Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z AMD AMA se vyklubalo: „Ptejte se mě, na co chcete, já na co chci odpovím“

Dlouhodobý cíl VR - rozlišení 16 tisíc pixelů pro oko (~8k) při 240 FPS. - Myslene asi 16 milionov, nie? 16000 na oko je dost malo :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

8K = 7680 x 4320 = 32Mpix, pro jedno oko polovina 16Mpix (neboli 2x 4K) asi. Takže ano, v milionech :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim ze je mysleno 8k pro kazde oko, takze 2x33 Mpix = 66 milionu pixelu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Počkej a jakou technologií bys chtěl vyrábět ty zobrazovadla? Vem si že bys na 5cm destičku kterou budeš mít před okem měl namačkat 33mega pixelů?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná by se hlavně měli zamyslet, jestli by nebylo lepší něco jako optika sledující pohled. Protože rozlišení v periferní části zorného pole je tak nějak k ničemu. Nějak nejsem přesvědčen, že generovat desítky megapixelů pro VR je to správné řešení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"amdgpu - podporovaný bude hardware s GPU architektury GCN 2 a novější."

Aj to zabolí. Čekal jsem že 280X ještě nějaký čas vydrží. I tak za 4500kč to byla dobrá koupě. V současné době dává na holou kartám za 6000kč, ale bez podpory Vulkanu bude muset jit od válu. :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechci znít příliš optimisticky, ale neviděl bych to tak černě. Podle mě ta podpora tam časem bude.
Možná ji AMD samo rozšíří, až bude mít více prostředků, anebo komunita. Uvidíme, rozhodně si myslím, že GCN 1 bez podpory Vulkanu pod Linuxem nebude věčně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě jde o to, že je nebude dělat AMD, ale typicky "komunita".

Byť bych poznamenal, že mám 280X taky a na Windowsech funguje Vulkan už teďka (byť ten driver je beta/nekonformní), takže nevím co je to zase za zvláštní politiku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je za tim nedostatek lidi. Finta je proste v tom, ze je omezeny pocet programatoru, kteri umi psat v C kvalitni kod pro Linux a zaroven dostatecne rozumi GPU obecne a GCN konkretne.

Navic je dobre uvest, ze open-source svet ma vetsinou vyrazne vetsi naroky na kvalitu kodu. V uzavrenem ovladaci se to pred vydanim HW nejak ubastli, aby to chodilo a pak se to postupne vylepsuje. Presne tohle vam nidko u OSS nebude tolerovat. Kod musi mit od zacatku dobrou kvalitu, protoze jinak by branil spolupraci lidi v projektu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je právě otázka kolik je to práce navíc. Na W mají implementaci GCN1 (byť pro jiný driver model) a na L budou mít implementaci pro GCN2 Samozřejmě AMD nikomu nic nedluží, na >2 roky staré kartě...

Navíc je dobré uvést, že koncoví zákazníci software s uzavřeným kódem často očekávají hotový produkt, narozdíl OSS, který se právě pyšní svým "postupným vylepšováním". Samozřejmě na mainline kernel ovladače platí asi jiná pravidla...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to beru tak, ze kdyby to bylo opravdu easy, tak na tom pracuje uz nejaky z dobrovolniku co primo nedelaji pro AMD. Na druhou stranu je ted dobrovolniku o dost min, protoze je AMD velmi rado zamestnava :-).

Na AMDGPU fronte je tedka z pohledu novych funkci tak zvlastne klid, takze bych si troufnul tvrdit, ze pracuji na Vulcanu a driverech pro GCN4.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som skor toho nazoru, ze strasne moc ludi ma karty 79x0 a 280/290, uz len diky tomu, jak bol nimi trh presyteny v case Scrypt miningu a nasledne v akom mnozstve sa po tejto bubline tieto karty vyskytovali na aukre a po bazaroch. Kedy sa dali zohnat za par kaciek, typu 2 roku dozadu r280x v zaruke za 4 tisic a za 5 tisic r290. Odstrihnutim tejto pocetnej skupiny by si AMD mohlo vo vysledku vic pomoct, nez dodatocnou podporou.. Nieco na styl Nvidie. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo si myslel tým že "Nieco na styl Nvidie"? Nepodpora Vulkanu GCN1 je len v linuxe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konkretne zamerne naroky na teselaciu za ucelom znevyhodnenia starsich grafik a tlacenia ludi do kupy najnovsej generacie. Proste tah, aby ludia upgradovali, kedze z toho plynu prachy. Robit nekonecnu podporu kartam 7900 a 290 sa nemusi AMD vyplatit. Pretoze ich ma vacsina ludi a vykon maju stale slusny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to by znamenalo že by NV nemala podporovať radu GTX600 s Vulkanom. Ale ju podporuje a ovládač je aj na linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však je taky podporuje/bude podporovat na Windows. Myslím, že rozšířená podpora těchto na Linuxech je z těch důvodů co uvádíte už nezbankrotuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Polaris a HEVC - podporuje hardwarově h.265 encoding i decoding až 4k rozlišení.

Hurraaaaaa. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.