Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Adobe vydá úplně poslední Camera RAW pro CS6, pak už nic

Je to smutné, ale u Adobe nikterak překvapivé. Podobným způsobem se chovali vždy, teď jen stále více "utahují šrouby".

Prozatím Adobe pebně věří svému náskoku v grafických aplikacích před konkurencí, tak že předpokládají že při volbě "Photoshop a spol. přes předplatné" versus "konkurenční SW produkty" si uživatelé nakonec přeci jen vyberou variantu od Adobe.
Mnohdy to platí, ale zároveň i díky tomu mnohem více uživatelů a firem pečlivě zvažuje možné alternativy, a v některých případech nakonec skončí u konkurence. Svým způsobem tak nakonec nechtěně Adobe pomáhá na nohy své konkurenci. S nárůstem zákazníků je i víc peněz na podporu vývoje a stahování/likvidaci náskoku Photoshopu a dalších produktů Adobe před konkurencí.

Kdo ví, možná za pár let bude pro fotografy, grafiky atd. SW od Adobe zkrátka jen jednou z řady možných variant. :-)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

nedočkavo sledujem, kedy sa objaví prvá linux ovca čo povie, že alternatíva existuje už teraz a volá sa GIMP :D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

GIMP se mi hnusí. Pro moje potřeby úplně stačí ZPS17. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hej, pre fotografa je to super, pre grafika je to na nič.
No narážal som skôr na to, ako sa linuxáci radi oháňajú, že oni majú náhradu na všetko a ešte k tomu zadarmo, čo je úplná blbosť. - hovorím ako dlhoročný linux používatel (momentálne arch)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Však já ti rozuměl, klid.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel musím souhlasit, jediná věc, na kterou potřebuji windows je Adobe Lightroom. Dlouho jsem se snažil dát šanci alternativám - darktable a digikam, ale Lightroom je o tolik lepší, že stojí za ty potíže se spouštěním (Win 7 ve vmware). Jediné co mne štve je, že je výrazně pomalejší - patrně kvůli té virtualizaci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Skus jeste Capture One a na zrnity vystup z Adobe RAW convertoru si ani nevzpomenes.......

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nebo DXO Optics Pro. Pouzivam ja...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ona to není úplná blbost, ty nástroje jsou, algoritmy jsou, všechno je. Znám lidi, co si poskládali vlastní "výrobní proces" na fotografie a funguje jim to k jejich spokojenosti. Sám jsem otestoval několik programů, výstupy jsou ok.

No, jediné co není je workflow. To má PS Lightroom nepřekonatelné, proto jej mám zakoupený, proto mám Widle. (Teď teda nevím co dál, protože platit roční poplatek za CC se mi fakt nechce.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si stáhnout trial AfterShot Pro od Corelu, s tím uděláš podobný workflow a navíc má širší možnosti editace včetně vrstev. Samozřejmě by sis musel zvykat na jiný program, to je vždycky práce navíc... ale zkus se na něj podívat. Je tam i levnější verze bez Pro, trochu osekaná, bohužel taky o lepší odšum. Cenově to nevychází nijak hrůzně, Pro za $55, tedy pod 14 stovek, mají akci. Normálně stojí o pětadvacet dolků víc, tedy cca dva tisíce.
http://www.aftershotpro.com/en/free-trials/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je to neuvěřitelně rychlé. :-) Testuju Pro na Debianu, to se z Lr 5 nedá srovnat.

Tož dikec, budu to testovat, za ty prachy se to hodí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

GIMP je dobrý program, pre moje účely ideálny :)
(zmenšiť obrázok, dokresliť nejaké veci, zmazať niečo, upraviť farby, orezať... viac toho asi neviem...)

Ono netvrdím že tento program bude vyhovovať nejakému super extra foografovy či grafikovy ale pre také jednoduché úpravy je lepší ako Photoshop

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně bych odděloval fotografy a grafiky. Fotograf produkty Adobe nepotřebuje, pokud nechce výrazně prznit fotografii. Profily objektivů a těl má např. Dxo Optics za 190 euro balík, sice v poslední verzi otravuje prostředím pro metro, ale zase neotravuje cloudem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud potřebuješ profily z nějakého softwaru, který je používá a má je přibalené, stačí nainstalovat trial, profily zkopírovat, trial odinstalovat. Na co 190 euro? Beztak ty profily dělá komunita.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ne nepotřebuji, můj SW profily má. Profily dělají profíci. Těch fotografických top-SW není na světě zas tak moc. Capture One, DXO Optics, Lightroom. Poslední jmenovaný je ovšem z nouze ctnost :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo konvertuje z RAWu v Lightroomu a pak edituje v Photoshopu, tak mu to asi může být jedno?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže je jenom otázka času, kdy i ten LR bude jen pro cloud. 6ková verze je asi poslední standalone.
Nejhorsi je že i ostatni vývojáři SW pro fotografy směřují ke cloudovým službám. Už je nebaví stále vyvýjet a těžce shánět zákazníky. Většina zákazníků si často vystačí s jednou verzí i několik let. U cloudu musí povinně cvakat jinak mají utrum.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tssss, kazdy produkt ma dnes naprogramovanu dobu zivotnosti .... jak jinak by vyrobci prodali nove modely?:o)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Treba tim, ze by vyrabeli lepsi vyrobky? Ja vim, v dnesni dobe je to jiz zcela absurdni predstava, zakaznik musi za stale vice penez dostavat stale mene ... az dosahneme vrchulu kapitalismu, kdy nam zakaznici daji vse za nic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.