Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AGESA 1.0.0.6 přidala 26 parametrů pro paměti. AMD vysvětluje, co znamenají

Nova AMD platforma nam zreje jak dobre vino.

Intel platforma je skysnuty hnus s ktorym sa nic zasadne nedeje. Pardon deje. Kurvitkovym systemom nam kazde 2-3 roky daju novy socket 1156, 1155, 1150, 1151 aby nic nebolo kompatibilne viac jak dve revizie dozadu. Hovada. Kompatibilita u AMD FM1, FM2, FM2+ alebo AM2, AM2+, AM3, AM3+ je niekde uuuuuplne inde.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je něco (téměř) dokonalé, resp. vyladěné na úroveň toho, co umožňuje fyzika a architektura x86, tak se na tom dost těžko něco dále zlepšuje. Jediné s čím teda může Intel výrazněji hýbat je cena.

Hlavní důvod, proč všem připadá, že nová architektura AMD je tak povedená, je ten, že ta předchozí byla tak zprasená. Ve srovnání s předchozí generací je nová platforma AMD opravdu velmi povedená.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A teda zaverecne slovo. Jeteda pametova afera AMD definitivne za nama a muzu si koupit na AM4 i jine pameti nez Samsung a bude to fungovat na tech 2667MHz?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Až budeš mít nový BIOS s jádrem 1.0.0.6.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jasny, s tim pocitam, dulezite je, abych jeste nemusel resit jaky cipy na pametech jsou. dik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I s 1.0.0.6 je dobre resit ty cipy na pametech a usporadani. Na pravidlu Samsung b-die a single rank se nic nemeni pokud chces dosahovat nejlepsich vysledku a netravit hodiny rucnim nastavovanim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Clovece nestastna nevedoma .... uvedom sa, ze pri absolutnej novote je potrebne aspon nejaky ten kvartal pockat kym sa vychytaju muchy, pretoze u AMD je nove absolutne, ale absolutne vsetko:

A) novy vyrobny proces
B) nova platforma (socket, chipsety)
C) nova architektura (tym myslim totalne nova, nie blba nova revizia ako u intelu-dementelu taky-onaky most alebo jazero uz od roku 2009 alebo u AMD stavebne stroje od roku 2011)

Dnes sme u Intelu na architekture, ktoru povodne v 2009 zalozil na serverovskom Nehaleme. Ale zaver hovori jasne: https://goo.gl/pIDB0k !!!!!!!!!!! Keby Nehalem Ci7 920 z roku pana 2009 pracoval nie na 2,666 GHz ale 4,200 GHz, jeho IPC by bolo (v priemere) iba o 13% menej ako u Ci7 7700K .... HNUS VELEBNOSTI !!!!!!!!!

A vsetky tie tri nove veci sa u AMD stretnu raz za dekadu ci dokonca raz za dve dekady, ani naspamat neviem kedy sa to naposledy stalo.

U intelu-dementelu sa vsetky tieto tri nove veci hadam ani nikdy NESTRETLI !!! UVEDOM SA !!! Pretoze oni mali tick-tock premenny do uz neexistujucej trapnej marketingovej sprostosti process-architecture-optimization, aby sa takymto velkym zmenam vyhli. SOM STRASNE ZVEDAVY NA TIE PORODBE BOLESTI INTELU-DEMENTELU, keby Intel konecne po 8 rokoch uz vydal konecne uuuuuplne novu architekturu x86 CPU + samozrejme na novej platforme (socket, DDR5, uuuuplne novy cipset, nielen upgrady Z170, Z270 ...) a + hned aj na 10 nm. Som strasne zvedavy ci by aj u nich svetko krasne fungovalo od prveho dna... Lenze nic take sa nestane ... cipsety si vydava jedna radost ... Z170, Z270 a Kavove Jazero mozno Z370 .... a potom opatrne pomaaaaaaaaaalicky cez 3 tzv "generacie" (v skutocnosti stale iba nove revizie Nehalemu z roku pana 2009) prejde na 10 nm z 3Q oneskorenim a az taaaaaaam niekde daleko v 2021 vyda konecne po 12 rokoch na 2 roky skusanom 10 nm procese, novu architekturu x86 CPU, lebo ta terajsia je tu uz od roku pana 2009.

Intel si platformu meni kazde 2 roky a kompatibilita jeho socketov je viac ako zalostna a nelichotiva, jeho kompatibilita je na grcanie a naschval kurvitkova, t.j. aby ziadna spatna kompatibilita viac jak 2 revizie dozadu nebola.

Intel mal aj strategiu tick-tock, zmenenu na marketingovy nezmysel process-architecture-optimization, ktory v podstate ani neexistuje v case svojho zrodu (toto bolo kritizovane aj na inych IT portaloch), pretoze uz tato seria ju nesplna: Broadwell (je process, prvy 14 nm cpu, total spackane, vidme NEexitenciu Corei7 5770K) - Skylake (je architecture) - Kaby Lake (aka nic ine iba Skylake refresh je optimization) - Coffee Lake (furt 14 nm JE PREBOHA POTOM CO?, optimization 2 ?) ... a nasadzanie novych vyrobnych procesov nejde tak rychlo ako nadherne kreslili roadmapy pred rokmi...

Uvedom sa ze ked Intel pred 2-3 rokmi prechadzal na DDR4, na trhu bolo 5 a pol druhov DDR4 pamatovych modulov a ziadne neboli medzi 3000-4000 "MHz". Aj u Intelu stale existuju mensie problemy dodnes, proste sa RAMky rozbehnu iba s XMP 1.0 ale uz nie s XMP 2.0 napriek tomu ze fosna a BIOS XMP 2.0 s takymi casovaniami podporuje. Dnes je na trhu 1589 druhov DDR4 pamatovych modulov a frekvecnie su nielen za 3000 ale aj na 4000 tzv "MHz". O TO HORSIE PRE INTEL, pretoze snazit sa byt kompatibilny s 5 a pol druhmi DDR4 pamatovymi modulmi je asi tak troska lahsie ako snazit sa byt kompatibilny s 1589 druhmi DDR4 pamatovymi modulmi. Cele je to pretaktovani nad 2666 "MHz". A ked uz mame byt presni, AMD je na tom s OFICIALNOU (este raz s OFICIALNOU) podporou pamati dokoncalepsie ako Intel, pretoze Skylake OFICIALNE podporuje 2133 a KabyLake iba 2400 "MHz" a Zen 1866, 2133, 2400, 2666 "MHz" podla toho ci 2-4 moduly ci single-dual ranked, t.j. u AMD je tam pri dvoch single-ranked moduloch OFICIALNE navyse 2666 "MHz".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se do AMD zbytečně rejpe, je jasný, že nová věc nebude v pořádku na 100% a navíc, nikdy a nic nebylo (a ani nebude) vždy v pořádku, jak u Intelu, tak u AMD. Jedno je jisté, AMD teď nic nenechá náhodě a je v pozici, kdy musí jít zákazníkům na ruku

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl bys tu odpoved zkratit? Nevim, jestli to dokazu precist, mozna vecer u kafe.

Mne staci jasna odpoved, jestli od BIOSu 1.0.0.6 musim jeste nutne kontrolovat a slozite vyhledavat podporovane moduly nebo jestli muzu v pohode koupit a neresit? ANO - NE. Dik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To musis i u Intelu, ne kazda pamet si sedne s kazdou deskou. Je a bylo to tak vzdy. Neni na tom nic objevneho a zvlastniho.

Pamatuji jak jsem v dobe Pentia MMX prinesl PC do obchodu a prozkousela se krabice ruznych modulu nez se nasel nejaky, ktery se choval dle ocekavani. Tj. PC nabehlo s predpokladanou kapacitou RAM :D .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, je to jak když si koupíš auto s benzínovým motorem a dáš do toho naftu a pak se začneš vztekat, proč to nejede. V návodu psali, že to jezdí na pohonné hmoty, ale už sis nepřečetl, že takové, které jsou doporučené výrobcem na daný motor, to je to samé v bledě modrém :D

Navíc v každém manuálu k MB jsou psané paměti doporučené výrobcem a pod seznamem je vždy napsáno, že pokud nejsou vaše dané moduly v seznamu, tak výrobce nezaručuje 100% kompatibilitu a od případných problémů se distancuje, a navíc...je tu internet a není nic jednoduššího než si stáhnout manuál a študovat,co a jak by fungovalo, to snad napadne každého i s IQ bublajícího bahna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu koupis RAM a nic neresis, jede to vzdycky!

Doby Pentia MMX jsou davno pryc, jeste i na Pentiu 4 obcas nejake nebezely, ale od core i3, i5, i7 tech prvnich na DDR3 jsem se nesetkal s nepodporovanym modulem pameti, proto me zajima, zda to u AMD vbude take tak bezproblemove. Doufam, ze ano a ze to novy BIOS poresi.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já měl problémy s i5 a moduly DDR3, až po aktualizaci BIOS se to srovnalo :D :D :D , Team Group Elite 1333Mhz :D :D :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne nejede. Zrovna tvuj priklad starejch ickovejch procesoru a ddr3 pameti. Do tech kompu je dneska problem sehnat funkcni pameti, protoze vetsina aktualne prodavanejch na nich nebezi (cosi s single vs dual rank).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam i7-950 a onehda jsem sehnal 3x2GB v CZC. Pridal jsem k 3x2GB co jsem tam mel a parada, mam 12GB, perfektne bezi, otestovano i pres memtest.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si mel stesti. "It appears the issue has to do with the first generation of Intel i3, i5 and i7. The memory controller is actually on the processor so the limitation is not on the board but the processor. I would need to get a dual rank/side stick of 4GB of RAM or buy a 2x2GB of single or dual rank/side RAM." Napriklad na http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2548398/issue-ram.html
Kamarad to resil pred trictvrte rokem. Koupil pameti (i pres moje varovani) a nesli. Kdyz czc dodal typ desky a procesoru tak mu po dvou tydnech nasli funkcni pameti (tusim nejaky crucial).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom je dobrý transcend, tam já vždy ty starší typy hledám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Extrapolovat dva typy koupených modulů "na fungují tam jakékoliv paměti" je naprostý nesmysl. Ani desky s Intely si nerozumí s libovolnými RAM moduly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kecáš kraviny. Staval som známemu stroj pre diktovanie (rozpoznávanie hlasu), takže chcel výkon a nebolo problém mu dať 1500 €. Dal sa najnovší Skylake i7 (ten najvýkonnejší v tej dobe, zrovna to vyšlo a stál 350 €). Super doska. Predajca doporučil hráčske DDR4 Crucial Balistix so skvelým časovaním. No a bolo to prd platné, keď to nenabiehalo. Tak sa objednali pamäte zo zoznamu doporučených výrobcom a okamžite sa to rozbehlo. Takže si tie tvoje múdra strč vieš kam.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Musi kupovat kvalitnejsi desky, ja na MSI a Asus nemel problem nikdy a zrovna Crucial dost beru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

takze jsi poprel svuj vlastni vyrok ty uz si taky nevidis do ust :)
>>>> "U Intelu koupis RAM a nic neresis, jede to vzdycky!"

tvuj vlastni microsvet a nazory z neho pochycene nelze povazovat za globalni pravdu ale to asi nikdy nepochopis :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro me ta informace, ze nekomu nejdou DDR3/DDR4 na Intelu je uplne nova, doted jsem myslel, ze to jede vzdycky. Protoze neverim, ze tu jini uzivatele lzou, tak jako vysvetleni davam moznost, ze je to horsi deskou, nic jineho me nenapada. Myslim, ze je to dostatecne konzistentni nazor.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"...nic jineho me nenapada" >> tohle je presne ono ze nekdo nema dostatek zkusenosti a nic jineho ho nenapadne je spise osobni problem daneho jedince tzv. neco nevim/neznam/nechapu (tech pricin proc neco nekomu nejde muze byt mnoho od jine revize toho sameho vyrobku ac je naprosto v poradku az po nezjistileny defekt nejakeho komponentu klidne samotneho CPU atd atd atd) ....ten list kompatability si tam vyrobci nedavaji jen tak pro srandu kraliku kdyby to bylo tak ruzovoucke a idealni tak se na nejake ladeni a overovani uplne vyprdnou protoze to jsou zbytecne naklady navic ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Desitky postavenejch sestav a ani jednou problem s pametma na Intelu za poslednich 5 let. Proste OK, muze se stat, ze neco nejede ale je to vyjimka. Kez by to tak jednou bylo i u AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

desitky sestav/upgrade PC na platforme AMD pro zname / vetsinou sockoidni /, s RAM jsem nemel nikdy problem / pokud nebyla vadna /, s moznostmi zmen nastaveni latenci a frekvenci to bylo vzdy individualni...
akorat si clovek musel dat bacha na podporu single/double sided modulu, ale od toho je i strejda google a ruzne diskuze...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trošku menej zaslepenosti by ti prospelo. V jednom príspevku píšeš ako platforma zreje ako víno a tu že vychytávajú muchy. To sa navzájom vylučuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi napsal pěkný nesmysl...
Právě že se ty dvě věci podporují - aby něco zrálo jako víno (zlepšují se vlastnosti), tak předtím to muselo být horší, takže to muselo mít nějaké mouchy.
Aspoň přemýšlej, když něco napíšeš nebo si to po sobě aspoň přečti, že to dává smysl

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa je rozdiel zlepšovať a vychytávať, nakoľko keď zlepšujem tak len vylepšujem už dobré vlastnosti. A keď vychytávam muchy tak opravujem zlé vlastnosti.
Čiže keď je víno zlé alebo má zlé vlastnosti tak ti z neho nikdy nevznikne zrením lepšie víno, zrieť môže len dobré víno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajděte si někdy na degustaci do sklepa, občas se může stát, že po 2 letech se víno nedá pít, ale když ho necháte dalších pár let dozrát, tak bude výborné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pokud vim tak Ryzen byl kladne hodnocen uz od pocatku pokud se budeme ridit JEDEC tak Ryzen vetsinou zvladal nadstandard takze dalsi narust vidim jako zlepseni rikejme tomu zrani k lepsimu obvzlast kdyz po ruznych optimalizacich roste vyrazne aplikacni i herni vykon:D ...

davat to do roviny s vinem je dobre kdyz se do toho moc nerype nektera i chutna vina jsou po letech horsi a nektere naopak skladovanim ziskavaji lepsi vlasnosti zalezi nejen stabilite a zpusobu skladovani ale na mnoho dalsich faktorech :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, souvisí to. Zraje to jak víno, tak na to už sedají mouchy ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi dvojče od Fondreka?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem se Samsungy to bude vždy výkonnější, to ti nevadí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to? Ja nechci nic jineho nez koupit RAM aspon 2667MHz nebo mona lepe az 3000MHz a aby me to na ty frekvence bezelo.
Pameti rad beru Crucial nebo nekdy Corsair a to co vim Samsung cipy nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Crucial používají svoje ->Micron
Corsair používá -> SK Hynix, Micron a Samsung

viz odkaz s podporou pamětí:
https://cz.msi.com/Motherboard/support/B350M-GAMING-PRO.html#support-mem-2

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože časování. To s těmi Hynixy nedosáhneš. Ale zase jsou výrazně levnější, ty vysokofrekvenční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na Ryzenu jsou na stejné frekvenci rychlejší dual rank moduly, více magazínů to testovalo a 2400MHz dual rank bylo podobně výkoný jako 2667MHz single rank, takže se to smaže, výhoda single rank teď bude jen v tom že dosáhne vyších frekvencí, na mé Taichi s beta biosem AGESA 1.0.0.6 dávám 3466MHz CL14 nebo 3600MHz CL16 na 2x8GB Samsung B-die Trident Z 3600MHz CL16 ale na 3600MHz je potřeba už jít na 1.4V a více pro RAM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te a jak to vypada na AM4 s tema Micronama (Crucial), ty mam posledni tri roky v oblibe, bezproblemove pameti aspon na Intelu, docela rad bych je osadil i na RyZen?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napr s Micronama (Crucial) to v pripade 2x 16GB (dual rank - cipy D9TBH 20nm b-die) 2400 mhz vypada tak, ze jedou od zacatku bez problemu na 2933 ... vis je stabilne nedostanes ani s AGESA 1.0.0.6 coz ale moc nevadi, protoze diky DR a CR1 slapou temer jako 3466 SR CR2 ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dik, premyslime o tehlech:

Crucial Ballistix Sport LT Grey 16GB (2x8GB) DDR4 2666 BLS2C8G4D26BFSB (na czc)

nebo

Crucial Ballistix Tactical 16GB (2x8GB) DDR4 3000 BLT2C8G4D30AETA (na czc)

Ma je nekdo?

A jake cipy jsou v

Kingston HyperX Savage Black 16GB (2x8GB) DDR4 3000 HX430C15SB2K2/16

ty Kingstony taky vypadaji dobre, ale na CZC v diskuzi lidi pisou, ze na AMD nedaj vic jak 2400MHz, coz je na nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele dam ti radu za milion dukatu. Vybodni se na to a kup pameti co Ryzenu sednou jako prdel na hrnec a neres ... Chapal bych kdybys pameti mel a chtel je pouzit, ale nekoupit ted pameti kdyz uz se vi ktery Ryzenu sedi udela jen hlupak kterej pak bude brecet na diskuzich ze je vsechno spatne jen ne to, ze je hlupak. Usetris si milion starosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... tak mi příjde, že si z lidí děláš prdel. Jen abys zase nenarazil... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty paměťová aféro radši nic nekupuj. :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No, jsem zvědavý, na jaké frekvenci pojedou moje 3000MHz Corsairy, momentálně zvládají stabilně pouze 2667MHz. Kdybych je dostal na 3200MHz nebo aspoň těch 3067MHz, bylo by to fajn :)
Beta BIOS s AGESA 1.0.0.6 pro moji desku už je, ale flashovat ho raději nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, jestli to pojede, tak dej vedet, take me to zajima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.