez brýlí působí závratě a bolesti hlavy

To ale to by výrobci neměli co prodávat, kdyby každýmu stačilo doma FullHD a v kině něco slušnýho :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Že jsou 3D televize a monitory (s ubohými úhlopříčkami) bez sledování polohy diváka slepá vývojová cesta bylo snad jasné každému, hype posloužil výrobcům a to je tak všechno. Řešením je ovšem VR, které umí navodit i ten pocit velké obrazovky (viz třeba Oculus Cinema), po které pan Ježek staromilsky touží. :) Proti tomu samozřejmě nic, ale na technologickém webu bych čekal hlavně ty nové technologie a ne jen nostalgii, že dobře už bylo... ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

až někdo přijde s technologií lepší, nebo alespoň srovnatelnou, budu první, kdo bude nadšeně aplaudovat. ale zatím stále platí, že technologicky nejkvalitnější věci prostě vznikly na velkém formátu, ať již na třech pásech cineramy, nebo na 65mm políčku. je to fakt hlavně o té velikosti "snímače".

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

V tom nejsme ve sporu, já zase „žeru“ 70mm IMAX a kam ho stále dokážou posouvat http://www.wired.com/2014/11/interstellar-imax/

Ale budoucnost konzumace vidím v kvalitním VR (zatím headsety, potom přímo), ne jen ve střídmosti koukat doma na malou obrazovku a za zážitkem chodit do kina mezi žravce popcornu. :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ono svym zpusobem je slepa ulicka film jako takovy. Je proste v principu filmu, ze nefunguje bez toho, aby te reziser a kameraman donutili koukat se tam, kam potrebuji. Jenze tim je dan horni limit jak dobre se muzes ponorit do sceny. Uplneho ponoreni je mozne dosahnout pouze s VR, ktere opravdu reaguje na to jak se hybes, jenze to je pouzitelne spis pro hry nez pro film. A, samozrejme, vyzaduje komplet renderovani, protoze nejde predem odhadnout na co se vlastne divak bude divat a z jakeho uhlu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych slepá ulička. V tom je přeci pointa filmového sdělení, že se koukáme jen na to co nám chce někdo ukázat. Navíc je v tom pravá studiová magie, že věci mimo záběr částo vůbec neexistují a mozek si krásně domyslí to prostředí co v záběru ani ve studiu není. Když bude divák čučet po scéně "kde co lítá", těžko mu sdělit nějaké emoce a předat nějakou zkušenost. :-)

VR do her, to je jiná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Budoucnost?

VFX1 oslavi letos 21 let od prichodu na trh :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale holt někdo předběhl dobu a nestačilo jen silně chtít. ;)

Palmer Luckey už to měl v pohodě:
- vzal si existující miniaturizované a výkonné komponenty ze smartphonů (kompas, akcelerometr, gyroskop na vysokých frekvencích, displej s vysokým DPI)
- k tomu chytrou myšlenku, že díky vysokému výkonu současných GPU netřeba drahých patentovaných čoček, ale stačí jednoduché plesklé rovnou před oči (díky tomu široký pozorovací úhel) a optické zkreslení a aberaci prostě vyrušit v rámci renderingu
- kickstarter
- (facebook) profit ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi 3D zazitek jsem mel, kdyz jsem jako dite mel takovou tu hracku, jak se do toho davali kolecka s obrazky a z boku byla takova ta packa na zmenu obrazku.
Takze ocekavam, ze jedina 3D budoucnost bude ve virtualni helme, ovsem teprve tehdy, az se rozliseni obrazovky priblizi tomu kinofilmu, co byl v te hracce..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na to hrave staci rozliseni 2 megapixely (tzn full HD).

Schvalne si skus ty kinofilmy naskenovat, uvidis ze mam pravdu.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nevim no, ja bych rekl ze mam na mojem projektoru docela kvalitni 3D na 120 -144hz bez crosstalku. Promitam na 100 palcove DIY platno a mam 6 paru aktivnich shutter 3D bryly a kdyz jsem nedavno promital doma pratelum Edge of Tomorrow ve 3D tak se tom vsem moc libilo. Projektor mam misto televize tak se samozrejmne vetsinou divam na 2D vysilani, at uz z normalniho HD tuneru, nebo netflixu, nebo hodne sleduji tenis z predplacene tennistv.com (live tennis z celeho sveta v HD kvalite), ale jednou za mesic si nejaky ten dobry 3D film dam, je to pekne zpestreni, Gravity byla taky velice impresivni ve 3D. Za par mesicu budu mit ten projektor uz rok, zatim mam na lampe 1300 hodin a nad televizi uz do budoucna neuvazuji, projektor je daleko vetsi pozitek a lepsi pomer cena / uhlopricka a v dnesni dobe uz to ani moc nestoji aneb kdo jednou zkusil... :-)

https://plus.google.com/photos/112981689532095799714/albums/610461020283...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mam stejnou zkusenost :) kdyz jsme se s pritelkyni pred cca 7? lety sestehovali dohromady :) tak nas byt mel 25m2 a museli jsme setrit mistem kde se dalo. A kdyz pak prisla rada na reseni TV tak jsme koupili 800x600 projektor a pogumovanou roletu z IKEA za 900,- zabili jsme dve mouchy jednou ranou :)) (roleta zajistila jak prostor na ktery se da promitat tak zaroven slouzila jako roleta a tim dokonale zatemnila mistnost).

Po cca 2 letech jsme vymenili 800x600 za fullHD a ten kvalitativni skok byl obrovsky. No a nakonec i to fullHD bylo vymeneno za 3D + FullHD :) a se zmenou bydleni prisla i zmena platna. Ted je zabudovane do podhledu a ma dalkove ovladani :)

3D na takove uhlopricce (platno ma neco malo pres 2m na sirku) ze vzdalenosti platno<->divak cca 3,5m je to mooooc hezky zazitek. Ne ze by clovek na to chtel koukat denne (unava oci je dost velka, ja s tim nemam problemy a vic jak jeden film neshlednu) ale presne jak pise autor clanku. Jakmile mate neco takoveho doma... pak vam ruzne Cinestary a PalaceCinema prijdou strasne obycejne.

P.S.: Uz aby existoval domaci 4k/8k :D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jj, projektor je pohoda, ja jsem zatim unavu oci nebo podobne vedlejsi ucinky nepozoroval a to i kdyz jsem hral par hodin NFS Shift ve 3D, ale kazdy je asi jinak citlivy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Akorát že FullHD 3D pořád stojí trochu jinej peníz a místo 50 W jak LED telka to žere přes tři kila…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

FullHD 3D projektor stoji kolem 17 tis kc, napr. Optoma HD141X. Kolik penez by si musel investovat do FullHD 3D televize s uhloprickou vetsi nez 120" kterou ta Optoma v pohode zvadne...?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Úhlopříčka s není všechno, pixely velké jak dlaždice nejsou zrovna pokoukáníčko a telka bude mít ještě dlouho lepší barvy bez nutnosti absolutního zatemění. Krom toho jakési neznámé značky, to ve mě vyvolává ještě horší nedůvěru než běžné TV.

Lampy do toho jsou dost drahá sranda, to je sakra dost nákladů. Při velkém nájezdu začne odcházet čip, protože ty energie co přes to tečou jsou prostě moc. Takže kontrast půjde dolů, rozostří se to, jas půjde dolů. Nakonec se na to nebude dát koukat, pokud to dřív neodejde na jiný problém. Samé sociální jistoty a světlé zítřky…

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Hyberboly, neznalost tematu, Optoma je jeden z nejoblibenejsich a neznamnejsich vyrobcu home cinema a home theater projektoru, zapouzdrene DLP texas instrument chipy maji velice dlouhou zivotnost, 5 let bez degradace s prehledem ne-li dele, oproti LCD chipum, ktere pouziva napr. Epson. Lampa jednou za 2-3 roky investice 3000 kc. Absolutni zatmeni neni vubec nutne, viz moje foto v linku, mam mezi projektorem a platnem 60W zarovku. Jas ma projektor vetsi nez napr. plazma. Podani barev je subjektivne dobre, vice nez prijatelne. Nekomentuj zalezitosti o kterych vis minimum a bez onanovat jinde prosim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na projektoru jsem nějakou stovku hodin najel, vím svoje, takže rychle vychladni panáčku. Firma co vznikla před nějakými deseti lety a o které většina lidí neslyšela je leda blábol a ne nejznámější. Těch 1300 hodin je tak začátek, za chvilku odejde lampa (záruka bývá 6 měsíců/tisíc hodin) a pak už to půjde rychle dolů. Viděl jsem i nejeden projektor co měl najeto moře a byla to tragédie, ze tří metrů nebylo vidět víc než hodně velkej nadpis.

Ty 3000 lm jsou takový průměr, může to být lepší, ale to pak žere jak tank a eště k tomu hned shoří lampa. Nicméně kontrast pořád nikdy nebude jako u plasmy, protože tam je už nějakej pátek černá prostě černá. Nesvítí to.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ty tvrdis, ze se v teto oblasti orientujes a neslysel si o Optome? Zalez zpet do diry magore ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No to sice jo, ale je to DLP projektor, ne LCD. Třeba já jsem na to hodně citlivý, když jsem zkoušel nVidia 3D na DLP projektorech, tak ta duha a mihotání byl fakt humus.

Příbuzný si teď pořizoval do práce LCD projektor, který má i 3D, a tam není problém.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, nekteri lide jsou citlivy na tzv. rainbow effect, o tom zadna, ja mam to stesti ze jsem ho jeste nikdy nevidel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja ho vidim :) ale jedine kdyz kroutim hlavou a soustredim se na to :) jinak pri beznem sledovani ho taky nevidim...

Jinak na Beh*** nereaguj... muj prvni projektor 800x600 byl Acer a nalital 4tis hodin bez degradace kvality nebo vymeny lampy :) druhy projektor byl Benq W1000+ (nebo tak nejak) ten odlital 4500h taky bez vymeny lampy a bez degradace a pak jsem vymenil opet za Benq W1070 (snad ty cisla pisu dobre) u nej byl ze zacatku problem s 3D (neumel sam prepnout do 3D kdyz signal mel 2 obrazy vedle sebe atp.) nasledoval update firmwaru a uz to umi v menu :) do te doby se prepl jedine kdyz jsem mu 3D obraz poslal pres HDMI naprimo. Ted uz ma taky nalitano par tisic hodin a musim opet zatukat na drevo :) vse jede jak ma :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem články dokonce do tištěného periodika o technologiích projektorů (i monitorů), prošlo mi pod rukama víc vadných projektorů, jak vám každýmu funkčních, ale tak jo, poplácejte se po ramenou že jste odporníci, hlavně, že jste happy.

Neřikám, že při specifickém použití projektor není lepší, ale na to že pojede 8 hodin denně to není ani smykem pokud nejste Rothschild, a pak si pořád můžete koupit velikou LED bednu i nově s vyšším rozlišením. Protože realita je, že projektory už o moc víc jak FullHD nedaj, ta technologie už je na svém limitu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A proslo ti rukama vice vadnych projektoru nebo monitoru? Jinak ten muj projektor nekdy jede v kuse i deset hodin ne-li vice, nekdy totiz u telky, filmu usnu... Ale tak v zime to az tak moc nevadi, tech 200W za hodinu usetrim na plynu na topeni... zakon zachovani energie. No nic, kazda 'vesnice' ma sveho idiota... ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na Behemota fakt nereagovat. On ví všechno nejlíp a ostatní jsou vesměs idioti (nebo vohnouti? Kdyžtak nás pane Behemote opravte...).
Asi radši stáhnul ten vskutku povedený článek o zdroji, který sám prodává, co dostal neuvěřitelných 102% v jeho hodnocení (samozřejmě vč. nějakých 30% self-promotion, zdroj byl tak na 70-80%, dokonce ani v seznamu jeho článků ho už nemůžu najít). Na jednu stranu v článku sám uvádí, že sám neví, jak něco ve zdroji funguje (už si fakt nepamatuju co), ale v diskusi se neváhal pochlubit, že zdrojům rozumí jako nikdo v ČR. Tak to asi stačí, možná ten podařený článek někdo má a dá odkaz, pro pobavení opravdu dobré.

PS: jinak vřele nedoporučují ho potkat v silničním provozu, barvy na semaforu jsou pro něj jen pouliční dekorace, protože on přeci ví nejlíp, kdy může jet a kdy nikoliv a nějací idioti ho přeci nebudou omezovat semafory. Uf, ještě že bydlí daleko ode mně... :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejseš ty Honza Prokeš alias Honza ZZR? Ten si taky vybájí půl stránky lží s tím, že „se to dá dohledat, já na to nemám čas“. Tak pane neschopný lháři, http://diit.cz/clanek/delta-electronics-dps-500qb-recenze-test Teď chci ten zbytek, hned. Aha, nechce se to hledat :o)

Ano, v jednu ráno v nulovém provozu v přehledném místě fakt nebudu stát na červenou, protože to dělá jen hlupák. Kdyby jen desetina takových ze silnice vypadla, hned by to bylo raketově lepší. Jako třeba ten expert se skříňákem co dneska jel 3 km po Sokolovské (s posranými travnatými tramvajovými pásy KDE JEDE TRAMVAJ JEDNOU ZA 10 MINUT ale nedá se tam teď nic předjet ani objet) 15 km/h. Kolona za ním asi 500 m.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No tak na cervenou, hlavne ve velkomeste by si mel stat vzdycky, nikdy nevis, jestli na tu cervenou nespoleha neaky chodec, cyklista ktereho si nevsimnes a nestesi je na svete.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ale nejhorsi je, ze on ma asi fakt problemy no a ja se tu po nem vozim... To zase neni moc pekne, eticke a korektni. Jako na jednu stranu uz mi ho zaina byt i lito... Proste kdyz si clovek neni vedom svojich poruch, nebo chyb, kdyz tak zvane nema insight, tak by ho asi ostatni nemeli porad dojebavat, se mnou v posledni dobe v cele... On ma urcite svoje specificke pozitivni talenty a nadani jako kazdy z nas... On si mysli, ze mu zavidim, ale uprimne, nevim jestli to bylo vychovou nebo cim, nebo ze jsem spokojeny, jakz takz, se svym zivotem, ale ja jaksi nejsem zavisti schopen a uz vubec ne te materialni.... Jako priznam se tady, ze jsem kdysi trosku zavidel nekterym typkum, kamosum / playboyum ze na ne jdou baby vice nez na me, ale to byl tak jediny typ zavisti kdyz jsem byl teenager. Ja si moc dobre uvedomuji ze materialne se mam velice nadprumerne, duchovne prumerne a dokazu se tesit a radovat z ruznych veci a s prately a rodinou a z jejich uspechu atd... Ja si myslim, ze Behemot by byl stasnejsi, kdyby vyuzil/pouzil ty svoje znalosti a nechal se nekde dobre zamestnat, jestli je fakt tak dobry jak pise tak 50-70tis cisteho by mel mesicne vydelavat, pokud uz teda podobnou sumu nevydelava... Tak tak asi no.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Benq W1070 je jeden z nejvice doporucovanych projektoru diky nejlepsimu barevnemu podani ve sve cenove kategorii. Ja jsem si jako prvni projektor zvolil 'jen' HD Acer H5380BD, ktery je taktez nejvice doporucovany ve sve kategorii a nyni stoji na pixmania.co.uk £340. I kdyz bych mohl upgradnout na full HD tak me to zatim nejak nebere, jsem zatim naprosto spokojeny s tim co mam :-) Pixely z moji sledovaci vzdalenosti 3,5 metru nevidim a obraz hlavne z HD tuneru vypada skvele. Jo jo, dnesni home entertainment projektory jsou luxus... Sem se dival kolik stoji nahradni lampa do mojeho projektoru a £73, ale teoreticky, podle Aceru bych mel mit jeste nejakych 3000+ hodin cas :-) Kazdopadne i kdybych musel lampu menit treba uz ted, tak by me to nebolelo...

http://www.projectorshop24.co.uk/acer-projector-lamp/acer-mcjh111001-ori...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Brýlové" 3D nejsou na tom o moc líp. Dávají oku navíc zabrat blikáním, a ten fakt, že obraz je fyzicky stejně daleko, takže úhel sbíhání očí ani jejich ostření se nesmí měnit při přecházení mezi blízkými a vzdálenými předměty, je stejný i bez brýlí.
První bezbrýlový 3D displej jsem videl na CeBitu někdy kolem 2006, koukatelné to bylo tak z 1m, ani moc dál, ani blíž. Ale ocenil jsem to tehdy jako dobrý začátek.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.