Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2014: Z AMD DockPort se stal VESA standard

Proboha co je to DockPort za bastl, se z toho pobliju... divam se na datasheet k HD3SS2521...

Soudle dle zapojeni zde mame:

2 lane DP1.2 + USB 3.0 = ekvivalent k 4lane DP1.1 = 4k/30hz nebo 2x FHD/60hz + USB3

nebo

4 lane DP1.2 + USB 2.0 = 4k/60 nebo 4xFHD/60 displeje, zde je omezeni USB na 2 linky.

USB 2.0 vedou po CFG1/CFG2 linkach, zcela mimo DP standard, ktery pocital s tim, ze USB bude mozno aktivne namixovat do AUX kanalu, ktery mel poskytovat 700mbit. Bohuzel zadne cipy s touto podporou se neobjevili...

USB 3.0 extra pary pro 5G vedou po vyssich 2 linkach z DP, takze bud budete mit plny DP+pomale USB, nebo pomaly DP a rychle USB...

blee :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

<p>"se z toho pobliju..." -&nbsp;<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vONAGE3JH7s" rel="nofollow" style="font-size: 0.8em; text-align: left;" target="_blank" target="_blank" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=vONAGE3JH7s</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Zapomněl jsi vyjmenovat, jaké lepší alternativy máme na trhu. Vlastně moment, ony žádné lepší alternativy k výběru nejsou... to jen z tvého příspěvku získá člověk dojem, jakoby jich byly přehršle.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Jinak řečeno, DockPort umožňuje mít aktivní integrované LCD, k tomu tři externí HD+ panely a USB 3.0 v plné rychlosti. Kolik LCD máš k notebooku připojených ty, pokud ti tohle přijde nedostatečné? :-)</p>

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi? MST hub do DP1.2 zvladne 2x vetsi plochu a nekolik USB3 portu je rovnou na notebooku. Aha, nekomu vadi ze musi pripojit 2+ kabely.. ktere zvladnou 2+ krat lepsi sluzbu.

TB ma vetsi sirku pasma (20 gbps FDX) a plnohodnotny PCIe s hotplug.

DockPort ma sirku pasma 11.8G na displeje a 5 FDX pro usb. Je to polovicate reseni... si vazne myslite ze 1 DockPort kabel + DockPort hub vam neco usetri oproti zapojeni 2 kabelu do notasu? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V první řadě by takový notebook musel být vybavený DP, což zdaleka není samozřejmost, řada jich má jen HDMI plus případně D-SUB. Dál musí uživatel mít MST hub, což taky není samozřejmost - navíc to cenově není záležitost pro low-end sestavu. MST hub stále stojí přes 4000, což je 30-50 % ceny zařízení, pro které je DockPort primárně určený.

Pokud si někdo k notebooku připojuje pravidelně X externích zařízení, tak musí připojovat MST hub k DP, do toho toho tři monitory, pak hub do USB a do toho další zařízení, na stole jsou dva huby a kvanta kabelů. Opravdu není praktičtější, rychlejší a levnější připojit jedno zařízení a v tom mít všechno?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ved DP musi byt zariadenie vybavene aj v pripade DockPortu (nemyslim tym DP port, ale musi DP interne podporovat).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Každý procesor / APU / GPU, který se používá v moderních mobilních zařízeních, podporuje rozhraní DP. Problém je ale v tom, že na řadě zařízení není osazený DP konektor, takže je to uživateli bohužel k ničemu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak to bolo myslene. Pozrime sa nato z tohto pohladu. Ak dnes nie je na vacsine mobilnych zariadeni DP vyvedeni tak to znamena, ze vacsina zakaznikov on nestoji a vyrobcom nestoji zato ho vyviest aj ked je to otazka par centov, obrazne.

Chcem tym povedat to, ze ak dnes neexituje vacsinovy dopyt po mobilnych zariadeniach s DisplayPortom tak rozhodne sa neda v najblizsej buducnosti ocakavat zvyseny zaujem o zariadenia s DockPortom (ak sa presadi aspon tak ako DisplayPort). Suvisi to s tym, ze obycajny pouzivatel nema potrebu pripojovat viacero monitorov, resp. take kde by mu nestacilo HDMI. A deklarovat moznost pouzitia styroch monitorov s APU Kaveri znie sice pekne, ale kto to realne v praxi vyuzije pri vykone samotnej grafickej casti Kaveri? Niekto kto bude hrat CS na styroch monitoroch s integrovanou grafikou v APU? Na herne Eyefinity to bez dedikovanej karty nejde aj to tej z high-endu a ostatni, ktori potrebuju viac monitorov pre svoju pracu asi nepouzivaju APU. Sam som zvedavy, ze akym smerom sa to bude vyvijat:D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze ten smer je vicemene jasny... ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"MST hub stále stojí přes 4000, což je 30-50 % ceny zařízení, pro které je DockPort primárně určený."

Takze poptavka bude ze strany uzivatelu, kteri si koupi NTB za 8000 a k nemu budou chtit pripojit 4 monitory? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, ze to riesenie, ktore vidiet v datasheete je takpovediac primitivne na urovni kutilskych rieseni robenych na kolene z Amaterskeho Radia, ktore nemozes porovnavat so sofistikovanym Thunderboldom, ale ber to tak, ze prave to "primitivne" riesenie najma cez svoje nizke naklady moze oslovit najma beznych spotrebitelov. Profesional to bude riesit inak. Otazne je, ze ci sa to skutocne presadi, to ze je nieco definovane ako standard neznamena este trhovy uspech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono ty levne kutilske reseni obecne vetsinou vyhravaji nad temi drahymi profesionalnimi ... napriklad takove USB, ze ... nebo ethernet 100+ ... (proc u jupitera pouzivat CSMA/CD protokol na dvoubodovem full-duplex spojeni? ... no, protoze ten CSMA/CD uz mame hotovy a delat to "profesionalne" by bylo drazsi, takze se 100VG-AnyLAN neuchytila.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

100VG souperila se 100Mbitovym ethernetem v dobe, kdy ethernet pouzival (tehdy) relativne levne huby a ne (tehdy) drahe switche. U ethernetu bylo CSMA/CD tehdy potreba. Ted mam pocit, ze uz ho drzi jen kvuli zpetne kompatibilite, co kdyby nekdo pripojil svuj notebook k zaprasenemu hubu :) Bohuzel tehdy bitvu vyhralo horsi, ale levnejsi reseni...jako uz mnohokrat pred tim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

danieel: "divam se na datasheet k HD3SS2521"?

To se divím že Vám stálo za to, podepisovat NDA na ještě nefinální datasheet k HD3SS2521 kvůli pouhému tlachání v diskuzi. Datasheet pro HD3SS2521 ještě není veřejně k dispozici, je pouze dostupné Preview.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedna sa o controller od Texasu a datasheet je normalne pristupny na ich strankach spristupneny uz v 4/2013, ziadne NDA, ziadne AMD.. Dont panic!:D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemohu si pomoct ale na webu je pouze PRODUCT PREVIEW, nikoliv plný datasheet. Jak to funguje u TI vím celkem dobře, protože firma ve které dělám je jedním z největších odběratelů od TI v ČR. Bereme přímo od TI nikoliv přes distributory (Arrow, EBV, atd.).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu co tady na kolene vyvijim si nekdy ulevit musim :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já naštěstí žádné "atomové reaktory" na koleně nevyvíjím. I když mám občas trochu bobky, když se dozvím v jakých kritických aplikacích se přístroje na kterých jsem se podílel používají.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Má niakto detaily ohľadom ako chcú robiť to nabíjanie? Podľa aktuálnych informácií DP dodáva len 3.3V@0.5A, s možnostou ísť na 16V@0.5A čo by mohlo dať "až" 8W a z toho si notebook nenabijem...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pozri si datasheet, ked som ho rychlo prebehol tak je tam vidiet power block, ktory operuje s 19, 12 a 5 voltov, ale prudove zatazenie na USB vystupe som nevidel, mozno prehliadol.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je tam neco o nabijeni? Ja mel pocit ze to je jen smerem ven z notebooku, ne smerem do notebooku :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Skus sa pozriet. Ale este z cias prvych informacii o Lightning Bolte, teda v tomto po novom DockPorte si pamatam informacie o tom, ze cez ten port bude mozne aj mobilne zariadenie nabijat. Teda mas napriklad notebook s DockPortom z ktoreho pojde kabel do dock hubu na ktory napojis vsetky periferie, ale zaroven dock hub bude mat napajaci konektor a to na posilnenie napajania USB a zaroven na moznost nabijania hostitela, tak by to malo byt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.