Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vývojář DOOMu: 4K na konzolích je plýtváním výkonu.

Nemohu soudit, nemám 4K TV, ale opravdu poznáte na 2-3m a úhlopříčce cca 50-55" rozdíl mezi 1080p a 2160p z gauče?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na dvou metrech každopádně. Na třech metrech většina lidí, co vidí u doktora z pěti metrů nejmenší písmenka dole ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to ani náhodou. Už ze 2 metrů nepoznáš za běžných podmínek (tj. ne testovací rastry a podobné vyfikundace) rozdíl mezi 720p a 1080p, pokud se nejedná o více než metrovou úhlopříčku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Treba u videa mi vic vyhovuje 1080p, protoze se da dobre komprimovat v HEVC, ve vysledku tak muzes 1080p uchovavat komprimovane s nizsim bitrate a teda i nizsi velikosti respektive v porovnani bude 1080p dosahovat pri zachovani kvality stejne velikosti jako 720p. Jinak z hlediska viditelnosti na 42" TV je to opravdu tezko viditelne z bezne pozorovaci obyvakove vzdalenosti 2m o vetsi vzdalenosti ani nemluve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud se ten obraz nehýbe, že... Jakmile je tam nějaká pruhovaná textura nebo dráty a kontrastní hrany, tak je po srandě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Coz u PC resi antialiasing (pokud ma clovek dostatecne vykonou grafiku) a u konzoli umelej sum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se najdou lidé, kteří ti budou přísahat že rozdíl nejen že poznají, ale že na nic horšího než nativní 4K se nemůžou dívat, protože je to do očí bijící.

Myslím si o sobě že mám jako bývalý grafik docela slušný cit na grafické rozdíly a ze cca 3m je mi šumák, jestli se na 48" tv dívám na 720p nebo 1080p. Obraz se hýbe, není statický a i když mám plasmu, která pohyb zvládá líp než většina současných IPS, rozdíl prostě poznat není. To už si spíš všímám nedostatečného barevného prostoru, kdy jsou plynulé barevné přechody přes celou TV rušeny "pruhy".

4K je prostě další hype, pomocí kterého se výrobci snaží lidem vnutit nové telky a jsou lidé, kteří jim to slepě žerou aniž by chápali fyzikální principy. Dokud nebudeme mít v obýváku telku přes celou stěnu, je to, podle mě, úplně zbytečné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba přísahat nebo věřit, tohle už před dlouhou řadou let objektivním způsobem testovaly laboratoře HP a výsledek byl, že nadpoloviční většina lidí vnímá aliasing i při rozlišení 4000×4000 a nezanedbatelné množství lidí ještě při 10000×10000. Samozřejmě záleží i na odstupu, ale určitě si nemyslím, že by se dalo generalizovat na základě zkušenosti jednoho člověka.

Taky nemůžeme opomíjet jeden základní fakt - pokud srovnáváme, je důležité srovnávat stejné podmínky, tzn. ne 720p s anti-aliasingem oproti 1080p bez - nebo 1080p s anti-aliasingem oproti 4k bez. Samozřejmě se i tyto situace dají porovnávat, ale výsledkem takového srovnání nemůže být závěr, zda je plnohodnotné 4k rozlišení zbytečné nebo ne (nanejvýš tak, zda je vhodné vyššího výkonu využít pro anti-aliasing nebo vyšší rozlišení).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A srovnávalo se na statickém nebo dynamickém obrazu? Ano, fotku ve vyšším rozlišení poznám taky. Pohyblivou scénu, kdy IPS rozmazává obraz tak jak tak podle mě moc lidí nerozezná.
Já si prostě myslím že vyšší počet bitů na barvu by byl větší přínos než vyšší rozlišení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aliasing je výrazně patrnější u pohyblivého obrazu. Pěknou demonstrací byl FSAATest od tommti systems. Možná ještě půjde vygooglit. Stačí spustit, přepnout [Z] na růžici a [A] spustit animaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v tomto souhlasím s mejlou. Ty rozdíly se samozřejmě při pečlivém zkoumání dají najít, ale prakticky to příliš informací pro diváka navíc nepřináší. Detaily prokreslené scény už jsou tak malé a bezvýznamné, že detaily nebereme na takovou vzdálenost v patrnost ani IRL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připomínám, že mluvíme o real-time renderingu konzolí. Ne o videu (které z podstaty věci postrádá per-pixel detail, není zcela ostré a snese leccos) ani o filmových CGI animacích (které obsahují úroveň anti-aliasingu, o které si konzole mohou nechat zdát).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano i ne. Realtime rendering na konzoli bude převážnou dobu taky v pohybu a motion blur bude zapnutý. Ale chápu kam míříte. Obecně na hře bude rozdíl mezi 1080p a 2160p výraznější než u filmu (obzvlášť po vypnutí různých rozmazávacích technik). Jenže si 4k televizi nebudu kupovat kuli krásným 4k tlačítkům GUI bez se superjemným rastrem, ale kuli obrazu v pohybu a tam to 4k zase nejspíš nepoznám.
Jako věřím že moje příští TV bude 4k a pro jistotu s HDR, ale kupovat jí budu až současná totálně umře...má už 5-6 let (lehkého používání), takže to mají kondíky ve zdroji nejspíš za pár (ale to si opravim sám) a až pak tohle začnu řešit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, beru, u konzolí je, pravda, problém s texty tenkou čárovou grafikou a aliasingem obecně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Váš předpoklad je špatný.
Jestli vám rozdíl mezi 720p a 1080p nepřijde moc výrazný (nárust pixelů o cca 100%), tak to ještě neznamená, že rozdíl mezi 1080p a 2160p bude taky tak málo výrazný (nárust pixelů o cca 300%).

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že rozdíl je viditelný.

Samozřejmě rozdíl v obrazu není tak výrazný jako rozdíl mezi normálním a vysokým dynamickým rozsahem. Pokud chcete kupovat novou 4K televize, tak jedině s HDR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas IMHO 4k ma smysl (jako ze je v obyvaku videt) tak od uhlopricky 70" a vice. Ale takove TV jeste dlouho v beznych domacnostech nebudou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Milane, zapomínáš na projektory... jako dřív jsem říkal že 720p bohatě stačí a teď už ne, pustíš si pár filmů v 1080p a už se nechceš vracet zpět. Prostě se nějak rozmlsáš a nejseš zvědavej čumět na kostičky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze co plati o TV, plati i o projektorech. Kolik lidi si bude v nejblizsi dobe porizovat 4K projektor? A to si vem, ze pomer TV/projektor je asi 50:1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale budou brzy a né že dlouho né vždť se vyrábí už i v CZ 70" a již nyní za zajímavé ceny :-) https://www.czc.cz/samsung-ue70ku6072-176cm/197645/produkt

Za rok dva to bude jak s 42" jak později s 55" atd - tedy za pakatel :-)

Já mám už dlouho 60" FullHD a už je mi to ze 3 málo a kamoši maj všecí nad 55" a dva dokonce 65" ve 4k! Já mám "jen" 42" ve 4k - ale jako PC monitor ;-)

Asi neznám běžnou domácnost :-)) Nebo co to je dle Vás běžná? :-() Socky pojedou stále na CRT TV o max 55cm + setobox a VHS videoplayer/recorder... :-))

Nůžky (sociální) se pouze rozevřou (a to je dobře každému dle zásluh a dle píle a schopností a taky dle preferencí - někdo raději dovolenou, někdo luxusní autoa někdo velkou TV a někdo jen cigarety apívo a rum...) a né že se... bude se... nebude a to a ono obecně...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Určitě se najdou lidé, kteří ti budou přísahat že rozdíl nejen že poznají, ale že na nic horšího než nativní 4K se nemůžou dívat, protože je to do očí bijící."

....a pak si pustí ČT4 přes STB v 576i

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to ze 3m na 60" ještě tak na 55" tedy vidím! Přísahám!

FullHD je pro mě už hnus ze 3m na mojí 60" TV :-( A 4k mám zatím jen 42" ale z 0,5! ;-) (jako PC monitor) - což ale pravda odpovídá 160" ze 3m :-)) Pak by rozdíl neviděl leda úplně slepej :-(

Zejména při prezentaci fotek je FullHD nad 55" už ze 2-3m hnus kostičkovanej zejména šikmé hrany :-(

Jojo ČT4 přes STB v 576i jede stále a i na 42" FullHD z gauče ze 3m u mojí je to fakt hnus... Proto čumíme na zprávy už jen na ct HD :-) Nebo na Novu kde má víc reportérů alespoň HDV kameru a né jak mnozí(!) čétéčkářimaj stále SD kamery..., hlavně že velký na rameno... :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, rozdíl je viditelný, ale je to marginální záležitost, podstatný je obsah nikoliv forma.Dnes žijeme ovšem v době kdy díky masovému vymývání mozků je to naopak.Navrch huj a vespod CHUJ!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, este u statickeho obrazu se daji pozorovat nejake rozdily, proto take fotky potrebujeme nejen kvuli pripadnemu tisku aspon 5MPx, ale u pohybliveho obrazu kolikrat staci 720p. Proti fullHD 1080p vcelku nic nemam, dnes uz by to mel byt standard ikdyz porad neni a mnohe TV nebo videa na netu maji jen 720p, ale prenos dat pres internet pro 1080p je realizovatelny bez problemu.

Jenze 4K uz jsou radove jine objemy a pritom rozdily viditelne nekde od jeste porad hodne nadstandardnich 60" obrazovek. A prave potreba opravdu velkych obrazovek pro opravdu skvele vychutnani 4K je prave tim, co tohle rozliseni dela nezajimavym pro vetsinu domacnosti i u videa i u her. Pricemz pri 4K nutne potrebujete zvysovat i framerate, coz je u her zalezitost nadupaneho hardwaru, dnes v podstate opravdu TOP za ceny, ktere da jen technologicky fanousek a u videa zas potrebujete neco lepsiho nez bezne 50i nebo 25p FPS.

No a ta kvalita obsahu, ta predci uplne vsechno, dnesni hry mi prijdou jedna jak druha a uplne bez napadu, posledni originalni hra byl uz letity Mass Effect a na hry jako byl treba Max Payne nebo ceska Mafia 1 uz dnes nenarazite vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak obsah jsem raději ani nechtěl řešit. :) Není nějaký dokument ve stylu Planeta Země od BBC ale ve 4k? Nebo třeba jestli ho neremastrujou do 4k? To byla pěkná podívaná. Novou Marvellovku ve 4k vidět vážně nepotřebuju. Poslední dobou spíš koukám, že dobrovolně koukám i na 720p a v konci mě to nijak netrápí a zážitek nikterak nezhoršuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Baraka je uzasna podivana i ve FullHD, ale je dostupna dokonce i v 8K (Byla tocena na 70mm film)
http://barakathefilm.com/index-flash.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak u čeho! U dokumentů o přírodě je každé rozlišení (pixelů i odstínů barev) i velikost obrazovky, málo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je uplne irelevantne sa bavit o rozliseni, HDR, framerate pokial nepoviem co vlastne chcem zobrazovat. Pri tmavych filmoch ktore casto su do roznych tmavych sedych alebo sepiovo zelenych odtienoch je casto krat 720 vcelku v pohode (ehm pri niektorych je aj to plytvanie :-)). Na druhu stranu pre sportovy prenos kde je vela dynamicky meniaceho sa obsahu je skor dolezity framerate a hlavne aby to kazdu vchvilu nepixelovalo takze bitrate. Tak isto ine naroky bude mat nejaky cartoon kanal. A to iste aj pri hrach. Ak mam nejaku cartoon like hru kde je par farieb a v zasade velke jednofarebne plochy tak to je zasa rozlisenie skoro nepodstatne. A zasa naopak v akcnej FPS s detailnym prostredim bude rozdiel medzi 720 a 1080 citelny a mozno aj medzi 1080p a 4k. Samozrejme na hude a celkovo GUI to moze byt dost vidiet ale zasa je to o optimalizacii a prisposobeni.
Ono fakt renderovat celu scenu v 4k je plytvanie. Tak isto clovek ma zaostreny zrak povedzme na stred obrazovky a dalej od neho uz tak jasne nevnima rozlisenie takze dynamicka zmena rozlisenia ma zmysel. Proste tych technik a moznosti optimalizacii je viacej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi pořád připomíná Futuramu a Den závislosti - "Tohle je HDTV, má větší rozlišení než skutečný svět.." :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

O čem se asi tak bude psát , až přijde 8k rozlišení ??? .... Pro mne za mne pokud dneska někdo prahne po 4k rozlišení , tak za odpovídající HW ty peníze dá . Pokud je to věčný (PC)brblal , tak bude chtít 4K alespoň teoreticky .... ,když už za to má dát ty peníze a naprosté většině to bude u onoho otvoru protože -> pokud budeme sledovat stále ty stejné slátaniny jakými herní a video trh již pár let oplývá , nebude 8K či 4K rozlišení to , co by mne zrovna trápilo :/ .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.