Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vyzývá Intel a Nvidii k přijetí Mantle a chystá zveřejnění SDK

Nvidia bud prijme mantle nebo si udela vlastni ekvivalent. Cokoliv jineho je z jejich pohledu hloupost. Je to boj o zakazniky a nemuze dovolit, aby vypadala v porovnani s AMD jako mene vykonna, jen proto, ze nepodporuje mene narocne rozhrani. Rok je stale dlouha doba na cekani na dx12 a i pak by ztratila zakazniky co zustali u win7.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nVidia přijde s novou verzí Glide. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A preco ako? Tych Mante titulov zasa tak vela nebude a ak MS stihne dx12 pred vianocami 2015, co je aj tak z obchodneho hladiska najdolezitejsie obdobie, tak by sa teoreticky mohli objavit nejake tie tituly uz pred vianocami 2015. Aj ked vzhladom na dobu potrebnu na odladenie, skor nie. A zasa stale sa tak nejak tlaci OpenGL do pozadia. OpenGL je velmi vykonne len je v nom kopec balastu koli spetnej kompatibilite a tak isto je v nom vela ciest sko dosiahnut vysledok a nie vsetky su optimalne. Nvidia uz ukazala na roznych prednaskach comu sa treba vyvarovat a v takom pripade je aj Ogl shchopne slusne konkurovat. OpenGL by som az tak nezatracoval, jednak je stale nenahraditelne v profeionalnej oblasti (Quadro) a potom v mobilnom sektore je OpenGL ES tak isto dominantne.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mantle titulu je malo protoze je to celkem novy a hlavne jen pro mensi cast hracu co maji amd, tak zatim neni takovy tlak to implementovat. Ano dx12 hry se muzou objevit koncem pristiho roku, , ale urcite nebudou dx12 only - tvurci si nemuzou dovolit ignorovat polovinu trhu (teda pokud jim MS nezaplati, jako plati za exkluzivitu pro konzole), a na te polovine to pojede pod staryma dx a tim padem tam bude nvidia vychazet jako mene vykonna, coz si nemuzou moc dovolit.
OGL je prakticky to samy. Chteji od nej zakomponovat mantle, tak jestli nvidia bude potporovat primo mantle, nebo neprimo pres ogl zas tak moc nezmeni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

clovek nez neco napise tak by si svou odpoved mel rozmyslet nebo alespon precist aby se nestalo ze si bude protirecit v jednom prispevku. na jednu stranu naznacujes ze mantle jeste neni tolik rozsireny a ze tech titulu neni hodne. ano, v tom mas pravdu, prosazeni nejakych technologii chce cas. zvlaste pokud jsou svym zpusobem koncepcne (r)evolucni
na druhou stranu predpokladas (zcela naivne) ze s vydani win10 na konci pristiho roku a s tim i vydani dx12 bude snad v horizontu nekolika dnu ci tydnu nasledovat smrst dx12 hernich titulu aby tak stihly stale predvanocni prodej? rekl bych ze ses spletl minimalne o rok od uvedeni dx12, spise dele.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Naopak. Rok je strašně krátká doba. V AMD si udělali sami pro sebe specifikaci a třičtvrtě roku od vydání (a mnohem déle od počátku vývoje) jim to stále nefunguje bez problémů. Než by stihli v intelu/nvidii rozchodit Mantle do použitelné podoby, je tu dávno DX12 (za předpokladu, že na Mantle už delší dobu nedělají, o čemž vážně pochybuji).
Větší problém jsou sedmičky - to by mohl být lepší důvod, ale i tak si nemyslím, že se tím intel nebo nvidia budou zabývat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takže když to shrnu, kdyby v AMD rok počkali, odladili to a oznámili až teď (s okamžitou podporou většího počtu titulů než 1-2) byli by vlastně v lepší pozici, protože by MS do vývoje dx12 nic netlačilo a amd by mělo mantle lépe připraven a možná i téměř hotov.... ;-) a pokud by MS něco náhodou netušil, dx12 by měly daleko větší skluz za mantle final.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v AMD nejsou takové vypočítavé prasata...

(proto asi nevydělává AMD tolik jako firmy, kde se ničeho neštítí - GameWorks)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

furt je to přece byznys takže kdo neokrádá stát okrádá sebe, ne? :-D

Já z toho mám spíš pocit že AMD (nebo spíš ten, kdo ten projekt začal) chtělo jen ukázat že to prostě jde líp a tak rozhoupat vývoj, že to původně nebylo určeno pro reálné nasazení.... a pak někdo výš rozhodl že se to dotáhne dál....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A ja se klidne vsadim, ze nvidia se zachova (z tveho pohledu z jejich pohledu :-) ) hloupe. Z meho pohledu logicky. Pockaji na dx 12.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nechápu, jak se někdo může chlubit Battlefieldem 4...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

hm.. znáš srovnatelný engine? Jediný, který se tomu přibližuje, je Real Virtuality4 (ARMA3) od BI. A ten taky zrovna nepatří k těm zcela bezchybným...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V čom je engine pre BF4 výnimočný? Myslím oproti Cryengine-u či Unreal Engine-u...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"je moc narocny aby dali SDK" :D Aneb engine na dlcčka a lensflery. Nema absolutne nic cim by UE4/CE nejak mohol zatienit. A ak aj ma, moze to byt vsetkym jedno lebo je to vystavna skrina EA na dojenie oviec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba:
- destrukční model, a to v množství větším než malém (prakticky všechny menší objekty na mapě lze rozbít, přemístit apod., totéž lze udělat i s většinou budov)
- bullet physics
- ony slavné levolutiony
- voda obecně, ale hlavně rozbouřené moře, které se chová hodně realisticky

Je tam toho samozřejmě více, nejde o to, že by se to "nedalo" naprgat v jiných enginech, jde o to, že to nikdo jiný zatím nikdy neudělal.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1)destrukcni model - pokud se nepletu, vse je to klasicka predpripravena destrukce, takze nic zajimaveho z technickeho hlediska.
2)bullet physics - take nic noveho ani zajimaveho
3)ony slavné levolutiony - opet vse predem predpripravene, technicky nic zajimaveho
4)voda - tak tady bohuzel nejak netusim, co neobvykleho ta voda umi, budu rad kdyz me poucis

"nejde o to, že by se to "nedalo" naprgat v jiných enginech" Naprosto souhlasim, vsechno jsou to celkem bezne veci, mozna ve vetsim mnozstvi nez obvykle. Takze otazka pretrvava, v cem je ten samotny engine nesrovnatelny?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V jedné věci má frostbite rozhodně prvenství, je to asi jediný engine, v kterém nikdy nevyšla funkční hra a je tímto tedy oproti ostatním nesrovnatelný a unikátní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, nic nového, nic převratného. Tak mi PROSÍM řekni jaká hra má obdobné parametry a umí to co Battlefield?

Třeba toto: https://www.youtube.com/watch?v=ZUXYnhR4Rno
nebo toto: https://www.youtube.com/watch?v=nteDP62uWcw

(jistě, realita to není, zvláště ten druhý případ, kdy není zapnut frendlyfire, takže se dá blbnout s C4). Ale která z dnešních FPS her má třeba tebou vysmívaný bullet drop?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že přehlížení toho, jak je BF4 jedna z nějvíc rozbitých her i rok po vydání je u některých in.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co přesně je na ní rozbitého? Já jen že to hraju už několik let (od BF2, někdy v roce 2006) a tyhle stesky na "rozbitost" se neustále opakují. Přitom tu hru hrají každý den tisíce hráčů. Pokud mi někdo sdělí, že existuje srovnatelný titul, který nemá podobné potíže, milerád prohlásím BF za nepodarek.. Jenže za ty roky se nic neobjevilo. Nejblíž byly Planetside a ARMA, obě hry jsou ale subjektivně daleko víc zabugované, PS pak svým pojetím a zpracováním je někde na úrovni BF1942 (tj. zcela inertní prostředí).

Nikde jsem nenapsal, že je BF4 bezchybná hra (to jistě ne), ale zásadní problémy byly odstraněny velmi rychle.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní problémy byly odstraněny velmi rychle :D To si dám snad za rámeček, už dlouho jsem se nad takovou blbostí nezasmál. Rok po vydání vyšel první CTE patch, který řešil část problémů .... rok po vydání. Takže jo logicky VELMI RYCHLE :D

Umírání za rohem, "bad luck" smrti, trade killy, 0 balanc helicoptér na siedge of shanghai, náhodný dmg při seskoku z 0,5 metrové výšky? Jen krátký výpis těch nejoblíbenějších.

BTW: Call of Duty hraje více hráčů, jde snad automaticky o lepší hru?

Až bude v BF4 ... FPS hře fungovat strílení, dejte mi vědět.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Moment, ale to popisuješ nastavení hry, ne problémy enginu jako takového, snad s výjimkou toho umírání za rohem a "bad luck", které byly _VŽDYCKY_ součástí BF a jsou poplatné tomu, jak je tahle hra postavena (klient-server) a zrovna u BF4 je stav řádově lepší, než byl kdy třeba u BF2.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nastavení hry? Pokud si dobře pamatuju, tak samotní DICE prohlásili, že vyšší tick rate než 10-30Hz (dle vzdálenosti od hráče a zda je ve vozidlu či nikoliv) Frostbite engine ani nezvládne.
+ Ke zvýšení tickrate v určitých podmínkách došlo 0,75 až 1 rok po vydání (hledat datum vypuštění prvního CTE fakt nebudu). Takže další blesková oprava.

BF4 a CTE je jen pokusný králíček DICE, na kterém si testují, jak jejich engine vůbec funguje a jak ho opravit tak, aby další hry na něm postavené nebyly takový nefunkční paskvil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvyšování Tickrate má jeden zásadní problém - náročnost na výkon a konektivitu serveru. S ohledem na cenu, kterou platíš za pronájem serveru (a požadované HW parametry), je celkem logické, že navyšování výkonové "černé díry" se děje pomalu, podle toho, co jsou schopni dodavatelé gamehostingů zaplatit (a zpětně vybrat od nájemců serverů).

Co se CTE týká, jeho primární úloha je řešit balance zbraní, protože sami hráči dokáží najít skuliny a nové způsoby hraní, které nebyly původně vůbec známy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už bylo xkrát prokázáno, že tickrate na konektivitu nemá v dnešní době prakticky žádný vliv - to by ty servery fakt museli provozovat na dialupu. Co se týče hardwaru, tak tam je spíš problém server degradation, kdy serverový klient neumí pořádně po sobě uklízet bordel a proto jsou servery, které běží déle než 24 hodin postiženy rubberbandingem a nefunkčním hitregem.

Hlavní úloha CTE byla dostat engine do funkčního stavu, až poslední CTE (už třetí nebo čtvrtý?) se soustředí spíše na balanc než samotné opravy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To není až tak úplně pravda.

Konektivita - pokud se tím myslí kompletní cesta klient-server, tak tam se změny projevují (ostatně někteří lidé si vysoký tickrate vypínají)
Hardware - opět to je otázka konkrétního nastavení, mapy, počtu hráčů, jejich rozmístění a použití zbraní. My jsme byli schopni ve 64 lidech dostat na kolena čerstvě nastartovaný server, prostou granátovanou na jedné vlajce na Metru (což je spíše menší mapa), takže ono to opravdu není tak jednoznačné jak tvrdíš ty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak jednoduché a prosté jak tvrdím, není za tím žádná záhadná frostbyte magie.

PS: Bych chtěl vidět hráče, který si vypne hight tickrate ... masochista nebo majitel nestabilního připojení k internetu na adsl někde 5 kilometrů od ústředny?

PS1: Dostat na kolena server? Žeby nefunkční engine? :D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se hodí, až zase bude potřeba obhajovat, jak BF4 výborně funguje :D
http://youtu.be/KJoKn42j6W8

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Tak mi PROSÍM řekni jaká hra má obdobné parametry a umí to co Battlefield?" Zadna jina hra, ktera by umela tohle vse najednou, me nenapada. To ale dle meho nazoru neznamena, ze ty veci jsou nove nebo prevratne.

Treba ta voda. Co je na ni zvlastniho? Podle me to nekdo nahral, aby poukazal na bug s tou lodi co zustava pod vodou. Jinak co se fyziky tyce, voda v GTA4 je podle me dal, jelikoz se i "tvaruje" kdyz do ni napriklad spadnes s autem. Jinak v GTA5 podle me vypada i mnohem lepe graficky. https://www.youtube.com/watch?v=YJH6nAryjNw

Deformovatelny terrain je supr, ale zase nic noveho pod sluncem. Myslim ze neco takoveho bylu uz kdysi davno v populous nebo jak se to jmenovalo. Nebo tady to nekdo predvadi v unity. https://www.youtube.com/watch?v=2W3Vm1_QGf0

Bullet drop :-) Premejslim jestli to mel uz project IGI (rok 2000) nebo ne, ale kazdopadne to mela napriklad Operace Flashpoint (2001). Jinak UE4 to umi standartne, ale kdyby sis to chtel dodelat sam, tak je otazka "par" minut v blueprintu.

Ja te ted PROSIM, uved alespon jednu jedinou vec, se kterou prisel frostbite engine jako prvni. dik

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď je prostá: přinesl všechny tyhle věci najednou, ne rozsekané po jednotlivých gameskách. ;-)

Navíc Populous (hrával jsem na Amize) byla izometrická bitmapová hra, jejíž možnost modelace byla omezena na průniky různě vysokých jehlanů.

Co se vody týká, tak takové "GTA-vlnky" jsou hodně směšné, koukni se na videa Paracel Storm. A celý fór je v tom, že ty lodičky v tom plují opravdu jako by byly v bouři.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, muj omyl, ja mel na mysli Populous: The Beginning.

A jenom jeste dotaz, lodicky plujou v bouri jinak, nez kdyz boure neni? :-) Pokud si mel na mysli, ze plujou po vlnach, tak to v gta 4 samozrejme taky.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Irelevantní. Když to nefunguje a padá, rok a půl po vydání, je něco špatně. Co je na tom, že lidi s highendem uvidí grafické finesy, když to stejně neběží déle jak dvacet minut v kuse?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

co "nefunguje a padá"? BF4? V tom případě hledej chyby u sebe, protože s padáním nemám jediný zásadní problém - hra mi padne maximálně jednou za 2 měsíce a nijak jsem si nevšiml, že by se padání zhoršovalo nebo zlepšovalo. A to funguju na Mantle prakticky od začátku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U té vody je to fakt vtipné, když člověkem projde vlna a ani to s ním nepohne. OK, aspoň vypadá hezky.

Mimochodem k tomu bullet dropu - pokud si dobře vzpomínám, používal se v Battlefield 1942, což znamená, že je jenom v této sérii už přes dvanáct let. Chlubit se něčím, co se používalo před šesti počítačovými generacemi mi nepřijde zrovna revoluční.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Bulletdrop v BF1942 fungoval ale pouze u tankových střel, ještě v BF2 to bylo téměř neznatelné vyjma sniperek (ono taky kvůli fog of war nešlo střílet dál, než na cca 200m).

Ale o tom jsem nepsal, psal jsem o tom, že takové vlastnosti (ne jednu vybranou vlastnost) nemá žádná soudobá hra.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Není až tak pravda. Pokud si dobře vzpomínám, tak se s ním operovalo i u odstřelovaček v Desert Combat.

Každopádně prohlásit za revoluci výběr nějakých vlastností naskládaných do jednoho projektu mi připadá uspěchané. Možná by to šlo nazvat evolucí. Revoluční byl Battlefield 1942, revoluční byl Doom, revoluční byl Half-Life, revoluční byla Fifa 98, ale Battlefield 4 je evoluce. Mimochodem i sami autoři prohlásili, že si skrz BF4 pošramotili reputaci a tak se snaží skrz komunitu vytvořit hru, jakou hráči chtějí. To je revoluce.
BF4 však ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to já všechno nepopírám. Jde o to, že NIKDO jiný něco podobného ani náznakem nedělá, kus výše jsem chtěl jméno hry, která se funkčně blíží modelu, na kterém je postaven BF. Že v dnešní době remaků a sequelů vyjde něco jako BF4, to je celkem pochopitelné. Ale znova tvrdím: princip hraní v BF byl, je a nejspíše stále bude jedinečný, který nikdo jiný neumí.

Já bych si třeba přál bojiště pro 128 hráčů, možnost lepší práce se squady a týmovější hru. A rozdíl BF1942 vs. BF4 rozhodně není evoluční, ta revoluce se velmi patrně odehrála právě na předělu BF2/BF3, kde to lze velmi dobře pozorovat na remakovaných mapách, např. Karkandu. Takticky je to zcela něco odlišného. V BF2 byl vstup do města neproniknutelnou pevností, která umožňovala obráncům město velmi dobře bránit. V BF3 se díky zničitelnosti prostředí tento koncept naprosto rozpadl...

BTW DC je komunitní mod (nebo jím alespoň zpočátku byl)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bullet drop je jakože balistický oblouk střely? A že to nemá soudobá hra. No, já tedy nevím, ale i takový crap (z hlediska enginu - BigWorld) jako je World of Tanks má bullet drop, byť je v rámci míření kompenzován, ale je vykreslován a počítán.

A že je BigWorld hodně bídný, to se asi shodneme všichni. A i ta voda tam vypadá líp, než na těch videích z BF4.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Jasně, nic nového, nic převratného. Tak mi PROSÍM řekni jaká hra má obdobné parametry a umí to co Battlefield?"

Ololol, co treba 10 let stara Arma2? Znicitelnost budov, po jednotlivych castech, taktez znicitelnost prostredi (stromy, mensi objekty), destrukcni model vozidel o ktery se BF4 ani nezda (helina se sklada z desitek dilu) s primym vlivem na letove vlstnosti, letovy model o kterem se bf4 nikdy zdat nebude, bullet physics to same demage zkrz materialy, balistika, a zkus neco kurva trefit snajpu za behu od boku, ani stodolu panacku (to by se closecombat sniper kiddies z bf4 asi posrali). O mape 25x25km asi nemusim hovorit.
A modovatelnost! DayZ, zname? Epoch, Wasteland, zname? Muzes neco delat s BF4? Ani to prd.
No, Arma se taky hraje velmi dlouho a bude se hrat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná sis ve svatém zápalu nevšiml, že jsem Armu explicitně zmínil jako příklad toho, že podobná hra je ještě řádově zabugovanější než ten "buglý" BF4 ;-)

Např. takový Arma2 server se dá shodit herní aktivitou v řádu hodin, nedejbože abys tam měl nějaký herní mod.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Battlefield (Frostbite) s přepálenými shadery, lensflarem co vypaluje oči, nerealistické lesknoucí se povrchy s šíleným bump mappingem, vysoký konstrast atd. To zrovna není vizuální nebo estetický ráj.. spíše pěkný humus.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, co se Vám na takových uměleckých představách nelíbí :D
http://goo.gl/VDNJsZ

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jj nekdo se s plne otevrenyma ocima podiva do slunce a vidi na nem i erupce ze jo? :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je kto bude mať hlavné slovo pri ďalšom vývoji Mantle? Bude mať stále AMD časovú výhodu v podpore novej funkcionality čo sa týka tohto API? Bude toto API bždy navrhované v prvom rade na architektúru GPu od AMD a ostatní sa budú musieť prispôsobovať? Budú sa na tom môcť podieľať aj NV aj Intel? Pretože ak nie tak sa nebudem čudovať, že do toho NV nepôjde. Ani AMD by neprijalo niečo do čoho by nemohlo nič hovoriť a bolo by závislé od jedinej a priamej konkurencie. BTW a čo sa stane keď bude trebárs AMD podporovať Mantle 2.0 a NV iba Mantle 1.0? Bude hra s Mantle 2.0 podporovať autpmaticky aj Mantle 1.0 bez nadstavby? Je nad týmto dosť veľa otáznikov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zpětnou kompatibilitu si Mantle jistě pohlídá a bude na nVidii/Intelu aby jejich ovladače podporovaly všechny funkce jak mají. A hlavně aby se dalo jít "přímo na křemík" :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>Bude toto API bždy navrhované v prvom rade na architektúru GPu od AMD a ostatní sa budú
>musieť prispôsobovať?

Vymenou za rovnaky sposob v pripade k technologimam nVidie to pojde. A to AMD vcera urobilo

AMD & PathScale Join OpenACC Group

Published on 17 November 2014 10:58 PM EST
Written by Michael Larabel in Compiler

Up to now the OpenACC parallel programming standard has mostly been perceived as a NVIDIA affair along with backing from the likes of Cray and PGI. Now, however, AMD and PathScale are joining the OpenACC Standards Group so hopefully we'll see greater, multi-vendor adoption of it going forward.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTg0Mjc

NVIDIA NVPTX Port Added To GCC
Published on 10 November 2014 11:58 AM EST
The NVPTX back-end has been committed to GCC 5 as part of the process for offloading support to NVIDIA graphics processors from the compiler.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTgzNTM

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel do toho půjde hned, prachů má spoustu a čím víc podporovaných API tím víc adidas.
nV Mantle přidá, až bude fungovat pod Linuxem

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Skončí to tak, že MS koupí NVIDII a bude šít DX12+ pro její čipy na míru. V podstatě by mu ani nic jiného nezbylo. Bez nuntosti DX k hraní letí Windows ihned z okna :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovy nazor mam uz radu let ze hry je jediny co drzi windows v takove prevaze nad ostatnima OS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.