Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Altera změnila názor, o akvizici Intelem má zájem

Pres neznalost podrobnosti si dovolim komentovat. Neprijde mi uplne, ze Altera vymekla. Za vymeknuti bych povazoval obnoveni jednani s pozadovanou castkou treba 7mld (proste nizsi nez puvodnich 10mld). Obnoveni ve stylu "my bychom se porad nechali koupit, ale ted draz" podle mne spis odkazuje na to, proc mohly ztroskotat puvodni jednani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem koukal na akcie Altery a přijde mi to spíš takhle: Celková kapitalizace Altery (aktuální cena za akcii krát počet akcií) je v současnosti cca 14 mld. dolarů. To ale až od cca března, do té doby to bylo dlouho cca 11mld.

Takže Intel přišel na jaře a řekl: Dáme vám 10mld.
Altera: To je moc málo, chceme 11 mld.
Altera to pak nenápadně vypustila do světa a okamžitě jí stouply akcie na těch cca 14mld.
Altera: podívejte se kolik stojíme dneska, dejte 14mld.
Intel: nas**t, to si radši koupíme někoho jiného.
Altera: hm, naši akcionáři škodní nebudou, když jim stouply akcie od březa o 10 dolarů za kus, necháme se prodat i za míň.
Intel: von ten eASIC by stejně nebyl taková výhra, bereme vás za 13 mld.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinou jde o to, ze se cena pri takove druhem prodeji snizi ..... umele zvysena cena samozrejme neni realna .... navic nemuzes brat cenu podle nejakych hracicek jako akcie .... kdyby nekdo zacal hromadne akcie prodavat, tak cena bude klesat k nule, proste nejde vzit vsechny akcie a prodat je, takze to je vcelku nicnerikajici cislo. Se podivej jak vyrostly akcie yahoo, kdyz je chtel microsoft koupit a myslis, ze by pak zaplatil vic jenom proto, ze vystrelila cena nejakych nesmyslnych akcii?:o)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je teorie. Praxe je úplně opačná. Obvykle se v praxi připlácí 10-30% nad tržní kapitalizaci, pokud se kupuje takový balík. Akcionáři by museli být magoři, kdyby prodali 10% pod tržní kapitalizací. To to nemusí prodat Intelu, ale fondům a bez jakéhokoliv vyjednávání

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to pěkná teorie, ale podle všech dostupných zdrojů ukončila původní vyjednávání Altera, nikoli Intel.

Altera staví a prodává systémy na Intelu. Kdo by si je ale kupoval, pokud by Intel něco podobného (a časem třeba i něco stejného nebo lepšího) nabízel rovnou integrované ve svých Xeonech? Na jedné straně to vypadá na posílení konkurence ze strany Xilinxu, na druhé straně vzniká zcela nový konkurent v oboru (Intel), který byl až dosud partnerskou firmou. Krátkodobý nárůst ceny akcií nemůže nic změnit na dlouhodobém trendu, který jde proti Alteře. Spíš to vypadá, že Intel měl o Alteru zájem, ale ta chtěla jako úspěšná firma dál fungovat samostatně - Intel přeci nepotřebuje. Jenže pak vyšlo najevo, že se pozice Xilinxu zřejmě zesílí (je dost možné, že diskuse mezi Avago a Xilinx byly spuštěné zprávami o akvizici Altery), k tomu se tomuto segmentu začne věnovat i Intel se svým kapitálem… V takovém světle už budoucnost samostatné Altery nevypadá zdaleka tak růžově.

Těžko by Intel kupoval eASIC, pokud by si byl od začátku vědom toho, že pro získání Altery stačí připlatit. Těžko by Altera ukončila jednání, pokud by jí šlo jen o dojednání vyšší částky. Chybí tomu logika.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle me tomu logika nechybi. Uplne stacilo aby se par lidi co meli prachy v akciich a chteli na tom vydelat trosku vic, domluvilo jak tim psem zavrti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Xilinx odstavil podporu pro své CPLD a "malá" FPGA pro běžné lidi tj. nižší řady jako je Spartan 3 a 6, tím, že již v roce 2013 ukončil vývoj vývojového prostředí ISE , poslední verzí je 14.7. Nové Vivado podporuje jen velká FPGA jako Virtex 7.
Říkal jsme si, že se začneme používat IC od Altera, ale pokud je koupí Intel dopadne to dost podobně,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.