Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ústupek Adobe: Lightroom lze používat i po konci předplatného na Creative Cloud

Jen připomínka k metadatúm generovaných LR. LR umožňuje ukládat metadata o zpracování do XML - stačí si tuto možnost povolit v nastavení - potom ukládá nejen do své databáze, ale současně generuje XML metadata (využívám - 7z cca 100 000 XML má asi 2,5MB). Vyjímku tvoří formát DNG - tam zapisuje metadata přímo do DNG souboru. Tu bych soudruhy z Adobe nakopal do zadní části, kterou asi přemýšleli, když toto navrhli - totálně zabili možnost inkeremntálního zálohování provedených úprav - prakticky se potom musí zálohovat vše co se měnilo, včetně fotografií. A k tomu cloudu - souhlas, pokud chci mít trvalý přístup k mojim úpravám, koupím si raději std.licenci namísti cloudu. Ono to za dva roky vyjde zhruba nastejno (u nové licence, upgrade je výhodnější), ale mám aspoň jistotu, že mě potom Adobe nevyšplouchne. Mám spíš obavu, že LR 5.x je poslední verzí, která není čistě cloudová a od LR 6 bude už jen cloud . Doufám, že se mýlím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak postavit masinu na Lightroom
Hledam par schopnych lidi kteri by se radi zucastnili mensiho projektu zkoumajiciho vhodnost/nevhodnost urciteho HW na praci v LR.
Trochu jsem LR proklepnul a neni uplne jednoduche postavit dobrou masinu na LR. Obcas zatizi 4-6 vlaken (zridka i vice), ale je tam i vysoke vytizeni na mene vlaken, rychlost prace je take zavisla na rozliseni obrazovky a podezrivam i rychlost pameti je nezanedbatelny faktor.
Nejlepe by to chtelo lidi s -K nebo -X procesorama co trochu "do toho vidi". Jedno 980X@4.2 by tady bylo.
Pokud by to DIIT zastresilo - tim lepe.
Bude to dost narocne.. Faktoru urcujicich performance je docela hodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový počítač není nic složitého. Základní brzdou je a bude disk. Dejte fotky do RAIDu nebo na SSD a bude Vám stačit i obstarožní čtyř jádro a grafika za 1000 Kč. Jediné co bych doporučil je alespoň 8 Gb Ram nebo raději 16 Gb. V režimu develop to skutečně pomáhá.
Dělám v LR dlouhé roky a jeho požadavky jsou stejné jako u většiny aplikací, kde se pracuje s velkým balíkem dat. RAM + Rychlý disk jsou rozhodující vše ostatní je rychlé dost.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Cele Adobe CC jde dolu vodou - uz tam neni ani aktualizovana utilita pro tvorbu DVD a BR disku... tlacit vse online proste nejde a nikdy nepujde

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.