Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Greenland ponese 4096 stream-procesorů, ale to příliš neznamená

A mame z toho nove APU pro "Playstation 4k" :)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

nVIDIA Tegra XTX to rozcupuje na padrť s desetinovou spotřebou a nové Intel Iris Pro GTX+ také, navíc Intel bude mít použitelné CPU.

Chabý pokus potápějící se firmy, která může jedině zkrachovat.

+1
-74
-1
Je komentář přínosný?

počkej to chceš říct, že APU s GPU částí o výkonu +- dnešní Fury(i kdyby jen Nano) je ořezávátko a že to snad porazí nějaká Tegra s desetinovým příkonem? A že jediná generace Intel Iris Pro by tohle předehnala? To by současná Iris Pro musela mezigeneračně zrychlit nejméně 4x, spíše 6x což se nikdy v rámci jedné generace nestalo, takže mi prosím napiš co to máš za hulení, protože to bude něco hodně luxusního.
Pokud by to hypotetické AMD APU neslo skutečně 4096 SP v kombinaci s 4-8 jádry Zenu, tak by to byl sakra majstrštyk a i když s kompromisy, tak by to na pořádné VR nebo 1x4K skutečně výkon mělo. Mě spíše štve, že se to nedostane do consumer segmentu. Takový výkon by hodně lidí přesvědčil, že ani na herní stroj nepotřebují dedikovanou grafiku. A nezapomínejme na HSA, které by mohlo přinést další zrychlení

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"To by současná Iris Pro musela mezigeneračně zrychlit nejméně 4x, spíše 6x což se nikdy v rámci jedné generace nestalo"

a stalo se to někdy u AMD? :)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda 4x nebo 6x, ale např. svého času Radeony 9800 série zrychlily dost brutálně, stejně tak třeba HD5xxx oproti předchozím generacím. A to nepočítám nové featury, technologie a energetickou efektivitu.

Intel to má jednodušší, protože postupuje od 2D zobrazovačů na úrovni GeForce 6100 v chipsetu, pravda, už je to výkonnější, ale jejich podpora ovladačů a nových OS je strašná, takže klasicky ladí poslední generaci rok a pak na to pečou.

A také rádi slibují, třeba taková HD3000 s papírovou podporou DX11 a dalo by se pokračovat :)

Aktuálně mají vadný driver pro všechny Intel HD grafiky od generace Haswell, kdy ve Windows 10 jedna komponenta driveru spadne hned po spuštění. Stačí vypnout v tom Intel panelu podporu klávesových zkratek a funguje to.

Týká se to Haswell, Haswell-Refresh, Broadwell a Skylake.

Navíc to GUI samotné je strašné, vypadá pořád hůře a trvale jen zvětšují ikonky a fonty.

gg wp

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu. Insmel drivery, misto aby se zlepsovaly, tak sou jen horsi a horsi... Je par svetlich vyjmek jako treba last driver na Express4 Graphics driver ale jinak je to tragedie. Kazde APU od AMD je lepsi nez ten i vandrak, kdyz k nemu nedodaji nakou pouzitelnou grafiku.....

Ps. stavim stroje cca od roku 93 a za ty roky muzu rict jen jedno ..... cokoliv je lepsi nez intel... nemyslim CPU ale ten balast okolo. Jen si vzpomente na stary doby .. mas problem s PC?? Aha mas desku s chipsetem od intelu? Tak to musime vymenit .... Kdyby intel neprestal na chipsety poskytovat licence ... tak ma dneska .... nechci mluvit dal ... Svata V/A. A pokusila se ho kopirovat Nvidia ... SLI bez naseho chipsetu ?? Nemozne!! XD ...... neco jako ted G-sync .... AT UZ DOU DO PR****!!! Tohle neni normalni.

No nic radsi jdu do sprchy .... studeny samozrejme.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

""To by současná Iris Pro musela mezigeneračně zrychlit nejméně 4x, spíše 6x což se nikdy v rámci jedné generace nestalo"

a stalo se to někdy u AMD? :)"

A stalo se nekdy, ze by AMD, co se tyce CPU nebo ATi/ ted AMD co se tyce grafiky, musela nekdy 4x az 6x zansobit vykon aby dostihla vlak ?? OMG ale jinak dobrej vtip....

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jak to souvisí s tím když někdo pochybuje že jedna firma nemůže udělat takový pokrok a jiná ano

Jinými slovy, Intelu se přece nemůže podařit X násobný pokrok výkonu ale AMD ano? Řekl bych že Intel má daleko větší předpoklady k pokroku - má zdroje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nikomu se takovy pokrok nepovedl, a ani nepdari ... tot vse co sem chtel rict ^^Asi si muj prispevek nepochopil... Ja jen reagoval a to co si psal .. a AMD/ATi zacelou svoji historii rozhodne nemusela dohaned 4~6x vetsi naskok konkurnce v zadnem segmentu. Ano maji pomalejsi CPU, ano maji pomalejsi radice vseho .... sata, lan atd... ale 4~6X nikdy..... Narozdil od intelu se vsemi jeho prostredky ktery stale neni schopny udelat poradnou grafarnu. ale mysli si co chces

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

nechápete. AMD teoreticky takový skok udělat může a nepotřebuje ani nějak brutálně zvedat efektivitu. docílí to prostě velkým APU a tedy hrubou silou - navýšením počtu SP. Takové velké APU s tolika SP bloky doposud nikdo nevyrobil. Prostě se to vyrobí velké, SP bude více a tím se získá výkon, samozřejmě s velkou spotřebou. A že takový produkt AMD nepotřebuje vzhledem ke slabé konkurenci Intelu na poli integrovaných grafik? Pokládáte špatně tuhle otázku. Greenland netřeba srovnávat s konkurencí, pro tak velká APU totiž u Intelu neexistuje konkurence a Intel ani nic takového nepřipravuje. AMD spíše vytváří úplně nový segment trhu velkých APU. Proč? Je skutečně tak těžké si to představit? Myslíte si, že by si hráči nekoupili hypotetické APU výkonu Fury nebo výš, pokud by to znamenalo nižší cenu a spotřebu oproti stejně výkonnému samostatnému CPU a GPU?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vega bude mit optimalizace, ktere u soucasne GCN chybi, takze IPC by mel stoupnout, otazka je o jake takty se bude jednat, v kazdem pripade APU s GPU srovnatelnym s dnesnim high-endem s HBM je docela sila a duvod proc ma AMD pred sebou slibnou budoucnost. Nikdo jiny tohle proste vyrobit neumi.bre na potapejici se firmu xP

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by AMD skončilo, dokážu si představit, že Intel jako monopolní výrobce CPU nabídne např. své Core i5 CPU né za 5000,- Kč, ale třeba za 50.000,- Kč. Budeš pak ještě stále tak radikální, nebo tady budeš plakat, jaká je to od Intelu zlodějina? ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednou to uz udelali - v serverovem segmentu. A musim uznat ze to provedli chytre, kazdou generaci to nenapadne zvedli o par tolacu... zabu treba varit pomalu... ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu navyšují počty jader, cache a rychlosti sběrnice.

Spíš mě ale štve, že nejsou v podstatě žádné vysokotaktované Xeony, spíš přifukují jádra a snižují tak takty. Mezigenerační nárůst IPC nebývá tak moc úžasný.

Ale žába se vaří ráda a všichni tleskají, protože prostě Intel 6th generation Core Processor! To tu ještě nebylo! Nyní s novými backdoory co nejdou vypnout, ideálně zkombinovat se zdokonaleným vPro, wow!

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

"Na druhou stranu navyšují počty jader, cache a rychlosti sběrnice."

Eh... To zachvili vydaji Granatove jablko .. tam bude jader dost pro vsecky asi neco jako v dual core i7 v notasich.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Oni nic nenavyšují to jen FED znehodnocuje $

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo dolarem, tak by stejný růst musel být ve všech segmentech a i u AMD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se podivam na prijmy serverove divize intelu, do cisteho zisku jde 60% tech prijmu... myslite ze by si mohli dovolit tuhle marzi, kdyby byla realna konkurence na tom trhu ?

Ano FED znehodnocuje $, ale laskave si nekdy prectete financni vysledky intelu... je fascinujici co jsou schopni lidi vymyslet za vymluvy. FED, iluminati, harry potter... ze by to bylo jednodussi a Intelu upadali zisky z PC/laptopu, tak trochu vic podoji kravu, ktera ma nejvic $$$ a nema moznost jit jinam ?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neposlouchej ho :-) Kazdy musi vedet ze je to troll co sem chodi za zabavou...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je to čistá pravda, včera mi volal Zdenda z greentuningu.cz a prý má exkluzivní informace z první ruky. Pletl se snad někdy?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mno, me volal zase Zdenda z Bluetunningu.cz a rikal mi uplne neco jinyho..... ale tamto nevyvracel XD

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

to je samozrejme nesmysl, i Intel potrebuje prodavat nove procesory, a pokud je naceni nad nejakou hodnotu kterou by neakceptovali vetsinovi zakaznici, tak by moc kusu neprodal, ostatne Intel ma monopol jiz dnes, AMD se krci nekde v koutku a nad i5 nema vpodstate co nabidnout, a vidis snad ze by i7 stali 50 tisic ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, použitelná a ořezaná mainstream i7 stojí pouhých 11k, top model do LGA2011 i 2011-v3 jenom 30 000Kč.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A ti co chtějí tu exkluzivitu top modelu rádi zaplatí. Pokud by zájem nebyl, nestálo by to tolik, nebo by se to vůbec nevyrábělo.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Záujem je preto, lebo v určitých oblastiach je ten výkon potrebný. Intel si to veľmi dobre uvedomuje a preto nahodil takú cenu, pretože ten kto potrebuje ten výkon si chtiac-nechtiac priplatí.
Ale verte, že ak by to stálo polovicu nakúpia si to nie len tí, ktorí ten výkon potrebujú ale aj tí, ktorý ho chcú

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

v dobe kdy melo AMD vykonove navrch nad Intelem, a to bylo pred prichodem Core2, tak se za CPU od AMD platilo take vice nez za Inteli, takze ty teorie o 50 tisicich jsou zcestny

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

ale tady se bavime o monopolnim postaveni v pripade ze by AMD prestalo existovat :) verim ze 50k za bezne CPU by to nebylo ale nebylo by to ani 10k :)

takze zcestne jsou tve priklady ze kdyz AMD bylo lepsi tak bylo drazsi :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Intel ma monopol jiz dnes ;) tech par kousku AMD co se prodava v lowendu a mainstreamu proste neni konkurence, to je prezivani umirajiciho, a treba se zachrani, ale podstatne je ze AMD neni konkurent pro Intel, AMD drzi nad vodou z jiste casti jen jeji fandove kteri si dana CPU kupuji, a take je drzi nad vodou prodeje GPU a konzolova APU, bez tech dvou poslednich jmenovanych by AMD nemela nic co by ji nad vodou udrzelo

netusim proc nekteri hrahou takove blbce a delaji jako ze to neni fakt?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tady asi nekdo nevi co to znamena monopol :) diky konkurenci od AMD musi mit Intel prijatelne ceny a sam sobe dela konkurenci svym top modelum kvuli AMD musi drzet cenu i3/i5 na uzde a kdo by pak koupil i7
kdyby tu cenu prepalili i kdyz aktualne maji v teto highend oblasti monopol ....

predstavte si ze treba i3 by se prodavala za 8 tisic i5 za 12 tisic atd atd :) verim ze plno lidi by si to rychle rozmyslelo a radeji by sahli po AMD za 3,5 tisice ktere ma i ted 90% vykonu v MT(jen 60% v ST) jak dvakrat drazsi i5

verim max par nadsencu nebo profiku by sahlo po intelu ...ale jelikoz ma intel pomerne slusnou konkurenci tak ho to drzi pri zemi :)

i kdyz je fakt ze i v dobach kdy byl intel horsi a mene vykony tak lidi kupovali i tak intel protoze uverili masazi :) ( a sam intel v te dobe u velkovyrobcu hral spinavou hru)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A co treba i7 2jadro v notebooku ... ?? Tomu rikam orezana platforma XD

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

pokud chci vykon procesoru od AMD, staci jakakoliv i5, nevim kam chodis na tech 11 tisic za orezanou i7? to sis klikl na CZC a tam videl hned prvni i7 5kove rady vid? a ty dalsi okolo 9-10 tisic ze 4kove rady jsi prejledl :D, proti jakemukoluv nejvykonnejsimu AMD se stavi i5 a rada i7 je vykonem daleko predaleko a pokud clovek nepouziva appku ktera dokaze vyuzit dane CPu naplno, tak nema smysl nad ni uvazovat, natos o 2011, na to nema AMD odpoved jiz nekolik let tak proc by snizovali u Intelu cenu? hracum je ten vykon tech CPU k prdu a kdo ten vykon potrebuje rad zaplati, s danejma cenama by ale AMD nadelalo prd, pokud by melo podobne vykonne CPu, tak mu nasadi stejne vysokou cenu ;) ostatne delali to tak v dobe kdy meli vykonove nad Intelem ;)

ja vyuzivam CPU na 98-100% pri renderingu, ano 4 jadra 8 vlaken me jede vyuzito na 98-100% a celej rendernod, tedy funkcni PC s Xeonem mam na CZC nove za necelich 15 tisic a vykon na urovni i7-4770, a to ze jsou mezi nama blbci co neumej ani virtualne nakupovat a hazej ceny jen tak anis by premejsleli, jo s tim holt nic nenadelam

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"pokud chci vykon procesoru od AMD, staci jakakoliv i5"

Tak třeba FX-8350 vs. i5-4690K je podle cpu-world.com sice v průměru plichta, ale i5 je o dva (a půl?) tisíce dražší. Možná při použití AVX2 bych to chápal.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Intel si to muze nacenit jak chce .. Staci az bude mit monopol, aby udelal CPU jak nVidia grafiky ... nahodi ovladac kerej starou generaci odpravi/znehodnoti hned po zaruce/zivotnosti produktu a vsichni si hned pobezi pro jinej lepsi novejsi model, bez ohledu na cenu, protoze ho proste vsichni budou nutne potrebovat. K tomu koupi novou desku, k desce pameti a jedem ...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

jasne, a pak jsi se probral pocuranej v pizamu vid :D , jen tak do placu, tech odbouchlich grafik nebilo ani pul procenta z dane serie celosvetove, radove slo o tisice karet celkove, tisice, ne statisice ani miliony, ale tisice, jooo to si fakt pomuzou v prodejich, no hotove vanoce :D

ve chvili kdyby se z toho stala ta statisicova zalezitost, tak maj minimalne v USA na krku proces kterej neustojej dokud poskozenym nedodaji odskodne nebo neve kusy ;) a celekm verim ze v takove situaci by zakrocili i jednotlive staty po celem svete, na Intelim HW jede vetsina statnich instituci

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Psal sem o situaci, az bude monopol. Jak se intel zaridi aby mel prodeje. :-))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak mě výrobce novým ovladačem sníží výkon, když ten nový ovladač instalovat nemusím?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

v pripade ze nove aplikace nebudou spravne fungovat se starymi ovladacemi ? :) jasne ze pro cloveka ktery ma zakonzerovany pocita a nikdy ho nebude updatovat pak tento problem odpada :)

a kdybych byl hodne paranoidni tak uz i v prvni verzi muze byt doslova par radku kodu ktery snizuje vykon v zavislosti na datu popripade dle odkroucenych hodin :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak může výrobce karty za to že výrobce nějaké aplikace začne vyžadovat nějakou konkrétní verzi ovladačů. Osobně jsem se s žádnou takovou za 20 let nesetkal, ale tím neříkám že něco takového nemůže existovat.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

nektere aplikace funguji spravne jen s urcitou konkretni verzi ovladacu ..
- vyrobce karty ma treba v ovladacich chybu kterou bez updatu nevyresime ze :)
- vyvojar aplikace pouzil nejakou novou funkci ci pro zastaralou kartu nestandardni postup atd. atd. atd.
coz se zase vetsinou resi updatem driveru :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

jasne Intel as bude mit monopol, tak s nama se vsema zatoci :D ach booze nekteri maj opravdu misto mozku gulas, pocitam segedin?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

v prvním případě bych nečekal že minor verze ovladače řešící chybu odstraní podporu nějakého modelu

v druhém případě jste si přece nepořídil aplikaci která vám neběžela... a kdyby přece, můžete zvolit jinou aplikaci. případně, pokud jde o novou verzi tak se ptát proč najednou žádá něco co nebylo dříve potřeba, ale opět, nikdy jsem nezažil aplikaci, která by měla v požadavcích nějakou konkrétní verzi grafického ovladače.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

vy porad utikate od sveho vlastniho dotazu nekam do jine sfery :)
citace:
Jak mě výrobce novým ovladačem sníží výkon, když ten nový ovladač instalovat nemusím?

takze znovu kdyz ocividne nevnimate psany text :)

muzete byt donucen nejakou chybou nebo kod na snizovani vykonu muze byt hypoteticky implementovany jiz v prvni verzi ovladace (nikdo se tu nezminil odebrani podpory nejakeho modelu :) ) ..tech variant pripadne nutnosti updatu muze byt mnoho
..a tech pripadu kdy uzivatel musel updatovat nebo naopak se musel vratit ke starsi verzi neni malo :)

proc najednou zada ? nove standardy nove funkce atd tomu se rika vyvoj :) taky jsem nezazil aplikaci ktera by vyzadovala konkretni drivery ale zazil jsem aplikace ktere doporucovali konkretni drivery popripade doporucovali v pripade problemu updatovat vetsinu SW komponentu systemu vc. grafickych ovladacu na nejnovejsi :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak pomer vykon/cena/kvalita je jednoznacne na strane AMD...Intel za rovnaky vykon pyta viac penazi a nVidia WHQL ovladacmi odpisuje windowsy a niekedy aj vlastne karty nehovoriac o klamani zakaznika o SW/HW podpore DirectX a dalsich veci...to je fakt, nie vymysel...a prave preto ze existuju podobni šmejdi s rovnakym nazorom ako mas ty, tak AMD je tam kde je...a samozrejme marketing

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak damy a panove, takhle sadnout na lep jasnemu trollovi... ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SkyLake, spotřeba v klidu do 15W (míň už měřím s velkou chybou přesnosti).
AMD FX 6300, spotřeba v idle 70-80W.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je spotřeba CPU nebo celé sestavy?
Jaký skylake? Nějaký mobilní quad-core?

FX-6300 jsem měl a 70-80W v idle žralo možná tak celé PC i s HD7970.

Až budu mít čas, přeměřím si schválně testovací stroj s FX-8300 @ 4,7GHz a HD5850 v tom.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

asi ma 4405Y a porovnava to s FX-6300 :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"SkyLake, spotřeba v klidu do 15W (míň už měřím s velkou chybou přesnosti).
AMD FX 6300, spotřeba v idle 70-80W"

Skvele informace, dekuji. Prosil bych ale o vysvetleni co maji ty informace spolecneho s tim AMD GPU o kterem je clanek, pripadne tou Tegra z komentare toho trolla ? Souvislost mi jaksi unika... Nebo jste chtel reagovat na komentar nekoho jineho ?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

SkyLake i5 6500 - spotřeba celého počítače bez obrazovky.
Jde mi o to že pokud AMD poskytne své technologie Intelu a intel je zaimplementuje do svého CPU, tak věřím že by tím grafika mohla VÝRAZNĚ poskočit a spotřeba celé sestavy by nemusela být nikterak závratná, což se projeví na penězích, které dodatečně zaplatíte za spotřebovanou el.energii.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"penězích, které dodatečně zaplatíte za spotřebovanou el.energii."

Ano ? delal jste si nekdy ten vypocet ? protoze ja si ho delal, a vyslo mi ze je skvelej pocit si honit nad usetrenou elektrinou, zhruba do chvile nez tam prictu rozdil v nakupnich cenach... pak mi obvykle vyjde ze bych to musel provozovat minimalne 5 let abych se vubec dostal na rovnost, a az pak zacne clovek setrit..

BTW kolikzeto stoji nejlevnejsi CPU s Iris Pro ? nebo ten Iris pro GTX ktery spomina mistr Doge ?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

mám dva PC už víc jak 12let, výpočtem jsem došel na to že nová úsporná technologie SkyLake mi během těch 12let (pokud vydrží) našetří na zcela nový stroj, takže ano ten výpočet se vyplatí udělat. (tedy pokud s tím nechcete zároveň vytápět dům).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, lebo samozrejme si 99% zdejsiho osadenstva kupuje pocitac v priemere raz za 12 rokov :))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Poměr cena výkon je sice moc hezký ukazatel, ale...

osobně potřebuji maximální možný single thread výkon. V úvahu připadají i7-4790k nebo i7-6700k. Budou přetaktovány nejméně na 4.6GHz, více, pokud dovolí... a stejně to bude na hraně snesitelnosti - pořád málo výkonu.

Prosím pěkně nabídněte mi alespoň stejně výkonné - single thread - AMD s lepším poměrem a cenou.

Žádné bohužel neexistuje. Mám si koupit AMD, které bude sice za polovic těch i7 a bude mít - možná - 2/3 výkonu těch i7, když ani ty mi výkonem nedostačují?

Jednoduše pokud potřebujete HW s určitým výkonem, tak nemůžete volit méně výkonné komponenty jen proto že jsou levnější.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Prosim na co potrebujete ten single thread vykon?? Velmi by me to zajimalo. Predem dekuji za odpoved.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Takyse příkláním k otázce, prakticky nevím jak to funguje, ale mám tady spoustu singletheard programů běžících současně a jsou vytěžována téměř všechny jádra konstantně společně.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Na hraní - letecké simulátory.... všechny jsou závislé na SINGLE THREAD renderingu. Ani i7 na 5GHz nezvládá ten simulátor na maximální nastavení (relevantní k CPU).

https://www.youtube.com/watch?v=094T3f_vJxg

tady jde vidět vytížení jednotlivých jader. CORE 0 vesměs pořád 100% a to je místo, které není na CPU náročné a ani letadlo není extra náročné na CPU.

https://www.youtube.com/watch?v=m2rNHJ7Xz08

tady je to vidět o něco lépe a je to i scenérie náročnější na CPU - pořád ale ne ty nejkritičtější. A FPS jsou často pod 20.

V obou případech jde vidět že se GPU fláká a jednoznačně je bržděná CPU.

Umí to zabít i grafiku - https://www.youtube.com/watch?v=OPfLbTz36h0 v husté oblačnosti díky používání SGSSAA (nutnost kvůli shimmeringu) na GTX980 přetaktované na cca 1,5GHz a pěměti k 8GHz jsem rád za 20-22FPS a to zdaleka nepoužívám všechny grafické featury které ten simulátor umí nebo jejich kvalita je někde na střední úrovni. Na max. nastavení a 30FPS je potřeba 2xGTX980Ti

A tady jako bonus video porovnávající dvě verze MSFS, tedy 9 let starý simulátor - https://www.youtube.com/watch?v=OUxjBd4xz58 komplexní letadlo, komplexní letiště, metropolitní oblast u Los Angeles... a to tam ještě není hodně vydařená a komplexní scenérie celé jižní Kalifornie... MSFS utáhne i GTX750, ten člověk má 2xGTX980, brzdou je šestijádrová i7 na 4.7GHz

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No, ze nejaka hra z roku pana 2007 je single-threaded me neprekvapuje, nicmene ... tipuju ze pro zbytek populace nejaky simulator z IT praveku neni rozhodujici faktor u nakupu procesora.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jasně v době vzniku MSFSX se počítalo že budou procesory s takty 6-8+GHz... bohužel se šlo cestou přidaných jader na stejné frekvenci.

A nebavíme se o pravěkých simulátorech... je tu Lockheed Martin s Prepar3D jehož poslední verze vyšla před necelým měsícem, stejně tak Laminar Research s X-Plane, který v poslední revizi bude taky tak měsíc starý. A nic lepšího na běžném spotřebitelském trhu nenajdete a na obou jsou stavěné i simulátory certifikované k reálnému pilotnímu výcviku.

Ale k podstatě příspěvku. Je mi jedno co na to populace, ptal jsem se jaký procesor od AMD mi doporučíte s tímže od něj potřebuji single thread výkon alespoň srovnatelný s přetaktovanými i7 generace haswel nebo skylake.

Fakt že dostanu 60-70% výkonu za 50% ceny je sice hezký, ale pro mé účely je to k ničemu. To si můžu koupit výroční Pentium za necelé dva tisíce a vytlačím z něj stejný single thread jako z FX-9xxx řady s násobně nižší spotřebou jako bonus

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jenže lidstvo narazilo na technologickou hranici. Žádnej procesor už nebude atakovat 8GHz, nebudou ani 10GHz a pokud jo tak v daleké budoucnosti. Jediná cesta která je schůdná je paralerizace jader a také mi minusáři nevěřili když jsem tvrdil že tu zanedlouho budou procesory s 32 vláknama a už se takové staví. Neboj pokud to je kvalitní programátor vydá opravnej patch pro rozložení zátěže na procesroy a pojede ti to plynule.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jo kdyby to bylo tak snadné jako to napsat do diskuze :)

Při zachování technologie to není možné, jinak by to už dávno bylo. Tohle není nějaký herní 3D engine ale high polygon engine, který prostě potřebuje těch 100 tisíc stromů a 50 tisíc budov na scénu dostat, musí k tomu ovládat systémy letadla a letovou dynamiku a to nejen toho letadla které člověk ovládá ale také ty, které řídí AI a těch mohou být i stovky, musí to řešit počasí a jeho vliv, nějaké ptákovinky jako vizuální efekty, že támhle se kouří z továrního komína nebo hýbou stromy a tráva podle směru větru a pod. už jsou jen třešničky na dortu...

V podstatě vše co šlo se rozděluje napříč jádry nebo deleguje na GPU.. tam je třeba rozdíl právě proti MS FSX a Prepar3D.

V případě P3D to znamená přechod na DX12. A to striktně, tedy žádná podpora DX11 a DX12 dohromady jako mají již dnes některé hry. To je zbytečná práce. Ale dělat dnes DX12 řešení pro profesionální sféru (díky licencované technologii od MS nelze Prepar prodávat jako entertainment produkt) je nepředstavitelné.

Hlavně Lockheed Martin nedělá ten simulátor proto aby je živil (na to jim stačí ty miliardy dolarů co dostávají od US Govermentu, NASA atd. a prodej "ven" je na tak pokrytí nákladů), dělá ho primárně pro potřeby vlastních řešení výzkumných projektů, to poslední co chtějí je unáhlená změna technologie která nabourá jejich interní projekty postavené na tom simulátoru... Třeba proto je to stále 32bit aplikace, která trpí limitem využitelné paměti... pro jejich účely zřejmě 4GB více než dostačují, lidi co to chtějí mít doma vyšperkované občas na ten limit narážejí.

V případě X-Plane je použito OpenGL a multithreadu plně využívá, výkon je stále problém, tenhle simulátor má neskutečně kvalitní letovou dynamiku, v zásadě počítá data jako aerodynamický tunel a ty následně propaguje do prostředí, zohledňuje věci jako různé poryvy větru způsobené terénem apod...

letos vyjde další letecký simulátor postavený na technologiích Microsoftu, inovovaný engine, 64bit, DX11... předpoklad všech lidí co do vývoje tohoto typu sw vidí jasně říkají... výkon bude +- stejný jako u Prepar3D, není kam se posunout.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tegra? :) Ta Tegra?
Ten propadák který nikdo nechce? :) Ta Tegra která která je ve šmejdu jménem Shield? ...
A Iris? Nedíval jsi se v poslední době kolik stojí CPU s Iris,že ne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte že CPU s GPU částí o výkon Fury X bude stát stejně co dnešní CPU s nejrychlejší GPU? Obávám se že za něco takového by si AMD hrdě nechalo platit. Konec konců, když ví že mají navrch, tak si za to platit nechají.. třeba ta Fury x2 a předpokládaná cena... Určitě si to všechni poběží koupit, když je to AMD tak levná značka :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, že si to AMD nechá zaplatit. Ale taky na druhou stranu, IrisPro má výkon jako GTX750M, což je, upřímně řečeno, dost slabé. Pokud jsou parametry "Grónska" reálné, bude to doslova buchar, který velmi pravděpodobně deklasuje i současnou desktopovou střední třídu. A pokud si uvědomíme, že jedním čipem nahradíme CPU i GPU v ceně cca 5-6 tisíc Kč, tak ani cena okolo 6-7 tisíc nebude úplně od věci, v podstatě to bude "CPU zdarma" v ceně APU.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nezpochybňuji že IrisPro je buhví jak výkonná. Pokud jsou parametry reálné tak výsledek bude něco s výkonem +- i7 a FuryX... tzn. kombinace která dnes vyjde nejméně na 25 tisíc... že by takový čip stál 6-7 tisíc... pokud by stál 15 tak to bude pořád hodně levné a viděl bych to na cenovku spíše kolem 20.

To že si AMD nechá za výkon je jasné, viz předpokládané ceny Fury x2. Exkluzivní výkon za exkluzivní cenu...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že primárně tohle APU míří do výpočetních center, kde se AMD musí urychleně vyhrabat ze zapomnění, tak verzi do klasických PC uvidíme asi až za pár let.

...osobně bych si tipl, že tohle bude k dispozici první rok/dva pouze pro datová centra se specifickým rozhraním a distribuce nebude vůbec počítat s maloobchodním prodejem. Takže prozatím nás běžné smrtelníky cena fakt zajímat nemusí.

(mimochodem, jsem snad jediný, kterému z popisovaných specifikací vychází spotřeba 250 W+? Na tohle fakt AMD nemá desktopovou patici a ani žádnou podobnou neoznámilo.)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

takovejch "bucharu" tu jiz v minulosti na strankach "bulvaru" bilo, a jak to dopadlo vime vsichni, ale je krasne ze spousta lidi stale veri na pohadky a maji sny :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, čistě technicky to není nereálné a zatím nemám důvod nevěřit, že minimálně do serverů a možná konzolí se tenhle "greenland" dostane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíte žít jen v novinkách. Tam venku v reálném světě se lidé ještě porvou o R9 270, která zvládne i asynchrony. A k tomu Irisu, čuměl jsem jak puk když na té 6.té generaci intelu rozjedeš ve FullHD Fallouta3 na plný detaily a jede to plynule, jen tak na okraj jak tady někdo zmiňoval že ten výkon neskáče.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka, zda je to slabé, výkon je spíš jako R7 250 1GB G5, konkrétně jako Oland varianta, což třeba na 65W CPU není špatné, když samotná R7 250E má 69W TDP.

Na druhou stranu Intel to klasicky zabije špatnou podporou, špatnými ovladači, bugy a podobnými legráckami. No a taky to není úplně levná sranda.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

mozno to bude sucast noveho Playstation 4.5 ked sa uz jedna o SOC s takym velkym poctom jednotiek

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Na SOC pro "PS4,5" je to moc drahe ..... FinFET vyroba + HBM + velikost chipu ..... Navic pokud, jak se predpoklada jde o produkt do profi segmentu, tak za tohle "SOC-APU" bude amd chtit vic nez za nejvyssi FirePRO takze panove 100K++++

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To "SoC" bych nebral moc vážně. Lidi na LinkedIn to používají jako termit pro jakýkoliv čip, tj. i diskrétní GPU. Bylo to tak už loni, tehdy se taky na LinkedIn o Fiji mluvilo jako o SoCu* (skoro mám dežavu jestli jsem se o tomhle tehdy s někým někde nehádal...). A Fiji jak je vidět SoC v normálním slova smyslu vůbec není. IMHO to bude úplně stejné i teď, ten Greenland je nebo byl normální GPU. A ten obrázek od Fudzilly ukazuje MCM modul, kde bude nebo měla být na interposeru spolu HBM, GPU čip Greenland převzatý z normální řady diskrétních grafik a jako CPU pak čip z řady Opteron. Ten plánek s vyznačenými propojeními to myslím sám naznačuje.

Ono když už je integrovaná HBM, tak je pouzdření zbytku a interpsoser napůl zadarmo, dává tudíž smysl to využít a realizovat to monstr-APU stylem MCM. Dělat zvlášť pro tohle veliký/riskantní čip nedává ekonomicky moc smysl, protože se nelze spolehnout, že úhrn prodejů bude v HPC dost velký na to, aby se to vyplatilo. HPC GPU se taky musí zaplatit hlavně z prodejů herních verzí. Daleko cyhtřejší je to tedy udělat s recyklací jiných čipů.

Toď teda můj názor.

*
"the world’s first 300W 2.5D discrete GPU SOC using stacked die High Bandwidth Memory and silicon interposer"

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

no to tezko.. cip s sesnacti x86 ht jadrama, 4 tflops dp a hbm je vypocetni masina a ne hracka pro deti.. cena a spotreba toho cipu bude nekolikrat vyssi nez cena a spotreba nejaky konzole..

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Já bych nepodceňoval vůli konzolových pařmenů po VR a 4K gamingu. :-) Pamatuju se, když se začaly prodávat PS2, v té době před nějakými 16 lety to bylo sakra drahé, myslím že kolem 20 tisíc. A srovnejte si tehdejší příjmy a ceny běžného spotřebního zboží.

Suma sumárum, podobné APU stačí vybavit nějakou tou RAM, úložištěm, levnou deskou a zdrojem a konzole je v podstatě hotová.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že nejde o vůli konzolových pařmenů, ale spíš o fakt, že nejde o produkt, který by byl vhodně vyvážený pro hry. Vhodněji vyvážený herní produkt, který by dosahoval podobného výkonu, by v nákladech vyšel mnohem levněji. Dám příklady:

- čtyřkanálový paměťový řadič v procesoru - k čemu, když GPU má vlastní paměť? konzumuje křemík, ale herní výkon nezvyšuje
- 100GB/s dálnice mezi CPU a GPU - pro herní použití k ničemu, konzumuje to křemík
- 16 procesorových jader - ke GPU o výkonu Fury X k ničemu, i se čtvrtinou by byl herní výkon prakticky stejný
- podpora FP64 v 1/2 výkonu - opět pro herní nasazení k ničemu, stojí to křemík, dopad na 3D výkon je nulový

Proč by uživatelé herních konzolí měli chtít platit za hardware, který je pro ně z poloviny nevyužitelný, když by tentýž výkon v herně vyváženém produktu mohli mít za polovinu ceny? Případně za tutéž cenu možná o polovinu vyšší herní výkon... Kombinace čtyř jader a třeba 6144 stream-procesorů by byla ve hrách o desítky procent výkonnější. Pořád by ale šlo o produkt s TDP na úrovni stovek wattů. Nakonec realita je taková, že výkon není to, co by pro uživatele konzolí bylo prioritou. Pokud by chtěli výkon, konzole by vůbec nekupovali. Skutečnost je taková že PS4 je nejprodávanější konzolí v historii.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Já naopak pokládám takový APU jako přesně to, co bych si představil pod pojmem "nextgen" - extrémní dostatek výpočetního výkonu, velmi dobré grafické možnosti, vysokou datovou průchodnost.. Ostatně když se ohlédneš do minulosti, každý přelomový herní stroj na tom byl podobně -např. má oblíbená Amiga (ta např. zcela deklasovala tehdejší herní etalon, reprezentovaný 8bitem C64). Viděno pohledem typických plošinovek z C64 byl výkon Motoroly 68k v Amize taky naprosto zbytečně vysoký.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o výpočetní výkon, jde o to, že jde o produkt vybavený funkcionalitou, která výrazně prodražuje výrobu, ale zároveň ji nelze v herních konzolích využít.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Na PS4K je to moc drahé a náročné na výbavu. Spíš bych to viděl na HPC segment, nějaké AIO workstations, Apple iMacy, výkonné nettopy, serverový segment, jako PC nody do nějakého clusteru.

Pokud by to Sony chtělo použít, tak možná jako PS4 pro několik uživatelů a monitorů, jedno zařízení a x ovladačů a TV/LCD k tomu, to by už použitelné být mohlo, jen ta cena asi krapet vyšší :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

>V tuto chvíli můžeme prakticky s jistotou říct, že veškeré informace o čipu Greenland se týkají
>profesionálního produktu, výpočetního APU.

A co ak ide a GPU s SPM? aj ked tu na diit-ku sa stale pocita s tym, ze GPU s SPM a PCM ide o APU.

The rumor is based upon a source which leaked a fragment of a slide outlining the processor in block diagram form and specifications of its alleged flagship chip, "Hawaii". Of primary note, Volcanic Islands is rumored to be organized with both Serial Processing Modules (SPMs) and a Parallel Compute Module (PCM).
http://www.pcper.com/news/Editorial/AMD-erupt-Volcanic-Islands-GPUs-earl...

A kedze mame de facto rosziahly SW takmer cely beaici na GPU by integracia SPM, ako riadicejjednotky davala zmysel..

Videa: 4kB grafické demo generované real-time compute shadery a příroda v UE4
Protože - na rozdíl od zmíněného .kkrieger - je větší část prostředí generována v reálném čase (a ne předem během nabíhání), jsou hardwarové nároky opravdu vysoké. K dispozici jsou dvě verze - jedna základní, která renderuje v rozlišení 1280×720. Už ta vyžaduje poměrně slušný hardware, autoři hovoří o udržení FPS (nad) 20 jakožto o výsledku, kterého lze dosáhnout s poměrně slušným hardwarem. Pro „budoucí grafické karty“ je pak určena druhá verze, která vykresluje v 1920×1080. Ze současných jednočipových karet dokáže podle testů redakce PCGamesHardware tuto verzi udržet stabilně nad 20 FPS pouze Radeon Fury X.
http://diit.cz/clanek/4kb-graficke-demo-priroda-v-unreal-engine

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.