Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD v tichosti uvedla cenově nejdostupnější osmijádro FX-8310

Cena pěkná, ale architektura která je tu s námi od dob prvních Core i7 procesorů a kterou AMD ještě neobnovila opravdu nikoho nenadchne...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže Vishera neexistuje a pořád se prodává Zambezi? Tak to pak jo.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak do levné sestavy to není úplně špatná varianta. Bohužel i7/ i5 jsou prostě na jednovláknové aplikace 2x rychlejší, takže pokud je to domácí desktop i na hry, je lepší tisícovku přidat a dát i5l.
Navíc pokud koupím 65w verzi tak za životnost toho procesoru se mi ten rozdíl vrátí v nižším účtu za elektřinu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Troufal bych si nesouhlasit. Hovořit o výkonu Core i7 nemá smysl, nejlevnější Haswell i7 je 2,3× dražší než tohle. Zmíněná i5 pak nestojí o tisícovku, ale o 2000 víc. Nejlevnější Haswellová i5 bude v některých aplikacích rychlejší (rozhodně ne 2×), v jiných pomalejší a k tomu o 1500 dražší. Pokud je řeč o domácím desktopu na hry, pak drtivá většina her poběží lépe na sestavě, kde těchto 1500 ušetřím na procesoru a připlatím na lepší grafickou kartu - 1500 Kč je rozdíl třeba mezi GTX 750 Ti a R9 270X, která je zhruba o polovinu rychlejší.

Na rozdílu 30 wattů se bude 1500 Kč vracet poměrně obtížně, při ceně 4,9 za kWh by ta sestava musela běžet nonstop ve 100 % zátěži přes 10 tisíc hodin, aby tuto částku ušetřila. Ve většině her bývá osmijádro v kombinaci s mainstreamovou grafikou zatížené na několik desítek procent, přičemž ve 2D je rozdíl mezi Piledriverem a Haswellem 10-15 wattů.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Zminena I5 stoji o 2000 vic pouze v pripade, kdy pocitas Haswella s cenou s DPH a FX-8310 s cenou bez DPH (tzn jen prepocitane dolary na koruny). Skutecny rozdil bude 800-900 Kc a na to je 4 roky stara AMD architektura az moc draha aby stalo za to do ni dneska jit.

Kdyz se vezme aplikace vyuzivajici jedno jadro tak je ten rozdil ve vykonu dokonce 2,3x.......... porovnavano s nejblizsim existujicim AMD modelem, ktery je ejste o neco vykonnejsi. Dokonce i dvoujadrova I3 je vic nez 2x vykonnejsi na jadro.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli. Cena FX-8310 je přepočtená poměrem oficiální ku české koncové ceně FX-8320E s DPH, takže pokud bude FX-8310 v zahraničí reálně dostupný za $125 jako je FX-8320E dostupný za $146 / 3700 Kč a nějaké drobné, pak cena pod 3200 sedí. Není mi jasné, proč by FX-8310 měla být v ČR dražší než FX-8320E, když v zahraničí má být o více než $20 levnější...

"Dokonce i dvoujadrova I3 je vic nez 2x vykonnejsi na jadro" - pokud si vybereme konkrétní aplikaci, která nesedí AMD. Realita průměrného výkonu je někde jinde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Realita je tech 60% na jadro _prumer_. To je zly, noxi, to neokecas nijak a nicim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, jak odpůrci AMD do nekonečna omílají, že jedním jádrem u procesorů AMD je ve skutečnosti celý modul, tak bych o tomhle směle pochyboval. :-) Buď to, nebo je jejich stanovisko nekonzistentní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrknul jsem do ceníku a srovnal rozdíly. Vyšlo mi 3800/4800kč. Výkon je na jádro víc jak 2x takový. S tim prostě nejde čarovat. A spousta aplikací prostě je jednovláknových. Sám nejsem příznivcem ani amd ani intelu, vybírám si co je pro mne nejvhodnější.
Realita "průměrného výkonu" mně nezajímá, když tam kde je to třeba ten procesor nebude stíhat (vlastní zkušenost co vedla k přechodu na intel na desktopu).
Jak jsem psal na něco je to dobré (když mně netrápí poloviční fps ve wot, či pomaleší výpočty při simulaci ), ale někomu kdo na tom chce i pracovat i si "zapařit" doporučím intel...
Co se týká za jak dlouho se to zaplatí, tak 30W 4h denně jsou víc jak 2kila za rok a procesor mi dnes klidně 5 let vydrží...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak zapomínáš, že je rok 2014 a spousta aplikací už je vícevláknových. Jinak, Průměrně je i5 výkonnější možná tak o 20-30% na jádro a to možná :-) ono totiž bulldozer není klasický 8 jádro, takže při vytížení 4 jader dává na jádro větší výkon jak při vytížení 8 jader - řekněme bulldozer bude mít při 4jádru výkon 100%, při 8 vytížených jádrech nebude výkon 200%, ale třeba jen 170% :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mas v tom trochu zmatek. Prumerne je i5-4460 vuci 8350 vykonejsi na jadro o cca 60%. Ve hrach vede intel prumerne o 25%, ovsem pokud se podivame na minima, klidne i o 60% (coz zajimave koresponduje s vykonem per core). Zdroj Ehw.
Mimochodem, ze je rok 2014 nema vliv na to, ze spousta vypocetnich uloh matematicky paralelizovat nelze a u nekterych se to nevyplati.
Edit: jak znova koukam na ty testy, vis co je opravdu fail? ze ve video encodingu je 8350 stejne rychla, jako i5. 8 "jader" versus 4.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

http://www.cnews.cz/recenze/haswell-refresh-v-akci-core-i7-4790k-i5-4460...
Jen bych chtěl upozornit, že ty herní testy jsou dělané s overclocknutým nvidia 680. Čím méně výkonnější grafika, tim budou rozdíly menší.

ještě jinak, když ty 2000 co bys ušetřil navíc za cpu narveš do gpu, tak získáš mnohem víc, než samotným procesorem :) a běžný uživatel nepozná, že se mu webová stránka načte o 0,2s pomaleji :))

jinak, samozřejmě vím, že ne vše lze paralelizovat, především proto, že pracujem se sw, který obvykle ani paralelizovat nelze :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozrejme ze cim slabsi grafika, tim jsou jsou rozdily ve hrach mensi, to da jaksi rozum. Stejne tak da rozum, ze pokud dam za grafarnu 10k, za desku 3-5k, nebudu setrit 2k na procaku jak debil. A naopak, jak se ukazalo testu Pentii G na EHW, ke grafarnam do tri ctyr tisic neni nic lepsiho. No a k mansitreamu staci i3, ktere je ve hrach i s tou 680kou vzdy rychlejsi nez 8350 (!). Nebo si to Pentium ocnout na 4.4 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ale kdyz mas treba na pc pripravenych 12000, tak se ti vyplati ta 8310 :-) jinak, ty testy jsou delane na cistych os brz antiviraku, icq na pozadi, pustenych webech, torrenty,... I tady ty malickosti sezerou ve vysledku nejaky vykon. i3 je dobra volba kvuli multithreadingu, pentium uz muze byt problem, kdyz tam pobezi i neco jineho nez jen hra. Mam s tim zkusenosti :-) kamos musel vypnout prohlizec a vse ostatni, jinak se mu nektery hry nedostali ani nad 30fps.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ma tvuj kamos taky apu jako ty, tak se nedivim. Hraju bf4 s firefoxem na pozadi s 400 tabama, tak dvacet bezicich systemovych programu, 150 procesu, mumble, bezici shadowplay... ale holt mam i7, to se mam... Ono je to totiz o tom - vysoke naroky, vysoke naklady, vysoka pohoda :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kamarad ma zrovna to pentium, co ted vyslo, je mozny ho overclocknout (ale stejne mu to nepomohlo). Jen tak mimochodem, s mym apu problem nemam, ma toho vykonu vic jak to pentium, ktere stoji jeste vic nez me 3 roky zpet stalo to apu :-D to je vtipny, novejsi, ale za to horsi a drazsi :-))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Skoda ze testy a praxe ukazuji pravy opak toho co rikas :) Myslim, ze lzes jako kdyz tiskne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je to o cem mluvim. Pri testech nemaji antivirak, torrenty a vubec nic na pozadi, jen holej system. Podle testu to vychazi paradne, ale praxe je jinde. A to skoro vzdy ;) i3 je ok, pentium uz je proste slabe, kvuli absenci ht.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, ty hrajes s pustenymi torrenty a zaroven skenujes system antivirem? Co to tu zkousis za kulisarny? :) Jako mlzis jak Stachuj, ale jsou to vsechno jen kecy, pokud by testy her neodrazely realny stav, davno by se zmenila metodika. Bez vyrabet vlastni testy se spustenymi torrenty a skenujicim antivirem, budes mit uspech.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

ano, stahuju z torrentů ;) a když se něco stahuje, tak se i pak něco skenuje antivirem (když ho máš) ;) toto dělá docela dost běžných uživatelů, i když já běžný nejsem. Nebo třeba i streamuju, puštím vedle v pokoji přes tv přitom nějaký film, zálohuju na NAS atd atd,...

Právě proto se testuje s holým systémem, to by si pak lidi jako ty, stěžovali že jím to jede rychleji, než benchmark (tj. nadržování jinému výrobci). Je to buď a nebo, oboje má svoje výhody a nevýhody ;)

Becnhmark je teorie, praxe bývá jiná :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Papírová spotřeba je hezká věc, ale např. podle testů na webu bežná spotřeba v záteži Core i5ky 4570 je 75W, kdežto 8350ky 150W (slabší model si nepamatuju). A rázem je rozdíl z původních papírových 41W hnedle 75W. Taky jsem před rokem přemýšlel, jestli 8350ku nebo 4570ku a vyhral Intel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Moje i7-3770k pretaktovana na 4.1 s vcore 1.2V ma v raru spotrebu 47W, v h264 s AVX ma 63W.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Noxi, pokud chci usetrit 2k v domaci sestave na hry, dam tam i3-4330. Ve hrach jsem na tom dle ehw vzdy podstatne lepe, nez s 8350, natoz s necim pomalejsim. A co je desivy, ze ty dve jadra s HT drzi krok v mnoha aplikacich i s osmi pseudojadry 8350ky.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

bol si uz na dovolenke ???
Potrebujes pauzu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu sa hovori "pokrok":) X-ty odvar toho isteho kremiku len s upravenou frekvenciou/napatim:) Chybajuci udaj o Turbe napoveda, ze kde bude problem. S pravdepodobnostou bliziacou sa istote sa da tvrdit, ze nejde o chipy, ktore presli nejakymi optimalizaciami, ale len o kusy, pre ktore sa vytvorili nove "svojim sposobom ubite" specifikacie, lebo inak by skoncili v kosi na chipy z waferu, ktore nebolo mozne pouzit (vzhladom na kvalitu) na doterajsiu ponuku:) Takze takto je aspon drviva vacsina waferoveho kolaca vyuzita takmer bez zbytkov a z okrajovych oblasti, kde tradicne je percentualne najvyssi pocet nedorobkov sa spravi "novy" produkt:)

A ak uz aj by som mal vylucne zaujem o tento stvormodul od AMD tak aj po uvedeneni "novych derivatov" by som sa stale priklanal bud k 8320 alebo 8350 v kombinacii s lepsou doskou a kvalitnym chladicom. Ak uz.. Samozrejme to konecnu cenu navysi a cenovy rozdiel oproti konkurencii sa podstatne znizi. Samozrejme teraz neriesim pomery vykon/cena a vykon/watt a ani tak zastarale chipsety AM3+, ktorych "korene" su tu s nami dlhe roky:)

Cena je na prvy pohlad lakava, ale niekto sa nato pozera aj z inej strany a skor sa drzi hesla "nie som tak bohaty, aby som si kupoval lacne veci".

Sumasumarum, pre home/game PC na dlhsi cas v kombinacii s vyssim mid-endom a high-endom grafickej karty pripada do uvahy jedine Intel i5/i7 a ak uz FX tak najskor len 8350, ktore je matkou vsetkych tychto odvarov a aj pri vyssej cene by mala niest aspon zaruku "podareneho" kremika a nie "kremikoveho invalida" z waferoveho kolaca pre ktoreho sa musela "vymysliet" nova specifikacia:)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

na konkurencnom fore zacinajucom sa na ex...cz si najdi test, kde fx8320 dokaze s rezervou nakrmit aj najnovsi maxwell(vlakno graficke karty), dotycny tvrdi ze dost mozne aj 2 karty v sli, takze tolko k vykonu/cene

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To co niekto tvrdi ma nezaujima, ak mas realne skusenosti tak jednoznacne musis potvrdit volbu pre herny PC Intel i5/i7, skutocne nad nicim inym nema zmysel uvazovat.

A koho pri novej zostave v cene napriklad 1000+ EUR zaujima rozdiel par desiatok eur, ktore sa na koncovej cene prejavia rozdielom v jednotkach %? Kupis Intel a si "za vodou" a cenovy rozdiel si dokaze naskrabat aj studend vikendovou brigadou na stavbe. Neviem v akej spolocnosti sa pohybujes, ale okrem dochodcov, ktori maju cas luskat letaky z hypermarketov, aby usetrili par drobnych, nepoznam nikoho kto by nejako vyrazne zasadne prepocitaval a pozeral na kazde percento v pomere cena/vykon.

A ako som spominal neriesim pri AMD FX spotrebu, potrebu kvalitnej dosky (pri OC), potrebu kvalitneho chladica a zastaraly chipset, pripadne aj mozny upgrade v buducnosti.

V koncenom dosledku prides nato, ze PC postavene na Intel CPU je najvhodnejsia alternativa vzhladom na vyssie uvedene sledovane parametre.

Ale nikomu neberiem jeho volbu, kazdy sme najaky a kazdy ma slobodnu volbu si kupit to co on chce:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?
+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimavej test, protoze ted hraju toho batmana a trochu prekvapene jsem koukal, ze to vytizi 4 jadra jako nic (taky mam SLI GTX670) - pekne ukazuje, co se stane kdyz cpu dojde dech. Bioshock a Metro jsou dost nezavisle na cpu. Dirt neznam. Velka skoda ze tam neni Watch Dogs, Sleeping Dogs, BF4 a dalsi hry zavisle na cpu. Taky skoda ze neporovnavali s i7 na lga1155. Kdo ma 3kk$ na sestavu s sli 980tek amd kupovat nebude - porovnava se dodavka s ferrari.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nerika si ten dotycny flanker? Protoze je asi jedinej, kdo by podobnou hovadinu zkousel :) Najdi si testy, kde jsou grafy fps. Ne, 8320 nenakrmi ani jednu highend kartu, natoz dve.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

http://forum.cnews.cz/viewtopic.php?f=75&t=26695&p=340943#p340943
nie nieje to flanker
a flanker je taktovac, teraz sa vyziva na novej intel rade :)

...ty si typicky zaslepenec, nieco ako veriaci, zoberies si do hlavy ze zem je doska a nikto ani s dokazom ta nepresveci ze je to rotacny elipsoid :))

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pozor, zemně je deska, drží ji na svých zádech 4 sloni a ti stojí na zádech obrovské želvy, co plave vesmírem....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

..to je len anglicky pohlad na vec :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V konečnom dôsledku som prišiel nato, že PC postavené na AMD CPU je pre mna najvhodnejšia alternativa vzhladom na vyššie uvedene sledované parametre a som spokojny bitches :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.