Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na čem přehrajete 4k h.265 video? Nabízíme přehled hardwaru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ako to je s radeonmi 300(+tonga?)
v kontextovych clankov pod touto spravou mate
http://diit.cz/clanek/radeony-r-300-multimedia
tj,podpora prehravania by mala byt pridana vo W10

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám v notebooku Core i5-5300U a při přehrávání Full HD videa v H.265 přes MPC-HD/VLC mi to plně vytížilo jedno jádro. Čekal bych menší zátěž.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty mas prave Broadwell a tam je prehravani HEVC "hybridni"/akcelerovane castecne.

Stejne je to opet (jako pri pocatcich h.264) na pest. Jako HW schopny akcelerovat HEVC ma byt oznacen jen ten HW, ktery splni celou specifikaci (v tomto pripade Main10). Tecka.
Zadny lehci profily, castecne akcelerace atd. Bud to umi cele, nebo neumi - a pak to neni HW schopny akcelerovat HEVC.

V tomto pripade tedy stale jen GeForce GTX 950 / 960 a Tegra X1 (vychazim z clanku).

Cokoliv se ma delat poradne, nebo vubec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

10-bit u 264 myslim dodnes neakcelerujeme, protože standard má 8-bit. U 265 je ale standard 10-bit a v tom budou UHD filmy, tzn ty co neakcelerujou 10-bit dost useless, rovněž bych vyřadil ty s "částečnou" akcelerací, třeba takovej bradwell UHD v testech nepřehrál, jak to bude se Skylake a 10-bit zatim nevim ale nečekam nic pozitivního. UHD standard hovoří jasně. 4K rozlišení při 60fps a 10-bit barvami, pokud to neumí toto, neumí to akcelerovat UHD, tečka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel máš chybné nebo neaktuální informace.

O tom, že součástí základní specifikace bude standardizována 10bit hloubka, se sice dlouho spekulovalo, ale nakonec se tak nestalo. Základem je Main profil, 8bit. Žádné „splní celou specifikaci“ neexistuje. Main10 není žádná celá specifikace. Profilů pro HEVC existuje přes 20 a Main10 je jen jedním z nich. Stejně tak existuje třeba i 12bit Main12 a neznamená to, že ho každý HEVC-kompatibilní hardware musí umět. Jako základ byl zvolen 8bit Main, který bude zároveň nejrozšířenějším profilem podporovaným u konzumních zařízení.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

OK super, stejně jako se nakonec ustoupilo z širšího gamutu? To bereš jako vítězství? V tom chceš záznamy? v sRGB + 8-bit s neplynulými jemnými barevnými přechody v dnešní době? Pokud možno na IPS panelu s kotnrastem 1000:1.... Super.....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„To bereš jako vítězství?“
Psal jsem něco takového? Říkáš to, jako bych za to mohl. Pouze konstatuju, jak se věci mají. 8bit Main je standardizovaný základ a zároveň bude používaný pro většinu obsahu.

8bit jako výstupní hloubka je dostačující na to, aby byly barevné přechody plynulé. Pokud nejsou, je na vině spíš snímací technika, zpracování nebo komprese. Mimochodem, reálné schopnosti digitálních snímačů jsou někde na úrovni 6 bitů na kanál. Výstup lze sice skladovat v 10- nebo 12bit hloubce, ale na kvalitu to nemá prakticky žádný vliv; daleko větší vliv má, v jaké bitové hloubce a jakými algoritmy jsou surová data zpracována.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neplynulé přechody? No já nevím, ale 8bit transfery na kanál bych nepovažoval za omezující. Pokud je tam poster efekt, tak je to něčím jiným než bitovou hloublou. 8 bit na kanál dává 16,777 milionu barev, takže do rozlišení 16 megapixlí to může mít pro každý pixel jiný odstín. Vzhledem k tomu, že 4k video má kolem 9 MPx podle mě není jediný důvod, proč by tam někde měly být schody.

Nijak naopak nepopírám přínos 10bit barevné hloubky pro mastery, kde to musí mít značnou rezervu pro následné úpravy v průběhu zpracování.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady nejde o to využít všech 16 mil. barev. Udělejte si čb gradient a zbývá vám 256 hodnot (v TV 240). Udělejte ten gradient mezi dvěma barvami a dopadne to ještě hůř, protože se ty stupně stanou viditelné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mam neuplne informace, v zaplave Jezkovin to hlavni se proste ztrati (nebo tu vubec v pouzitelne forme neni).

Nepsal jsem to snad? Zase bude - dle Tebe (nemam duvod Ti neverit) - pres 20 ruznych profilu, kazdej kousek HW bude podporovat "jen neco" (pro jistotu jineho samozrejme, aby jsme se odlisili od konkurence!) ale vsichni se budou chvastat ze zvlada akcelerovat HEVC, zakaznik to masirovan timto nepravdivym PR koupi, pak si na tom bude chtit neco prehrat a ono to nepojede tak aby byl spokojen. Bude se to opet kostickovat, zasekavat, zelenat, stroj (at uz PC, NTB, TV, krabicka z ebay atd.) bude funet. Jen ten zazitek zakaznika nebude ten kterej zakaznik predpoklada.

Abych se tedy vyjadril presneji, jako "celou" specifikaci beru HEVC specifikaci pro Blu-ray:
http://avmania.e15.cz/uploadedfiles/469497648.jpg
Tam Main 10 je, takze pokud HW nebude plne (tak jak dnes h.264 v 1080p 60 fps), bez jakykoliv chybicky, akcelerovat vyse zminene, nema byt HW oznacen ze to akceleruje HEVC (resp. maximalne zmineno ze umi castecnou akceleraci urciteho profilu + ktereho; a minimalne stejne velkym fontem jako PR logo o te castecne akceleraci).

Ve finale bude zalezet v jakem profilu se budou delat kvalitni UHD ripy v x.265, predpokladam vsak ze to bude profil odpovidajici te Blu-ray specifikaci pro HEVC.

A do te doby bude jeste vydano tolik ruzneho HW ze z meho pohledu to zatim nema cenu resit (nakupem HW pro prehravani 4k HEVC). Soucasny HW to evidentne uspokojive neumi (vyjma Ge950 a 960 ale to je segment HW kterej me z pohledu koupe nezajima).
Projektor mi stejne vic jak 1080p nezvlada (a v tomto rozliseni h.264 neni problem). A pocet nativnich filmu v UHD Blu-ray taky moc nebude (nezjistoval jsem, treba se mylim, pak samozrejme zalezi na kvalite toho filmu jako takove :).

Kazdopadne je to opet zase spatne.

A vlastne Zenith uz to napsal ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kde je Kaveri? Neumí to náhodou přes GPU taky?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba PowerDVD 14/15, které podporuje akceleraci přes OpenCL.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že kód pro CPU i GPU může napsat kdokoli (třeba i pánové kolem ffmpegu, když na to přijde), mi tvrzení typu "je potřeba PowerDVD" přijdou spíš jako reklama. :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kód sice může napsat kdokoli, ale reálně má funkční OpenCL řešení jen PowerDVD. Těžko lze někomu doporučovat hypotetický reálně neexistující produkt.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No tak funkční řešení rozhodně má třeba samotná AMD a Telestream, a nejspíš ani ne přes OpenCL (OpenCL není pro AMD jediné rozhraní, a už vůbec ne nejvhodnější pro psaní dekodéru).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(BTW, projekt x265 také zjevně nabízí OpenCL dekodér UHDcode http://www.multicorewareinc.com/video-products/uhdcode-hevc-decoder/. Použitelnost jsem nezkoušel.)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to jako vazne ma 980ti a titan x castecnou podporu a 950 a 960 full?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, velký GM200 vyšel dřív a má starší videoprocesor než GM206 (GTX 950 / 960).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

super srovnani, bude se to prubezne aktualizovat? dekuji

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

.... kdyztak sr za offtop. ( necetl jsem predchozi posty) chtelo by to i nejakej vycuc procesoru co to dokazi vykonove softwarove prehrat
( klidne od nejstarsiho cpu co to pobere), potazmo otazka pro vsechny , je uz nejake tech.-demo ( neco jako pro x264 Samsung Oceanic Demo) ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja na H.265 (HEVC) využívam Nvidia GeForce GTX 960 v kompinácii s VIA QuadCore 2.0GHz.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

K poslednej vete teda k tipom na doplnění dalšího hardwaru keď už v tabulke je Qualcomm Snapdragon 820 tak uvediem najnovší počin join venture spoločného podniku VIA Technologies so Šanghajskou vládou (VIA Alliance Semiconductor Co Ltd) alias Zhaoxin a iGPU časti Elite2000, ktorá je postavená na technológii S3 Graphics resp. z nej GPU tím vychádza. Táto iGPU časť je špecifická tým, že je určená tak pre ARM ISA ako aj x86 (x86-64) ISA.

Prvým produktom je VIA/Zhaoxin ZX5880 SoC s Elite2000 iGPU s 256 stream procesormi a čo sa týka H.265 (HEVC) nateraz je zrejmé len 4096x2180p30 dekodér.

link: http://en.zhaoxin.com/site/product_detail/139
link: http://www.zhaoxin.com/site/prod/89
link: https://www.google.sk/search?q=VIA+Elite2000&biw=1242&bih=606&source=lnm...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy clanek, diky. Zeptam se, jak je to se softwarem? V clanku je zmineno, ze pres PowerDVD, no to si do PC urcite instalovat nebudu, co nejake dalsi prehravace?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Media Player Classic - Home Cinema, je bezplatny, vyvyjeny komunitou a nabizi rozsirenou konfiguraci.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou přehrávání 4k už trochu zastaralá záležitost? spíš jsem čekal že už se bude hovořit o Podpoře 8k nebo 16k u přehrávání videa, takové 16k by byla slušná záležitost pro domácí kino (prostě TV o velikosti zdi jak tomu bylo třeba v "Jak jsem poznal vaší matku").

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ne! Není! Trochu uberte plyn v životním tempu... Ještě se ve 4k ani nevysílá nejen v Evropě. Tak kam se ženete? Zatím 4k mnohým nepřehraje ani PC! Zatím není 4k video často víc jak jen UHD... Zatím není víc jak 30fps... Ale oko potřebuje 50Hz čili 50fps! u progresívu. Zatím 50-60 Hz a progresivních fps nepodporuje mnohé nejen TV a jejich HDMI... Tak kam ksakru spěchat???...

Sotva se začalo v CR vysílat v HD... Konečně alespon čt2 je v HD, krom čt1, neb pro dokumenty o přírodě to má mnohem větší smysl, než u tv novel... Mnohé štáby zpráv jedou stále na SD!!!... kamery... Mnohé starší i docela mladé! filmy nejsou nacanovány ani ve FullHD... atd atd... FullHD se stále vysílá prokládně... Nutný progresív z 25fps/50Hz dělá až výstup!... - až telky a tedy nutně uměle... na 50fps/50Hz...

Vzhlížíte příliš vysoko a přitom stojíte nohama ve sračkách... Dostupné "4K" (UHD) na webech nebo z amatérských kamer je silně komprimované, omalovánka hadra... A vy už chcete více K???...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A nebo moc dobře ví, v čem stojí, a proto má ze všech těch keců o 4k srandu. Jestli byl ironický ten Váš příspěvek, tak se omlouvám, ale takové zaujaté vztekání snad ani nemůže být jako legrace myšleno.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, musim jednoznacne souhlasit, nativni 50FPS video by bylo mnohem vetsi pokrok nez zvysovat rozliseni. Je to podobne jako s 20MPx fotaky v mobilu, na co, kdyz snimac neutahne kolikrat ani 5MPx.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

50fps progresivni jiz scan uz ze nimace (Canon scanuje stale prokladane a progresivni video dela jen neprimo vypoctem z 50i na 25p...) pouzivam jiz nejkej rok na moji SLT Sony Alpa i kdyz "jen" ve FullHD, ale furt lepsi jak trhana dema ve 4k se silnou komprimaci... Proste realistiky obraz i pohyb i na 152cm FullHD TV i jen ze 2m! :-) Na 4k TV to je kirne horsi :-( Ale novy Alphy maj 4k obraz jak britva :-) Skoda ze take jen max 30fps :-( A taky stoji pres 50k kc jen telo :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

scan ze snimace

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tento cely 4K-Hype nenavidim nakolik vetsina dobrych filmu a her pochazi z ery VHS karet a SD rozliseni, muj nazor je takovy ze vysoke rozliseni jenom ukazkove dojebalo kvalitu dnesnych produktu, vzdyt se sami pekne rozhlednete, k prikladu hry, kolik GiB zabira jenom pitome HD video v nich?, dale kolik milionu dolaru stoji nataceni a nasledne spracovani FullHD/4K videa a to co zustane(omrvinky) jde na vrub samotne podstate filmu/hry ktera je vetsinou udelana jak pro ciste magory, pak hudba, jeste vic prachu sezere sapava reklama, jednoduse tupe, nekvalitni dila bez logiky, i novy StarWars tak vypada.

S nazorem ze se ma produkt oznacovat jenom tehdy jako 4K ready kdyz plne zvlada 10-bitovou hloubku ve 4K pri 60FPS plne souhlasim, protoze se tim nezastinuje jenom samotny cip ale i konektivita mezi zarizenimi a jako dobre/ukazkove vidime maloktery cip/zarizeni umi nativne/ma vyvedene HDMI 2.0 a kdyz ano tak jenom jediny a tez na obalu originalniho filmu to lecos napovi, dobre totiz uzivatele vedi o kauze Sony kdyz sice jeji hry rikali: "jsem HDReady/FullHD" ale jenom o 30 snimcich, takze tak se vec ma.

Dnes jeste neni tolik zaznamu aby se vubec vyplatilo do nativni akcelerace H.265 investovat, natoz kupovat drahy H.265 ready televizor a prehravac, radsi vemte rodinu na lyzovani, vylet nebo si uzijte wellnes, vic to da jako hledet ty dementnosti od politiku, gay poradu a podpory pro bezence/teroristy.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajimavost, bude to ve 4k mensi blbost nez v HD nebo SD? Nebo bude to 4k stejne 4k, jako je HD vysilani CT a dalsich?

A nebo tu mame ... 3D! Ano vsichni potrebujete 3D, ted hned ... eh, sorry, to bylo pred rokem. Ted uz neni dost in.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.