Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ADATA uvedla SSD Ultimate SU800 s 3D NAND flash

Ty kokos, pěkný zajíc v pytli. :-) Jak to bylo ve Futuramě? Naše produkty jsou vyráběny s o 20% více lásky, než nejbližší konkurenční produkt.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a kolko ze to uz je ludi, ktorym skapal ssd na prepisy?
po 3 a pol roku som na moje 250GB ssd zapisal 6.2TB, co je cca 30 prepisov. A to som bol aj vo windows insider programe, kde som robil novu instalaciu win pomaly kazdy tyzden.
Vzhladom na to, ze teraz uz zacinaju byt cenovo najvyhodnejsie kapacity 500GB, tak neviem, co by clovek musel robit, aby za 10 rokov dosiahol aspon tych 100 prepisov.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To se dovíš až když bude pozdě - momentálně tvoří hlavní objem SSD v provozu tak o jednu-dvě-tři generace starší kousky, které mají počet přepisů tak o řád nebo víc větší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako se někdo baví tím, že testuje mechanickou odolnost chytrých telefonů - https://www.youtube.com/watch?v=k7H9OmV0OPI - přičemž v průběhu testu je telefon obvykle zničen, tak se najdou týpci, kteří se baví testováním vydrže SSD - http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-a... http://ssdendurancetest.com/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TLC ma viac nevýhod ako len obmedzený počet prepisov. Vyššia spotreba, otázna (otaznejsia) trvanlivosť dat, po čase výrazne nižšia rýchlosť čítania dat, nižšia rýchlosť zápisu, maskovana rôznymi caches atd

Sam som mal doma 512gb tlc ssd a som rad ze som sa ho zbavil. Po pár mesiacoch sa staré dáta veľmi pomaly čítali (podobne ako 840 evo), ale fw update výrobca nikdy nevidal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou zůstává, jak se zápis (Total Host/NAND Writes) vypočítává. Počet P/E cyklů vychází z Total NAND Writes s Write Amplification (poměr mezi Host a NAND Writes). V individuální konfiguraci Fujitsu do E743 osadil 256GB SED disk. Firmware ukazuje na Micron RealSSD C400 SED, disk se zárukou na 80TB. Naneštěstí si disk vede velmi podrobnou statistiku přesahující běžné položky SMART pro opotřebení jednotlivých buněk. Aktuální hodnota zápisu činí 128.45TB za 2.5 roku denní služby. Zápisy opravdu nesleduju, k tomu nemám důvod a disk žádnou "optimalizací" nešetřím, případnou závadu pokrývá platný On-Site servis a disk pravděpodobně vydrží mnohem déle, než morální životnost laptopu. Nenašel jsem ani varovné signály indikující opotřebení. Stále stejně spolehlivý jako 1. den, ani ECC korekce nevzrůstají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel musím potvrdit, že datasheet skutečně hraje roli laciné reklamní brožurky. A to ještě pro stažení datasheetu chtějí registraci, m**ky mediální ;).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zkus Toolbox od ADATA, ktery zvedne náladu (mandle) každému, kdo s ním přijde do styku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten už jsem mám dojem zkoušel, sehrál roli heřmánku (nepomohl, ani neublížil) ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já si rejpnu: konečně by mohl Ježour upgradovat ze svýho 32GB (nebo kolik to má) na zde vhodného kandidáta ve verzi 128GB :-) což?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však socka vyplakával že aj tých 32 je veľa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám 240GB a ještě jsem ju nenaplnil. Mám tam tak cca 160GB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gratulujem, ušetril si.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato nákupem vyšší kapacity, než člověk potřebuje, si předplácí další takové SSD do budoucna, co se životnosti týče. Tedy pokud ho skutečně bude využívat jen na tu kapacitu, na kterou požaduje. U mě to v práci nehrozí, 480GB SSDčko jede střídavě od poloviny zaplnění až do takových 80 % (víc jsem zatím asi nezaplnil).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Další TLC SATA SSD, není to už nuda? :-) Spíš by mě zajímalo, kde se dá sehnat pořádné SSD do M.2 nebo PCI-Express slotu v rozumné ceně (rozumnou cenu beru dvojnásobek ceny normálního SATA ssd). Včera jsem na to koukal a:

-Kingston má M.2 na PCI-E kartě, která má ale poměrně "pomalé" přenosové rychlosti (1400/1000 MB/s), napadá mě že je to tím že je jenom Pci-Express 2.0 x4 (2 GB/s -režie). Chtějí 16 tisíc za 480 GB.
-G.Skill má na PCI-E kartě Express 2.0 x8 a rychlosti 2000/2000 MB/s , to už je lepší, ale 20 tisíc za 480 GB?
-Intel má 2700/1080 MB/s na PCI-E kartě za necelých 15 tisíc. Resp. intel jich má docela dost, to je jediný výrobce kde si jde taknějak vybírat.
-OCZ má na PCI-E kartě 2600/1550 MB/s , což je fajn, ale nenašel jsem, že by se to někde prodávalo.
-Samsung v "holém" M.2 rychlosti 2500/1500 MB/s pod 10 tisíc (dělá víc M.2 karet, ale ty jsou sata).

Takže jsem našel 4 výrobce, kteří dělají PCI-Express na kartě (+OCZ, které neexistuje), nebo v M.2, které zároveň neběží vnitřně přes SATA. A vlastně snad jediný kdo dělá SSD do M.2 slotu, které neběží přes SATA je Samsung.

To není moc široký výběr. To se toho výrobci bojí? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do m.2 můžeš mít ještě OCZ/Toshiba RD400 (RVD400-M22280-512G, 2600/1600MB/s). To že OCZ neexistuje není pravda, koupila je Toshiba (tj jsou to v podstatě Toshiba SSD prodávané pod značkou OCZ)

Proč je jich tak málo? Prože se málo prodávají, běžnému člověku stačí SATA SSD a není ochotný platit premium za NVMe (+ navíc u m.2 je občas problém s chlazením)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trošku se v tom ztrácím. Jsou disky do M2 slotu, které mají napsané rychlostí 1400Gb/s, ale vnitřní čipy jsou obyč 480GB/s, ty se dají pořídit za 3000,-Kč.
Pokud chcete disk s rychlostí 1400+GB/s, tak nejlevnější je do PCIe slotu za nějakých 7000,-Kč. Což je pro řadu lidí včetně mě zbytečnost. Pokud toho využijete tak proč do toho nejít? A ty 15.000 verze ty jsou hig-end a tam si prostě připlatíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm hmm, já měl za to, že jsou dva druhy M.2 SSD - buď mají rychlost do cca 550 MB a tedy běží vnitřně přes SATA. Nebo mají rychlost vyšší než toto a běží vnitřně přes PCI-Express. Nevšiml jsem si, že by někde bylo SSD s udávanou rychlostí 1400 MB/s a běželo jen 480 MB/s , protože flash čipy na něm víc nezvládnou, nebo jak to myslíte.

Prémiovou cenu chápu, spíše jsem to myslel tak, proč Samsung stojí 10 tisíc a ostatní 15-20 tisíc. Přecijen to jsou velké rozdíly. Má Samsung nějaký skrytý problém? Nebo je to dáno objemy, které vyrábí a jeho schopností tyto objemy prodat? Jde mi o to, že bych si ho třeba koupil, ale ten cenový rozdíl vypadá podezřele :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož to taky nepotřebuju, tak jen z toho, co jsem pobral, M.2 není nic jiného než samotný slot. To, co v něm pojede za protokol, samotným označením M.2 není dáno. Afaik tam může jet SATA, nebo něco na bázi PCIe. Záleží, co výrobce toho SSD implementuje (Wikipedia tvrdí, že se tam dá dát až PCIe ×4, SATA nebo USB 3.0 a i v tom PCI Expressu to může jet dvěma různými protokoly: AHCI (zpětná kompatibilita) nebo NVMe, rozdíly zde: https://en.wikipedia.org/wiki/NVM_Express#VS-AHCI

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, toto je (asi) správně a nijak se to nevylučuje s tím, co jsem psal :-) Slot je M.2 a vnitřně to běží buď přes SATA, nebo přes PCIe. A na venek je toto vidět už i specifikacemi toho SSD, buď má udané rychlosti kolem 550 MB/s a pak běží přes SATA, nebo má udané rychlosti vyšší a potom běží přes PCIe. Takto jsem to z těch encyklopedují vyčetl :-)

Ale mám za to, že pokud má SSD udanou rychlost např. 1400/1000 MB/s , tak potom tím je dané, že běží přes PCIe. Nenašel jsem nic co by nasvědčovalo tomu, že by výrobce lhal až takovým způsobem, že by u SSD uvedl takovéto hodnoty a pak ho nechal běžet přes SATU, která toto nemůže protlačit. U (vnitřně) SATA SSD jsou vždy udávané ty hodnoty kolem 550 MB/s ať je to do M.2 slotu., nebo na SATA kabel :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M.2 konektor je vzdy prez PCI-e otazka je zda 2x nebo 4x. problem je ze ne kazda deska umi z M.2 a nebo PCI-e slotu bootovat. Idelani jsou desky pro soc1151 Skylike.
Jinak kdo jednou mel SSD PCI-e uz tezko sahne p[o SSD SATA, jelikoz SSD SATA je jen o "fous" rychlejsi HDD ;-)
Cenove nejlepe m.2 NVME samsung 951 na ebay ,512GB za 200-220€ ale popravde plnou rychlost jsem z nej nikdy nedostal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a proč zapojení do slotu M2 sebere na základce dva SATA porty?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tipl bych si - protoze se sdili prenosova kapacita a/nebo mate ty dalsi dva porty na extra radici a deska na to ma jenom jedny draty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli má řadič na desce omezený počet portů, což má, a M.2 v používaném klíčování vždy obsahuje SATA, tak je někde musí vzít, aby je mohl propůjčit M.2. Pokud je v M.2 PCI-E karta, tak by je sice mohl "pustit", když nejsou potřeba, ale to asi záleží jak moc tupě na to jde logika desky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AsRock Z170 Extreme4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí zalistovat manuálem.

Please be noted that the Ultra M.2 Socket (M2_1) is shared with the SATA3_0, SATA3_1 and the SATA Express connector (SATA_EXP0). If either one of them is in use, the others will be disabled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nekecej fakt? Ale pořád nechápu PROČ? Co s e s tím děje že to nemůžu použít?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neumíte anglicky? Je to tam i v tom výtahu na tři řádky napsané.

M.2, SATA Express a dvojice SATA3 sdílí dvojici kanálů SATA. Kterýkoliv z těchto konektorů osadíte, ostatní nepůjdou použít, přesněji se píše, že ostatní se odpojí (disabled). PROTOŽE sdílí jediný zdroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za tip, teprve když jsem to hledal jako OCZ Toshiba RD400 tak jsem nějaké eshopy našel. Včera jsem to hledal jenom jako OCZ RD400 a to se mi najít nějak nepovedlo. Tam ta cena vypadá také dobře, našel jsem ve slovenských eshopech 256 GB za v přepočtu necelých 5 tisíc, takže ~500GB bz také mohla být kolem 10 tisíc, jako Samsung.

To že OCZ neexistuje jsem myslel tak, že to u nás tak nějak nikdo neprodává, to byla parabola. Samozřejmě jsem to nemyslel tak že to vůbec neexistuje :-)

Prémiová cena je možná daná klasickým kolotočem, že to moc lidí nekupuje, protože je to drahé a zároveň je to drahé, protože se toho vyrábí málo, protože to nikdo nekupuje. Ale přesto, čekal bych, že každý výrobce si alespoň jeden nějaký "top model" udělá. Nebo je cena daná tím, že je nutné tam použít nějaké "výběrové" flash moduly?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má to dva aspekty - jednak je třeba použít výkonnější flash čipy a jednak tam musí být řadič co zvládá PCIe. Z hlediska počtu modelů je větší problém ten řadič - až relativně donedávna nebyl dostupný "generický" consumer řadič pro NVMe, takže buď daný výrobce má svůj vlastní řadič, nebo se to postaví na business řadiči (což dále zvýší už tak vysokou cenu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je jich málo, protože existují co já vím pouze 3-4 řadiče - Toshiba (ta asi rebranduje Phison PS5007-E7 a asi ho má exkluzivně), Intel a Samsung. Na Phisonu ještě jede G.Skill a Zotac. *Ani jeden z nich nemá důvod to prodávat konkurenci*, proto jsou taky ceny tam, kde jsou. Ale nebál bych se prdnout dva levný SSD do Raid (režim podle libosti a potřeby, mirror nebo strip). Jak moc to bude škálovat záleží asi víc na Raid řadiči než čímkoli jiným, rozhodně líp než normal HDD. Sám mám 240GB Kingston za 1650,- co tu byl i zmíněn a pohoda. Pokud chci vyzkoušet hru, stahuju instalačku na USB flashku 32GB za 300kaček, co má čtení přes 160MB-s... člověk nesmí bejt blbej. Další kapacitu už budu řešit flashkama asi jen...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel uvádí nové série s diskem Intel SSD 600p M.2 a protokolem NVMe, místo AHCI. Dokud nebudou otestovány, asi se nedozvíme, jak Intel vyřešil přehřívání, kterým trpí RD400 i Samsung 950 Pro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KryoM.2 asi zatim to nej a neni nejdrazsi. M.2 SSD topej vsechny ;-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak to děláte? Ať dělam co dělám SSD v M2 je stejně studené jako vše okolo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pohádku o studených vnitřnostech PC vyprávějte babičce.
Možná když je počítač vypnutý. :-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jarda spíš netuší, že se to hřeje jen když se na to pálí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.