Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD na E3 ohlásila 5GHz 220W procesory FX-9000

AMD FX-9000 5GHz Series-03
„Když to nejde silou, půjde to jistě ještě větší silou“, nebo „Intelové jsou žabaři, když se kdysi zdráhali uvést jednojádrové Pentium 4 na 4 GHz“. Těžko říci, co se AMD honí hlavou, každopádně 5GHz 220W procesory řady FX-9000 přicházejí…

Kapitoly článků

2.  Výkon a význam

Co si zatím AMD nechává pro sebe (a své partnery), jsou ceny těchto dvou kousků. Dokonce se nedá ani říci, že by firma nějak naznačovala. Cenového srovnání se ze zmíněné prezentace týkají dva slajdy a ani jeden neříká nic, čeho by se dalo chytit.

AMD FX-9000 5GHz Series-06

Jediné, co bychom mohli celkem střízlivě očekávat, je srovnatelná cena ve porovnání s procesorem Intel Core i7-3770K (nejvýkonnější desktopový model z rodiny Ivy Bridge) a nižší v porovnání s Core i7-3960X (druhé nejvýkonnější desktopové šestijádro z rodiny Sandy Bridge, jmenovitě Sandy Bridge-E). Naznačuje to slajd s prezentovaným výkonem ve třech vybraných aplikacích, v nichž by měl „5GHz“ model FX-9590 porážet zmíněného krále rodiny Ivy Bridge.

AMD FX-9000 5GHz Series-07

Tím se dostáváme ke smysluplnosti uvedení takového procesoru, kdy nám ale do skládačky pořád chybí ta cena. Známe takty, s přimhouřením oka můžeme říci, že tušíme výkon (který je prezentován o něco níže, než jsme se před necelými dvěma měsíci v článku Vydání extrémního 5GHz osmijádra od AMD na spadnutí? pokusili zjistit tzv. „obrovskou metodou“), známe TDP (pojem „přímotop“ v oblasti procesorů tímto nejspíše dostává nový rozměr), takže se musíme nutně ptát, jestli to má celé nějaký jiný než marketingový smysl. Ostatně i AMD se ve své tiskové zprávě chlubí následujícími fakty:

  • AMD was the first to break the 1 GHz barrier in May of 2000 (bylo to o chlup, ale bylo to tak)
  • first Windows compatible 64-bit PC processor (oukej, Itanium nebylo zrovna do PC ;-)
  • first native dual-core and quad-core processors (tu už bychom se mohli hádat – Smithfield byl sice dvoujádro z jednoho kusu křemíku, ale architektonicky to byl slepenec dvou dvoujádrových procesorů, nicméně to byly první dvoujádrové Opterony svým způsobem taky, no, nechme toho)
  • AMD also introduced the first APU (tady už se hodlám přít, první APU ve skutečnosti uvedl Intel, akorát tomu neříkal APU, prostě to byl procesor s integrovanou grafikou, přičemž APU dodnes ničím jiným není – a je mi srdečně jedno, že to vlastně byly dva kousky křemíku (CPU + grafika s paměťovým a PCIe řadičem) v jednom, ve finále to stejně nehraje roli a pořád je to procesor s integrovanou grafikou)
  • and the first x86 quad-core SoC (tím má AMD na mysli Kabini/Temash – oukej, čtyřjádrový Atom v SoC podobě Bay Trail skutečně přišel až později)

A nyní k tomu AMD přidává první „osmijádro na 5 GHz“ – jasně, přímo takhle to AMD neprezentuje, protože všech osm jader na těch 5 GHz v základu neběhá, ale přeci jen je tu jistá snaha opatrně míchat dohromady 8 jader Piledriver (což stejně Windows 8 i Windows 7 s příslušným patchem vidí jako 4 procesory, každý zvládající 2 vlákna) spolu s vyzdvihováním 5GHz hranice. Zkrátka a dobře to vidíme spíše na marketing a použití hrubé síly k dosažení toho, co Intel zvládá levou zadní s běžnými chladiči. Ještě by měli „systémoví integrátoři“ dodávat k sestavám s tímto procesorem brzdu na kotouček v elektrohodinách.

Jsem toho názoru, že procesor tohoto kalibru si dobrovolně do sestavy pořídí jen zapálený fanda AMD. Třeba já kdybych nějakou náhodou vyhrál sestavu osazenou tímto procesorem, tak samotný procesor by po vyzkoušení ihned letěl někam do aukce. A jsem si jist, že by se našel nějaký nadšenec, který by za něj zaplatil cenu, kterou bych já zcela určitě utratil buďto za něco smysluplnějšího, nebo za nějakou jinou blbost, která by byla mému srdci bližší ;-). Nemám vcelku nic proti AMD, dělá pro určité účely dobré procesory a pořád ještě hraje na trhu zajímavou alternativu k dominantnímu Intelu, ale tohle je opravdu úlet, kde mi význam produktu s výjimkou marketingového zviditelnění se opravdu uniká.


pozn. no-X: Tento procesor má možná hlubší marketingový význam, než je jen dosažení oněch 5 GHz. Uvědomil jsem si ho však teprve několik okamžiků před oficiálním vydáním. AMD již jednou předvedla něco podobného. Byl to Phenom II TWKR Edition, který dala k dispozici několika světově známým overclockerům, aby z něj vyždímali, co se dá a vytvořili nějaké rekordy. Tyto procesory vznikly z výběrových kousků křemíku, ale šlo o trochu jiný způsob výběru, než je obvyklé. AMD (ale i jiní výrobci) testují procesory na leakage a aby mohly jít do prodeje, musí být hodnota leakage nižší, než je předepsáno pro danou modelovou řadu (jinak by procesor překonával předepsané TDP). Kousky, jejichž hodnota leakage je příliš vysoká, se do prodeje v rámci běžných modelů nedostanou, protože zkrátka moc topí. Při kvalitním chlazení ale vykazují daleko lepší taktovací potenciál. Přesně to byl případ Phenomů II TWKR Edition. Jenže tu byl drobný zádrhel - objevovaly se diskuse, zda by rekordy dosažené na těchto procesorech měly být uznány, když nejde o hardware určený k prodeji. Asi už není třeba vysvětlovat, proč se AMD tentokrát rozhodla strategii poupravit, ale také proč mají nové kousky mnohem vyšší TDP, než bychom čekali.

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Výkon a význam

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD na E3 ohlásila 5GHz 220W procesory FX-9000

Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 10:34 | Tomáš Bohuněk | To na ty jističe taky koukáš špatně. Není to, že...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 10:32 | Tomáš Bohuněk | Podstatné je, že "voňavost" není...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 07:22 | Pjetro de | Aha, takze 1 kW na CPU a 2 kW na 3-4 dedikovane...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 07:13 | Pjetro de | Neviem, ale pod pojmom parfem si kazdy predstavi...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 07:08 | Pjetro de | Neprajem MS pad, iba konstatujem. Ista miera...
Středa, 12 Červen 2013 - 17:28 | del42sa | Kdyby to bylo jedno, tak tu dnes máme klasické...
Středa, 12 Červen 2013 - 16:23 | Tomáš Bohuněk | Jaké vyší latence v pouhém předání pointeru?...
Středa, 12 Červen 2013 - 16:06 | webwalker | To o čem mluvím, je současný stav principu gpgpu...
Středa, 12 Červen 2013 - 15:49 | Tomáš Bohuněk | Není jedno kde co kombinuje? Provnávám "...
Středa, 12 Červen 2013 - 15:43 | del42sa | ne ne to jsi pochopil špatně. BD modul kombinuje...

Zobrazit diskusi