Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Adblock Plus a Flattr spojují síly, chtějí platit webům za absenci reklamy

Už dávno si myslím, že většině lidí nedělá problém za něco zaplatit, pokud si myslí/ztotožní se s hodnotou získané služby/informace/zboží. Stále mě vytáčejí weby kde část informace dají zdarma a podrobnosti zpřístupní jen když si koupíš předplatné na měsíc/rok. Proč mám platit za něco co ani nepotřebuji ? Já chci jen tu jednu informaci. Kdyby ti idioti z deníků raději přemýšleli o tom jak lidé jednají a přemýšlejí, dávno by jim došlo, že pokud by nabídli jednotlivé články za jednorázový - mírný - poplatek (např. 1eurocent) nebi řekněme 5 centů za přístup na celý web za den asi by na tom vydělali víc než kdy jindy. Raději budu mít zákazníka, který u mě nakupuje občas než žádného. A pravidelně nakupujícím by mohli nabízet cílené produkty/služby. A technické a administrativní řešení takovýchto mikroplateb je jednoduché. Ještě aby to pochopily i banky a nechtěli za převody nesmyslné poplatky.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Když budu platit tak už logicky nechci žádnou reklamu - vůbec žádnou .... pro mě osobně jsou reklamy jen přítěží, nepamatuju se kdy jsem si něco koupil podle reklamy - když mám o něco zájem, tak si nejprve zjistím jaké jsou možnosti a vyberu jednu dvě tři nejlepší - pak hledám kde to koupit co nejvýhodněji (nezaměňovat výhodnost s nízkou cenou) ...
občas se mi stane,že na reklamu kliknu - omylem ...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

A v pripade, ze nahodou idioti z deniku prijdou na to, ze by se dalo vydelat na mikroplatbach, tak uvazuji o cifrach typu dolar za clanek, pripadne v ceskych pomerech 6kc SMS. Tomu ja nerikam mikro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co me vytaci uplne maximalne jsou AV reklamy ktere zacnou hrat bez toho abych na cokoliv klikal a jeste k tomu z neznamyho duvodu dost ignorujou nastaveni hlasitosti. Takze pozde vecer doma, brouzdam a najednou mi zacne rvat ntb, protoze v tabu co se nacital nekde v pozadi se dotahla takovahle z******a reklama.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že todle se nějak masivně chytí. Lidé nebudou chtít platit za to, co mají tak dlouho zdarma a považují to za samozřejmost. Pokud tedy beru většinu. Spíše si myslím, že většina lidí ani nechápe, že za ten obsah platí skrz tu reklamu a myslí si, že web je prostor, kde je vše zdarma.

Co mě spíše překvapuje, že se weby nepokusí ty blokátory reklam nějak obejít, než aby blokovali stránky, upozorňovali na adblock a podobně. Vždyť přece musí existovat způsob, jak reklamu před těmito blokátory zamaskovat. Ne, že bych to podporoval, ale je to divné.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

na root.cz to docela funguje... hlásí úspěch

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to už je hodně specifický web, který není určen zrovna pro davy. Taky je otázka, kolik lidí to tam opravdu platí a kolik zapne reklamy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně už se třeba stalo, že po upozornění na adblock jsem zkusil blokování pozastavit a po zjištění, že reklama na onom webu není nijak obtěžující, přidal jsem výjimku a dále jim reklamu neblokuji. Takže ono to upozornění určitě smysl má, netřeba hned obcházet blokátory.. jen se to s tou reklamou nesmí přehánět no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je normální, aby na technickém webu, jako je Diit, bylo v hlavní stránce 23 blokovaných reklam a na této diskusní stránce 21 ? A to ještě spoustu svinstva vykopne doplněk Stylish - díky kterému se vůbec dá na malém cestovním 11" HD notesu na stránky koukat, bez těch horních blikacích blázinců. A bez bočních kokotin z CDR, Jobs.cz a dalších věcí.

Stránka má přes mega ! Jak moc to zbytečně zatěžuje přenosovou kapacitu a procesor, ... Člověk občas na kompu mimo čtení webu i něco dělá a při pár puštěných záložkách to je schopné vytížit slabý ultramobilní procík naplno. A žrát mobilní FUP jak divé. Tak, že se začne kuckat muzika nebo internetové rádio.

Těžko si stěžovat na chování čtenářů s Adblockem, vykopáváním reklamního bordelu na transparentních web caches, HTTP bezpečnostních branách atd., když coby tvůrci webu neznáte míru. A nejste zdaleka sami, jiní jsou samozřejmě ještě horší.

Čím více lidí vykopává zobrazení reklam, tím agresivnější stránky jsou. Když nějakou vidím někde bez blokace reklam, mám skoro pocit, že je to nějaká porno stránka, klikací farma nebo něco takového. Tak moc se to zvrhlo.

Provozovatelé webů prostě překročili určitou míru slušnosti a nemají se tedy co divit, že na jejich nářky většina lidí kašle. Reklamní průmysl je prostě totálně přebujelý a otravný. Google a další provozovatelé mailových služeb šmírují maily a podle toho směrují reklamu a provádějí podrobné profilování - komu všemu tyto analýzy prodávají, to je další věc.

Poslední věc, která mě totálně vytočila, že v posledním týdnu nemine den, aby mě nějaký starší příbuzný neotravoval, že na jeho Windows notesu se mu v Chrome samovolně vypnul AdblockPlus, i když ho zapne, po restartu browseru se znovu vypne.

A to nezmiňuji určité providery, kteří do stránek vkládají vlastní reklamy, policejní rootkity do stránek určitých "proruských" webů, různý slídící obsah.

Pokud toto otravování a snahy o vypnutí blokace budou pokračovat, nebude dlouho trvat a objeví se filtrační web brány, třeba do domácích routříků a APéček, pod OpenWRT/DD-WRT/Tomato/pFsense/... nebo jako démony/services do operačních systémů, které nepůjde tak stupidně obejít nebo dálkově vypínat přes díry v prohlížečích a update systémy (což není nic jiného, než přiznaný backdoor).

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jen se zeptam - mas dojem, ze se ten technicky web pise sam? A nebo ze lide na nem pracuji za vodu a zpev ptactva?
Jak se pise v clanku - nekteri lide porad maji pocit, ze ty webu na tom internetu jaksi vznikaji zdarma nebo co..

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Většina článků na Diit (a většině dalších českých ICT webů) je soumarské povahy, jsou to přežvýkané PR články výrobců, sloužící jako nosiče reklamy - jiný důvod nemají. Zbytek je zajímavější, často označen jako "blog", což by daní lidé docela pravděpodobně psali, i kdyby dělali něco užitečnějšího, než poskytovat platformu pro reklamu. V zásadě je to škoda, jejich času a intelektu, který by si zasloužil jinou, užitečnější a více tvůrčí činnost, než opisovat PR žvásty a rozumovat - ovšemže v "mantinelech", aby PR oddělení a zadavalele reklam nenaštvali - kolem toho.

Pokud chci nějaké testy, podívám se jinam, kde mají měřící přístroje, testovací kulturu a vůbec vědečtější pozadí, přes všechnu snahu lidí z Diit - jde také o peníze na vybavení a placený čas. Anandtech, Phoronix, TheStorageReview, TheSSDReview, ... a stovky dalších.

Pokud chci takový servis, jaký poskytuje oznamováním nových výrobků třeba Diit nebo PcTunning, stačí si napsat v nějakém skriptovém jazyku nějaký RSS feeder tiskových PR zpráv řekněme nejhlavnějších 500 výrobců ... není vlastně ani nutno nic psát, takových služeb je na netu mraky, i zadarmo (s reklamou, která se dá zablokovat, aby jim to nevadilo).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, a presto to tu ctes a diskutujes tu.
Btw i kdyby to nekdo "jen otrocky prekladal", mas dojem, ze to bude delat zadarmo?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já ten pocit do jisté míry mám. Vycházím totiž z osobní zkušenosti - onehdá jsem se hlásil na pozici redaktora pro nejmenovaný web spadající pod Mladou Frontu. Pan šéfredaktor po prostudování materiálů měl zájem a bral by mě na fleku, jenom tím drobným detailem, "že má vyčerpaný rozpočet o jehož navýšení sice jedná, ale nechce mi nic slibovat". Čili pokud bych to dělal zadara, nebyl by problém. Já mu to s díky (a komentářem že i té kobyle co maká na poli by dal alespoň nažrat aby mu nechcípla) odmítl. Ona ani ta elektřina není zadarmo. O nějaké práci a čase ani nemluvě...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jakze to fungovalo jeste nez reklama zacala bujet ? Zajimave je, ze v te dobe clanky staly za to, dokonca kdyz to srovnam s dneskem, stalo zato platit. Dnes naopak je vsude sama reklama, plati se servri, linky, lidi ale clanky za to nestoji. Solidni veci stejne byvaji od lidi zdarma, lebo v diskuzich. A prave diskuze jsou ta pridana hodnota, ktera je tvorena prakticky zdarma lidma a na tom ty weby chteji ryzovat. Internet zacal jako neco, co bylo zdarma a dostupne komukoliv (krome teda linky). A najednou by na tom chtel kazdy ryzovat. Jenomze budto si server najde neco, co mu to zaplati, nebo at jde od toho. Tlacit reklamu jako zpusob vydelku je smesny. Reklama je spam a kde to jde, tak se musi odstranit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě jich uBlock Origin hlásí 25 ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Autor se silne myli!!! radsi si zaplatim AdBlock na rok klidne i za 50€ abych nemusel cumet na ty píčovský reklamy všude nasraný/rozjebaný na webu jako bych mel sponzorovat kazdy web mikrotransakcemy ze sveho platu!, vzdyt kdyz je clovek sikovny penize na chod sve webove stranky si prosto najde..., dnes je ta reklama agresivne vsude nasrana(od letacku cez web az po televize), uz me jednoduse nebavi:

-cist jak chudaci provozujici webove stranky nemaji co zrat
-jak sme my necestni ze blokujeme reklamu na jejich strankach

>a pote vidim ze kazdy z nich si jezdi v luxusnim faru, ma plat 3000€ a ještě roní slzu, nasrat!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tvl to je matros :-))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Že ty jsi četl "zpovědi" původních redaktorů Score, kteří se slzou v oku vzpomínali, jak brali za recenzi 5-7.000Kč (v době, kdy byla minimální mzda 5.000Kč) ? Dneska je ta doba už poněkud (dávno) jiná...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mínusáře bez argumentů - Michal Rybka citace :
"Dnes je situace mnohem horší. Tisk je v absolutní implozi a web na tom podle všeho také není dobře. Minimálně finančně je to docela zlé. U nás bylo běžné, že jste za větší recenzi dostal třeba osm tisíc. Nebyl problém si měsíčně vypsat třeba dvacet až dvacet dva tisíc."

Zdroj :
http://bonusweb.idnes.cz/michal-rybka-herni-novinarina-vyvoj-historie-ro...

...a v jakých že to letech psala rybička pro Score ? Dnes píše pro jeden "konkurenční" web a můžete mu za text přihodit padíka (50haléřů) prémií...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.