Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I AMD se daří líp, bez zadlužení by byla v plusu

Zmysel tejto informacie, ktora je vytrhnuta z kontextu a posobi bulvarnym dojmom? Co ma navodit? Imaginarny optimizmus?

Staci si pozriet strukturu nakladov a vynosov a zial to nie je ziadne terno (skor neustale pobehovanie po okraji existencnej priepasti), coho dokazom je aj panika po uverejneni vysledkov, kedy akcie isli dole, ziadne nadsenie ani velkolepy potlesk sa nekonal, skor naopak.

A ignorovat dlhy je ekonomicky nezmysel. Bez dlhov by bolo aj Cesko resp. Slovensko na urovni Svajciarska, lenze ekonomicka realita je taka, ze dlhy sa musia splacat a nikto ich neodpusti a su neoddelitelnou sucastou podnikania.

Este by bolo fajn spomenut, ze celkove dlhy AMD stale rastu, naklady na vyvoj klesaju atd. Prave som rozpraval s analytikom, ktory si dopodrobna presiel vsetky vykazy za Q2 a skutocne nie je nad cim zasnut. AMD ma pred sebou este velmi narocnu cestu ak nechce skoncit na smetisku dejin.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nie je na cim jasat, ale AMD sa podarilo zastavit priblizovanie sa k smrti, ale este sa od nej neodaluje.. A to,ze sa smrti dalej neblizi je pozitivna sprava..,

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je uzasne prirovnani - bez dluhy by bylo AMD v plusu :-) Tak to asi kazda firma na svete, ktera ma dluhy, ze.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je pekna blbost. Dluh a financni vysledky jsou dve ruzny věci. Firma muze mit dluhy a byt v plusu a klidne nemusi mit zadne dluhy a muze byt v minusu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze muze mit cizi zdroje financovani (uvery, atd.) a nebyt v minusu. Ale, jak spravne pise petr22, aktiva a pasiva nelze oddelovat.

To je to same, jako bys mel hypoteku s mesicni splatkou 10.000 a tvuj cisty mesicni prijem by byl 20.000 a liboval by sis, jak super je mit 20.000...ale ty je ve sutecnosti nemas, protoze mas pravidelny zavazek ve vysi 10.000, takze pulka je pryc... :-)

Tzn. ze pokud ma AMD pasiva, diky kterym je pod vodou (ve ztrate), tak to neni vubec dobra zprava. A na zadne "nebyt dluhu" se tady nehraje, ty dluhy tady jsou a je treba je splacet, tzn. je treba je zapocitat do hospodareni - jehoz vysledek je cista ztrata.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to dobrá zpráva je nebo není, je subjektivní. AMD je nyní ve stavu, kdy obě klíčové divize generují zisk (kdy naposled se tohle stalo?) a to zisk, díky kterému je společnost schopna svoje zadlužení snižovat (kdy naposled byla v podobné situaci?). Společnost zamázla dluh ve výši $49 M a vykázala ztrátu $36 M čistého. Pokud by tímhle způsobem dokázala fungovat dál, pak nejen že dluhy nebude prohlubovat, ale naopak se ještě oddluží. Jestli se jí zisky podaří udržet samozřejmě nikdo netvrdí, ale bez ohledu na počet naklikaných plusů a mínusů (které z valné části pocházejí ze dvou IP adres ;-) je tohle po výsledcích z předešlých let změna k lepšímu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, nemám co dodat. Velmi dobře řečeno ! Jde o to aby se jim podařilo zisk udržet i nadále, protože i zdejším trollům musí být jasné, že ty náklady souvisící s restruktulizací firmy nebudou platit navěky.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak si to projdeme poradne (ty to v tech cislech opravdu nevidis nebo nechces videt?):

1./ CPU divize vykazala hruby (!) zisk 1,34%, takovyto zisk se vytvari ucetnimi operacemi - jen proste vytvoris mene ucetnich rezerv na skladove zasoby a hle, uz jsme v zisku...pamatuji x kvartalu dozadu hruby zisk 1M USD - stejny pripad, jen meli hosi jeste vic odvahy... :-)

2./ GPU divize vygenerovala zisk nizsi nez v predchozim Q, pricemz revenue bylo vyssi, tzn. ze hruba marze sla dolu - pozitivni zprava?

3./ Obecne je Q2 druhy nejsilnejsi Q v roce, pricemz vygenerovany hruby zisk 91M v Q2 oproti 88M v Q1 je temer flat...

4./ Soucet CPU a GPU divize byl v:
- Q1 = 89 / 1397 (hruby zisk / revenue) = 6,37%
- Q2 = 91 / 1441 (dtto) = 6,31%

4./ Tam, kde se opravdu vygeneroval rozdil v hrubem zisku je mezikvartalni snizeni operativnich nakladu - z te zpravy nelze vycist, co vsechno do toho pocitaji, takze se lze pouze dohadovat...

5./ Co objektivne snizili, jsou naklady na vyvoj a vydaje na marketing - to nepovazuji za dobrou zpravu.

6./ Srovnej si, kolik volnych prostredku meli na konci roku 2013 a kolik maji dnes...

7./ Vygenerovali vyssi ztratu v Q2 oproti Q1 pri vyssim hrubem zisku

8./ Nezapominejme take na "long-term debt", ktere se zvysily na 2.109B USD oproti 1.998B USD z konce roku 2013

V jednom se shodneme, dobra zprava je subjektivni pojem...nicmene ta cisla jsou naprosto jasna.

Ad plusy a minusy - ja si je nedavam, to vis moc dobre, kdyz uz mas potrebu to tak sledovat a psat o tom...navic jste si to sami zavedli...ale chapu, ze je treba to shodit, kdyz se nam to nehodi do kramu - jen je divne, ze plusy a minusy takto nekomentujes v jinych clancich. :-)

P.S. Pro AMD pozitivni jedince - ono je samozrejme lepsi nazvat druhe trollem, nez nad tim zapremyslet - verim, ze v mnoha pripadech to musi hrozne bolet...tak radeji budeme druhym nadavat... :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

někoho kdo se umí vyjádřit věcně není potřeba nazývat nijak, když se ale podívám na většinu příspěvků, nemůžu si pomoct :o)

PS: to že je nějaká firma v mínusu mě rozhodně nebolí, co ale dokáže bolet, je lidská hloupost.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

ad plusy a mínusy - jen na to upozorňuju, aby se náš klikač nedivil, když začneme IP adres zveřejňovat ;-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zverejnovanie IP nepovazujem za spravny krok. Staci zmenit logiku na Jedna IP + Jeden ucet = 1 hlas.

Problemy, ktore su aj teraz:
1. Ked si urobi 10 uctov = 10 hlasov, jeho problem.
2. Su VPN siete, kde uzivatel pri reconnecte dostava vzdy inu IP a teda moze zahlasovat tiez viac krat.
3. Chyba tu pocet hlasujucich. Pretoze cislo +1 moze byt +110; -109 ale aj, ze si ten hlas uzivatel dal sam.

Eliminovat sa vsetko samozrejme neda (teda dokial nemame cip pod kozou).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to 5.) AMD mala dlhodobo ukrutne hlupy a nefektivny marketing. Rozoberalo sa to na vsemoznych forach. Riesit to mohla dvomi sposobmi:
a) takmer kompletna vymena zamestnancov + zmenenie rezimu pre existujucich. To by dvihlo naklady.
b) rozpustit vacsinu, a zvysok sa bude venovat dlhodobym obchodom + jednoduche marketingove "blbosti".

Tiez nesuhlasim, ze bez marketingu sa da zit vecne. Kvalitny marketing ma velky podiel na ziskovosti firmy. Takze som skor za, no ked je konkurencia popredu, tak neviem, ci sa oplati do toho investovat.

to 8.)
Ano zvacsili sa dlhodobe dlhy, ale ak sa medzitym likvidovali neefektivne kratkodobe dlhy, tak je to ako z blata do blata (ale nie do kaluze). Uz ich nezatazuje nefektivny rychlorastuci kratkodoby dlh, ktory by mohol byt este poisteny roznymi sankciami v pripade jeho nesplatenia nacas.

Po zohladneni toho vsetkeho by som to tiez radil k uspechu. Aj prezitie je uspech. Maju stabilizovane dlhy, uzavreli dlhodobe kontrakty ktore sa len tak nezrusia, znizili naklady kde sa dalo a pritom zachovali alebo mierne zlepsili vyzkum.

Toto keby vedeli urobit nase statne podniky alebo vlada, tak to je megauspech. V pripade takejto firmy je to uspesne prezivanie v tazsich casoch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

marketing je dolezity, ale dolezitejsi je produkt, ktory predavas. K11 by si nepretlacil akymkolvek marketingom, ale ked v spravnom case prisiel Opteron 144, predaje sa okamzite dostavili. AMD potrebuje investovat do vyvoja, pozitivne spravy su, ze GF zacne 14nm do pol roka...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kez by aspon takhle fungoval stat :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem tie minusy, ked mas absolutnu pravdu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky ne. Tadu je evidentne nejakej kokot co minusuje misto aby vyjadril nazor v diskusi. Ani nevim proc mi to tak vadi, kdyz je to ultrakokot :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stojí smutný chlápek nad mršinou koně a říká: kdyby nechcípnul, málem jsem ho odnaučil žrát.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

úžasnej výsledek

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Klasika tydiitu - kdyby nebylo amd v pr.eli, bylo by na tom skvele.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

kedy ten dlh pre Globalfoundries zaplatia cely?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

penále $320 millionů za neodebrané waffery už AMD splatilo kompletně pokud se nepletu....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

"Po odečtení nákladů na provoz dalších divizí vychází zisk $63 milionů, což jsou opět lepší čísla než v prvním kvartálu ($49 M) i než ve stejném období loňského roku (ztráta $29 M).
Problémem AMD v minulých letech bylo především vyplácení kompenzací GlobalFoundries, které byly náhradou za to, že AMD sníží objednávky waferů pod úroveň nastavenou v době rozdělení společnosti. Tyto kompenzace navýšily zadlužení, které nyní AMD splácí. V důsledku toho je čistý zisk - či spíše čistá ztráta za druhý kvartál rovna $36 milionům."

takže to je posledná splátka, či ako? 63+36= 99 milionov

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.