Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kabini APU jde i do socketu, MSI má desku

MSI Kabini M1 board 01
Low-power APU Kabini se v blízké době objeví i v socketovém provedení. Původní BGA verzi v řádu pár měsíců doplní vyměnitelné modely pro 721pinový socket…

Malá, ale šikovná, vypadá základní deska od MSI, kterou podle zástupce firmy najdeme v nabídkách obchodů už v březnu. Největší zajímavostí novinky o mini-ITX formátu je bezesporu 721pinový socket M1 (tedy zřejmě ne „AM1“, jak uváděly první zvěsti), který je určený pro APU Kabini od AMD. To bylo pro desktop vyráběné pouze v BGA verzi, což s ohledem na poměrně široký výkonnostní rozptyl, jaký různé verze APU nabízejí, přestávalo být dostačující.

AMD Kabini Die

Samotné výměnné procesory by podle zaměření měly nést označení „E…“ a Sempron (o tom, že AMD tuto značku znovu oživí a použije pro některé nové produkty, jsme vás informovali v prosinci). Procesory (a zřejmě i socket) budou dimenzované do TDP 25 wattů (připomeňme, že dosavadní modely Kabini jsou určené pro hladiny 9 W, 15 W a 25 W). Nejvýkonnější dosavadní model (mobilní) je A6-5200, který kombinuje čtyři 2 GHz procesorová jádra Jaguar a dvě jádra GCN, tedy 128 stream-procesorů na 600 MHz.

MSI Kabini M1 board 02

Deska, kterou se MSI pochlubila, je dále vybavena dvojicí slotů pro DDR3, PCIe slotem, 2× SATA konektorem, mini-PCIe slotem. Z externích konektorů stojí za zmínku 2× USB 3.0, tři výstupní obrazová rozhraní (D-SUB, DVI-I a HDMI). Nechybí Wi-Fi. Cenu zástupce společnosti nezmínil, předpokládáme, že bude oznámena při vydání v březnu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Kabini APU jde i do socketu, MSI má desku

Úterý, 14 Leden 2014 - 10:34 | Groover One | Kabini mi připadá jako Yetti, hodně se oněm mluví...
Úterý, 14 Leden 2014 - 10:29 | JoHnY3 | Porad by to melo stacit na samotne HTPC, ale h....
Úterý, 14 Leden 2014 - 09:44 | vidoq | Skoda jen tech dvou SATA, byla by to hezka deska...

Zobrazit diskusi