Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Může mít GPU Hawaii 512bit sběrnici?

Tohle je IMHO hodně dobrá zpráva, protože to by znamenalo dostupnost prakticky celého portfolia v blízké budoucnosti. Už jsem pár zájemců o herní HW odkázal právě na příští měsíc, že se vyplatí už počkat co bude či nebude (jeden z nich je už bývalý spokojený "čekatel" s tehdy ultrabrutálně výhodnou HD4850, který už ví, že se počkat někdy vyplatí). Tak uvidíme co a jak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

může ? Musí ! :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Já doufám, že nebude mít :-) Spotřeba tranzistorů by podle mě jen těžko byla adekvátní nárůstu výkonu. Navíc jsou tu 7GHz moduly, kterými lze snadno propustnost (i při 384bit sběrnici) o 17 % zvýšit. HD 7790 se 128bit sběrnicí nabízí 50 % výkonu HD 7970 s 384bit sběrnicí. To je myslím dostatečná demonstrace toho, že by i s 384bit sběrnicí nemělo být problém dosáhnout výkonu až 50 % nad HD 7970.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže HD7790 má jen 896 SP a navíc je to upravená architektura Sea Islands. U Tahiti při těch 2 048 SP propustnost pamětí už neškáluje tak dobře. Nevím jaké změny budou ve Volcanic Islands, ale pokud nebude paměťový řadič nějak výrazně přepracovaný, tak při tom odhadovaném vysokém počtu SP bude Hawaii ještě více brzdit paměť než Tahiti. Já nejsem zase ohledně těch 7GHz modulů až takový optimista ale třeba se pletu :o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Sea Islands a Volcanic Islands nejsou architektury, jen "rodiny" produktů :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já nemůžu za to že si AMD nevidí do huby :o))

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=8277024&sid=833431bef34b54feccf...

nejdřív to byly nové architektury , teď to jsou jenom "rodiny produktů"

Kdyby to nebyly architektury, tak by byly úplně stejné jako Southern Islands což nejsou, viz:

http://developer.amd.com/wordpress/media/2013/07/AMD_Sea_Islands_Instruc...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že tato teorie má při bližším pohledu také velké trhliny, více pravděpodobné je že AMD na to půjde stejně jako NV - refresh vyšších řad které korunuje jeden obří čip. Dřívější malé čipy v hd 4800/5800 byly z nouze cnost. Teď má AMD technologii na boj i v segmentu velkých čipů. Něco o výkonu na 256bit sběrnici ostatně napovídá i Radeon 7870XT - pokud poladí výrobu na nižší spotřebu a k Tahiti prásknou 6 a 7 Ghz paměti tak bude výkon srovnatelný s dnešní 384bit na 5Ghz modulech....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to jsem tvrdil už při uvedení GTX680, že AMD může tohle udělat.

Ale dle mého názoru hlavní "update" by se měl konat na úrovni logiky čipu, nikoli v extenzivním řešení přes navyšování šířky sběrnice a výšky frekvence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím :o) Navyšováním frekvence RAM bude mít za následek jedině to, že jestli že to zatím běželo "skoro nadoraz" s nějakou malou rezervou, tak na těch 7GHz to pojede "přes doraz" a bez jakékoliv další možné rezervy pro připadné navyšování.....
Ten čip nepotřebuje nižší sběrnici a extrémně taktované paměti. Ten čip potřebuje nějaké vnitřní úpravy, aby nebyl tolik závislý na propustnosti. U tak velkého čipu jako je Hawaii je ale nejjednodušším řešením širší sběrnice(za předpokladu, že AMD nějak nezapracuje na oné závislosti na propustnosti). Jak to AMD udělá to je otázka, mezi 384bit a 512bit může být ještě 448bitová sběrnice jako u Fermi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.