Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD chystá 9W Opteron Kyoto

Opteron 6300 for perex
Procesorová architektura Jaguar je evidentně tou nejpovedenější, s jakou AMD za poslední léta přišla, a tak není divu, že s ní má velké plány i na poli serverů. První je realizován ve spolupráci s HP.

Zájem AMD o energeticky efektivní servery a mikroservery odstartovala koupě společnosti SeaMicro loni na jaře. Podstatné události, které nastaly po této akvizici, jsme po celý rok monitorovali - všechny je najdete pod příslušným tagem:

Cílem společnosti ale není nabízet jen hotová řešení, ale především prodávat čipy velkým odběratelům. Jednou z takových firem, která se navíc o segment mikroserverů aktivně zajímá, je HP. Projekt Moonshot jsme skloňovali v souvislosti především s ARM platformou, kterou nakonec nahradily Intelí Atomy. Nakonec ale dostala prostor i AMD. Její servery totiž budou jedním z prvních řešení, které nabídnou 28nm Opterony řady AMD Kyoto.

AMD Kyoto Opteron roadmap 2013

Kyoto je v podstatě 28nm SoC integrující až čtyři jádra Jaguar a (volitelně i) GPU z generace GCN, což znamená až 128 OpenCL kompatibilních stream-procesorů na čip. Tyto Opteronky budou dostupné pro TDP v rozmezí 9 až 11 wattů. Dostupné specifikace nedávají jednoznačnou odpověď na otázku, zda půjde o derivát čipu Temash (tabletové APU) nebo Kabini (APU pro odlehčené notebooky) - TDP je tak nějak „mezi“.

Energeticky efektivní Opterony Kyoto pro datacentra a úsporné servery se na trh dostanou v polovině letošního roku. Krom použití v systémech HP Moonshot zatím není známo, jakým způsobem poběží distribuce, resp. v jakém provedení vlastně budou dostupné (mobilní verze APU Temash i Kabini nejsou určeny pro socket, ale jsou letovány přímo na desky - je tu možnost BGA i specifického socketu).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD chystá 9W Opteron Kyoto

Pondělí, 29 Duben 2013 - 15:12 | Lukas Zapletal | Zajímavé. Jinak Atomy ARM nahradily, ale jen...

Zobrazit diskusi