Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prognózy o 4K byly příliš optimistické, zájem je a bude nižší (anketa)

Smutne je, ze ocekavany nastup 4K IMHO zahubil plasmu. Mohla tady byt jeste 5 roku, misto toho budeme muset - az nam ty nase soucasne 50-ky a 65-ky umrou - koukat na LCD blaf.
Naproti tomu to znamena, ze nase investice do FullHD nebudou tak brzy off-topic.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Nestraš. Za rok tady budou OLED pod sto tisíc, za dva pod padesát a za 3-4 roky vyšší mainstream.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

pod 100 tis. jsou už teď - http://www.amazon.com/LG-Electronics-55EA9800-Cinema-Curved/dp/B00E5U3YEK
sice výprodej starých modelů, ale to neva.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Tie rozpravky `OLED za dverami` uz (bohuzial) citam/pocuvam toooolko rokov.... :o(

Realita? Stale drahe, slaba vydrz modrej atd...

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

TV: Dokud nebudou s HDMI 2.0 a mit DVB-T2 s H265 tak jsou to vyhozene penize z okna. Tedy clovek se zakladnim povedomi to rozhodne nekoupi.

Monitory: Dokud nebude HDMI 2.0 respektive a nebude se prenaset obraz jako jeden kus (dnes se jevi casto jako dva spojene monitory, respektive bezi jen na 30Hz) tak za ty ceny kdo to koupi ? Dekuji nechci.

+1
+53
-1
Je komentář přínosný?

Ale `nekecaj`, ved ti mnohi vyrobcovia ponukaju suprove 4k TN monitory pod 1000 eur!

Ze je to pridukt jak `ferrari na dojazdovych galuskach` resp. trabant na 285/35/R20 je uz vedlajsie.... :o(
(pre nechapavych podivna mutantna zmes uplneho highendu s uplnym lowendom zaroven)

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

V ankete postradam volbu 'Mam doma televizor pouze za 4K'

+1
+69
-1
Je komentář přínosný?

:-))

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Čemu se diví. Vždyť u nás není ještě normální vysílat FullHD natož někdy 4K! Ono totiž "provaidři" obvykle berou vysílání 1080i jako něco extra a chcou zato extra příplatek.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Ani mě nepřesvědčila koupě 4k, protože od televize sedím zhruba 5 metrů a rozdíl bych nepoznal.

+1
-59
-1
Je komentář přínosný?

na 84" obrazovce by jste rozdíl i z 5m určitě poznal! ;-)
Já sedím 3-4m od 65" FullHD TV a SDTV vs HDTV je sakra znát a sedímli v křesle blíže - čili ty 3-3,5m , vidím i pixely! obrazovky :-(
Tedy já i na 65" bych rozdíl poznal s přehledem, nehledě na to že droj videa FullHD je příliš komprimnovaný... :-( a i na FullHD obrazovce poznám rozdíl zdroje videa 4k až jej na té FullHD obrazovce zatím vidím jen ve 2Mpx.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Svoji HD plasmu vyměním až budou za rozumnou cenu OLEDy nad 50", dřív mě může 4k políbit šos.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

A co budes delat, kdyz ti shori driv?
Ja jsem tedy zajistil odstraneni kurvitka uz v zaruce - spatne nastrcene konektory hrozily vypalenim panelu - ale pokud moje petileta placka odejde, mam problem, cim ji nahradit.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tos ked to zhori tak si vyberie ako vzdy cestu najmensieho zla.
V marketingovcine aktualne najvyhodnejsiu TV podla pomeru cena/hodnota(vlastnosti).

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

no vono je to nějakej rok trochu jinak co jsem pozoroval i testoval! Není LCD jako LCD!
Viz: http://alphaa65.sweb.cz/PlazmavsLCD.jpg

Nemluvě o jemném trhaném pohybu obrazu, kdy levné LCD a mnohé!!! plazmy nedělaj z TV příjmu o 25fps prokláděně/50Hz, víc jak 25fps progresívně nutně, a tedy jen 25Hz, ač jim obrazovka tiká třeba i na 600Hz (kámoš má 600Hz Plamu od LG a zkazil jsem mu radost, když jsme ji testovali, když jsem mu to řekl, že to nepříjemně jemně trhá při prudším pohybu, neb jsme plynulosti nedocílili nijak a do té doby, než jsem mu to zkritizoval, si sám ani nevšiml...), což je ale k ničemu bez přepočtu i fps minimálně na 50fps progesívně a tedy opět 50Hz jako minimum pro lidské oko, raději i více dnes 100 až 200fps (LCD až 1000Hz fps přepočítaj max do 200fps nenechte se zmáct marketingem, jedinej LG to přiznává na ofic. webu) , prostě jen marketing...

65" SHARP Aquos co má nyní navíc, má šílený kontrast i 100Hz TM čili s přepočtem fps! Pohyb je dokonale plynulý. Povrch obrazovky, jako poslední mohykán ale, naštěstí matný :-) Musel by jste vidět.

Dokonce jsme s kámošem táhali plzmovky ke mě a chtěl se přesvědčit, když tam dáme to samý, že už dávno nejsou ani barvami natož pohybem či kontrastem nejen ve dne, lépe. Věřte nevěřte.

Ale pozor, není LCD jako LCD!!!

Zrovna tuto So jsem byl náhodným svědkem nákupu nové TV v seperhyper maloobchodě, kde chlapík bral 55" LG za 33.900,-kč!!! , ale se supr barvami a plynulým a přitom ostrým pohybem i když vedle stál stejně velký a moderní Samsung jen z apúolovic (cca 17.000,-kč), na kterém byl pohyb stále jemně trhaný (hrany budov při přeletu nad nimi, nebo obrysy rychleji se pohybujících lidí - sportovců, no hnus na oči po chvíli koukání :-(

Přitom zachovalo to LG ostrost! Což první LG se 100Hz TM a 200Hz TM nezachovaly zcela a mírně po přepočtu obraz mázly. To už neplatí dávno!

Rýpnul jsem si do pána, proč bere jednou tak drahou když maj stejnou velikost výbavu i obraz ostrostí i barevně? On to viděl také tak jako já, že obraz Samsunka nebyl tak úchvatně!!! realisticky plynulý! (smůla že vedle něj stála dobrá TV od LG se 600Hz i když "jen" 200Hz TM :-))

U samostatně stojícího, by si 99% lidí ani nevšimlo, že Camcunk trhá jemně... :-(

Tak asi nejsem sám blázen, tedýýý - se zrakem ostříše ;-)

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Nechci nijak bránit Samsung, ale moje zkušenost je taková že jsou v menu růžné fičury, které způsobí to trhání a další artefakty. Je ale pravda že na TV ze vzduchu koukám minimálně a moje TV většinou slouží jako monitor, takže mám zkušenosti jen PC -> TV.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

jenze z PC grafiky vam ale neleze prokladany obraz (deinterluje player) a fps dubluje tez grafika na 50/60Hz.

+1
-61
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to byl Samsung s úhlopříčkou 55" za 17000, tak žádné fíčury v menu nebyly. Za tu cenu se neprodává nic víc než řada 5000, tedy klasická 50Hz bez dopočítání snímků. Stačí na film (24/25p), ale na TV příliš pomalé.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

ano a bohužel i tak to lidi berou neb cen... a neb 90% lidí jsou slepci a nechápou co tam furt vidím :-)) No proti gustu..... Alespon že už barvy měl jakž takž a ksichty nebyly do načervenala a slité nevystínované jak vodovkama namalované, nebo jak nalíčení klauni, což byl markantní rozdím oproti LG i v dražší kategorii "Camcunků" donedávna. Nojo IPS panelům od LG se těžko konkurovalo odpočátku, i proto jsem zatíženej na LG ;-)
----------------
(nejsem za to placen jako najatej..., rád se podělím o zkušenosti, aby nekvalita zhynula nebo se díky konkurenčnímu boji polepšila, to se ale nestane ve prospěch kvality, budouli masy kupovat jen dle nejnižší ceny... :-( A jsem rád, že mnozí daj klidně i o 100% víc "jen" pro kvalitnější zobrazení a né jen dle ceny nebo designu...)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Ja vam nevim, proc bych si mel vubec nejakou novou televizi kupovat, vzdyt ten obsah co v dnesnych televizich davaj stoji za prdel, sama politika, umely showbiznis, promovane stetky, programy ve smeru vrazdeni a samozrejme polovicu casu z toho tvori s prominutim ale je to tak zasrana reklama. Kdyz chci zhlidnout film volim stahnuti ale otevrene uz me to zirani do te imaginarni bedny vubec nebavi, naopak radsi cestuju, spoznavam nove lidi a svet, uzivam si zivota, ono to sedet za plackou hodiny denne vam prinasi holy prd, to neni zivot jenom prezitek. Dnesni kvalita promitaciho platna stoji za hod bobkem, starsi filmy maji recht ale ty novy to je jenom na efekty, rozum to proste nema. 85% filmu v SD je neporovnatelne kvalitnejsich jak ty vsechny ve HD Ready, FullHD a prekonvertovane(upscaling) 4 a 8K. Vyhodit penize za televizi ktera dnes jenom cloveka nuti sedet a lenivet + pritom zmagori je pekna pitomost.

+1
+50
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíš koukat na srčkoudní vysílání kvalitou obrazu i obsahem, já koukam na 65" FHD TV ze 3-4m na dokumety z HDTV z HD satelitu ve FullHD 1080i a dost dobrý! :-)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že 4K bude mít možná podobný problém, jako svého času DVD-audio nebo SACD. Kvalitativní posun je nesporný, ale běžný konzument už ho neocení. Navíc si lidé zvykli na dost nízké ceny TV a platit víc se nikomu nechce.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

Jestli masy "neocení" (=nebudou nakupovat jak šílení) 4K televize, mohlo by běsnění Japonců ohledně 8K přestat a cílit tam, kam skutečně patří - do profi sféry, kin apod... Z dlouhodobého hlediska by potom 4K mohlo zaujmout místo dlouhodobějšího standardu? Trh nakonec rozhodne, ale to uvidíme tak kolem 2020...

+1
-64
-1
Je komentář přínosný?

4K se prosadí, ale časem a postupně. Rozdíl mezi moderní LCD televizí a starou 50 cm "baňou" byl obrovský, proto téměř všichni své TV obměnili a koupili si nové LCD.
4K už není zdaleka tak silný argument, obměna bude probíhat postupně až cena klesne na úroveň dnešních full hd.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

i proto, že ten rozdíl lidi na malé!!! nové 4k TV do 37" nepoznal a větší než ještě tak 42" do paneláku většinou nekupují. Já kvli 65" raději vyhodil stěnu (jako nábytek) :-)

A některým lidem ve světě i ve velkém trhu, stačí i toto: http://odsakeda.sweb.cz/Egyptsk%C3%A9%20multikino.jpg :-))

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Já bych nepletl obraz se zvukem. U zvuku skutečně bohatě stačí audio CD ale u obrazu? TV vysílání je na těch LCD panelech nekoukatelné jak je to všude hranaté a rozplyzlé... Tohle musí každého trknout. Proto i dnes má v domácnostech stále své logické a pevné místo CRT TV.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

s tím zvukem souhlas, ale hranaté a rozplyzlé??? Kdo ví co jste kde viděl za "kavlitní" řetězec a kdoví jak zapojený v supermarketu?... :-( Ale i takové levné LCD TV jsou stále to ano, tak na ty levné a blbě zapojené nekoukejte ksakru!

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

DVD-Audio melo perfektni zvuk, bohuzel licencni poplatky to poslaly ke dnu. Vazna hudba dostala uplne jiny rozmer oproti prehravani z CD a to i na levnych 5.1 repro.

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

kvalitni zvuk nesouvisi s nejakym mediem...

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

4K TV me prijde v soucasnosti jako zbytecnost, koukatelneho obsahu pro ne je 0.00prd,

mnohem vice 4K oceni uzivatele PC, at v podani nekterych hracu, tak v podani nekterych "pracantu"

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Hračů???... Zatím prej hry ve 4k v alespon o 60fps nezvládnou ani 4x GTX 780Ti OC! :-(

Já bych to 4K ocenil jako fotograf, to jooo :-) Ale i kamery jsou ve 4k dostupné :-) Ale tam zase krom monitoru víc jak 30fps nedostanu, neb PC monitory nemaj HDMI 2.0 a TV zase DP :-(

Asi ty dva světy schválně drží od sebe výrobci IT a elektroniky? DP navíc nemá HDCP tak třeba i proto?

Až nějaká menší 32" TV vhodná jako monitor (PC monitory nepoporují 50Hz!..., proto mám i dnes TV s 10 bit IPS panelem) a větší nad 65" - jako druhý prezentační monitor/TV, bude 4k, IPS , matný!!!!!!!!!!!!!!!!!! a s DP 1.2a , ihned obé kupuji!

Nebo až budou TV s HDMI 2.0 (nové modely od LG již jsou bez přídavného HW) a zároven!!! PC grafiky budou mír také HDMI 2.0 (zatím neexistuje ani jediná!!...) , pak do teho jdu :-)

Zatím z toho ale není nic..............................................

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

DP ma HDCP. Jak jinak by slo prehravat Blu-ray :D .

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

tak to se tedy omlouvám za mylné info, BR mechaniku nemám a nemíním mít, a dík za ujištění, že jej, má, pakliže ano, tak tím spíše nechápu to rozdělení (v případě 4k 50/60Hz jde skoro až o izolaci!) elektroniky-AV techniky od IT světa dvěmi trochu rozdílnými rozhraními protokolem, a velmi rozdílnými tvarem??? :-(
Takový konkurenční "boj" ubližuje oboum stranám!

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

ne vsichni hraci potrebuji mit 60fps a navic na maximalni detaily a maximalni vyhlazovani, 4k dava ve hrach spousta grafik a navic tam neni treba tak vysoke urovne vyhlazovani k podobnemu dojmu kvality

proc vyrobci drzi oddelene svet monitoru a TV?, no protoze kazde pracuje s trosku jinymi parametry a ty panely jsou i rozdilne a jinak vyrobne nakladne, kuprikladu u TV jsou hrubsi rastry (jednotlive body jsou dal od sebe) dale rozdilne frekvence kde u TV jsou stanoveny pro vysilaci normy fixne a ne jako u monitoru od nejakych 15MHz do rekneme 155MHz (neplest s tim co vyrobci TV uvadi, treba 600MHz a podobne, to je vpodstate dopocitavani obrazu), pak treba rozdilna elektronika ktera vykresluje obraz ruznym zpusobem (kuprikladu monitory s TV tunerem maji takovou elektroniku zdvojenou, a naopak TV s moznosti PC vstupu casto ne a proto se jako monitor take casto nedaji temer pouzit, proste by to bylo drazsi osazovat tam display co zvladne ty frekvence) proto treba TV neni moc vhodna na dlouhodobe zobrazeni statickych textu a jakoze to blika a je to neprijemne pro velkou spoustu lidi, vseobecne receno je vyroba TV odost levnejsi prave diky temto vecem

spousta 4K monitoru samozrejme DP1.2 ma

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

u Plazmy ano ale u LCD TV u vsech modelu neni na tvrdo jedna hodnota v Hz obrazovky a mohu ji PC grafikou ovladat od 30i, 30p pres 50p, 60p a 72p az po 75Hz i u moji obstarozni 42" LG. Novsi Sharp Aquos dokonce vypise do jakeho rezimu prepnul zmenimli to na PC grafice ale i v nastaveni vystupu HD satelitu DVB-S2.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

to ze TV dokaze prijimat dany signal v tom a tom nastaveni neznamena, ze ho v nem i zobrazuje, spise ti to prevede do jim zobrazovane idelani vrstvy

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

LCD to obvykle nepřevádí (kromě prokládaných módů), ale zobrazuje v daném módu. Pro LCD to na rozdíl od plazmy není velký problém, protože se panel v podstatě chová jako snímková paměť.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze panelem to nebude, to spis elektronika bude ten zakopanej pes :)

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

To jistě, jenže tahle vlastnost LCD panelu mnohé usnadňuje. U plazmy je potřeba s časováním změnit i PWM, u nižších kmitočtů je pak problém, že je vidět blikání jak na CRT, a proto se zdvojuje frekvence atd.

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Moje soucasna televize je CRT. Pokud bude moje pristi televize 4K, bude to proto, ze v te dobe to bude nejlevnejsi varianta. Na kvalitni filmy koukam stejne na pocitaci, a kdyz mi to nestaci, jdu do kina. Reklamy ve 4K videt nepotrebuju.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

co znamená: na počítači???... Jako na notebooku v posteli na břiše? :-)) ... To by mě moja dala, tedy spíš nedala! ;-) A už by neměnila komfort, co se rozmlsala na HDTV - zejména Nat GeoHD a SectrumHD, na 65" LCD (přitom jen za 26.000,-kč) se supr obrazem (jen nastavit barvy byl zprvu boj) i kontrastem ve dne (matný povrch) i večer (SHARP Aquos - to by jste musel vidět, musel jsem aktivovat kontrolku - logo, nebylo poznat ani večer že běží). Samozřejmě externí audio po stranách :-) Ty placky vůbec nehrajou, logicky :-(

A blikající osciloscop s rozlišovací schopností max 300 řádek reálně (o sloupcích raději ani nemluvě...) - CRT TV, raději vůbec nezminujte, to je již dávno symbol socek z paneláku a starých slepých důchodců... ;-)

Viz: http://odsakeda.sweb.cz/Egyptsk%C3%A9%20multikino.jpg

A nejlepší je na CRT TV prezentovat mnoha Mpx fotky, které vykreslí např. červený svetr na postavě jen jako jednobarevný přesaturovaný flek :-)) a ač jde o statickou fotku, neustále jej paprsek vyblikává a to je "pastva" pro oči...

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.