Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Opravujeme monitor (z rychlíku): Acer AL1916W

Origo
Na další Acer se podíváme v rychlosti: elektroniku má sice jinou než předchozí opravovaný AL1717, avšak rozborka je takřka stejná, tudíž není nad čím dlouho mluvit…

Zatímco Acer AL1717 je 17" model ještě s panelem o poměru stran 5:4, Acer AL1916W je již širokoúhlý (16:10) panel s rozlišením 1440×900 bodů, jak ostatně naznačuje písmeno W v názvu. Jinak je to obyčejné „TNko“ s odezvou udávanou na 8 ms. Vyráběl se s integrovanými reproduktory, ale i bez nich. Model, který se ke mě dostal, byl právě ten druhý případ. Nevýhodou je použití pouze analogového vstupu D-Sub.

Stitek

Vyroben a smontován byl již před šesti a půl lety v Číně; za povšimnutí stojí v této době nejspíš u Aceru tradiční věc, a sice miliarda certifikací na štítku natištěná. Potíží tohoto modelu bylo blikání při startu, které je (doufám) možné vidět na videu.

Rozborka je z větší části stejná, jak jsem tedy již uvedl. Začít je třeba odkrytím šroubků podstavce, následně podstavec odejmout, uvolnit další šroubky které se případně objeví a rozloupnout rámeček a zadní plastový dekl. Rámeček lze odejmout, pak je třeba odšroubovat desku se spínači a odpojit ji.

Panel_s_tlacitky

Teprve poté lze odejmout zadní kryt; pokud máte verzi s reproduktory, budu třeba je ještě odpojit před odejmutím zadního krytu. Pokud verzi bez, lze klasicky odpojit kabely zářivek podsvícení z invertoru a následně odpojit LVDS kabel. Pak lze celou kovovou kostru sundat a dostat se k deskám elektroniky.

Konektory_podsviceni

Deska je nepoměrně jednodušší než u AL1717, jedná se sice opět o single-transistor forward, ovšem pouze se dvěma větvemi, +5 V pro signálovou desku a LCD a dále něco kolem 16 V pro napájení invertoru.

Desky

Musím se přiznat, že trochu nevím, v čem byl vlastně problém. Dle měření byly původní kondenzátory v pořádku, alespoň se tak tvářily a chovaly i pod zkratovou zkouškou (nabití baterií a vybití zkratem; pokud jsou mrtvé, mají tak malou kapacitu, že nedojde k viditelnému a slyšitelnému výboji).

Poo

Nicméně po výměně za tři Chemi-Cony LXZ 1000 uF/25 V (D12,5×20 mm) a dva KY (1500 uF D10 a 1200 uF D10, oba na 6,3 V) je vše v pořádku, monitor nepoblikává. Vyměnil jsem tradičně i drobné kondenzátory, general-purpose za Chemi-Cony KMG či Nichicony VZ, low-ESR pak za Nichicony PW.

Izolace

Na Ruby dnes nedojde s ohledem na pouze analogový výstup (mám sice aktivní redukci z DisplayPortu, ale fyzicky se do karty nevleze, musím pro deseticentimetrové prodloužení někdy koupit 2m DP kabel samec-samice). Nicméně přikládám alespoň snímek řešení dodatečné elektrické izolace, jelikož deska je opravdu nebezpečně blízko kovovému krytu samotného displeje a izolace tam žádná nebyla.

Zdroje: 

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Opravujeme monitor (z rychlíku): Acer AL1916W

Neděle, 22 Září 2013 - 17:32 | Lukáš Malina | Prosím o radu, kde kondíky seženu? Nechce se mě...
Neděle, 23 Červen 2013 - 08:43 | Behemot | Deska od FSP hádám. Hlavně to dělejte pořádně, co...
Neděle, 23 Červen 2013 - 08:36 | frr | Svého času jsem řešil notebook, kterému občas...
Středa, 19 Červen 2013 - 11:11 | DRK | Mám stejnou zkušenost s FS P19-2. Poblikával až...
Úterý, 18 Červen 2013 - 18:13 | Richmond | Šumix ;) Nemá to rádo ani indoor osvětlení,...
Úterý, 18 Červen 2013 - 13:40 | Behemot | „Video“ už bylo. Nicméně u FZ4 se opravdu nedá o...
Úterý, 18 Červen 2013 - 11:18 | film01 | Aha. Prve video :-) Tak vidis ze by sa dala...

Zobrazit diskusi