Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung v čele prodejů 4K televizí, vliv Sony klesá (+anketa)

4K? K čemu? Obsah není pořádně ani pro FHD... Navíc v ČR je vrcholem staré DVB-T v SD, kabelovníci a IPTVisté si nadto užívají převratného MPEG4 a FHD. :-)

Pád Sony a Samsungu není nic překvapivého. Kvalita a provedení u obou silně kulhá za cenou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

JJ, 4K v Česku? To je jak jezdit s Maserati po polní cestě.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

tz po ceske dalnici

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Sony co jsem viděl byla osazená poměrně kvalitně, ale i přesto samozřejmě lehla v horizontu týdnů po záruce…

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jasny kurvitko, co tomu bylo?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Údajně se večer začaly rozjíždět informace o programech a pak nechtěla ráno nabíhat. Při odstavení od sítě pak zapomínala stanice. Mě to na stole fungovalo v pohodě, ale jen tak volně, neměl jsem anténu a kabelovka není zapojená. Teď mám aspoň pokojovku, tak můžu testovat tunery.

Moh být problém přímo v tuneru, anebo taky při lokalizaci a úpravách firmware na místní DVB-T normy někdo něco posral. Mám dojem, že se to děje poměrně často a místní eksperti jsou takto schopni dokurvit jinak dobrou TV, která v Japonsku chodí bez problémů 10 let. Jinak totiž nedává smysl vyhodit prachy za kvalitní komponenty a pak to zabít schválně FW, kdyby to plánovali, tak to rovnou osadí shotózně, ty dva roky by to vydrželo.

Viz známé T2x0HD s vadným druhým FW a spousty případů špatné funkce tady těch ladicích věcí u místních verzí, kde v zahraničí to chodí úplně v pořádku…stačí si přečíst TV fóra co s tím mají lidi za bolehlavy.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

k lepšímu obrazu jiného zdroje než nějaké TV... a buďto pro více detailů z menší vzdálenosti (typicky použití TV jako PC monitor, kde doporučuji pro UHD min 42"!!!) nebo z větší vzdálenosti na alespon 2m obrazovce, kde již je tajké vidět rastr "jen" FullHD :-(

Na FullHD a HDTV (DVB-S2) koukáme nějakej rok ze 3m na 65" a je to již nic moc obraz :-( Nároky rostou! Tedy né většině, masám..., ale kašlat na masy, já!!! jsem ctižádostivej a náročnej individualista! a co má nemá většina nebo co se kde vysílá(masám...), na to kašlu ;-)

Je tady internet!!!!!!!!!!!!!!! , kde stejnak nandu lepší hlavně hudební video clipy než v rádiu natož v TV natož na Očku s pidi datovým tokem a mazanicí... ale i vlastní 24Mpx fotky a 4k kamery :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

inak kde su TV s 4K ready? ako to bolo u predchadzajucej generacie? HD ready s rozlisenim 1366 x 768 a podobne :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že se ještě objeví, až bude běžný h.265 dekodér. Pak by klidně mohly být běžné HD modely s HDMI2 vstupem a h.265 dekodérem schopné dekódovat 4k. A většině lidí by stačily.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak sis nevšimnul, že tu není žádný obsah 4k, tak proč by to tam vůbec dávali ? Navíc bez podpory kodeků a dostatečného HW (CPU, grafika) pro dekódování 4k si to tam nikdo netroufne dát.
Vždyť i FHD je jen na satelitu, BD nebo nějakém tom internet ripu. Se 4k je to ještě horší.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

FHD je jen na satelitu. Opravdu?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

V anketě mi chybí ještě možnost 4K televizi ne ale 4K monitor v plánu určitě do budoucna je.
K čemu 4K TV? Snad ne na televizní "pořady" :D

Samotnému by se mi nejvíc líbil 4K, 24", Gsync/Freesync, neTN ... to by bylo pokoukáníčko :D

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

4K monitor byl v minulé anketě (odkaz v závěru).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

24 je pro 4k vlemi!!! velmi!!! málo. :-( 42" je to pravé, co již mám doma neb je to stejné jak 4xjen 21" monitory. A FullHD na jen 21" je velmi velká pixelová hustota = jemný rastr pixelů, nevidět ani z 0,4m tedy ani na 42" stejně neuvidíte pixely, neb budou absolutně stejně drobné :-) Dokonce stačí FullHD až na 24" tedy by šla analogicky použít až 48" (49") 4k obrazovka :-) Ale úhly pohled jsou již velmi strvé z blízka (z 0,4-0,5m) :-( 42" je super z 0,5m :-)

Vždy si můžu tex windows nebo webside změnšit a prohlížet v malém okně uprostřed velké obrazovky, nebo na kraji klidně ;-), jen jako 21" okno, 21" monitor, čili 1:1 :-) Opačně, nebo na jen FullHD obrazovce to nende, neb text se stane na 42" jen FullHD obrazovce - tedy na velmi hrubém rastru pixelů, již nečitelný! :-(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

22" monitor s FullHD je jedna velká (malá) neostrá patlanice. Text, fotky, vše je zubaté a rozostřené a to z normální pozorovací vzdálenosti. Už i u této úhlopříčky by 4K velmi pomohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že léta stačilo na 21" jen 1024x768px :-)) A to ještě mazalo obraz uspořádání luminoforů na CRT monitorech, kde se paprsek netrefoval přesně - adresně do řádků (jsou uspořádány ZIG ZAG , takže to ani nebyly řádky..., Viz: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/CRT_pixel_array.jpg ) natož do samotných pixelů... Najednou nestačí přesné adresné ovládání každého jednoho pixelu (LCD) a FullHD??? No teda!

Ale psal jsem že se dívalo na 21-22" i z méně jak z 0,4m, pak pixely a zubatou šiknou konturu uvidíš samozřejmě, ale já koukám na 42" UHD z 0,5m a více! Tedy jako na 21" z víc jak 0,5 a to nemůže být mazanice(přesněji kostrbaté textury Window (nem mazanice fotek nebo videa je způsobena často silnou komprimací...) , tomu nevěříš ani ty?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FullHD stačilo dlouho, protože jiné možnosti (mimo 1440p) nebyly. To neznamená, že by to bylo dostačující a konečné řešení. Už jen mezi 21" a 24" FHD je v zubatosti a neostrosti viditelný rozdíl. Ta vaše 42" 4K TV má stejné PPI jako 21" FHD monitor, takže vše zobrazuje bohužel stejně neostře a pixelovatě. Vedle sebe mám 5K a FHD monitor a je to obrovský rozdíl. Ten běžný display vypadá jako nemocný či poškozený. Zubatá a neostrá písma a ikonky v mlze, u fotek musí člověk jejich ostrost podle zkušeností jen odhadovat, pakliže si klíčová místa výrazně nezvětší. Je to stejný rozdíl, jako když před pár lety přecházely na retina PPI mobilní telefony.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

nojooooo, UHD není zdaleka 4K a 5K je o dost víc než 4K! Navíc nesmíte srovnávat nějaký sice 4K ale TN s IPS od Macku...

Já mám UHD IPS od LG a nebylo triviální nastavení té TV!!! jako monitor pro PC a zprvu jsem váhal ji koupit, neb vše bylo kostrbaté, ale to bylo aktivními TV kurvítky!
Kostrbaté to být ani z 0,5m nemůže, neb ani nevidím pixely! Tedy nemám co vidět, neb tu kostrbatost dějal pixelové čtverečky zejména u šikmých linií, kontur, ale já mám jemnou předlohu (24Mpx fotku!) a i tenké dráty el. vedení na 24Mpx fotce z SLT Alpha prostě vidím ideálně, realisticky prostě jako tenké hladké čáry prostě jak realita! Ale né na to tovární nastavení...

Kdoví co t omáte za zobrazovadlo a nastavení???...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Typem panelu ani žádným nastavením to není (oba IPS). Je to jen o té hustotě pixelů vzhledem k pozorovací vzdálenosti (0,5 m). Pakliže máte dobrý zrak, tak jemné a hladké čáry nemáte u hustoty kolem 100 PPI (což je případ i vaší UHD TV používané jako PC display) vůbec nikde. Všechny linky jsou nezbytně zubaté a při zapnutém vyhlazování zubaté o něco méně, ale o to více rozostřené. A je úplně jedno, jestli si čtete text anebo se díváte na fotky. Jasně, pokud se budu dívat z jednoho metru, tak neuvidím žádný rozdíl v detailech. Na druhou stranu jsem ze vzdálenosti do toho půl metru schopen posuzovat mikrodetaily, anichž bych musel kdy dávat 100% zvětšení. Navíc i to 100% zvětšení je na monitorech 4K a víc mnohem použitelnější - obsáhne velkou část snímku a namísto obřích pixelů s viditelnými nedostatky a šumem dostanu výsledek, který se mnohem více blíží výstupu z tisku na formát A2/A1, kde tyto "nedostatky" vidět nejsou. Ale tohle už se blbě vysvětluje a představuje, aniž by to člověk viděl.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Od doby, kdy jsem se dozvěděl, že abych vůbec poznal rozdíl mezi obrazem 4K a FullHD, musím na televizi koukat ze vzdálenosti, odpovídající její úhlopříčce - nebo jen o malinko větší - jsou mi 4K k smíchu a 8K přímo k popukání. Protože lézt po televizoru nehodlám, kupovat každému z rodiny jeden taky ne a kupovat třímetrový televizor už vůbec ne. A navíc to znamená mít problém se zorným úhlem.

Takže další televizor (teď mám 1280x720) bude FullHD, protože bude větší, než dosavadních 82 cm. Řekněme 102 nebo 108 cm. 4K koupím jedině v případě, že bude funkčně srovnatelný s FullHD, ale o poznání levnější. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

u 4k, UHD doknce jen z poloviny!!!!!!!!!!!! úhlopříčky. ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevěříte, vaše věc. A vaše peníze... Například pro 42" jsou doporučené pozorovací vzdálenosti HD Ready 2,3 m, Full HD 1,6 m, 4K 1,2 m. Haha... S průměrným zrakem poznáte na běžných 2,5 m rozdíl 1080 proti 720 řádkům až někde na 50" úhlopříčce.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si potom pekne slepy, ked nam chces toto nahovorit. Odporucam ocneho.

Potencialne by sa to dalo nafixlovat tak, ze skonvertujeme film do 720p s najlepsim moznym datovym tokom, a druhy krat ho skonvertujeme do 1080i s biednym datovym tokom. Vtedy si viem predstavit, ze uzivatelia sa nielen pomylia, ale este oznacia 1080 video za to horsie 720.

Ak si na FHD TV pustis 1080p tak mas obraz pixel na pixel, no ked na FHD TV pustis 720p, tak je video jednoznacne rozmazanejsie, pretoze pixely vo videu nezodpovedaju pixelom TV. Znovu by sa to dalo salamunsky upravit tak, ze 720p pustis na HDReady, to ale uz pri 42" uhlopriecke ma obrovsky raster.

Slepy bude vidiet vzdy len skreslenu realitu.

Update: Samozrejme podmienkou je, ze zdroj videa je kvalitnejsi alebo aspon rovnako kvalitny, nez najlepsie skonvertovane porovnavane video. Ak totiz budes porovnavat skonvertovanu DVD verziu Popelky v 1080 a 720 tak najst rozdiel je naozaj tazky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo. Slepý. A navíc neumím číst. :-) To, co jsem napsal, se totiž dá dohledat na mnoha místech na netu a ve více řečech.

A kdybys četl, věděl bys, že mám televizor 720 řádek a ne 1080 (ani 768). Jinými slovy, video 1280x720 vidím nativně. A další údaje, o kterých jsem psal, jsou taky myšlené pro nativní rozlišení, ne pro nějaké mazaniny. Každý odborník ti řekne, že pro běžnou pozorovací vzdálenost (ve většině paneláků vychází kolem 2,5 m) nemá vlastně FullHD smysl na nějakých 32" a na 42" jen při orlím zraku. Pro běžné oči je hranice na 50". No a 4K, jak píše kolega dole, je jen megapixelizace televizorů, takové rozlišení bude mít smysl někde na 90" nebo víc. Druhá možnost - zmenšit pozorovací vzdálenost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ale vždyť píšu: z poloviny!!! úhlopříčky ;-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Mam 40" fHD, co je podla mna na hornej hranici uhlopriecky do klasickych bytoviek. O fHD signale mozem len snivat a neviem, ci mi nieco extra prinesie, skor nie. Stacil by urcite kvalitny DVB-T HD. Uz vobec si neviem predstavit potrebu 4k rozlisenia.

4k v TV povazujem za MPx war v komaktoch. 4k si vem predstavit na velkych uhloprieckach na prezentacie a reklamu ale nie do TV.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"O fHD signale mozem len snivat" ???... FullHD jede i na DVB-T ;-) Nebo zdarma (nepočítámli počáteční investici do karty a HW a směšného měsíčního poplatku) na satu (DVB-S2) kde je několik HD stanic bez dalších polatků a satelitní přijímač stojí do 2.000,-kč :-)

Připojíteli k TV PC a ten k NETU, víc než FullHD zdroje je habadost, včetně vašich víc jak FullHD fotografií ;-)

Tedy nesnívejte, ale něco se sebopu dělejte!!!!!!!!! Nekuřte, nechlastejte, nekupujte blbsti nechodte do restaurace ale vařte si doma a pokud ani pak nevyděláte a neušetříte na HDTV, tak se ptejte, nejsteli neschopnej nebo línej!... Nebo jestli netrávíte příliš mnoho času u PC a na netu...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Až bude 70" 4K (5K) vo formáte 21:9 a s cenovkou do 1500€, tak budem uvažovať o výmene 3 ročného "SONY Boy-ja". P.S.: ....a poprosím plochý...neveril som, že keď umrelo CRT TV, že si budem niekedy opäť pýtať REAL FLAT :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

70" už dávno je! Sice za víc, ale 65" né až tak za příliš :-) Ale nudli 21:9 prosíííím néééééééééééééééééééééééééééé!!!!!!!!!....... :-(

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ty si asi nikdy nudliiiiiii 21:9 neviděl naživo. Děs. Kdyby ano, tak takovou blbost nenapíšeš.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale práve, že som ten "rezanec" od Philipsu videl naživo. Ja na tom ale prioritne plánujem pozerať filmy z Blu-ray (viac ako 90% ich je vo formáte cca 21:9) a nie obyčajné TV vysielanie. Som presvečený, že smer ktorým sa budú uberať telky v "post 4K Blu-ray dobe" je práve 21:9. Philips v tomto predbehol dobu, obsah a HDMI ešte nebol pripravený (HDMI od verzie 2.0 priamo podporuje aj 21:9).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že nějaká dobrá duše zachránila vybavení z Tesly Rožnov. V roce 2030 si koupím konečně novou CRT.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

blikající osciloscop zobrazující obřádek nadvakrát a co se barevné mřížky zig zag uspořádané a paprsek se adresně netrefujíc do řádků (u ZIG ZAG uspořádání tam ani vodorovné řádky nejsou!... Viz: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/CRT_pixel_array.jpg ) pixelů-luminoforů, no to je "špica" :-)) Hlavně plocha Windows... Viz: http://danyk.cz/magn_04.jpg :-))))))).....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně jste nepochopil, jak analog funguje. Na CRT monitoru vůbec nešlo o to se trefit do nějakých řádků nebo sloupců, jednotlivé body nejsou pixely, které buď svítí celé nebo vůbec. A u PC monitoru se nezobrazovalo obřádek nadvakrát, prokládané režimy se používaly minimálně, jen z nouze.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Na analogu jsem vyrůstal! Tak jakýpak, že nevím jak funguje???... To si vyprošuji! Jen jste mě asi nepochopil - netvrdil jsem, že šlo o to se trefit paprskem do luminoforů, ale jen tím argumentuji, jak neostře kreslí CRT..., kdy např. tenkou čáru natož tečku... zobrazí tučně rozmazaněI a ještě s duchem..., proto měly barevné CRT TV!!! rozlišovací schopnost sotva 250řádků... (černobílé CRT umělo rozlišit víc, nelimitovalo jemnost kreslení paprsku s cca 576 řádky, barevná hrubá mřížka RGB luminoforů a proto taky ještě dlouho měly kamery černobílý hledáček, kvůli přesnějšímu manuálnímu zaostřování, dokonce ještě i digitální kamery D8 a pod!)

CRT monitory!!! pak měly jemnější pixely - luminofory a progresivní zobrazovaní samozřejmě, nepsal jsem o prokladu v souvislosti s PC monitory ale o TV!!! Proto kreslili ostřeji, ale stále byly body hrubé a zig zag...
(viz obrázek na linku co jsem dával: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/CRT_pixel_array.jpg )

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pletete si techlologii analogové televize (PAL) a CRT. CRT kreslí velmi ostře pokud nemá rozhozené nastavení vychylovacích cívek, což se stávalo hódně starým TV a monitorům, případně když někdo zmagnetizoval masku. A také monitory v silném magnetickém poli mohly vyvádět trochu zajímavé efekty, ale to je technologie bez problémů, svazek elektronů je fakt tenounký. Duchy jsou většinou problém zkreslení analogového signálu ať už špatnými kabely, nebo při přenosu éterem atp.

576 řádků je TV norma PAL, není to vlastnost CRT. CRT monitory měli i 1600x1200 vyjímečně více. Také neexistoval problém známý jako nerovnoměrnost podsvícení, malý kontrast, pomalé reakce masky atp.

Mezi nevýhody CRT lze považovat vždy mírně sférický obraz, velkou spotřebu, silné vlivy na okolí (ve smyslu EMC) a nutnost vysokých obnovovacích frekvencí aby to neblikalo (což v kombinaci vyššími rozlišeními nebylo vždy dostupné v ideáních hodnotách).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"CRT kreslí velmi ostře" :-)) ... Jo , pominemeli mechanické neseřízení - nezaostření paprsku, tak leda B&W, kde se opravdu zobrazí 576 řádků, tedy reálně, fyzicky, nativně vlastně o dost méně! - to kvůli přesahu kresení za rohm to aby nevylejzalo zrnění ;-) ...

Ale barevné CRT TV má velmi! hrubé luminofory a TV jich má sotva 500x400 (spočítej si to, u 72cm TV jsou okem dobře vidět ;-) ), a to ještě jen u větších 72cm úhlopříček a značkovejch TV, levné a menší měly barevnou mřížku s mnohem méně luminoforů tedy i méně řádků z nich než co kreslil paprsek a zbytečně se namáhal kreslit jemněji na hrubší mřížce navíc bez řádků neb luminofory jsou opakuji po 101.!!!!!!!!!!! - uspořádány ZIG ZAG!!!!!!!!... (jak chceč na této: http://www.pctuning.cz/ilustrace/adi/necalg_Tslotmask.gif masce kreslit vodorovnou ostrou čáru???...)

CRT PC monitor má sice více a jemnější luminofory ale podobně jako plazma TV má stále velmi velké mezery! A luminoforů není tolik, jaké se nastavovalo rozlišení výstupu z grafika.
Tedy teoretické!... rozlišení 1600x1200 (což jsem používal na mém profi 21" (což byla pecka velikost na CRT monitor, to ale dnes nikdo nepochopí) CRT Compaq Professional (měl půl metru dozadu - hloubku, aby nebyl příliš zakřiven) nemohl nikdy reálně docílit, neb opět - body byly ZIG ZAG!!!!!!!
(Viz: http://hardwareinp.wz.cz/806.jpg - vodorovnou čáru sice trefí paprsek i ostře ale rožne i sousední luminofory a svislou čáru proste tenkou rovnou nenakreslí na tomto ZIG ZAG uspořádání...)

Připadám si někdy jak diskutovat s neinteligenty, slepci :-( Prostě tenká čára paprskěm rožne tlistší čáru pro to ZIG ZAG uspořádání luminoforů nedej bože neníli dělo paprsku vodorovně přesně tak tam jsou ještě odskoky, krom rožínání i sousedních "řádků"... O svislých sloupcích nemluvě neb setrvačnost náběhu a zhášení paprsku se projevila jako malý stín, prstě další neostrost!

Měl jsem dlouho vedle sebe tento "ostrý" CRT monitor a IPS LCD, takže vím moc dobře v čem byl rozdíl , tak mě nerozesmívej tvrzením že barevné!!! CRT obrazovky jako monitory (i když progresívně zobrazující tak s neadresně ovládanými pixely s přeslechy - rožínání sousedních luminoforů: http://popular.fbmi.cvut.cz/optoel/Stranky/crt/image003.jpg ) natož u TV ( http://www.pctuning.cz/ilustrace/adi/necalg_Tslotmask.gif - na tomto rožnout tenkou ostrou vodorovnou čáru jaksi nepůjde!..., že? ), že byly ostré :-))

Nebo jak ti mám ještě argumentovat krom zkušeností a logiky s ZIG ZAG uspořádáním luminoforů? Ty se nekoukáš na ty obrázky co sem dávám link???... Pak je težké argumentovat...

Klidně si dál mysli naivně a tedy mylně, že CRT PC monitor zobrazí reálně 1600x1200 px :-)), když to nastavíš pouze na grafice... Testovací obrazce - jednopixelové mřížky, nebo jednopixelové pole čar čar o nativním nastveném rozlišení, co jsem testoval prostě CRT zobrazil jako šedou plochu :-))... LCD jako mřížku ;-) Tedy jen jestli po VGA lidi správně sfázovali Hz vertikálně a horizontálně, což u DVI, HDMI a DP netřeba samo, už to nejsou naštěstí analogová rozhraní jako VGA...

Doplněno: LCD zobrazí pouze zubatěji, né neostře, šikmou tenkou čáru, ale to jen starší LCD kvůli málu pixelů (LCD monitory i 19" začínaly na 1024x768px, TV 1288x720px a Plazma často jen s 1024x720buněk...), u UDH a 4K LCD je situace lepší. CRT monitor zobrazí šiknou čáru hladčeji, ale né ostřeji, ted ytenkou ale tučnou rozplizlou, CRT TV nejen rozplizlou ale také i zubatou pro málo luminoforů, hrubou mříž, malou hustotu luminoforů, velkou rozteč lunimoforů a pod... :-(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Dělo paprsku vodorovně" je zjevně nepochopení jak to celé funguje. :-) Dělo "pálí" svazek elektronů a vychylovací soustava elektromagnetů jej honí po řádcích.

Srovnávat se musí srovnatelné a ne stavět CRT televize a monitory ad absurdum čelem k dnešním rozlišením a způsobům přenosu obrazu do zobrazovadla.

Rozlišení TV plně odpovídá možnostem analogového přenosu TV obrazu. Vertikálně to máme v PALu 288 řádek na půlsnímek (v interlace dohormady 576 viditelných). Jasová informace řádků má frekveci 15,625 kHz což odpovídá 625 linkám, barvonosná informace pak má pouhých 283,75 cyklů. Tedy luminiforů má ta telka až až.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

1. achjo, zjdenodušil jsem to s tím dělem, ale jinak vím moc dobře, že paprsek vychylují cívky elmag polem, nejsem idiot, ale nechtělo se mi to tak dlouze rozepisovat, ale vidím, že budu muset příště...

2. 576 viditelných řádků je jen ve vysílacím signálu a jen teoretických! Paprsek, aby nedošlo k mejlce má také kreslit 576 řádků, ale kreslí někdy i dosti za roh!!!!!!!!!!!! S přesahem, tedy vidíš na stínítku reálně a něco méně.

3. u barevné!!!!!! tv je tam navíc limitující věc - hrubá! černá mřížka a matice XxYz RGB luminoforů a ta nebejvá fyzicky u mnohých TV ani 500x400 luminoforů. Je to skoro!!! podobné - digiální! (digotalizuje to ta matice XxY luminoforů , digitální = zobrazí se nelineráně, nespojitě, skokově z viditelných čtverečků) zobrazování jako u LCD, akorát že se neovládá jas RGB zobrazovacích bodů přímo a tedy adresně, ale nepřímo a u ZIG ZAG uspořádání velmi nahodile..., paprskem co rožíná mírně i sousední luminofory = neostrost...

4. myslel jsi sloupce a né linky u těch 625. To je opet teorie a přibližuje se jí opět jen černobílá TV ale u barevné je limitijící opět těch cca 400 luminoforů :-( Tedy lunimoforů má až až jen B&W telka, ale néééééé barevná!!! Tam je konkrétní počet luminoforů a nekoresponduje vůbec s počtem vysílaných a papreskem zobrazovaných řádků, vlastně ani nejsou ty luminofory v řádcí, opakuji po 4. ..., po kterých papresek obřádek... kreslí. Co z toho plyne z aneostrost nebudu opakovat.

Jak do dubu...
Jsi dobrý teoretik a máš analogovej PAL zvládnutej, to ano, ale jen teoreticky!!!!!!! a jen pro B&W.......... V praxi je barevná!!! CRT TV hnus, děs omezená oproti B&W hruboiu mřížkou o méně bodech než vysílací řádky a sloupce a fyzicky zobrazí z testovacího obrazce sotva polovinu čar oproti vysílaným :-(

Jak do dubu... :-(

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mluvíme o tom, co je vůbec v možnostech přenosové soustavy! Nemyslel jsem sloupce, ale maximum co se do přenosového pásma vejde, tedy 625 jasových čar/linek na řádek. Jelikož je barvonosná informace jen 320 čar na řádek, je 500 RGB skupin luminiforů horizontálně docela dost - tolik barevné informace prostě v PALu ani není. Svislé rozlišení je betonově dané, tím jak paprsek běhá vodorovně po stínítku a dělá to řádek po řádku, tak to jaksi nemůže být teoretické. Fakt nezám člověka co by na CRT TV řešil pixelovou přesnost. Proboha, proč?

Já nejsem fanda PALu ani CRT televizí, ale nechápu proč by měla mít skvělé rozlišení, když zdrojový signál nic takového nenabízí. CRT televizory optimálně využívaly technické možnosti klasické analogové televize. DVD puštěná na CRT vypadala výborně a ostře, na FullHD a 4k monitorech naopak vypadá hůře až blbě, protože kde není zdrojové rozlišení, TV nic nezmůže.

Je to stejné jako říct, že Intel 286 byl pomalý krám k ničemu. No, z dnešního pohledu asi jo, ale možnosti se vyvíjejí a jaksi není možné to posuzovat dnešními měřítky.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ty se bavis, nevim proc??? , o prenosove ceste..., ja se stale od pocatku bavim o obrazovkach a co dokazi realne zobrazit! Asi se neumim vyjadrovat dobre nebo ty spravne pochopit co jsem myslel kdyz pisu o obrazovce a pixelech a luminoforech! Ne o TV signalu a el. pilovem diagramu prubehu napeti pro rizeni vychylovani... a jen teoreticke a tak nezarucene schopnosti obrazu a jeho rozlisivaci schopnosti ekvivalentni k jistemu presne danemu rozliseni u digitalnich zobrazovadel.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ono to má, ehm, jaksi příčinnou souvislost. Pořád nerozumíš, že dané množství neustále opakovaného počtu luminiforlů zcela postačuje možnostem dodávaného signálu. Je to analogová "vlnovka" s informací pro řádek, řádek, řádek, a nějaké ty výchylky znamenající konce řádku a konce snímku - žádné pixely v signálu nejsou.

Prostě to víc nepotřebuje, tím analogem se víc nepřenese. Nepřenáší se to ani tak přesně aby to bylo pixel na pixel. Dobře dáme 2100 x 1600 pixelů luminiforů. Bude obraz ostřejší? No... nebude. Monitory měly lepší signál a tak měly větší rozlišení.

Navíc přesně pixelové čáry jsou špatné, stačí náklon o 1 st. a je to zubatice, takže se stejně používá aliasing - CRT obrazovka to dělala sama už z principu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Barevná!!! CRT TV měla méně!!!!!!!!! lumonoforů, než původně jako černobílá dokázala zobrazit řádků a sloupců! Proto by na barevném CRT hledáku ale i na starých LCD s malým rozlišením nešlo ostřit manuálně! Ostatní debata je tedy zbytečná, neb ty toto nechceš?! pochopit, nečteš, neargumentuješ na moje argumenty, ale přecházíš na jiné teorie na jiné téma - o přenosové cestě PAL a pod. odbočky.., nebo co, a stále to hážeš vše na moji neznalost analogu...

Já si osobně kdysi spočítal tu hrubou mříž luminoforů na Panasonic Quintrix za 30.000 tehdy ještě Kčs! Ty jen teoretizuješ a blábolíš nesmysly o dostatku luminoforů... Ty jsi si to někdy z blízka prohlédla spočítal?!

Toto je dle tebe dostatek lumonmoforů?: http://autoford.sweb.cz/CRTTV.JPG

Tady máš zobrazení z LCD tehdá ještě jen HD Ready: http://hdv1.sweb.cz/5LCD32LG_logoCt.JPG
A tady z CRT : http://hdv1.sweb.cz/6CRT_logoCt.JPG

Jsou to fotky a moje!!! , nehledám jen teorie na netu..., tedy jde o reálný výstup!!! Ne nějakej screenshot, co nic neříká o výstupu, ale jen o vstupním signálu...

Nečetl jsi můj dotaz, proč měly kamery dlouho jen černobílý hledáček?! Proč ne barevný?! No nic, nečteš, neodpovídáš na dotaz, důležitý pro další argumentaci, jsi tedy pro mě ignorant... Končím!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Barevná TV měla dostatečný počet děr v masce, který odpovídal rozlišení TV (kromě malých přenosných kousků). Sice to bylo méně než u ČBTV, jenže je potřeba uvažovat o signálu, který ta TV dostala. Teoreticky byla šířka pásma Y stále do 5MHz (u nás ještě víc), jenže na 4,43MHz případně na 4,2 a 4,4 byla barvonosná. Protože udělat hřebenový filtr v základním pásmu v analogu až do konce 80. let nešlo, byla reálná šířka pásma Y do 3,5-4MHz, protože byl použit jednoduchý LC odlaďovač a ještě vinutá zpožďovací linka. 4MHz odpovídá 410 bodům na aktivní řádek. Vertikálně pak u in-line obrazovek žádné omezení nebylo.
ČB hledáček měly kamery z několika důvodů. Ostrost byla samozřejmě jedním z nich, protože pro tak malou obrazovku technologie neuměla vyrobit dostatečně jemnou masku. Ale to dnes máme i u foťáků a nikomu to nevadí. Pro velké obrazovky to ale problém nebyl. Dalšími důvody totiž byla spotřeba, rozměry a obvodová složitost. Viděl jste někde jinde tak malou barevnou TV?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

1. Tv nemá rozlišení... , ale pouze rozlišoevací schopnost!

2. Má NE-dostatečný počet barevných!!! luminoforů, má jich méně svisle, než je počet řádků kreslených paprskem (cca jen 400 uminoforů vs 576 řádků), navíc luminofory ani nejsou v řádcích!!! opakuji po 101. ... Tedy další NEdostatek!... Je to nikoliv méně, ale mnohem!!! méně než má ČB TV, ta jich má skoro jak film světlocitlivých zrnek, jen o chlup hrubších ;-)

3.Přesně tak! Barevná maska by byla příliš hrubá i kdyby ji dokázali zmenšit na velikost hledáčkového, neb 500x400bodů, čili jen 0,2Mpx..., je prostě hnus. U fotáku (SLT Somy Alpha A77) mám 2,5Mpx OLED ;-) Protože ani 0,9Mpx LCD samo nestačí a prosvítá navíc a to hnusný "mlíko" večer u noční scény oslňuje...

Ne tak malou jsem neviděl. Proč taky, když by stejnak z blízka jako hledáček byla s 0,2Mpx nepoužitelná... Díval jste se někdy z blízka na CRT TV?... Ale na stejně velký LCD monitor min. o 2Mpx jde koukat z blízka :-) Natož na UHD LCD monitor, o čemž zde šlo zprvu ředevším ;-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

1. Neslovíčkařte. Běžně se šířka pásma přepočítává na ekvivalentní rozlišení.
2. Bylo na velkých Tesláckých TV (C110, C416) vidět řádkování? - Bylo. Z toho vyplývá, že vertikální rozlišení bylo dostatečné. Byly vidět i špatné barvy na hranách barevných ploch v Secamu i zprůměrované v PALu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co tě žere, proč to hrotíš? :-D

Ty říkáš že jich málo, já říkám, že na nekvalitu signálu to stačilo. Asi se nedohodneme. Hledáčky kamer bych do toho netahal, ty používaly poněkud jiný signál než televizní.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ani na nekvalitu TV vysílání to nestačilo :-( , oproti černobílé obrazovce to zprasili a vždy mi barevné TV přišli strašný nad 55cm natož z blízka a to jsme jej byli nucen používat po AV rozhraní i k PC (ZX Spectrum, naštěstí jen na skákacího Maria, neb text na tom skoro nešel přečíst, na černobílé lépe. V práci jsme měli na strojnické tabulky Comodora a k němu černobílý monitor ještě dlouho!

Asi jako ostrá i když "jen" černobílá fotka z Flexaretu :-) vs sice barevná, ale rozplizlá z Polaroidu s instatními fotografiemi... :-(

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Text ze Spectra nešel přečíst proto, že docházelo k interferenci mezi jasovou a barvonosnou složkou, takže kolem čb hran textu se vlnilo barevné moiré. Zvlášť proto, že výstup neodpovídal normě PAL, mezi barvonosnou a řádkovým kmitočtem nebyl pevný vztah. To nedokáže vyfiltrovat ani TV s hřebenovým filtrem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem Amigu a když se k barevné CRT TV připojila přes RGB (i to šlo), tak to byl a nečekaně dobrý a vyjímečně ostrý obraz - pochopitelně horší než na monitoru, ale na telku úžasný. Připojila se po S-Video a už šla ostrost do háje, připojilo se to na kompozitní signál (žlutý cinch) a bylo to ještě vylepšeno o moaré inteferující jasové a barvonosné, no a přes "anténní modulátor", to byl konec. Stříhal jsem si na S-VHS a i na CRT byl vidět pokles ostrosti, o VHS nemluvě, ta byla opravdu hluboko pod možnostmi CRT televize. Odtud moje zkušenosti, že maska CRT přesahovala tehdejší možnosti distribuovaného signálu. Teprve DVD a RGB připojení přes Scart, bylo-li k mání, ždímalo CRT na technické limity. Ale to už se blížil konec této technologie ve spotřebním segmentu. A většina lidí DVD stejně propojovala po anténě a asi jim to jako rozdíl nepřišlo....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To tedy šlo!!! o to - (ne)trefovat se paprskem do barevné!!! mřížky luminoforů!

To si asi plete s černobílým CRT - kde není rozlišovací schopnost limitována hrubou barevnou XxY maticí z RGB lumonoforů s dosti hrubou mřížkou - černými mezerami na stínítku, navíc uspořádanýmy ne do řádků ale ZIG ZAG... :-( U B&W CRT je stínítko z velmi mnoho milionů!!! velejemných!!! zrnek jen bíle zářících luminoforů - analogicky jako světlocitlivá zrnka na fotografickém filmovém pásu ;-)

Ale barevné CRT má defacto pixely - RGB luminofory obdobně jak LCD Plazma pixely - ty ale řídí, ovládají každý jeden pixel přesně, adresně!!! :-) CRT ale luminofory nemaj také uspořádány v XxY mřížce, ale ve sloupcích a vodorovně ZIG ZAG ( http://www.pctuning.cz/ilustrace/adi/necalg_Tslotmask.gif ) a neovládají se přímo adresně ale nepřím paprslek a paprsek lítá vodorovně po řádcích, ale luminofory, opakuji pro jistotu, jsou ZIG ZAG, ne v řádcích!... Co z toho plyne :-( je logicky jasné, nebo výše mnou přesněji popsané.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty vaše "pixely" na CRT se nechovají jako pixely na plazmě. Na plazmě se jedná opravdu o pixel, je přesně adresován a vždy svítí celý stejně. U CRT může třeba horní půlka svítit a spodní půlka ne. Proto jediným problémem nepravidelného uspořádání je případný pokles jasu daný černou mezerou (což se kompenzuje šířkou svazku), ale rozhodně tak nevznikne zubatý řádek - ten stále sleduje průmět elektronového paprsku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, bud cti pozorne co pisu, nebo radeji nereaguj... Psal jsem ze barevne luminoforyjsou v mrizce a ze zobrazuji podobne!!! digitalne jak pixely na LCD ci Plazma TV, jen s tim neblahym rozdilem, ze ne!!!!!!!!!!!! adresne. Kuasopa

Doplneni: dalo by se take rici, ze puvodne analogove zobrazeni u B&W obrazovky digitalizuji!!! i pres stale analogovy signal i analogove zobrazovani paprskem. Akorat ze ten rozina "pixely" (luminofiry) velmi nepresne az nahodile v miste preletu... Vzdy rozne chuchvalec luminoforu jak kdyz kreslis kridou na tabuli, kde se uchycuje kridovy prasek nestejne a nakreslena cara je nestejna rozplizla a bod je taky jen chuchvalec prachu... Tak "ostre" (dle fotobiba ostre...) zobrazuje CRT :-)) ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale ta neadresnost není nic neblahého. Kdyby to bylo adresné, tak je rozlišení TV pevně dané maskou. Takhle je k buzení použit paprsek, jehož stopa je kruhová s poklesem intenzity ke krajům, chová se tak jako přirozená dolní propust, stejně tak jako klasická optika. Na toto zobrazení je oko zvyklé. Ostré neznamená, že jsem schopen nakreslit ostrou hranu mezi pixely, ale že jsem schopen zobrazovat scénu s maximální prostorovou frekvenci. Ostré hrany pixelů začnou rušit už jen při šikmé čáře. Proto jsem u CRT nepotřeboval vyhlazování fontů, zatímco na LCD působí písmo bez vyhlazování nepřirozeně až rušivě.
Pokud jde o strukturu luminoforů, ta vůbec nevadí, pokud je dostatečně malá. Stejně vypadá při zvětšení jakákoliv fotografie, ale i písmo na papíru.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Je to neblahé, trpí tím silně ostrost, rozžíná se totiž vždy chucvalec - tedy i výrazné okolí luminoforu :-( (viz: http://autoford.sweb.cz/CRTTV.JPG Jde přitom o fotky z velmi ostré - sám se si ji ješt ěmaximálně doostřoval, a drahé 72" TV Panasonic Quintrix tehdy za 30.000Kčs , což po revoluci v 89. byl balík! Roční plat dělníka) , nejste schopen zobrazit cíleně přesně 1 bod! pix! Naproti tomu u LCD s adresností mohu, ale nemusím, si rozostřit obraz kontrolovaně!!!!!!!!

UHD pak má tak jemné pixely, že tenké byť šikmé, linkny, nemám vůbec zubaté i při vypnitém vyhlazování systémem i telkou a mám ostrost na 100% :-) (a to koukám na 42"!!! UHD z 0,4m!!!!!!!!!!!!!!!)

Luminoforů měly TV málo, méně!!! než řádků!... :-( Porovnáváte, koor v tomto tématu - kde jde dokonce o UHD!, Hrušky z japkama... :-( Už se na ten hnus - CRT TV vykašlite nadobro! Děkuji

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych ocenil 4k projektor :)
TV nemam a pri uhlopricce pres 2,5m bych detailnejsi zobrazovadlo uvital :) ale nic to nemeni na faktu ze 4k obsah chybi :)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

4k (přesněji UHD) obsah nechybí! Chybí pouze TV (Teleizní Vysílání)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Asi by bylo dobrý na to upozornit...
Zdá se mi, že je hrubka hned v první větě. Ne z, ale s.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

4K Porno
Máte tip na nějaké 4K porno? Chtěl bych viděl celulitidu, strie, kruhy pod očima, pupínky.... a na tomhle rozlišení to půjde.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle tip nemám. Ale můžete si pustit čtyři FHD porna na jedné obrazovce zaráz. To už s člověkem musí pěkně zacloumat.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

To mi neutáhne mašina. Já hlavně viděl, že FHD se záměrně rozostřuje aby diváci neviděli jizvy po silikonu, strie, pomerančovou kůži, kruhy pod očima a pod.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tomu nevěřím, spíše se šetří datovým tokem aby to masy nadrženců neodradilo od čekání než se to nakešuje... Neb by mělo pár minut i GB!

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano dela se to, nejenom u porna. maji na to zvlastni ficuru primo v kamerach. Efekt se jmenuje neco jako skin colour nebo tak neco. Dokaze to prave odstranit tu pomerancovou kuzi atd. je to bezny u primych prenosu, zpravy atd. nic novyho.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tohle uměly už SD kamery, natož HD. Stačí správně nastavit a moderátorka omládne o 10 let :-) Velmi oblíbená funkce.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

2x kulový. To jste neviděli asi nikdy Brazzers online nebo Kink od demand, Everything ass, Public discretion.... V 1080i mi na ty strie nestačí prsty na všech 20 rukou.

-= Viewer discretion is advised=-

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Co 1080i ve 4k jim budu počítat černé tečky na obličeji a chlupy na zadku .-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Film bez ohledu na žánr má v 1080i 5-7GB, neupravený BD Rip asi 15GB.
Best of Sarina Valentina, Seduced by Mia Isabella, Venus Lux Encounters.... má v 1080p/mp4 těch 3GB a GSpot taky neřekl, že je to degradované.

Holky v sauně mají pomerančovou kůži běžně, pornohvězny ve filmu ne.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ty si dnes ještě nezvracel ?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V anktete chybi 4K TV nemam a jeji porizeni neplanuju ne zatim, ale nikdy! Teda pokud me vyrobce tradicne nedonuti a az odejde soucasna, tak nic jineho nez 4K nepujde sehnat. :-/

Nejak nechapu k cemu 4K, kdyz proto neni a nebude obsah, nechapu na co je mi nejake super rozliseni, kdyz obraz poskakuje po 25FPS. Misto aby se zacalo tocit s 50FPS kamerama, tak se zene rozliseni do nesmyslnych detailu, ktere stejne lidske oko nedokaze vnimat a obraz skace jak nejake hopik.

To same monitory, k cemu 4K rozliseni, kdyz si Windows s nicim nad FullHD poradne neporadi.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono "se" točí dávno i v 50p , např. já víc jk rok ;-)

Jinak 25fps prokládaně neposkakuje, neb je to 50fází, 50Hz, i když jen 50 polisnímků/s, 50polo-fps stále 50Hz ;-) Pouze se ztrácí při pohybu ostrostm kvůli nutné deinterlaci a přepočtu na 50p (nově i na 100 ba dokonce až 200fps) u progresivních zobrazovadel.

A fps s vysokým rozlišením souvisí jen málo - to na velkých úhlopříčkách, které pak važadují i vyšší rozlišení a nejlépe i vyšší fps, kde i malý pohyb objektu může být poskočení o cm, na rozdíl od malé úhlopříčky, kde jsou to jen mm. (u SD mazanice to je jedno neb obraz neobsahuje tak ostré kontury co by na nich výrazné poskočení bylo vidět)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

O obsah bych se tolik nebál. 4K filmy ještě reálně nejsou (což je škoda), ale dostupné 4K kamery či foťáky, které tohle umí natáčet, se utěšeně množí. Pakliže nefotíte mobilem nebo do 4 Mpix, potom máte nejspíše několik tisíc kousků obsahu, který vysoké rozlišení taktéž využije. Nehledě na kvalitu zobrazení fontů u monitorů. A i Win se s tím naučí vhodně zacházet, byť asi až desítky.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa sony rozhodlo dat zdroj externe a televizor sa neda rozumne povesit na stenu (ich proprietarny drziak strhnem jednou rukou), tak je to ich rozhodnutie. Recenzenti im to hovoria par rokov a oni minulu svoj kabelgulas a televizory, trasuce sa na stene. Skoda, obraz maju super, ale su totalne mimo trendu konstrukcie.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak sa pochváľ, ktorý model je taký nepodarený...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Externe zdroje maju okrem bravia 900 radu vsetky bravie nizsie. A v Nay som videl nejaky 9xx, ktory mal tiez externy zdroj, ale to bol tusim starsi model. Na stranke tuto informaciu nemaju, vsetky fotky su robene tak, aby nebolo vidiet 1. hrubku telky, 2. nekompatibilitu s vesa 3. ani externy zdroj. Ich distributor (SR) tieto informacie zahmlieva, na priamu otazku, ci ma model externy zdroj, popisali asi strany textu, ako to sony spravilo lepsie ako ostatni. dristy.
Susedovi som montoval 42" braviu radu 700, niekedy v jari. Jeho patrocny syn sa na telku povesil a stojan ohol. Bohuzial, deti to robia a neviem, ci mate deti, ale ustriehnut to na 100% nejde. Ja mam 50" telku staru cca 7 rokov, vazi cca 55 kg, ja som zavesil na telku svojich 100kg a stojan na stene nic.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Externe zdroje maju okrem bravia 900 radu vsetky bravie nizsie. A v Nay som videl nejaky 9xx, ktory mal tiez externy zdroj, ale to bol tusim starsi model. Na stranke tuto informaciu nemaju, vsetky fotky su robene tak, aby nebolo vidiet 1. hrubku telky, 2. nekompatibilitu s vesa 3. ani externy zdroj. Ich distributor (SR) tieto informacie zahmlieva, na priamu otazku, ci ma model externy zdroj, popisali asi strany textu, ako to sony spravilo lepsie ako ostatni. dristy.
Susedovi som montoval 42" braviu radu 700, niekedy v jari. Jeho patrocny syn sa na telku povesil a stojan ohol. Bohuzial, deti to robia a neviem, ci mate deti, ale ustriehnut to na 100% nejde. Ja mam 50" telku staru cca 7 rokov, vazi cca 55 kg, ja som zavesil na telku svojich 100kg a stojan na stene nic.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

sorry, to bola odpoved pre zero8324

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pekny clanok aj ked vzdy ma pobavi ta kombinacia bulvarneho a faktografickeho pisania ked sa v ramci par viet stretne hlaska ako narast predaja bol 5 nasobny a teda je to lukrativny segment a nasledne pride vysvetlenie, ze vlastne sa ich predalo iba 3 mega WW...

Ad 4K televizor - narozdiel od dopredu mrtvej platformy domaceho 3D kde som ten osial nechapal, 4K nejaku tu sancu ma. Problem vsak vidim v tom, ze imho prisli prilis skoro - chyba content.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

zrovna nějakou TV vybírám. V podstatě svou první, aktuálně žádnou nemám. Vzhledem k tomu, že ji extra nepoužívám, tak jsem si říkal, že by měla vydržet 5-7let. Takže sem uvažoval i o UHD. Jenže to co výrobci TV předvádí, mě donutilo zauvažovat o nějakém odkladu nákupu. Nejenže jsou ty UHD TV mizerně vybavené, ale oni ani pořádně neumí zpracovat to 4k. HDMI 2.0 problém. H.265 problém. Větší datový tok jak 20Mb/s, problém. Takže jsem včera vlezl do Datartu a koukal po FHD. I s tím mají problém. Koukat na fotbal je bolehlav. Sekání, skákání obrazu, divné barvy(to by se ale dalo vyladit), duchové ... ne že bych tedy chtěl koukat na fotbal, ale stejně se to bude chovat i při akčních filmech atp. O rychlosti Smart funkcí ani nemluvě, většinou je to jen pro zlost.
A to mi ještě prodejce nasadil brouka do hlavy, že ty TV mají problém se satelitním tunerem, takže to různě zapomíná naladěné stanice atp. Že si mám raději pořídit obyč TV a dokoupit potřebné přijímače.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

UHD TV až to bude mít HDMI2.0 nebo rovnou DP1.3 a bude asi místo monitoru, pokud monitory nezlevní na úroveň televizí.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

skorovšecky modely roku 2014 UHD TV od LG maj HDMI 2.0 a pracuje s PC korektně :-) (dokonce nedovolí nelogicky přepnout AR na 4:3 (deformované placha Windows) ani 16:9 (nejen chybějící oraz okolo..., ale i porušení pixel mappingu = neostrost windows jak při nenativním rozlišení grafiky než je rozlišení obrazovky a tím i vyblité barvy...) , ale automaticky se přepne do režimu: Pouze Scan (Pixel Mapping 1:1) a respektuje nastavené Hz z PC grafiky do 60Hz (a všechny méně) :-) Dat tok pak závisí jen na železe PC ;-) Barvy maj dobré úhly pohledu nejlepší, všecky jsou totiž IPS :-) U PVA barvy nedoladíte, na to zapoměnte! a furt budou ksichty narudlé a sníh a mraky namísto bío-šedivé tak buzeransky narůžovělé jak u většiny i Plazma TV... :-(

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

PVA samozřejmě doladit jde, jak ukazuje třeba graf v této referenci: http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue48h6400-201411133951.htm To samé platí pro plazmu. U IPS za lepší pozorovací úhly zase platím mizerným kontrastem, vždycky je to něco za něco. A OLED nikde, místo nich se výrobci radši dali na 4k LCD.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.