Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Albánie přechází na open-source systém Care2x pro nemocnice

Graficky je to na prvni pohled docela hruza, a MySQL taky neni zrovna databaze na ktere bych chtel mit nemocnici, ale zkuste si na chvili pohrat s demoverzi. Je to prijemne rychle a jednoduche. Grafika je hnusna, ale ucelna a neusmazi PC starozitnosti co se ve zdravotnictvi pouzivaji. Pokud to opravdu plni pozadavky nemocnic a rozumne se to nasadi do produkce (redundance, zalohovani ...) tak to muze byt dobre reseni.

Z pohledu IT je dulezita hlavne integrita dat a spravne transakcni zachazeni. Ztracene nebo zdvojene prasky v karte pacienta na JIPce muzou mit zle nasledky.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

to jo, taky nechapu jak MySQL muze pouzivat napr. facebook :))) predpokladam ze MySQL vubec neznate. Pokud se dobre nastavi replikace a zalohovani a samozrejme redundance na HW urovni, tak jde o velmi spolehlive reseni. to by jinak nepouzival i google jako svoji hlavni relacni databazi :) proto do MariaDB/MySQL innoDB pluginu google tolik prispiva. nebo si myslite, ze google pro relacni db pouziva nejakej oracle?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouziti MySQL uplne chapu. Snadno se pouziva, je hodne rychle pri jednoduchych dotazech, ale taky bylo dlouha leta docela dost zabugovane a jeste verze 5.1 ma planovac tupejsi nez PostgreSQL 7.0. V dnesni dobe je podle me na dulezite veci lepsi PostgreSQL. V dobe pred Postgresem 8.1 bych to uplne netvrdil :). Jinak se zda, ze Oracle hodne pomohl MySQL s 5.6, kde se optimalizovalo, uklizelo a vubec zlepsovalo. Docela paradox.

Schvalne jsem se pohrabal zdrojaky ruznych verzi Care2X a zjistil, ze na webu nabizena verze 2.5 z roku 2007 pouziva skoro vyhradne MyISAM tabulky a podporuje MySQL 4.0+, ale i Postgres 7.0+. Verze 2.6.27, ktera je nejspis ta skutecne posledni stabilni uz je vyhradne MySQL 5+ a pouziva docela rozumnou kombinaci InnoDB a MyISAM tabulek. Pokud jde o PHP kod, tak je to klasika z dob PHP4/PHP5.0 s vyjimkou kodu v care_api. Kluci co dneska pisou v PHP 5.3+ nebo v cemkoliv opravdu objektovem by z toho dostali infarkt. Bezpecnost jsem nezkoumal. Takhle stary kod muze byt naprosta katastrofa, ale taky ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nieje to bezpecnostne riziko pouzit open source riesenie v nemocniciach?

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnostní riziko je spíš proprietární software, do kterého vidí jen výrobce, NSA a crackeři.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A proto si velke spolecnosti jako McDonalds nechavaji psat ten open source software ve velke open firme...IBM se jmenuje....pac je to open bezpecnejsi ;-)
Az te bude zivit zajem o to aby zakaznik dostal opravdu dobry software a byl spokojen, prijd, popovidame....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

a neni bezpecnostni riziko, ze vetsina svetovych burz (NYSE, LSE apod..) a bank jede na opensource linuxu? ups :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Slaba navnada, nabuduce skus lepsie.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že né tak veliké jako ručně(prasácky) psaná dokumentace na papír, které v lepším případě rozumí alespoň lékař, který ji píše. Je to zadarmo - lepší než drátem do oka ne? Na druhou stranu HTTP bez S ve videoukázce v článku mě úplně nenaplňuje důvěrou. A nedej bože, aby to bylo připojené přímo k internetu...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel som to nejak urazlivo voci open source, len ma tak napadlo ako asi bude ten profesionalny albansky IT team ministerstva zdravotnictva riesit problemy.... Mozno by tam stalo zato mat skusenu spolocnost, ktora vie poskytnut rychly support a pripadne vyriesit pripadne problemy.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jistý místní troll BTJ přesně tento argument používá i proti OSS v české státní správě. Přitom Česko patří ke světové špičce co se týká databázových systémů, zpracování dat a tvorbě OS vůbec. Kdyby ještě existovalo Československo, tak by bylo současně také světovou špičkou v antivirech (takhle mají první místo slováci a druhé češi).

Nepodceňujme IT pracovníky v Albánii, jistě ví co dělají a přitom současně zvyšují odbornou úroveň v zemi. A vhledem k tomu, že je to oss tak se klidně mohou poradit kdekoliv ve světě. Třeba i v Česku. Což by se v případě zakoupení proprietálního software nestalo.

"vie poskytnut rychly support"

Ano, přesně tak. Ten "superrychlý support" jsme si zažili v ČR u:

* Registru vozidel
* SW pro OSSZ a ÚP
* Datových schránek
* Národního elektronického nástroje
* OpenCard v Praze
* Elektronické knížky pacienta

A tisíců dalších ICT projektů. Některé problémy se vyřešili už za několik let. Aktuálně mají datové schránky neplatí SSL podpisový CRT, takže desetitisíce dokumentů jsou zkrátka neplatné. Ten supperrychlý support si není schopen pohlídat ani datum vypršení jejich vlastního crt.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

No aspoň se nám nepodařila bota typu healthcare.gov. :-p Ale to bohužel není moc konstruktivní myšlení...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kde tam prosím jsou ty kvalitní společnosti? Já myslel, že jsou to adhoc slepence kamarádů politikounů, co todle protlačili, ve kterých to ve skutečnosti píšou po večerech studenti za pár šupů, a majitelé v pozadí hrabou stamiliony.

Problém je samozřejmě jako obvykle v tom, že vůbec takový věci v režimu existují. Co je komu po tom jaký mám auto? Nasrat! Atd.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Co je komu po tom jaký mám auto?"

Jasně, tak aby jemnostpán Behemot měl klidné spaní, celý registr smažeme. Co na tom, že už pak nezjistíme, kdo přejel babičku na přechodu a ujel z místa nehody, i když máme svědky. "Promiňte, milí pozůstalí, což o to, my jsme takovou databázi měli, kde se to dalo zjistit, ale kvůli Behemotovi jsme ji zrušili." :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže když někdo bude tak chytrý a k zabíjení nepoužije auto, ale co já vím třeba dostatečně pevný klacek ze stromu, tak se ho nikdy nepodaří vypátrat, protože neexistuje registr větví? To zní jako návod ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je tohle argument ke zrušení registru střelných zbraní? Protože přeci klacek...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, samozřejmě. Zločinnost s legálně drženými zbraněmi je tak malá, že opicie DÁVNO přestala vést statistiku.

V Kanadě to už na lovecké zbraně zrušili, protože ví, že to je taky na hovno, aby ušetřili miliony dolarů ročně za zbytečné vedení zbytečné databáze. Kanada je vůbec nad poměry rozumná země, zatímco tady by se po střelbě na veřejnosti vyrojili blbečci jako vy a vřískali všude možně, tak tam v HLAVNÍ RELACI V BEDNĚ jasně říká, že je třeba okamžitě diskutovat o změně zákonů tak, aby se mohli občané víc vyzbrojit, protože kdyby byli, tak arabáči můžou zabít tak jednoho člověka a pak to okamžitě sami schytají: https://www.youtube.com/watch?v=DNKfBivFOoA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, argumentací neexistuje registr -> nelze vypátrat viníka jsi začal ty. A tato implikace je samozřejmě kravina, protože i u věcí, u kterých registr neexistuje, lze viníka vypátrat. Existence nebo neexistence registru nehraje žádnou roli.

Navíc, k čemu to vedlo? Auto řízené někým (nevíme kým) se stalo součástí dopravní nehody nebo jen porušení předpisů (rychlost apod.) A policie na základě JEN A POUZE na základě nějakého údaje v registru obvinila majitele vozidla. Přijde ti tohle správné? Stane se trestný čin / přestupek a AUTOMATICKY, bez jakéhokoliv vyšetřování a důkazního řízení je z něj obviněn ten, kdo je napsaný v jakési kartotéce? Opravdu chceš žít ve světě, kdy nevíš dne, kdy na tebe kdokoliv přijde jen proto, že je tvé jméno někde uvedeno? A nikoho ani nezajímá, zda jsi to vůbec spáchal? Tohle totiž přinesly registry.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Chce, protože stát je přece potřeba, jinak by nastala apokalypsa. A stát potřebuje prachy, proto „řešení "problému" s osobou blízkou“, kdy vohnouti nastaví peněženku jen co nějaká úřednická svoloč zavolá. Ostatní jako před tím nemají samozřejmě ani teď problém se tomu vyhnout…ale kasy se plní, takže to je jedno.

Nějaká bezpečnost na silnicích? Pche, vo nic takovýho nejde. Se divím, že na Argentinské nejsou denně hromadný nehody, každej vidí kameru, čárku na zemi a nějakou divnou tabulku, zatmí se mu před vočima a začne nevyzpitatelně jak blázen prudce brzdit. To je bezpečnost? Nebo světelný křižovatky, kde lidi jezděj jak paka (celou dobu na zelenou jak s hovnem v gatích a jak padne červená to musej hrozně ještě projet). Kde světla vypnou, tam se přestanou tvořit kolony. Náhoda? Samozřejmě, že ne, je dávno prokázané, že to tak je. Ale to by Eltodo s celým magorstrátem nemělo kšeft…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak, opravdu si myslis, ze z tech pokut je takovej vejvar? Mozna te to nenapadlo, ale jde o to opravdu potrestat ridice a kazdy normalni clovek vi, komu pripadne pujcil tou dobou auto, bo neznam nikoho kdo by pujcoval auto 5x do mesice. A jestli nevi, tak hold smula, nema byt debil. Jinak s tema svetelnyma krizovatkama samozrejme pravdu nemas ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, hlavně že teď se kdokoli vypátrá. Vono totiž to, že to patří osobě A, automaticky znamená, že to nemohly řídit osoby B, C, D…Z, že ano. Bravo, jak jste chytrý!

Tak radši budeme miliony lidí buzerovat s a ještě popotahovat a pokutovat JE, že REŽIM má ve svým slavným systému bordel. Já ani nevím, jak vás pojmenovat, to by nebyl slušnej výčet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je argument proti frontám v čekárně, ne proti existenci registru.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste fakt marnej.

No nevadí, já se umím zařídit. Nakonec těžká bota režimu dopadne na takové ubožáky, jako vy, co si naivně mysleli, že to zdrtí ostatní. Já se pak budu jenom smát.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"A kde tam prosím jsou ty kvalitní společnosti?"

No .... nikde, Restore jen psal o tom, zda použití OSS není riziko.

"Já myslel, že jsou to adhoc slepence kamarádů politikounů"

Ano,

"ve kterých to ve skutečnosti píšou po večerech studenti"

Ne. Nebudu jmenovat společnost, která dělá asi většinu velkých projektů pro státní správu, ale tam to funguje tak, že na každého zaměstnance je dotace z ÚP, zaměstnavatel zaplatí druhou část. Celková výše mzdy je nutné minimum. Samozřejmě, jsou to státní zakázky, takže ona druhá část mzdy se také zaplatí ze státního,

"a majitelé v pozadí hrabou stamiliony"

Ano, z toho státního (ať již z platby za zakázku či z dotace z ÚP) si majitelé nechávají všimné do kapsy. Potom si postaví výškové domy a ještě se na veřejnosti drze chlubí tím, co pro "své" město oni sami udělali. (A to už jsem v podstatě rovnou napsal jméno oné firmy a ukázal na dva bratry, co za tím stojí.)

"Problém je samozřejmě jako obvykle v tom, že vůbec takový věci v režimu existují. Co je komu po tom jaký mám auto? Nasrat! Atd."

Souhlas.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"ateistický systém s kultem osobnosti"

Není to protimluv? :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Je, ale Ježek plácá pátý přes devátý pořád.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Neni. Ateisticky = zadne nabozenstvi.

Nesmysl by to byl kdyby rezim povazoval uctivanou osobnost za boha.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne vždy. Bůh je něco nadpozemského, nehmotného. Vůdce je reálný až příliš. Kult osobnosti vyžaduje věřící, ale ne v boha. Ale jsou kulty, které z vůdce nakonec boha vytvoří.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pri pohledu na tu vymozenost sem si jako programator trosku ublinkl.....
Hip hap bodlinka

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

LOL, posledni "News" na strankach z roku 2010. A posledni verze programu z roku 2012. :-D
Nekriticke nadseni pro opensource je super, ale obcas to pak vypada spis jako humor.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to stabilní a funkční, tak proč ne? Pořád lepší funkční Open-source než "profesionální" bastl jako byly : systém na výplatu dávek, registr vozidel, IZIP, ... .
Docela mne u Albánie relativně příjemně překvapuje, že to není nějaký korupcí prosazený vynikající provařený systém.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A to víte jak, že to není úplně stejnej bastl kamarádů těch u vesla a že zvolili tohle akorát proto, že ópnsórc zrovna frčí a tak ovce nebudou bečet? Vůbec nijak, že, pouze naivně a naprosto dementně předpokládáte, že to je automaticky samo od sebe úžasný. Aha.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Někdy fakt reagujete velice zkratkovitě a demetně, jako by si dal váš mozek dovču: Naivitu si trčte, tam kde slunce nesvítí!
Rozpoznávací znaky pro kamarádšoft jsou náklady projektu a smluvní vztahy - nadsazená cena, nákupy licencí za každý prd, "výhodný" servis a údržba, dále jsou rozpoznávací znaky uzavřené řešení mimo fyzický, elektronický i právní dosah klienta-investora, nevypověditelné smlouvy s drakonickými penále, vynaložené prostředky neslouží k nákupu sw a autorských práv, ale pouzek k užívání, vše podstatné zůstává u dodavatele, ... .
Odpovídejte prosím jen pokud máte opravdu relevatní informace o projektu a né jen dojmy o módnosti, vycucané předpoklady a podobné nesmysly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Albánský modul pro kšeftování s lidskými orgány bude taky OS?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujmal by ma dovod prilinkovania konkretneho videa?

Ono totiz sa jedna o video z cesty ocividnych milovnikov `off-road` a este aj to aspon 2 roky stare...
Ak nesli z Theti naspet po SH21 ale po `juznej ceste`, tak su to uplni hardcoraci (z videa to tak vypada)

Co tym autor sledoval? Snahu prezentovat albansko ako krasnu no zaostalu krajinu? K clankom z ciech budeme prikladat videa z Chanova a nejake polne cesty? ;o)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hm, zdravotni system, takovych jsou minimalne stovky ..... pocitam, ze tohle nebude jediny opensource, ikdyz mozna jediny pouzitelnejsi. Kazdopadne informace, ze nejaka zapskla nemocnice v Albanii pouziva nejaky zdravotni software je asi tak uzitecna jako, ze DHS z horniho Zubri se umistil v prvni desitce prespolnich druztev hasicu:o) Nebo jestli bylo to "gro" vypichnout, ze slo o OSS, tak to je to s OSS velmi spatne, kdyz i takovahle zprava si najde misto v hlavnich clancich ..... kazdopadne jsem si aspon tu albanii nasel na wiki, tak zas tak uplne zbytecny clanek to nebyl:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Komu čest tomu čest., Pokud to funguje.

Ale když se dívám na GUI design toho systému tak je zřejmé, že na tom musely pracovat nejlepší opensource mozky na světě, protože to je free software už od pohledu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.