Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Aktualizační reinkarnace Windows XP: Jak si aktivovat Update na dalších pět let?

A nebo si udělat přímo Posready 2009 + CZ. U MS http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=11196 stáhnout ISO. Na TPB http://thepiratebay.se/torrent/7658293/Windows_Embedded_2009_POSReady_Multi stáhnout zepos2k9.iso a vytáhnout CZ MUI. U RyanVM http://www.ryanvm.net/forum/viewtopic.php?t=10321 mají k 30.5. dost dobrý samoinstalační SP4. Zbytek na MDL http://forums.mydigitallife.info/threads/40191-Windows-Embedded-POSReady... .

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel už to někdo?
Jak do toho instalátoru vložíme ten CZ MUI? A nebo jenom stačí v rozjetem WinPOS doinstalovat to české rozhraní?

já mám orig. WinXP a i Win7, ale těch XPeček se nechci vzdávat, protože jenom na nich jedou bezproblémově některé programy,které ještě používám...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Se strukturou, kterou má Posready 2009 si neporadí ani nLite ani RyanVM a o nástroji od MS nevím, takže nainstalovat ručně.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mě nefunguje klávesnice a na té vizuální i když zadám údaje tak se nedá přihlásit..
Kde bych měl vzít CD klíč?
Proč nepoužít rovnou tu verzi z thepiratebay.se? Já použil jí.. Nevím jak vytáhnout a vložit CZ MUI...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zhruba tyden zpet jsem to semka psal v jrdnom komentari. Behem toho tydne si to lidi zjistili a udelali nebo se na to vykaslali. Takzr prakticky zbytecny navod :)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Většina čtenářů nečte komentáře. Takže návod ve formě článku naopak vidím jako přínosný :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, ty věty mezi sebou neměli souvislost ;) napsal jsem to špatně. Každopádně jsem tím myslel to, že je to přes týden stará zpráva a kdo chtěl, tak si to už našel, ať už na českém, nebo zahraničním serveru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, zadny z uvedenych postupu neni mozne pouzit legalne v souladu se zakonem. Podpora skoncila a jakekoliv kradeni zaplat z jinych distribuci je porusenim autorskeho prava. Slysel jsem uz i zbavny nazor, ze ukoncenim podpory se WinXP stavaji necim jako freeware :)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak při restartu to hodilo BSOD, ale pak to naběhlo a po instalaci kontroly pravosti mám pár nových aktualizací pro POS2009 :D

Vyvstávají ovšem dvě otázky. Can it run Crysis? A bude to chodit i na x86-64?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

na x86-64 procesoru to chodit bude :D POS2009 je čistě x86 záležitost, takže odpověd určitě už znáš aspoň na jednu otázku :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je druhá otázka míněna jako "zabere ten trik i na Windows XP x64", tak potvrzuji, že nikoli. Na x64 XPčka to vliv nemá. Funguje to pouze na 32bit. XPčka. Ostatně afaik embedded XP nikdy nebyly x64.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

boze vyserte sa uz na te xp

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ono jedna věc je vyměnit systém, druhý věc je HW v ceně takřka 50ti násobku ceny systému nekompatibilní s novými Windows...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna včera mi chtěl mladej na televizi pustit nějaký flash a pindalo to, že není aktuální. Tak kliknul na aktualizaci, jenže to nainstalovalo nějaký antivirus a na flash-player už nebylo místo (je fakt, že na disku bylo jen 800 Mega free, ale je to HTPC, na pouštění televize to 5 let stačilo). Pry se mám vysrat na to XP, tak jsem kývnul, ať tam nainstaluje W8.1. Teď už to umí "všechno". Akorát nejde to hlavní: příjem televize, protože není driver satelitní karty Technotrend. A druhá věc, na kterou jsme to používali, t.j. skype, taky nejde, protože ani na webkameru VistaCamLive taky není ovladač. Snad to XP instalační CD bude ještě čitelné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, kdysi jsem zkoušel 32bit xp ovladače na 32bit verzi sedmiček a i grafika se chytla. S osmičkama nevím jak to je, ale tam by zas pro změnu měli jit win7 drivery :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je dobré si přečíst na co člověk kliká. Pak by zjistil, že nechal zatrženou "volitelnou nabídku" s McAfee Security. Běžná praxe u free softu pro masy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To může napsat iba hlupák, XP byl poslední použitelný OS od MS, sedmičky jsou ještě na hraně, osmičky totální shit, u MS to skoro 14 let ladili, takže ta "prudká" ztráta bezpečnosti jsou víceméně kecy, protože jim nejdou prodeje osmiček a není se čemu divit, pokud si mysleli, že napíšou system pro mobily a tablety a bude to použitelné na desktopu, tak to byli u ms pěkní hlupáci....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen hlupak moze pizdovat na sedmicky, jedina vec neexistuje ktora by branila prechodu z xp na 7.
Ak mas stary hw tak je nacase si kupit nieco nove, a vo vacsine pripadov ten hw ak ma aspon driver na vistu ktore behaju aj na sedmickach. Ak sa vyrobca neobtazoval ani s driverom na vsity tak to uz naozaj sa blizi takemu veku ze to odide aj tak same zanedlho.

A to ani nehovorim o linuxovej alternative kde vacsina stareho hw ma ovladace uz priamo bez potreby cokovlek doinstalovat.

Ale lepsie je byt line prase a hubovat nez si udrzovat svoj hw/sw aktualny. Ano vyserte sa uz konecne na XP.

Ja som prechazdal na dvoch kompoch (jeden ntb) z XP a sedmicky a mozem si to len pochvalit. Vsetko ide lepsie. Na tom ntb som dokocna nemusel instalovat skoro ziaden balast od vyrobcu, lebo vsetko fachalo samo. Boot time neporovnatelne lepsi. Na starsej doske v pc stacilo pouzit vista ovladace a ziaden problem.

Osmicky su len epizoda ktora velmi rychlo vyprcha. V novych ukazkach Update 2 sa pohli dobrym smerom a metro tlacia viacej do uzadia, a s novym Ceo budu 9, alebo ako sa bude nova verzia volat takmer isto zase navratom ku klasike ako sedmicky.

Hlupak mi pride clovek podla koreho je OK mat 14 rokov stary soft v kompe pripojenom do siete.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

To jsou krásný kecy. Ale jen zdravotnictví bude přechod z XP stát mnoho milionů. Mám príma audiometr ani ne 10 let starý (tyhle mašiny běžně vydrží více než 20) základ za 400000, plus 2 rozšiřující moduly dalších 400000. Výrobce nabízí nové drivery vše bratru za cca 150000. Vím, že za to nemůže Microsoft, ale jistě mám důvod vydržet na XP dalších min 5 let. Nebo navrhuješ zvýšit zdravotní pojištění? Stejně tak geodeti, měření emisi kotlů ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem na sedmičky nakonec taky přešel, hlavně protože jsem si dal do notebooku SSD a ten XP neumí správně provozovat. Jinak ale nevím: ovladač grafiky od Nvidie jen beta verze, vektorové GUI (pozor mám zapnut klasický vzhled) bez poctivých bitmap (hrůza, srovnejte napřiklad Free Cell ve verzi XP a tu otřesnou vektorouvou patlaninu z Vist - ano překopíroval jsem si z XP jejich mnohem lepší Free Cell). Sedmičky jsou OK (hlavně rychleji najíždí), ale XP bych měl raději (bitmapy, ostrost, čitelnost, kompaktnější průzkumník, svižnější, intuitivnější).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

SSD mam i pod XP a v pohode, jen "udrzbu" neobstarava OS, ale utilitka od vyrobce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen hlupak od bagru komentuje neco, o čem asi nic neví ... živím se hw a sw už 25 let a něco málo o tom vím, mam doma firmu, která čítá tři servery s dvacítkou různých virtuálních strojů, k tomu devět notebooků a pc - na tom všem běží od xp, přes server 2003, server 2008 a 2012 a sedmičky i osmičky, jak virtuálně tak fyzicky ... a pokud to shrnu, tak server 2003 a jejich desktopový derivát xp, je nejpoužitelnější produkt ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja tvrdim, ze 2003 server je nejlepsi desktopovy OS od M$, je to rychle, kupodivu celkem stabilni, hry me nezajimaji, vyborne se virtualizuji a aplikace tam bezi rychleji nez naXP, celkove se 2003 chovaji velmi dobre, skoro jako w 2000 ... ty zraly jeste mene.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

JO JO zkuste někdo nainstalovat na Win cokoli po XP nějakou starší tiskárnu a využít VŠECHNY její možnosti (duplex A3 sa jiné formáty) - v lepším pripadku Vám to nabidne základní ovladač PCL a potom PRD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jojo to je obcas radost rozchodit stary HW vs drivers na novy OS ... Tak nebrzdite kolobeh penazi a doprajte vyrobcom tlaciarni zase trocha zarobit.... ;-) Skoda ze inak stale funkcna tlaciaren skonci zbytocne v srote .... Alebo sa da pouzit dedikovany printserver.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Taka archaicka tiskara musi jednu stranku tlacit pol hodinu, jej zapnute musi trvat pol dna, jej zvuk musi pripominat start Apolla a divim sa ze este sa nanu da ziskat napln.

Sprav si radost a kup si modernu masinku.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Kecy v kleci :-).
Rentabilita provozu například starších laserovek od HP je úplně jinde. Lze sehnat náhradní toner (náplň) - domácí plnění (nepřítomnost chipů!), nebo lze sehnat levné neoriginální tonery už naplněné.
Sem-tam koupíte jen zapékací jednotku a podobně, ale když si to spočítáte, stále šetříte.
To jen výrobci chtějí svoje peníze a tak odmítají vydávat na starší tiskárny (a všeobecně na všechna "stará" zařízení) ovladače pro nová Windows a zase naopak pro nová zařízení jsou málokdy k dispozici ovladače pro starší Windows.
Máte právo s tím nesouhlasit a máte právo se podle toho zařídit. Stejně tak máte právo "udělat si radost" a z pohledu některých uživatelů zbytečně investovat do nového hardwaru. Je to vaše volba.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, stare laserovky od HP jsou nesmrtelne, tam je jeste pouzit kvalitni material a poctiva prace... tedy zadna kurvitka jako dnes. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Resenim je linux +CUPS a na windows dat jakoukoliv PS tiskarnu, treba tu od Apple , nebo taky CUPS pro windows jako klienta ... a pobezi vse ;-))

Treba pres RaspberyPI ;-))

+1
-51
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle popis sedí na BT100 ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jj zlaty linux a jeho cups, kde je oddelen jazyk a definice tiskarny ;-))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak tak znovu citam dalsi clanok o WinXP a ich rezistencii exnut :-) tak ma napadla jedna myslienka.
SW je na tom stale docela tragicky ked operacny system, a vela krat aj jeho zakladne moduly, aj po 12 rokoch stale maju bugy. Iste medzi casom sa do XPciek pridali aj nove funkcie,kniznice a aplikacie - t.j. nove bugy ale aj tak. Ako uzivatel ale aj developer som z toho smutny. Zvlast ked si clovek precita licenciu prakticky k hocijakemu SW, vsade je ze vyrobca vlastne za nic neruci. Nehovoriac ze v mnohych pripadoch si uzivatel ani SW kupit nemoze, ten si len prenajima a kupuje si iba licenciu a pouzivanie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v zásadě s vámi souhlasím.
Ale pletete se v jedné věci, WinXP po letech provozu neměl skoro žádné "funkční" bugy, většina updatů v posledních letech se týkala převážně tzv. "bezpečnostních dír".

S bezpečností to není jednoduché. Ať se snažíte sebevíc, vždy se nakonec najde někdo, kdo vymyslí nějaký chytrý způsob, jak přechytračit systém. Důkazem je spousta "neprolomitelných" ochran a šifrování, VŽDY je někdo dřív nebo později prolomí.
A co takový Operační systém? Nezapomeňte,že jeho primární funkcí není neprolomitelnost, v něm jde hlavně o to, aby vám to rozchodilo hardware společně se softwarem (a pokud možno, aby to zvládlo překousat nějaké chyby).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel som to uplne doslovne, iste tych chyb uz neni vela aj ked na druhu strnanu sa furt objavuju zasadne aj bezpecnostne ale aj niektore funkcne chyby (o niektorych sa aj dlhodobo vie len MS na ne hadze bobok). Skor mi islo o takze zamyslenie sa nad sucastnym stavom, nie je to moc vesele. Mame kopec jazykov, frameworkov, kniznic, programovacich paradigmov a pristupov ale za tie roky nemam moc pocit ze by sa to nejak vyrazne zlepsovalo. Skor sa mi zda ze kazdy novy jazyk/pristup nie je ani tak o rieseni realnych problemov ako skor bud o tom ze niekto ma "cool" napad alebo pri firmach je to o konkurencnom boji a zabrati priestoru (Java vs C#). Nakoniec tu sice mame obrovsky vyber, ale cim dalej tym vac mam obavu hocico, hlavne nove a "moderne" pouzit a nasadit do realnej prevadzky. Zvlast ked z kazdou novou verziou ked si clovek precita changelog a bugfix tak ma az zamrazi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

...uz samotna oprava `bugu` ci `diery` moze kludne stvorit dalsich X bugov/dier....

niekedy rypat do niecoho co slusne funguje je naozaj kontraproduktivne!
(a hlavne takzvanou `horucou ihlou`)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Jedná se o průmyslovou verzi Windows XP, která mířila do zařízení, jako jsou samoobslužné automaty, pokladny či bankomaty"- prave proto ak nebudou delat aktualizace urcene pro POSReady 2009 u radnych XP problem, se nadale bude primarne hlidat na bezpecnost. O Windows 8 je tech kecu napsanych menem bezpecnost hodne a pritom se dobre vi ze maji zadni vratka primo napsane k NSA. "I přes všechny postranní cestičky, jako je například ta dnes popsaná, je nutné se smířit s faktem, že Windows XP jsou již minulostí a že jeho místo dnes obsazují nové systémy" - to neni pravda, k prikladu spousta geodetu nadale XP vyuziva ke synchornizaci/cteni dat ze svych zarizeni na mereni laserem nebo urceni polohy(GPS), dale software pro spravu skladu a ucetnictvi, nebo i fiskalni pokladnice komunikujici skrze seriove porty kde jako zaklad operacniho systemu slabsi pocitac proste staci.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně se nikdo nedozví, jestli ty aktualizace řeší bezpečnostní problémy, které se objeví. A to je to nejdůležitější. A pak je jedno jestli si někdo XP aktualizuje nebo ne. Proč si do systému cpát něco co nevím jestli mi pomůže? Přijde mi to jako hodně praštěné.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co ty aktualizace řeší se dá běžně dozvědět ve zprávě od MS, která k nim vychází.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ale v té zprávě se neříká, jestli to co řeší je přítomno i v XP. To je ten problém.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To, co resi tam, tak resi i v XP, protoze ten zaklad z XP vychazi a je v podstate identicky. Embedded je jak jiz bylo naznaceno prumyslovy system, tedy zjednodusene receno... neni tam ta multimedialni cast XP. Tedy zaplaty funkci sice budou, ale budou jen pro ten zaklad a nikoliv pro cele multimedialne zamerene XP. V praxi to tedy znamena, ze zaplaty budou napr. pro .NET Framework, MSIE, ale nebudou napr. pro Silverlight, nebo WMP.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je samozřejmě jenom zbožné přání a ne něco co bude možné ověřit a věřit tomu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Spise logicky predpoklad. MS zatim neumi zabranit tomu, ze si to lide budou stahovat, proto strasi, coz neni poprve. Nicmene to je skutecne reseni na vlastni triko. Tedy ten, kdo si bude tyto aktualizace stahovat, tak stejne nebude mit zaplatovany cely system, ale jen tu cast, ktera je v obou systemech shodna a to jeste s nepatrnym rizikem kolize s tim, co je v XP navic, protoze pod XP to nebude testovano.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, na blbych Novinkách vysel tento navod uz asi před týdnem.
Coz je docela komicke :-)))
Obecne mi pripada, ze pokud se stane něco fakt zásadního, urgentního a podobne, v oblasti IT, tak se to jako první nedozvim odsud, ale tady je to naopak s docela slusnym zpozdenim :-(
Coz me fakt mrzi :-(

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

blik!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dnes by 14 let stary system na 10-20 let starem HW provozoval leda dement. Jako nezlobte se na me, ale kdo nema 5 tisic na novou masinu, tak si ani PC nebo bezpeci nezaslouzi. Ma stary smejd, ktery mu tech 5 tisic vycuca jenom za elektriku. XP uz od Vist patri do muzea, to je holy fakt. I kdyby nekdo naletel na negativni recenze Vist (ze nefungovaly na starem obskurnim HW), tak minimalne od W7 (ktere samozrejme taky nefungujou na starem HW, jsou to proste v jadru jen obycejne Visty) patri XP do kremikoveho nebe.
Co se tyce bezpecnosti s tema aktualizacema, tak je asi celkem jasne, ze ty embedded systemy maji trosku jinou sadu pozadavku a tudiz i komponent pro zaplatovani ..... pocitam, ze to bude tak desetina celych XP, co se bude jeste par let opravovat .....

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Co kdyby sis své vomitování nechal pro sebe a v klidu nechal lidi používat systém, jaký sami chtějí a jak chtějí?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No ve windows se vzdy patlalo, je to platforma pro naproste IT_hlupaky a podle toho taky vypada naprosta vetsina SW a integrace HW vs SW.

Nebohy uzivatel ma windows, proto nekdo nabastlil program, diky zamerne nekompatibilite dodvane ve vyvojovych nastrojich i od M$ pak takovy obsluzny programek nebeha na novych OS.
Nekdo to resi virtualizaci a premostenim portu, ci karet, jiny udrzovani stareho OS, nekdo ma mozna jeste 2000 dokonce i w98 urcite budou, kdyz jsou i masiny, co umi jen DOS !!! ... proto je FreeDOS na moderni HW porad aktualni OS, dokonce uz umi i USB !!! a svete div se, pouziva se to.

Kdyz ma nekdo masinu za nekolik mega, kde je SW pro starsi OS, tak se enda nic delat.

Vite kolik ja videl 30let+ starych Unixu, ktere bezely na starem RISCu s vykonem moderniho mobilu, ktere ridily dulezite veci a upgrade byl mozny uz jen na nove zarizeni za miliony + linux na x86_64 ... ale ten stary system je porad podporovan, jen uz se neprodava ;-))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Moje postřehy z instalace, počeštění a aktualizace Windows Embedded POSReady 2009 k 26.8.2014 - viz odkaz:
http://ulozto.cz/xMgSxaxF/postrehy-z-instalace-zip
Při náběhu logo Windows XP - ani se neobtěžovali aktualizovat to. Pokud přítomný IE7 aktualizujete z Windows update na IE8, bude tento nepočeštěn a zřejmě nepočeštitelný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a kdo ma XP a ma problem, mame zde linux ;-)) ... to je taky upgrade na lepsi verzi ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak úspěšně vyzkoušeno na mnoha kompech, funguje s houmy i pro.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

a aktualizace jsou? :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

J, při čerstvé instalaci už je to hned po změně v registru docela balík (asi 30 ks) navíc a na starší instalace se objevuje průběžně sem-tam pár kusů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, funguje to zatim spolehlive na vsech strojich co jsem zkousel. Otestovano i na virtualnich "XP Mode" pod Win7 a take ok.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zdali to pomohlo ale aktualizace se stahuji a xp jede. Nemohu si pomoci mám několik pc a systémů ale xp je taková srdeční záležitost na které jsem začínal. navíc staré stroje se jen ztěží vypořádavají se w7 a výš. Potěšil mě tento článek i rada byť jak se v závěru píše Xp je bohužel po smrti, ale nechci jej ještě zatratit. měl své výhody a nezatěžoval systém a nároky na HW byly skromnější. Dobře se s ním pracovalo tedy asi nám obyčejným uživatelům. Chtěl jsem přejít na Linux ale na starých strojích bych si moc nepomohl a nový zvláda jak 7,8 tak i 10. Mimochodem to sem zvědav co z tý 10 vyleze protože zatím mě teda vůbec neuchvátila. spousta blbostí pro teanegery ale pracovně dávám přednost w7. I tak díky za radu třeba si ještě chvíli užiju staříka Wxp:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem nevím zdali neříkám co zde již bylo řečeno, ale na první spuštěni dnes 165 aktualizací tak uvidíme co bude dál a co se pokazí:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.