Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OC rekord na osm jader padl, nový FX-8370 dosáhl 8722 MHz

Co je absolutní frekvence?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Autor je absolutní češtin. Absolutní frekvencí chtěl říci, že jsou i procesory, které jeli s vyšším hodinovým kmitočtem, ale jen na jednom (dvou) jádrech., proč tomu říká absolutní frekvence je snad jasné jen jemu.
Oni jsou autorova tvrzení celkově zajímavá, viz "32nm SOI proces GlobalFoundries zdaleka neřekl poslední slovo…" Při nejlepší vůli nevidím přímou souvislost mezi těmito dusíkovými opičárnami a frekvenci pro jsou procesory na 32mn u GF vyráběny.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Při nejlepší vůli nevidím přímou souvislost mezi těmito dusíkovými opičárnami a frekvenci pro jsou procesory na 32mn u GF vyráběny .... no ked nevidis suvislot, tak je mi ta luto.

Clovek nemusi byt Einstein aby suvislot videl. Extremny OC NEMA ZIADNY PRAKTICKY VYZNAM, pretoze dlhodoba prevadzka za takych podmienok je nemozna/nezmyselna/kontraproduktivna a po istom case by sa cip odporucil do kremikoveho neba. ALE a este raz ALE kratkodoby extremny OC ukazuje potencial/kvalitu samotneho vyrobneho procesu u toho-ktoreho vyrobcu. Je rozdiel 32 nm a 32 nm, je rozdiel GF a SMTC ....

To mas tak: v GB sa vyrabaju extremne drahe auta, znacka Bentley: http://sk.wikipedia.org/wiki/Bentley. Casto pre milionarov a casto cele auto NA ZAKAZKU. Vsetko robene z najkvalitnejsich materialov a co sa da, tak rucne. Motor ma maximalku 300-310 km/h a na tejto ryrchlosti (otackach) je testovany 8-10 h V KUSE (az je rozzeraveny do cervena). Teda vlastne neexistuje pripad, keby sa zakaznikovy motor zavaril, lebo vy to nevydrzal, lebo tazko pojde na aute tak dlho v kuse takou rychlostou. Podobne ako schopnost pretaktovania CPU, schopnost prejdenia touto skuskou bez ujmy na zdravi OPAT svedci o kvalite vyroby celeho motora. Skus ist na skodovke fabii 10 hod v kuse maximalkou 190 km/h (to uz by malo UPLNE NOVE auto/motor najazdenych takmer 2 tisic km za no), ci bude motor potom uplne v pohode a ci by isiel motor po tejto skusne do predaja ako novy odskusany motor!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

motoru je absolutne uplne jedno kolko kmh ide samotne auto, motor o tom vobec nema ani tusenia. Co motor vie su otacky. Ak pri 190kmh mam 4000 otacok (nejak tak, max som siel 170 a bolo 3500rpm) tak motor je uplne rovnako zatazovany aj pri 110kmh, ked idem 3kou na 4000 rpm. Tak cca niekedy vtedy mozno o par otacok vyssie sa zapina obmedzovac, ktory zaisti, ze motor nepresiahne 77kW (nebude dnu striekat viac nafty) na ktore je dimenzovany chladic. Takze ano, aj na fabii mozes ist 10 hodin vkuse na 190, trpiet bude skor podvozok a prevodovka. Teda nemozes... do 4 hodin ti dojde nafta...

edit: skor dojde nafta, 700-800 km je dojazd pri 90tke, pri 190 by bol mozno <1/2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otáčky motoru ještě samy o sobě neříkají nic o jeho zatížení. Je rozdíl, jestli pojedu řekněme na trojku při 5000 ot./min po rovině nebo na pětku při stejných otáčkách do kopce (ponechme stranou, jak strmého). Pro motor (hlavně klikovku atd.) to budou dvě různé zátěže. Samozřejmě, že opotřebení bude vyšší s vyššími otáčkami, ale pořád tam ještě může být úplně jiné zatížení podle toho, kde zrovna auto jede.

Nejsem si jistý, jestli řídicí jednotka nějak řeší omezení výkonu (spíš si myslím, že ne) - u starších aut bude omezovat jenom otáčky, u novějších bude omezovat navíc ještě rychlost (vyzkoušeno na OI), dál je ještě možnost omezení výkonu při nouzovém režimu (některý ze sledovaných parametrů se dostane mimo povolené meze nebo dojde k poruše některého z čidel důležitých pro chod motoru), ale to bude souviset spíš s použitím nějakých výchozích hodnot jako třeba doba vstřiku paliva apod. Pak ještě asi nastane omezení výkonu v případech jako třeba nadměrného zanesení filtru pevných částic apod.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

riadiaca jednotka obedzi pritok paliva aby nebolo mozne vo valcoch spalit viac ako je dimenzovane mnozstvo na ktorom dany motor dosahuje svoj max vykon. V mojom pripade to je 77kW (1,9TDI). Na tento vykon je podom nadimenzovany chladic. Sme na PC servri, tak to kludne nazvyme TDP :) a chladic je tomu prisposobeny. Urcite do 1,9 nafty nedali rovnaky chladic ako ma 1,2 benzin. To som tym chcel povedat, nic ine. Jasne ze dole kopcom je ine zatazenie ako hore kopcom na rovnakych otackach, ale aj ina spotreba. V mojom prispevku predpokladam max spotrebu pri max otackach co povoli obmedzovac a teda max zahrievanie...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte tak trochu problém s kauzalitou? On totiž výrobní proces u GF byl stejný před přetaktováním i po přetaktování, čili jeho vliv na co a jak GF vyrábí je bezesporu nulový.
To že je rozdíl mezi výrobními procesy různých výrobců, kteří nespolupracují na jeho vývoji je skutečně objevné, ale nikde není napsáno, že by GF musel být nutně lepší než třeba ten SMTC

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

absolutni x relativni. V kontextu takovani jsou dva druhy rekordu. Rekord proti zakladni frekvenci - trebas 350% takze relativni. A rekordy ktere jdou po absolutně nejvyssi frekvenci v MHz. Ta fx8350 je taktovana z 4000 na 8794 kdezto fx8370 je z 4100 na 8722. Takze fx8350 drzi rekord v absolutnich i relativnich cislech ale absolutni bude snazsi prekonat

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Děkujeme za vysvětlení. Relativní rekord je relativně nesmysl - mezigeneračně totální. Co se týče fx8350, autor článku se myslím docela jasně vyhranil v jaké disciplíně byl rekord v absolutní frekvenci překonán. Tedy s 8 aktivními jádry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem zmysel otazky. Frekvecnia ma jednotku s^(-1), ktora sa dnes krasne oznacuje Hz a vyjadruje pocet poriodicky sa opakujucich dejov za sekundu. Sekunda je absolutne jednoznacne definovana jednotka SI sustavy. Tak jednoznacne, ze keby sme tuto definiciu poslali inteligentnej mimozemskej civilizacii stovky svetelnych rokov daleko, namerali by tu istu sekundu. Teda aspon sa o to snazime aby bolo definicia univerzalna a jednaznacna.

No a ake su to deje v pripade CPU je jasne: spinanie tranzistorov. Pred 1/4 storocim absoutne jasna vec, dnes uz menej. Rozne casti CPU maju rozne frekvancie (L3 cache, un-core, core, ddr controller, bridge ...), ale v zasade dnes frenvenciou CPU rozumieme frekvenciu casti core (teda jednotlivych x86 jadier).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Docela off topic, ale...
A to je právě mýlka, čas a tedy i Vaše sekunda je relativně definovaná jednotka. Ta mimozemský civilizace by naměřina úplně jinou sekundu. Záleží v jaké inerciální soustavě se nachází. Představa absoulutního času je Newtona, byla překonána Einsteinem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, naměřená sekunda by byla uvnitř té jejich soustavy zase stejná. Jiná by byla jen pokud bych měřil jednu soustavu pohledem z jiné soustavy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Super, mam rad taketo rekordy. To je ako rekord na sibenici, kto tam vydrzi dlhsie.
Stihal by ten clovek co tam leje tekuty dusik pracovat na tom PC?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.