Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První snímky „holografického“ smartphonu od Amazonu jsou na světě

Nejak som moc neskumal ako to funguje na LG ale docela by ma zaujimalo ako vlastne ta stereoskopia na LG telefonoch funguje a tiez ako casto to vobec uzivatelia pouzivaju. Na Nintendo 3ds to, aspon podla reakcii ludi, vecsina aj tak vypina. Tak isto mi moc neni jasne aky bonus v produktivite moze mat 3d gui na soplavom mobilnom display na ktorom sa uz beztak zapasi s priestorom. Ako featura zaujimave ale ako prakticke vyuzitie, hmm neviem. To uz by som si vedel skor predstavit nieco viac futuristicke v style polozim mobil na stol a nad mobilom sa mi zobrazi zvecesny 3d holograficky model (realny hologram). Napriklad pre lekarov by to bola spickova vec, hlavne pri rieseni poraneni v terene, ale aj pri roznych servisoch a podobne.
Mimochodom vyrobcovia 3d zobrazovacich technologii maju trochu smolu ze sa to dost tazko prezentuje na dnes najpopularnejsom informacnom mediu - internetu :-(. Tazko sa zobrazuju na fotke alebo youtube 3d featury zariadenia...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"které budou sledovat pohyb sítnice obou očí"
By mně vážně zajímalo, proč budou sledovat zrovna sítnici, když to je podle všeho to úplně nejobtížnější ;-) A budou se kvůli tomu také ty oči rozkapávat kapkama, kvůli kterým vám bude důrazně doporučeno neřídit auto a radši ani nevstávat ze židle?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V infračerveném spektru sítnice docela září, takže oproti duhovce vzniká vzniká kontrastní obraz, se kterým se dá snáz pracovat, než když je oko snímané ve viditelném spektru: http://m8.i.pbase.com/o6/93/8393/1/78133568.iPDygQ3f.DSC03590480x640.jpg

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a nepletete si náhodou pojmy zornička a sítnice?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To, co v infra "září", je prokrvená sítnice, která má výrazně vyšší teplotu než vnější části oka. Zornička žádné teplo nevyzařuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesto sledovat pohyby sítnice dost dobře nejde. Maximálně díky záření sítnice můžete sledovat pohyb oka jako takového, ev. polohu duhovky a zornice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze cele to "3D" je zas len jeden z mnohych marketingovych trikov na oblbnutie zakaznika za co najmensie vyrobne naklady.
Totiz, podla mna nepojde o ziadnu autostereoskopiu ani nic podobneho, pretoze jedinym logickym dovodom na sledovnie oci je sledovanie ich polohy voci displeju a na zaklade toho generovanie obycajneho 2D obrazu z roznych uhlov pohladu, takze pri pohybe telefonu sa bude uzivatelovi javit, akoby sa pozeral na priestorovu scenu, akoby sa pohyboval okolo priestoroveho objektu, podobne, ako je to u skutocnych hologramov. Az na to, ze je to len "akoby" hologram.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm. A zase. Opet jsou michany pojmy stereoskopie a holografie. To jsou uplne jine metody. Kdyz mam staticky holograficky obrazek krychle, a podivam se z jineho uhlu, vidim bok krychle. Kdyz mam staticky stereoskopicky obrazek krychle, a podivam se z boku, vidim furt to same.

Vazne nechapu, proc tyhle dva pojmy naprosto volne v clanku michate. Citace ze ociti svedci to popisuji jako holografie je vec jedna, ale vy s temi pojmy zachazite jako se synonymy v celem clanku.

Ty zminene patenty pouzivaji stereoskopii k navozeni ILUZE ze clovek pozoruje holografii. Ale zadna holografie tam neni. (pokud teda neni novy patent co jsem nezachytil, v tom pripade se rad necham poucit).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No ale tady je použit dynamický stereoskopický obrázek. Takže není to holografie, ale chová se to jako holografie.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

hm, tak kdyz to neni holografie, tak proc je to slovo vubec v clanku (a ve vsech zdrojich) zmineno? protoze novinari...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ale i s pasivní stereoskopií jde částečně udělat holografický dojem. Viz kartičky s lentikulární fólií, kde je zakomponováno více 3D pohledů najednou (stejná technika se může použít i pro animování). Třeba sběratelské kartičky Šmoulů z Aholdu měly pokud si pamatuji typicky 3 nebo 4 úhly, takže natočením kartičky vůči očím se natáčela i scéna, a přitom byla stále 3D.

Nicméně nepředpokládám, že by takovouto vrstvu (nutně snižující rozlišení) implementoval Amazon, navíc by kamera sledující oči byla téměř zbytečná. Se sledováním a autostereoskopií by ale mohl být dojem velmi dobrý. Např. i v některých našich hrách používáme falešné 3D natáčející scénu podle akcelerometru a působí to docela dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V článku stojí "jež očití svědci popsali jako holografické". Máte iluze o tom, že většina očitých svědků přesně ví, co že to ta holografie vlastně je, aby ji dokázali poznat? ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.