Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové Radeony HD 8000M s čipem Mars nepodporují VCE

AMD Radeon HD 8800M
VCE, hardwarový blok pro kompresi videa, který AMD do svých GPU integrovala v generaci HD 7000, v mobilních novinkách postavených na čipu Mars nenajdete. Je to vlastně docela logické…

Připomeňme, že AMD krátce před Vánoci představila některé mobilní Radeony z generace HD 8000M. Řady HD 8500M, HD 8600M a HD 8700M jsou postavené na malém čipu Mars a Radeony HD 8800M na jiném GPU, které je značeno jako Neptune (rozměry i funkčně je velmi blízké stávajícímu Cape Verde, které známe z desktopové řady HD 7700).

Když jsme vás o novinkách informovali, slíbili jsme, že se pokusíme kusé informace z oficiální prezentace doplnit a upřesnit:

Mars nepodporuje VCE

Asi nejzajímavějším novým faktem je, že v GPU Mars chybí integrovaný procesor VCE, který slouží k hardwarové kompresi (především HD) videa. AMD to vysvětluje cílením malého čipu do mobilního segmentu, kde v noteboocích, Ultraboocích, ultrathinech atp. bude doplňovat primární procesor. Ten už dnes jak v případě Intelu (Ivy Bridge) tak v případě AMD (Trinity či chystané novinky řady Richland) obsahuje grafické jádro podporující buďto VCE (čipy AMD) nebo Quick Sync (obdobná technologie od Intelu). Nemá smysl proto tuto technologii integrovat i do grafického jádra, kde by pouze zvyšovala výrobní náklady - v praxi by totiž nikdy nebyla využita.

GCN VCE default

AMD VCE - schéma

Takové zdůvodnění smysl dává - zůstávají tu však nezodpovězené otázky. Například zda se Mars dostane i do desktopu (384 stream-procesorů se 128bit sběrnicí v miniaturním GPU by si svého zákazníka najít mohlo), případně zda jím bude doplňováno i ultramobilní APU Kabini (Jaguar + GCN), v jehož případě o (ne)podpoře VCE zatím nevíme nic.

Mars má 128bit sběrnici i obrazové výstupy

AMD se o sběrnici v oficiální prezentaci nezmiňovala, a tak s ohledem na minimální rozměry čipu (~80 mm²) i starší informaci, že Radeon HD 8500M je 64bitový, předpokládala řada webů i čtenářů, že samotné GPU více nenabízí. Nyní můžeme potvrdit, že čip je skutečně 128bit. Radeony HD 8500M a 8600M nesou 64bit sběrnici a HD 8700M jsou pak 128bitové.

AMD Radeon HD 8000M Series

AMD také potvrdila, že GPU nemá odstraněno rozhraní pro obrazový výstup (tak činila Nvidia u GPU GF117, které sloužilo výhradně pro kombinaci s procesory Intelu, jež rozhraním pro obrazový výstup disponují). Kolik obrazových výstupů Mars nabízí, zatím není jasné. Jsou ovšem přítomné v kladném nenulovém celočíselném počtu ;-), takže - pokud se výrobce rozhodne - mohou rozšířit obrazovou konektivitu notebooku.

Všechny dosud uvedené Radeony HD 8000M jsou nové čipy

Že je Mars novým čipem, je zřejmé, objevovaly se ale pochybnosti ohledně Radeonu HD 8800M, který má základní parametry totožné jako GPU Cape Verde. Podle AMD ale nejde o totožný čip, došlo prý k určitým úpravám na úrovni hardwaru a změn doznal i ovladač. Čím přesně se čipy liší, zatím není známo, ale předpokládáme spíše menší úpravy, které mohou ovlivnit např. energetickou efektivitu. Závěrem doplňme, že v režimu turbo poběží Radeony HD 8700M o 50 MHz nad specifikacemi (tzn. 775-825 MHz pro HD 8770M a 850-900 MHz pro HD 8790M).

Zdroje: 

vyjádření různých pracovníků AMD

Diskuse ke článku Nové Radeony HD 8000M s čipem Mars nepodporují VCE

Úterý, 8 Leden 2013 - 14:05 | no-X | Pokud je přítomen jakýkoli funkční systém...
Pondělí, 7 Leden 2013 - 22:12 | giff | "v kladném nenulovém celočíselném počtu ;-)...
Pondělí, 7 Leden 2013 - 17:40 | Cichas | Jak je to ted vlastne s QuickSync a dedicated GPU...

Zobrazit diskusi