Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Merlin Falcon: první AMD procesor s DDR4, uveden

Vida ! Taková levná profi platforma s ECC značně chybí i v notebooku a desktopu, v NAS, routerech, VPN zařízeních, ... Proč to AMD dávno nedělá, je nepochopitelné.

Trh na to je veliký, o tom svědčí například úspěch HP Mikroserverů, s Cxxx čipsetem a laciným ECC Celeronem/Pentiem/i3.

Pokud jde koupit ta "vývojová" deska, a není to předražené, jdu to okamžitě objednat.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám práve microserver od HP a to Proliant N54L a tam je práve AMD, zatiaľ si nemôžem sťažovať.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Za posledních asi 5 let jsme vyrobili něco pod 200 NAS krabic z HP Microserverů, Gen7 s AMD i Gen8 s Intelem. Všechno to šlape, s minimálními problémy.

Je nepochopitelné, že AMD na ten úspěch se svými embedded, procesory odvozenými z notebookových, nenavázalo.

Nakonec, kompletní ECC podpora včetně hw scrubbingu u Buldozer/Piledriver FX je důvodem, proč to dodnes lidé na profi použití kupují i jako desktopy, třeba pro CAD workstationy nebo jako levné servery pro virtualizaci do malých firem, kde na Xeon řešení finančně nemají.

Že ECC support AMD u svých desktop APU vykopla, se mi jeví jako čistá pitomost, ne-li sabotáž.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

chtějí prodávat serverové CPU a takto si to kanibalizovali levným desktopem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja, čo sa pohybujem v projekcii kde sa používajú na CAD workstationy som nenarazil na žiadny s AMD procesorom alebo grafikou. Všetko bola kombinácia Xeonu s Quadrom.
V tomto by mali zapracovať aby boli viac v ponuke.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Taková cad workstation potřebuje výkon ne? Xeon workstation s Quadrem je tak 4x-8x rycjlejší jak tohle, tohle je vhodné do malého kancl kompu či laptopu. To že to má ECC (určitě to nebude ECC reg jen obyč ECC), z toho nedělá konkurenci pro velký Xeony.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

CAD workstation na prosté kreslení v 2D, což je 99% všech běžných strojírenských a stavebních výkresů, žádný extra výkon nepotřebuje.

Nedělají se tam žádné výpočty ani vizualizace, žádné 3D studio. Na běžné použití by stačilo dvojjádro a ta nejnižší certifikovaná profi grafika s OpenGL.

Hodně počítačů v konstrukčních kancelářích nejsou žádná děla, má to často Xeon E3 1220L dvojjádro s nízkým odběrem a nejnižší pasivní profi kartu, aby to mohli mít lidi u stolu a neposlouchali celý den hukot ventilátorů.

Větší věci a vizualizace se stejně dnes dělají přes dráty někde jinde, hodně se používá i tenký klient Teradici, kde je workstation s Xeony E5 a velkou řvoucí grafikou pěkně v servrovně. V kanclu na stole má konstruktér jen pasivně chlazený Teradici terminál s několika monitory. Nebo se dokonce používá Vmware Horizon View VDI, které umí rastrovat OpenGL a dělat výpočty na kartách v serveru a jinak to jede přes virtualizaci. Lidi mají jen VDI terminály.

Profesionální APU s ECC a certifikovanou grafikou už jednou AMD chtěla vyrábět nebo dokonce už vyráběla, jen pro asijský trh, především jako CAD stanice pro Indy a Číňany. Viděl jsem na to prezentaci, ale zda se to uskutečnilo, není jasné.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tak to můžeš rovnou dělat na Celeronu + integrovanym Intelu. K čemu certifikovaná grafika nebo ECC paměti? Ono se to bez ní nespustí vůbec?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

oprava náhodných chyb , přece ne? v gamesce se nějaký frame s chybou snese ve výkresu nebo konstrukci ne!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Neboj aj tam, v tejto sfére to nieje až tak horúce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

povedz to ludom, ktori budu prechadzat po moste prepocitavanom na stroji bez ECC pamati :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak téměř nikdo nebude vědět co to vůbec ECC je....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se kolik chyb ti non-ecc paměti kdy udělaly? Tuna histerie pro nic. Problém realisticky hrozí kdyby jsi na 1 výpočtu dělal x měsíců v kuse že se v něm někde jdena 0 změní na 1 třeba. Ale v běžnym programu kde děláš ve 2D co nevyloaduje ani celera? To by ta RAM musela bejt vadná a nestabilní aby způsobovala chyby co čekáš. To máš tisíckrát větší šanci že ti to podělá OS ňákym svym bugem, službout, chyba samotného programu, atd. Se vsadim že kdych ti tam ty paměti vyměnil za non-ECC (nebo ECC vypnul v biosu) tak to do smrti nepoznáš. Tim neřikam že ECC je špatná či nepotřebná věc, to ne, v serverech určitě důležitá a potřebná, ale jinak jí obyčejnej smrtelník (architekt je taky obyč smrtelník) nevyužije. Já mam teď v PC ECC REG DDR4 ale jen proto že intel je od LGA2011 v3 Xeonů vyžaduje, Staré 2011 Xeony s DDR3 ECC mít nemusely... a tam jsem je také nepoužíval.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V MKP alias FEM nestojím o žádné chyby! Ale Xeony si kvůli tomu zase už pořizovat nebudu. Dnes ty výpočty zvládají jakékoliv desktopové CPU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

p.s.:
Ty poznáš s non-ECC paměťmi, když ti v serveru hodí chybu? Jak? Z křišťálové koule?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne nevieš ako to v stavebníctve chodí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne nedělám ve stavebnictví, pověz mi to tedy. Zároveň ale nevěřim že by výpočty či final render tyto programy nedělaly interně pro ověření vícekrát aby se potřely potenciální chyby tohoto typu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nebolo na teba ale na Skaven-a :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co když pravděpodobnost výskytu chyby s délkou výpočtu a objemem dat konverguje k jedné? V okamžiku, kdy každý výpočet s identickými vstupními daty skončí s jiným výsledkem, máte docela problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký NAS SW pro HP Microserver používáte? Narazil jsem, že ve pod VMware nemohu rozumně použít FreeNAS a ZFS kvůli řadiči B120i (ano, Intel fake-Raid). VT-d umí až Xeony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja mám verziu s AMD, zatiaľ to mám postavené na debiane, je to vovýstavbe a vývoji ale nebude to NAS, je keď trošku aj áno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FreeNAS. Nebo OmniOS (free Solaris 11) + napp-it web nadstavbu. Při použití ZFS to vyžaduje 16GB ECC RAM, tj. maximum co se do HP Microserveru vejde.

Jak někdy lidi dělají, že na server hodí ESXi, pod něj jako virtuál FreeNAS se ZFS, které jede přes passtrough a VT-d (AMD-IOMMU) přímo na diskovém řadiči, to je na HP Microserver nevýhodné. Šlo by sice vyměnit procík a místo Celeronu/Pentia, které VT-d neumí - tam vrazit nějakou slabou Xeon E3, která to umí - čipset to umí také - a která se uchladí. Ale proč - stejně to má maximum jen 16GB RAM, a to je celé potřeba na ZFS. Tento "virtualizační" postup je vhodný až na větší servery s větší ECC RAMkou.

Fake RAID je stejně k ničemu, ale pokud to chcete používat, tak lze sáhnout ke KVM virtualizaci, která jede přímo nad linuxem, kde to ovladače umí používat. Jsou i integrovaná řešení s webovou administrací, třeba německý Proxmox VE.

Takže jediné rozumné je na HP Microserveru použít něco přímo na "bare metal", tj. bez virtualizace. Nemůžete od toho malého strojku chtít zase tak moc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

podpora ECC konečn zpět i v low-endu ! s tím škálováním trhu se po Intelu nemuseli opičit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

PC s podporou ECC sa da postavit uz za par korun na AM3+ platforme s doskou Asus. Dosky zacinaju od 1200,-Kc http://zakladni-desky.heureka.cz/f:2670:7789;2658:456359/?o=4 , k tomu AMD FX procesor od 2000,- a 8GB RAM 1600 ECC za 1700,-.
U Intelu je to fakt blbe, tam dosky zacinaju od 5000,- http://zakladni-desky.heureka.cz/f:q:C224/?o=4.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to myšleno tak, že podporu ECC měl kdejaký Athlon a najednou v APU prd, kromě jednoho výkřiku s profi-deskami.
Však na Asusu + DDR3 ECC UnBuffered jedu -:)
Ale nízkospotřebový furt-běh by časem potřeboval upgradovat, bo AMD760G má občas problémy s FullHD přehráváním a 4K jsem ani nezkoušel. Přitom na něm většinou i pracuji. Na běh 24/7 chci něco co bude v idle baštit tak 25W a v burnu do 60W.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte jestli něčím takovým nechtějí udělat upgrade AM1? To by byla bomba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už nějaký čas dělají, v rámci G-series APU, na Jaguáru - Kabini. 4-jádra GX-420CA (2GHz, 25W), GX-415CA (1.5GHz, 15W), 2-jádra, mají i verze bez GPU.
https://www.amd.com/Documents/AMDGSeriesSOCProductBrief.pdf
Umí to ECC, buď jsou přímo na desce jako DDR3L nebo jako ECC DDR3 SO-DIMMy.
Jsou to SoC, prostě stejné jako Jaguáry do AM1, ale jen pájené na desku.

Desky dělá kromě různých žluťáků také Congatec nebo Asrock. V různých velikostech, od mini-ITX k menším.
Třeba tohle:
http://www.asrock.com/ipc/overview.asp?Model=IMB-A180-H
http://www.congatec.com/de/produkte/com-express-typ6/conga-tcg.html

Do AM1 to myslím vůbec není. Ani nevím o AM1 desce, která by měla tažených k RAM slotu 72 drátů na ECC UDIMMy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

http://www.overclock.net/t/1495837/ecc-works-on-am1

ECC by mělo fungovat na AM1 deskách od Asusu, když je zapojený jen jeden paměťový modul. Jakmile se zapojí moduly do dual channel, tak se ECC deaktivuje z důvodu limitace integrovaného paměťového řadiče procesoru (je to prostě levná low power architektura ;-)).
Na něco většího (náročnějšího na paměťovou propustnost) jsou potom vhodnější starší Athlony (např. 240e, 45W), Phenomy nebo novější FX. Ty zvládají un-buffered ECC v dual channel bez problémů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavá zpráva, dosud jsem žil v domnění, že AM1 verze Kabiny na rozdíl od embedded BGA verzí GX-4xx mají ECC vypnuté. Tak jistě, o AM3+ procesorech to je jasné.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak skutečně, AM1 procesory mají ECC vypnuté, asi nejspíš jen softwarově, v konfiguračních registrech. Ačkoliv AM1A-A deska od Asusu má 72 drátů k DIMM soketům, ECC není aktivní. Nepomůže ani nějaká budoucí (hackerská) úprava BIOSu (UEFI), protože onen konfigurační registr v procesoru je pouze ke čtení. Asi ASUS doufal, že AMD časem udělá verzi procesoru s aktivním ECC, tak pro to připravil i desku, ale zatím se tak nestalo. Menší mini-ITX AM1I-A má jen 64 cestiček k RAM, tam to nepůjde vůbec, ani kdyby se v budoucnu AMD pochlapil.

Takže definitivní resumé: ECC nefunguje, ani na Asus AM1A-A, ačkoliv v manuálu k desce píšou, že je možné Unbuffered ECC DIMMy osadit. Ale ECC fce není aktivní. Je to dáno přímo procesorem, sice má v sobě všechno potřebné (stejný křemík je použit jako Opteron X2150 a GX-420CA), ale je pevně nastaven konfiguračními registry při finální výrobní operaci na "bez ECC".

Takže smůla, jediná možnost je sehnat nějakou levnou desku s GX-420CA nebo podobným (dělá se více variant). Nebo s Opteronem X2150.

S AM1 procesorem to nepojede, z důvodu debilní obchodní politiky AMD.

To je definitivní, není pravda to o jednom DIMMu ani nic dalšího. Zmatek byl způsoben mlžením Asusu a AMD, navíc špatnou fcí memtest86, která to chybně reportovala.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To s tím jedním modulem nebylo myšleno, že je to nějaký bug, ale vlastnost celé této platformy. I serverové jaguáry podporují ECC jenom při zapojení do single channel (max 2 moduly na jednom kanálu).

"The Opteron X-Series support up to DDR3-1600 memory with ECC. Only a single memory channel is supported though."
http://www.vrworld.com/2013/05/30/amd-launches-opteron-x-series2c-moving...

PS: Jak je to ve skutečnosti s ECC na AM1 opravdu nevím, protože informace okolo jsou dosti nejasné. Jedni píšou, že to AM1 neodporuje jiní opak.
Např. tady píší, že Athlon 5350 ECC podporuje.
http://www.cpu-world.com/CPUs/Jaguar/AMD-Athlon%205350%20-%20AD5350JAH44...
Pravdou je, že ani samotný Asus nemá ve specifikacích napsáno u AM1 desek podporu, ale u většiny desek pro AM3 to uvádí.
Radši jít za cenu trochu vyšší spotřeby do toho Athlonu II X2 240e, kde je to jistota, že ECC na Asus deskách funguje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podle všeho to opravdu nechodí. Asus to vždy píše, pokud ano, má to napsáno explicitně a jde to zapnout/vypnout v BIOSu/UEFI.

MMU Jaguáru má zkrátka jen jeden memory channel. Nevím, jak to je v těch Xbox/PS konzolích, zda tam AMD nedobastlilo dvoukanálovou MMU, ale v těchto AM1/X2150/GX-4xx je jistě jen jeden. Takže tam jdou dát dva unbuffered DIMMy, do maximální velikosti 32GB celkově.

Je to velká škoda, debilní obchodní politika AMD. Divné také je, že ačkoliv je jaguáří GX-4xx na světě už dva roky, jediné, v čem to je vidět, jsou ty předražené VDI terminály (aka "thin client") od HP, Fujitsu, Wyse, ... ale žádný NAS, routřík, TV boxík, ...

Divím se, že AM1 tak zatloukli, absence ECC to vylučuje ze všech aplikací malých serverů a dalších, na které by to výkonem - a odběrem - bylo jak dělané. Pochybuji, že nějaký ten jaguáří Opteron vůbec prodali, nikde jsem to nikdy neviděl. Dá se čekat, že s tím Carrizo APU to dopadne stejně blbě, pokud nerozpráší celé marketingové oddělení AMD.

Podobně jako AMD zabila tyhle APU věci, zabil Intel ty svoje skvělé BayTrail/Silvermont Atomy, například výborný Avoton/Rangelay s ECC je totálně předražený, mini-ITX destička za 10kKč je na hraně prodejnosti - vyplatí se jen někdy, například když někdo potřebuje 12x SATA nebo 4x 1GbE + QuickAssist a IPMI na desce.

V současnosti, když chcete postavit malý server, nezbývá než jít do C2xx mini-ITX desky, která za poslední léta podražila z cca 3kKč na 5kKč a použít k tomu Celeron/Pentium/i3/Xeon E3 s ECC nebo použít lacinou vykopávku AMD AM3+ nebo koupit HP Microserver Gen8 - barebone za cca 7kKč, ale máte to komplet i s pěknou 4x hot-swap krabičkou a IPMI.

Je jen otázka času, než žluťák udělá nějaký ARM 64b s ECC a začne to sekat jak Baťa cvičky za pár pětek. Na hodně věcí by to dnes už výkonově stačilo. Už aby to bylo, to by snad donutilo Intel i AMD slézt ze stromu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

HP ProLiant MicroServer Gen8 vypadá zajímavě, ale tady píšou:
" No hot-swap disks, 16GB memory limit "
"which means plugging another card into the single PCIe slot to get RAID 5. Easy to do, but the cost plus the lack of hot-swap support"
http://www.techradar.com/reviews/pc-mac/peripherals/servers/hp-proliant-...

tady je recenze i s benchmarky a se spotřebami
http://www.silentpcreview.com/article1377-page6.html

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kabini (GX-420CA) s podporou ECC SO-DIMMů je například za 230 euro tady:
https://www.texim-europe.com/product/EMB-KB1-A10-420-AAE

Dělají se s tím také "tenké klienty" pro VDI, třeba HP, cena kolem $600.

Takže nejlevnější cesta k malému servříku je AMD AM3+ deska, starý Phenon II nebo FX. Nebo C2xx deska a Celeron/Pentium/i3 s ECC. Nebo přímo HP Microserver Gen8 - za peníze, které by stát jen C2xx mainboard, dostanete navíc ještě pěknou krabici s 4x hot-swap a zdrojem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hot-swap jenom s jinou SATA kartou, není v základu. viz. citace recenze výše s odkazem na zdroj

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kde to koupit? Chci to jako htpc :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ehm, je to embeded segment, chcou se ti utratit tyto penize za htpc ?? https://shop.sapphiretech.com/Showroom zatim minula rada, nova jeste neni v prodeji ale obrazek si muzes udelat :)

jinak ano, za rozumne penize by to bylo luxusni cpu do htpc ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.