Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Aktualizace aktivace ve Windows 7 - první zkušenosti

WGA logo
Minulý týden jsme vás informovali o tom, že Microsoft chystá 16. února vypustit aktualizaci, která má zkontrolovat integritu aktualizační technologie ve Windows 7 a odhalit přes 70 druhů známých způsobů, jak aktivaci obejít. Nám to nedalo a vyzkoušeli jsme si na „nelegálních“ Windows 7, co to udělá…

Předně nutno říci, že naše Windows 7 nejsou ve skutečnosti nelegální, ostatně máme je na testy zapůjčené přímo od Microsoftu. Zároveň se domníváme, že ochrana proti nelegálnímu používání Windows 7 je tak slabá, že jakýkoli průměrný uživatel, který bude chtít tento systém nelegálně používat, toho za pomoci strýčka Googla nebo svého počítačově zběhlejšího známého dosáhne. Je si toho pochopitelně vědom i Microsoft, pročež aktualizace, o které nyní bude řeč, ani proti takovým uživatelům není určena. Přesvědčili jsme se o tom sami použitím jednoho z asi nejznámějších způsobů, jak s aktivací ve Windows 7 „vydupat“: prostě se patřičnou utilitou aktivační technologie z Windows 7 odstraní.

Informace o systému Windows 7 bez aktivační technologie

Systém Windows 7 bez aktivační technologie tedy nezobrazuje žádné informace o produktovém klíči nebo o době zbývající do aktivace. Stejně tak se nekoná žádné upozorňování na nelegální systém, změny obrazovky a podobně. Pochopitelně se ale může stát, že je-li systém prost aktivační technologie, může ověření jeho pravosti selhat (ono jaksi není čím tu pravost ověřit).

Aktualizaci jsme si stáhli přímo z webu Microsoftu, nabízíme vám i přímý odkaz, jedná se o soubor WindowsActivationUpdate.exe (pozor, s odstupem času od vydání této zprávy nemusí odkaz fungovat, použijte případně web www.microsoft.com/genuine). Po spuštění tohoto souboru si aktualizace ještě pro něco sáhne na internet, na konci se vypíše informace o úspěšné instalaci.

Technologie aktivace Windows - stahování aktualizačního balíčku Technologie aktivace Windows - instalace aktualizačního balíčku Technologie aktivace Windows - nainstalováno

Očekávali jsme, že tak banální věc, jako je absence aktivační technologie, bude této aktualizaci vadit. Protože se ale nic nestalo, pro jistotu jsme ještě restartovali systém. Stále nic. Ve vlastnostech systému se stále nedozvídáme nic o produktovém klíči nebo o době zbývající do aktivace (systém byl nainstalován teprve nedávno, takže ještě reálně neuplynula ani zkušební doba instalace bez sériového čísla). V prohlížeči Google Chrome jsme se pokusili znovu navštívit web www.microsoft.com/genuine a provést ověření. Tentokráte se dostavil úspěch: web Microsoftu nám oznámil, že chybí aktivační technologie a systém tedy není pravý.

Ověřování pravosti Windows v Google Chrome Ověřování pravosti Windows selhalo

Níže je nám pak nabídnut legalizační balíček (Get Genuine Kit Online) za €180,29 (v přepočtu kolem 4700 Kč).

Nabídka systému Windows 7 za €180,29

To nás však v používání systému nijak neomezilo. Dokonce samotná utilita, která se o odstranění aktivační technologie stará, se stále tváří sebevědomě a tvrdí, že je odstraněna. Aktualizace od Microsoftu tedy navzdory našemu očekávání aktivační technologii ve Windows neopravila. Jediné, co udělala, je instalace doplňku do webového prohlížeče (proto Google Chrome nechtěl podruhé stahovat tuto aktualizaci, ale rovnou provedl ověření).

Technologie aktivace Windows jako plugin v prohlížeči Google Chrome

Zajímavé však je, že když jsme se pokoušeli z webu Microsoftu stáhnout nějaký software, kde je před stažením požadováno ověření, neověřuje se systém pomocí nainstalovaného pluginu (v Google Chrome), ale vyžaduje stažení a spuštění nástroje GenuineCheck.exe, který ověřuje pravost jinou cestou a vygeneruje kód. Po jeho zadání do prohlížeče jsme informováni, že používáme originální software společnosti Microsoft a je nám umožněno stažení softwaru. Podobně se chová i Internet Explorer, který jen vyžaduje instalaci ActiveX prvku Windows Genuine Advantage.

Instalace doplňku Windows Genuine Advantage do Internet Exploreru Ověření pravosti v Internet Exploreru proběhlo v pořádku

Co z toho vyplývá? Že samotná absence aktivační technologie ani po instalaci této aktualizace není překážkou k pohodlnému používání systému Windows 7. Nic víc, nic míň. Možná budeme časem moudřejší.

Poznámka: Cílem tohoto článku NENÍ propagace nelegálního používání softwaru.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Aktualizace aktivace ve Windows 7 - první zkušenosti

Pátek, 19 Únor 2010 - 05:24 | Josh Marvin | Mimo téma otázka pro redakci.... V čem děláte...
Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 09:15 | WIFT | Ve své podstatě s tím počítáme, taky nás to...
Středa, 17 Únor 2010 - 23:42 | netfucker | Testovat funkčnost ihned po vydání aktualizace je...
Středa, 17 Únor 2010 - 22:31 | PeterX | je to uplne nanic sa zablokujem povypinam zrusim...
Středa, 17 Únor 2010 - 16:32 | WIFT | a) Aktualizace ještě není na Windows Update. b)...
Středa, 17 Únor 2010 - 16:00 | Wulfher | Tak na HP mini 5101 s win 7 starter edici mi to...
Středa, 17 Únor 2010 - 15:03 | Ondar | Holt asi ani jedna z těchto metod není z oněch...
Středa, 17 Únor 2010 - 14:17 | Bohumil Stejskal | Schválně jsem na svých legálních Windows Ultimate...
Středa, 17 Únor 2010 - 14:04 | kypec | Automatická aktualizácia aktivácie pre...
Středa, 17 Únor 2010 - 13:50 | Pety | Hezký...

Zobrazit diskusi