Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD HDMI Scaling Hotfix připravený „na počkání“?

Ja som mal takúto situáciu na LCD monitore Samsung P2450 pripojenom k HD4770 cez HDMI. Nenazval by som to bug, ale hodnota scalingu nebola default nastavená na 0. Posuvníkom v Catalyste samozrejme to išlo nastaviť na 0.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

taktak... u hdmi byl v catalystech scale, ktery stacilo posunout a problem byl vyresen.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že bez Catalystů to nešlo nastavit (šlo, ale poměrně obtížně skrze dosti nekomfortní zásah do registrů). A jak známo, ovladače Radeonů jdou nainstalovat i bez Catalystů a pokud nepotřebujete komfort Catalystů, nemusíte je instalovat. Pak ale budete mít obraz na TV připojené přes HDMI defaultně smrsknutý, tj. nesedící (a neposaditelný) pixel na pixel 1:1.

Mimochodem je to problém, který neexistuje jen pár měsíců, ale poměrně velkou řádku let. Snad vůbec od doby, kdy Radeony dostaly do vínku schopnost vést obraz ven přes HDMI.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Slo to nastavit pouze neKOMFORTne pres registry, nebo pres catalisty. Kdo nepotrebuje KOMFORT catalistu tak tak je neinstaluje.
Tak v cem je problem? Snad si uzivatel zvolil jestli chce nastavit ovladac pohodlne nebo nepohodlne, ale v obou pripadech to slo nastavit. Nevidim moc duvodu ke stiznostem.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Důvod ke stížnosti je. AMD karty to zkrátka měly defaultně blbě, zatímco grafiky VŠECH konkuretů to měly defaultně v pořádku. Trvám na tom, že je v pořádku, když se grafika snaží obraz posílat do HDMI 1:1 pixel na pixel a ne smrsknutě a tedy přeškálovaně s černými okraji, jak to defaultně (a tedy blbě) dělají (nebo možná dělaly, pokud to bylo nyní opraveno) grafiky od ATI/AMD dlouhá léta.

Problém není v tom, že to jde nastavit složitě nebo jednoduše. Problém je v tom, že uživatel musel něco udělat a/nebo nainstalovat, aby se grafika začala chovat správně, namísto toho, aby správné chování bylo výchozí a uživatel nemusel dělat nic, nebo až tehdy, když měl zájem to mít blbě, si něco nainstaloval a nastavil.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Na haswell notebooku (Dell E7240) s int. grafikou byl úplně stejný problém, stačilo obraz "vyrovnat" v těch Intelích panýlcích. Btw v Catalystech je to jeden posuvník, fixnout to na Intelu bylo obtížnější, takže byste měli spíše nadávat na Intel (ale ten asi neberete jako konkurenta). Na druhou stranu to ani u AMD ani u Intelu nebyl kdovíjaký problém, takže celkem zbytečný povyk.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

V tomto pripade jednoznacne suhlasim s Wiftem. To, ze to islo manualne doladit je sice ku prospechu veci, ale taketo nastavenie by som ocakaval skor pre nestandardne situacie, alebo priamo vyziadane uzivatelom. Ja som s tymto bugom bojoval posledny rok, ked som sa odvazil kupit si LCD TV, a s Omega ovladacmi som sa tesil, ze toto bolo medzi prvymi opravenymi znamimi bugmi ... a zistil som, ze problem ostal. Takze jednoznacne novinarovi dakujem.

to Slavomir: Nie nastavit to na 0 v mojom pripade nefunguje. Defaultne bol nastaveny asi na druhej ciarke z lava, a musel som ho posunut o 3-4 ciarky doprava (asi 2-3 ciarky od hodnoty 0) a vtedy bol obraz uz bez ciernych okrajov.

Takze toto urcite nie je "riesenie" pre BFU uzivatelov, ktori obvykle ani netusili, ze sa to takto da upravit.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Divný, na Intel grafice jsem s tímhle nikdy problém neměl (ano, beru Intel jako konkurenta AMD i v grafikách). Na Intel i Nvidia grafikách byl vždycky obraz na HDMI TV od začátku 1:1, bylo-li nastaveno nativní rozlišení TV (tedy v mém případě 1920×1080). Žádné černé okraje, žádné přesahy, nic, prostě tak, jak to má být. Haswell grafiku jsem ještě nezkoušel, ale myslím, že tam od Ivy Bridge nebude v tomto nijaký zásadní rozdíl (nenapadá mě důvod, proč by měl být).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A já jen dodám, že IMHO šlo o featuru, nikoli o bug. :-D

V případě použití overscanu (některé TV to takto dělají), viz http://askubuntu.com/questions/4358/how-do-i-fix-overscan-on-my-hdmi-hdtv (což není problém ani Windows, ani Catalystů) je dobré mít možnost vidět celou plochu a případně doupravit nastavení, aby seděly pixely 1:1, než mít defaultně obraz "za rohem"

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

A já zas doufám, že to byl bug a že se s tím za nějaký čas nebudu setkýávat ani při instalaci defaultních ovladačů z Windows (tzn. že MS převezme tu opravu taky).

Overscan je prostě problém TV a je na uživateli TV, aby si to správně na své TV nastavil. Je blbost, aby tento problém řešily grafiky defaultně, protože je tím zkažený obraz. Až pokud neexistuje možnost to nastavit na TV (a takovou TV bych osobně reklamoval jako vadnou z výroby), bych to nouzově řešil změnou scalingu, ale ne, jak to doteď měly Radeony, defaultně podscalovat a eliminovat tím zobrazení 1:1 pixel na pixel. Jinými slovy grafiky Intel a Nvidia zobrazují na HDMI správně. Jen Radeony to dělaly celou dobu blbě.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že Intel nezobrazuje správně

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To zasa nie je pravda, pretoze som sa stretal s ludmi, co mali intel procesor s intel grafikou a pripojenie cez HDMI k TV nikdy nehlasili ako chybne zobrazujuce. Takze ja by som zasa mohol zavadzat, ze Intel to vzdy zobrazil spravne.

A mozno sa najdu desiatky uzivatelov, ktorym to fungovalo spravne aj v Catalystoch v pripade nejakej zvlastnej zhody hardveru.

Takze mi to pripada, ze tu chces len odstartovat flame.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Hele já nevím, asi máš problém. Moje zkušenost s Intelem je jaká je. Ty jsi mě 2x tady označil za flamera, jako že snad lžu a vymýšlím si to. Zkoušel si to snad na E7240? Ne, jakým právem tedy tvrdíš že lžu? Já mám jinou zkušenost, mě to prostě nejde, mohl bych ti to tu sice nahrát celé na video, abych ukázal jaký jsi blb, když si dovoluješ každého s jinou zkušeností hned nazývat flamerem, ale vzhledem k tomu jak se chováš mi za to nestojíš. Dřív jsem s lidmi jako ty diskutoval, když tu to video nahraju napíšeš snad a omluvíš se? Ne

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"Až na to že Intel nezobrazuje správně" - klames, pretoze na zaklade logiky je tvoja veta nepravdiva prave vtedy, ak existuje aspon jedno nepravdive riesenie.

Ak by si napisal: "Az na to, ze MNE to Intel nezobrazuje spravne" - tak by som proti tomu nemohol urobit nic. Ale podsuvat vseobecnu vetu a podkladat ju jednym HW zariadenim pre mna znamena klamanie a balamutenie.

Az sa naucis komunikovat v aspon vlastnom jazyku spravne, tak ta ani ja a ani nikto druhy nebude obvinovat z klamstiev.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé, když tady WIFT napíše že to na Intelu funguje, tak podle tvé "logiky" říká, že to funguje na všech Intelech. Proč tedy křičíš jen na mě? Btw tvá kritika je mimo, samozřejmě jsem myslel jen svůj případ, to jsem ostatně napsal ve svém příspěvku, uvedl jsem typ kompu a níže uvádím i televizi, Kdo to pochopit chtěl, tak to pochopil, nehodlám se už dále bavit s někým kdo jen napadá na diskuzích ostatní aby si pohonil ego. Měj se fajn

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze Wift pisal o svojich skusenostiach, a nepisal globalne vyhlasenia ako ty.
Wift:"...na Intel grafice JSEM s tímhle nikdy problém neměl" vs. MACHINA: "Až na to že Intel nezobrazuje správně"

Nauc sa vyjadrovat.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš! Intel nemá problém s rozlišením po HDMI obecně!, možná jen ty!!! jsi měl problém a nejspíš s TV co nepodporuje "Pouze Scan" (Pixel Mapping) ;-)) Některé neznačkové nebo i značkové a le levné modely TV to opravdu nepodporují! A rozlišení i Hz z grafik PC ignorují :-( Roztáhnou cokoliv násilně na 16:9 a hotovo, deformacenedeformace, ořez neořez pixel nepixel...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

lžu a jím malé děti, to už jsem slyšel několikrát, docela nuda, co takhle vymyslet něco lepšího? Televize je asi týden stará, čili úplně nová 42" LG

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

lžu a jím malé děti, to už jsem slyšel několikrát, docela nuda, co takhle vymyslet něco lepšího? Televize je asi týden stará, čili úplně nová 42" LG

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

sry "dvoják"

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky Intelu jsou taky zabugované, ne že ne. Relativně donedávna (cca 5 let) neuměly např. vyšší rozlišení než WUXGA.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšu výše, nikdy jsem se nesetkal s tím, že Intel nezobrazuje správně. Tedy pokud se bavíme o tom, že v systému nastavím nativní rozlišení TV a pustím to tam přes HDMI.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

No, u mého NB s IB při odpojení a následném připojení HDMI kabelu do FHD TV za provozu mi tam intelí grafika vždy pošle rozlišení NB displeje - 1366x798. No a musíš všechno nastavovat znovu, ačkoliv máš správnou konfiguraci uloženou v Graphics Control Panel jako defaultní :(

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

noutbuky jsou obecněji probematičtější s připojením dalšího monitoru s jiným rozlišením natož s TV bez Pixel Mappingu (s volbou pouze 4:3 nebo 16:9 namísto ještě i s volbou pro PC: Pouze Scan) navíc i o jiných Hz :-( Ale u velkého PC (tzv Desktopu) jsem nikdy problém s rožšířenou plochou na druhý monitorm, neměl u nVidie, ale skoro vždy s Ati o klonování nemluvě při použitá různých rozlišeních natož Hz...)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

aha, takže když ti tu další člověk napsal, že měl na notebooku taky problém, tak najednou připouštíš, že na Intel ntb je to možné? Co se pak teda omluvit?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ano na NTB s Intelem, ale procesorem, to bylo, ale s grafikami od Ati!!!, jsem psal ;-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Takže grafika obraz zmenší, aby ho následně TV zvětšila, no to bude qualitka.
Naprosto nechápu, proč vůbec nějaký overscan nebo underscan DNES existuje. To byla záležitost CRT, které nemá přesně pravoúhlé stínítko, a můžete si tedy vybrat mezi obdélníkem opsaným nebo vepsaným.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

.. kdyby radsi ty bridilove vyresili monster bug RANDOM BLACK SCREEN

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

rekl bych ze problem bude mezi PC a zidlu

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

.. to ze ti tohle, kazdej den u tebe doma omilaj o hlavu .. neznamena ze je to muj pripad chytroline ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano suhlasim, aj catalyst Omega ma este nejake bugy. Len pacienti si myslia, ze ked im vsetko funguje, tak vsetci ostatni su dementi.

Mne napriklad vyhodilo na win8.1 BSOD, ked pocas upgradu catalystov Omega manzelka zapla LCD TV, ktoru mam pripojenu aj k PC. Windows 8.1 mi zacal tvrdit, ze mam pockat kym zozbiera dolezite anonymne data koli reportovaniu chyby a potom sa restartne. No ked zostal vysiet na 0% viac ako 90 minut, tak som sa nasral a restartol ho natvrdo.

Aj ked to je nestandardna situacia, ale BSOD by nemuseli sposobovat.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Já nedávno upgradoval z Radeonu HD6970 2GB na HD7970 3GB (MSI ref. karta s Artic Accelero chladičem :P), tak jsem po posledním update World of Tanks zaznamenal random black screen. Vtipné je, že se mi to dělo jen během hraní WOT a nezávisle na herní době. Ve spoustě jiných hrách(Max Payne 3, Nosgoth, Bioshock Infinite, Killing Floor, TF2, StarCraft II) mohu hrát jednotky hodin a bez problémů. Navíc se WOT zeslonilo a získal jsem asi 50% penalizaci výkonu zničehonic.

Po nainstalování Catalyst Omeg je tento problém alespoň u mě pryč, jinak jsem ho nikdy předtím u Radeonu nezažil, pouze pokud selhával hardware jako např. zdroj, deska, disk, paměti či samotná GK.

Co máte za kartu?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že nevím, co je RANDOM BLACK SCREEN bug, ale znám jiný: manželka má 19" monitor Neovo F-19 (5:4, 1280×1024, neblikající podsvícení) a ten umí v nativním režimu přijmout 75Hz obraz (připojeno přes DVI). A sem tam se stane, že se najednou ten obraz zničehonic nastaví na tradičních 60 Hz. Normálně člověk sleduje plochu Windows, nic nedělá, a najednou obraz na sekundu zčerná, pak se zase probere, a když to zkontroluji (jak v systému, tak v menu monitoru), je tam 60 Hz. Nastavím zpátky 75 Hz (zkontroluju, že to tak je), chvilku dělám a najednou zase blik a je zpátky 60 Hz. Přitom žádný artefakt na obrazovce není, všechno je OK (jako že by byl třeba vadný nebo nekvalitní DVI kabel, ale ani v takové situaci by si neměla grafika dovolit zničehožnic měnit zobrazovací frekvenci).

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

ad co jsem psal- viz google R7 260x random black screen

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

.. jo o tom flashi-videu vim ..ale cekal bych neco oficialniho od vyrobce ...

+1
-73
-1
Je komentář přínosný?

Zafixovat si rozlišení 1280x1024@75Hz pomocí CRU a grafika nemá šanci tam cpát 60Hz ;-)
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=76&t=194177

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to na klasické řešení by AMD - DoDo (dodělej doma ;). To nemůžou prostě něco udělat napoprvé pořádně tak, aby třetí strana nemusela vymýšlet obezličky obcházející laxnost výrobce? Už proto jsem si řekl, že po dlouhé době bude upgradem Nvidia (zkusil jsem dát na Davidovu recenzi a koupil GTX 750 Ti, podle prvotních zkušeností jsem vůbec neudělal špatně, stála mě jen pár kaček přes 3 tisíce).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jaký používáte kabel mezi PC a monitorem? předpokládám analogový VGA...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

„připojeno přes DVI“

Fail?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

reagoval jsem na Andrewa: MONSTER ...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

ne ... hdmi

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna před chvílí jsem zkusil nainstalovat Omega Catalysty a pokud by narazil někdo na problém, že mu to po rebootu hlásí, že žádné ovladače nejsou nainstalované (a nefunguje akcelerace vůbec ničeho), tak to způsobil Microsoft:
http://www.infoworld.com/article/2858014/operating-systems/botched-kb-30...

Včera se mi nainstaloval KB 3004394, dneska už je z Windows Update staženej. Po ručním odinstalování a přeinstalování Catalystů všechno v pohodě. Ale dalo to zabrat, najít ten problém. Snad to někomu tady taky pomůže.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc za nakopnutí, ten KB 3004394 je zlo, já instaloval na začátku týdne notebook, všechno ok, nainstalovaly se updaty a MSSE nešlo pak instalovat ani za zlatý prase a přestal se spouštět i IE. Protože to byly čisté a legální Win7 nepodezříval jsem hned nějaký malware ale už spíš závadu v driveru k řadiči nebo prostě jiný nevysvětlitelná jev.
Takže komplet format a reinstall, nejdřív MSSE, to fungovalo a pak teprv updaty, tak jsem si říkal, že asi jiná kombinace v postupu instalace zabrala (nebylo by to poprvé). Jenže poslední updaty už nešly nainstalovat, opět bez nějaké smysluplné příčiny a to jsem prohledával i logy, mazal store updatů a pouštěl znova. Naštěstí je už toho plný internet, že tento update vyhodit. Po odinstalování se nenabízí.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ty voe já myslel že je to vlastnost AMD karet! :D Řešil jsem to v ovladačích přes nějaký zoom nebo co to bylo. No tak to je masakt.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Imho to byl bug takového rozsahu, že to bylo považováno za vlastnost :).

Podle mého skromného názoru to byla svého času vlastnost, která nějak přetrvala a když se (hádám) obměnil prakticky celý tým stojící kolem ovladačů a catalystů vůbec, tak se tím nikdo nezabýval a vlastnost se přenášela z generace na generaci. A nejspíš až nyní (na popud v článku popsaný) na to někdo koukl a řekl, že to je pěkná blbost, a opravil to.

Těším se, až tahle opravená generace ovladačů probublá mezi výchozí drivery Windows (např. skrz Windows Update nebo v nových verzích Windows). Pak už nebude takový problém dělat videozáznamy čerstvě nainstalovaných Windows s AMD grafikami grabováním z HDMI :).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A já jsem si nedávno říkal, co dělám špatně, když jsem nainstaloval PC s AMD APU, připojil monitor přes HDMI a odměnil mě nádherný černý rámeček okolo obrazu :( Podezříval jsem prostě ten fakt, že onen HDMI monitor byl s tunerem (takže defacto převlečená malá televize prodávaná jako monitor) a nedomluví se. Pohrál jsem si tím v catalystech a ok, ale u nvidie se to nikdy nestalo, tak jsem zprvu tápal. A ze zkušeností jsem spíš věděl, že u připojení přes HDMI k TV za to mohou televize, např. u LG TV stačí přejmenovat hdmi vstup na "PC" (i když tam třeba PC ani být nemusí), pak se vypnou všechny jinak nevypnutelné optimalizace obrazu a hlavně se přepne 1:1 pixel mapování pro HDMI vstup, které se prostě jinak nikdy nepoužívá a vždycky TV obraz bezdůvodně přepočítávala (zvětšovala obraz, takže v kombinaci s "defaultním" zmenšením na radeonu by to bylo asi pěkné pokoukání :)).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Autorovi pekne dekuji za informaci.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to komentoval proste a jednim slovem. Ignorance.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si říkal, zlaté DVI. A ani mě nenapadlo, že tenhle opruz není u HDMI běžný.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To mi pripada, ze v AMD robia ludia ako ludia z NASA
Co updetovali Operacny system Mars Roverov pocas letu a v novej verzii OS sa namiesto cakania na odoslanie dat, pri plnej flash pamati, OS restartoval, lobo prestal obnovovat watchdog.
Tum ho stracali. 2 mesiace chybu hladali na zemi (vacsinou s prototypomn so starym OS) a ked ju nasli, tak ju opravili za 2 hodiny aj s upadetom SW v sonde na Marse..

http://c2.com/cgi/wiki?MarsSpiritSoftwareProblem
http://blog.chron.com/techblog/2012/08/nasa-about-to-perform-the-ultimat...
http://www.securityfocus.com/news/8054

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, já mám TV Panasonic propojenou přes HDMI do GTX750 a černého rámečku okolo obrazu se zbavit zaboha nemůžu :-( Na TV jsem nic nenašel a v ovládacím panelu nVidia taky ne. Ovladače mám poslední a jedu na W8.1

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Asi si u nV mysleli, že tuhle funkčnost má AMD správně, tak to "opravili"...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

teď ještě počkáme na Wifta, jestli taky přispěje hláškou, že nvidia má ovladače "DoDo" ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na TV máš zvolen AR 16:9? Pak je to samože špatně!...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Projel jsem všechny aspekty a ani s jedním to není bez rámečku. U TV LG jsem to taky řešil a tam to jeden AR vyřešil, u Panasonicu tento mód bohužel není.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

No ještě by to mohli opravit i na Linuxu... tam je to bohužel ještě "vylepšené" tím, že i když si pak v Catalyst Control Center nastavím scale aby byl obraz přes celý monitor, tak po restartu je to zase v pr*. Naštěstí to vyřeší jeden řádek do konzole, který ten scale vypne natvrdo. http://askubuntu.com/questions/204127/catalyst-forgets-monitor-settings-...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Hm... a já si říkal, co to má AMD na konferenci za balvany, že si toho všimli a že to řeší po x letech, kdy to takhle funguje. Každopádně hádám, že spíš než věc "nové strategie" je to věc toho, že to reportoval a řešil novinář (to jde vždycky napřímo a tak nějak rychleji, než když se nápravy domáhá normální člověk).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni asi programátoři těch driverů nečtou internet, nebo vůbec nepoužívají HDMI (a ani nikdo z AMD nebo snad jedou na konkurenčních produktech?), protože takováhle informace, jakože o tom nevěděli, teda moc důvěru nevzbuzuje. Každopádně, hlavně, že se snad situace vyřeší a bude se vývoj driverů a reakce na feedback uživatelů ubírat tím správným směrem.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

I já se připojuji s poděkováním autorovi za upozornění na bug. Sám jsem se s ním setkal nedávno a byl jsem z toho docela jelen. VGA, DVI v pořádku, HDMI mělo stažený škaling o 15%. V jednu chvíli jsem dokonce přemýšlel, zda není vadný monitor.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.