Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD odhalí APU Carrizo s procesorem Excavator již v prosinci

AMD by melo zvazit prejmenovani tech generaci.

Po procesorech ktere maji rychlost (malou) a spotrebu (velkou) jako stavebni stroje tu mame generaci, ktera se jeste navic dostava stale hloubeji a hloubeji......

Misto generaci tentokrat uz u urcite o neco vykonnejsich nez ctyri roky stary Intel to chce nejaky poradnmy produkt ktery je vykonove srovnatelny s Intelem, aniz by k tomu potreboval trojnasobek jader.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

AMD FX-8350 - 167 €
Intel i7-4930K - 557 €
(oba z jedneho e-shopu)

Keď vidím ten test a cenu tých procesorov, tak AMD totálne zlikvidovalo ten snobský Intel.
AMD AM1 likviduje zas na opačnej strane ponuky (o tom tiež nikto nič "radšej" nepovie). Len tak ďalej! :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

o FX-8xxx si nemyslím, že jsou až tak výhodné. Ale AM1 je jednoznačná trefa do černého, jsou to skvělé procesory/APU za parádní cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je AM1 pro každého, ale já ho minulý týden zvolil tchýni do sestavy na surfování a skypování a musím říct že za necelých 6 tisíc jsem poskládal maličké a tiché PC s dostatečným výkonem na vše co potřebuje s vyhlídkou na dalších pár let.

Na Volcraftu co tu mám mě to ukazovalo +-13W v idle W7, +-20W při normální práci, maximálně se mi to podařilo vytáhnout na nějakých +-35W, ve sleepu +- 0.5-1W. Dal jsem to do skříně LC-POWER LC-1350mi ve které je i něco jako Pico zdroj a skoro mi bylo líto se toho vzdát ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat, co přesně ta skříň má za zdroj?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Fundovaně odpovědět neumím, ale je to něco co vzhledem vypadá podobně jako Pico PSU - ve skříni je jeden plošňák na kterém je pár součástek, z toho jde 24+4 napájení desky a procáku a 2x SATA na disk a CD-ROM. Jeden SATA napájecí je široký - na disk, druhý úzký na notebookovou mechaniku. Celé je to napájené zdrojem ala ntb s výkonem 75W.

"Skříň" je tak malá, že se to tam všechno sotva vejde, větrák na 5350 se dotýká horního plechu pro úchyt disku a mechaniky ale vejde se to tam a to je hlavní. Při troše hraní se to dá i rozumně zakabelovat aby vzuch proudil.

Mechaniku jsem tam (zatím) nakonec nevrazil protože má hnusný profilový čelní panel (ntb HP), takže by to vypadalo hnusně. Až vyrobím nějaký rozumný (rovný) čelní panel pro mechaniku, tak ji tam vrazím.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jeste ze tu mame ty 3d tiskarny :-))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nj, to není špatný nápad. Škoda že v okolí žádnou nemám ;(

A ještě jedno info pro případné zájemce - pokud do té skříně vrazíte CD mechaniku, bude u některých desek nutné z 5350 sundat větrák (Asus AM1I-A) a osadit 1 nebo dva boční 40mm. Což to zase trochu prodraží ;(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vidíš a my v práci jich máme habaděj a navíc ne ty hračky :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kam mám poslat 3D model? ;)

Naštěstí je to jen o nějakém plochém kusu plastu nebo hliníku nebo něčeho podobného, což zvládnu i sám. Ale je fakt že na podobné blbosti je 3D tiskárna docela dobrá věc, pokud zvládá drobné detaily - v tomto případě drobné plastové zacvakávací nožky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

záleží, co použiješ za technologi a za plast, u fdm není problém tisknout z nylonu :-) a různé zácvaky jsem si na tom zkoušel tisknout, když to dobře otočíš (aby namáhání bylo ve směru vrstviček), tak je to v pohodě :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já netvrdím, že to je platforma pro všechny, ale jako internetidlo, kancelářská plečka nebo přehrávač videa k TV je to prostě boží. Tiché, relativně výkonné, s dobrou grafikou a hlavně malé a levné a s nízkou spotřebou. 4 jádra u X4 5350 zvládají se SSD provozovat systém a prohlížeč velmi pěkně.

Na běžné PC beru MSI AM1I, pro ultratiché obývákové desktopy pak Asrock s integrovaným DC-DC a napájením z notebookového adaptéru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Daj Intel 4930K daj na 4,3+ co zvladnes bez problemov, dokonca pri excelentnej spotrebe a potom ho mozes porovnavat hoci aj s AMD 9590 a potom uvidis, ze zaco si pripalacas a to uz nespominam univerzalny vykon napriec vsetkymi aplikaciami, H-E nie je pre adolescentov, ale skor pre profikov. Mimochodom skus porovnat co i len i5K OC s 8350 OC a uvidis, kto dostane na frak. (i5 su vo vseobecnosti vhodnejsie na hry ako i7).

Snobsky Intel? Pripominas mi jedneho z mojej ulice, ktory nadava na moje BMW a jazdi v olietanej zhrdzavenej Ochcavke. Ked nato nemas tak to neznamena, ze musis nadavat:) Tak sa vytesuj zo svojho AMD, radost Ti nikto neberie. A ak uz, tak hodnot objektivne, lenze k tomu potrebujes dokonaly prehlad a realne skusenosti. A ak ich nemas tak v tom pripade plati, ze mlcat je zlato:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Bla bla bla...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na tom se krásně ukazují dvě věci: (1) čím dál víc aplikací a her je solidně optimalizováno pro vícejádrová CPU, takže konečně dochází k využití všech osmi jader a tudíž plného potenciálu téhle architektury (2) nové ovladače Nvidie pro DX jsou dobře optimalizované pro vícejádrové systémy (reakce na Mantle)... suma sumárum, díky vydání Mantle jsou procesory AMD v rámci sestav s grafikama od Nvidie konkurenceschopnější proti Intelu :o)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, jestli ty "vícejádrové optimalizace" v DX a OpenGL nejsou jen lepením děravých trubek izolepou... Jak DX, tak OGL se mi jeví jako docela archaické ohledně základního předpokladu, kterým je to, že jedno vlákno komunikuje s grafickou kartou (přes volání kusu SW napůl nacpaného do jádra OS). Jestli jsem to pochopil správně, Mantle by snad podobně jako HSA měl odstranit serializace komunikace jednotlivých vláken CPU s jednotlivými výpočetními prostředky GPU, aby pokud možno z pohledu jednoho vlákna komunikujícícho s pěti grafickými jádry vůbec nebylo vidět, že dalších patnáct *rovnocenných* vláken komunikuje s třemi sty grafickými jádry ve čtyřech grafických čipech paralelně. Navíc nevím jak DX, ale OGL historicky bylo stavěné jako stavový automat - nebo spíš zásobníkový, ale problém je stejný: takováhle věc původně navržená k používání prostřednictvím sekvenčního volání destruktivních mikrooperací nad globálním stavem je pro 21. století prasárna. Jestli Mantle navrhli skutečně zgruntu pro moderní požadavky, tak nezbývá než zatleskat za odvahu, protože takové lidi potřebujeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvé osvětové názory býva radost číst :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.