Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Hawaii - Radeon R9 290X, kompletní rozbor architektury

Celý koncept nového PowerTune souvisí s implementací nového obvodu (SVI2), který byl integrován do GPU Bonaire a Tahiti (a prý i do nové generace APU pro socket FM2 - předpokládáme, že je tím míněna Kaveri).

<= SVI2 vyuzivaji vsechny FM2 cipy, takze i Trinity a spol. SVI1 vyuzivaji FM1, AM3+ a starsi. Byl to zrejme hlavni duvod opusteni FM1, ktere bylo navrzene snad uz pro zrusene 2009 APU Falcon.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem tuto část článku připravoval, jedna věc se mi tam nezdála, ale za boha si teď nevzpomenu, co to bylo. Mám dojem, že to souviselo s tím, že Trinity/Richland nevyužívají něco z toho, co SVI2 nabízí oproti SVI1 a co zároveň využívají Bonaire/Hawaii. Prozatím tu větu upravím a jestli si vzpomenu, ještě se ozvu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co presne z celeho interfacu vyuzivaji se da nekde dohledat. Detaily neznam.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za detailne spracovanou objizdku architektury(spravne CGN+) Radeon-u. Prinosnych novinek je dost, osobne se mi libi to pocitani spolecnosti s portaci hernich titulu z konzoli nadchazejici generaci Playstation 4 a Xbox One na platformu PC. TrueAudio by nas melo zbavit predrazenych a na ovladace nekvalitnych zvukovek Core3D od Creative a pomoct i tem co se jim vali kvalitnejsi X-Fi pro PCI slot. Je tez pozitivni ze nove PowerTune umozni uzivateli nastavit teplotu jadra na vykon.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

AMD je v tej dva roky starej prezentacii asi preto, lebo UVD blok v radeonoch je zalozeny na Tensillica DSP.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není mantle náhodou funkční pro celou platformu GCN? Pokud je, tak proč u Radeonů 7xxx uvádíte jako API pouze DX11.x, když umí i openGL a Mantle?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tabulka obsahuje parametry uvedené výrobcem při vydání daného produktu, tedy ty, které jsou garantované. Pokud výrobce přijde s nějakou zpětně kompatibilní technologií, je to sice fajn, ale zároveň není ničím zaručeno, jestli bude podporována, na jak dlouho bude podporována nebo zda nebude její podpora na daném produktu zrušena. Všechny Radeony HD 7000 vyšly jako DX11.1 modely a proto jsou tak v tabulce uvedené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvádějí, že architektura směřuje k rozlišení 4k, ale je škoda, že tam asi nebude HDMI 2.0.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevyhoda: DP+HDMI.

Lepsi by bylo kdyby karta fyzicky nabize 2x DP + 2x DLDVI. Pro HDMI monitor neni problem pak pouzit patricni kabel nebo redukci, a zachova se moznost pouzit dvojice MST hubu.

Takze 4K@120 skrze dvojici DP se na teto karte nekona... budou dalsi?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já to 4k u R9 290(X) považuju jen za marketingový humbuk. Solidní 4k monitory jsou drahé jako prase a za dobu morální životnosti této karty (max 1-2 roky) se to nezmění. A pak už to bude irelevantní, jelikož další generace GPU přinese ... cojávím ... HDMI 2.0, DP 2.0.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak až dnes bolo TrueAudio (integrovaná high-end zvukovka) bližšie špecifikované, že ako základ bol použitý DSP procesor společnosti Tensilica Hifi EP.

Zrejme aj VIA sa tým nechala AMD inšpirovať a tento týždeň si licencovala Cadence Tensilica HiFi Audio/Voice DSP pre jej system-on-chip (SOC) design for set top box, tablets and mobile devices.
zdroj: http://www.tensilica.com/news/444/330/Customer-Spotlight-VIA-Technologie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.