Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gus Richard: Díky Zenu se AMD zotaví, pokud ji ale dřív nekoupí Xilinx

Taky jsem znechucen monopolem a cenami Intelu.Doufám,že se Zen povede a konečně budu moct upgradovat PC.Současné ceny a kurz dolaru mě odrazují.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Ale preco spomina `predpovedac` prave profi segment???
Ved slavny buldozeeeer mala byt prave `serverova architektura`, ktorej smolou sa ukazala len totalna nevhodnost do desktopu, ci? ;o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkný článek a posouzení situace "z vnějšku" - někým, kdo není ani zelený ani červený.
Hlavně to chce firmu, co by koupila AMD, aby měla silné zázemí a aby mohla investovat peníze + nahradit kompletně marketingové oddělení AMD
Osobně, po oznámení co bude ZEN zač, jsem připravený příští rok (koncem roku) přejít kompletně na AMD platformu. Grafika cca za měsíc, FIJI PRO a procák s deskou o rok později. Snad už budou ve standardu M2 sloty na motherboardu :o)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jeste kdyby se analytici trefili^^

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní doba mi připomíná roky okolo cca 1998 (už se nepamatuju přesně), kdy se AMD plácalo se starými K6, což nebyly špatné CPU, ale v porovnání s Intelem to bylo už prostě staré, a Intel vydělával na Celerech 300, které se taktovaly jako o závod, pak přišly "A-čkové" Mendocina a samozřejmě top byl okupován Pentiem II. No a pak se to celé zvrhlo a AMD ukořistilo zajímavé vítězství s Durony a Athlony. :-)

Že by se historie opakovala a Zen byl nový Athlon? ;-)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Pouze vlhký sen.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Nevěděl jsem, že toho o Zenu víte tolik - mohl byste se o informace podělit?

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Tentokrat uz neni od koho koupit hotovou architekturu (jako to bylo v pripade K7 i K6).
Nakonec samo AMD prezentovalo narust IPC jen o 40% nad posledni iteraci BD. To nestaci pomalu ani na Nehalem z roku 2008...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy ale Athlon nebyl obecně výkonnější. Celé to bylo o Duronech, které za nízkou cenu poskytovaly skvělý výkon.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jo, durony byly fajn - po OC vykon jako nekolikanasobne drazsi PIII. Jenze to se urcite opakovat nebude. Kdyz bych to prirovnal k dnesni situaci, tak by to znamenalo neco na zpusob OC FX-4300 = i7 5960X. To je samozrejme nesmysl. Dneska je rozdil mezi lowendem a hiendem podstatne vetsi nez v dobach K7.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

odkedy bol Kryptonite version 7(skratene K7, alebo kryptonit verzia 7) kupena architektura?

Kryptonite ver 6 bol kupeny od nexgenu, ale K7 nebola kupena AMD robilo na DEC Alpha AXP 21164PC dekoder x86 a potom, ako to Digital zrusil, skoro cely tym presiel do AMD a navrhol K7 od nuly za 3 roky.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

nj, DEC, kdo si na nej vubec jeste vzpomene....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

altavista.digital.com

první použitelný internetový vyhledávač.. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevime, jestli IPC bude pro SMT nebo pro jedno vlakno. Dosud nezname ani vykon (zvyseni efektivity) Excavatoru.
Co vime URCITE, ze AMD z roku 2016 na 14nm bude zcela jiste lepsi nez intel na 45nm z roku 2008! Zvlast v serverove oblasti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zvyseni efektivity zname - Carizo vs Kaveri, je to okolo 10%.
No jeste aby nebylo, to by byl epic fail. Ikdyz ono takovy 8C/16T Nehalem-EX neni zadne orezavatko. ;) Toho dost mozna zakladni 8C ZEN neda.

Pro srovnani takhle vypada normalni desktop Nehalem vs FX-8350 v cinebench R11.5:
Nehalem 4C/8T @ 4GHz, 45nm, 731 mil. tranzistoru, 263 mm^2, realna spotreba cca 100W -> 6,92b
Vishera 8C/8T @ 4GHz, 32nm, 1200 mil. tranzistoru, 315mm^2, realna spotreba cca 130W -> 7b

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diskutující ale mluví o IPC, nikoli o efektivitě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Další článek o ničem, AMD nikdo prakticky koupit nemůže. x86 licence je vázána pouze na AMD. Prodejem by přišli o tu licenci a AMD bez x86 licence je k ničemu. Možná se najde nějaká právnická klička, ale to mi přijde nepravděpodobné, za ty roky by ji už jistě někdo našel

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Před pár týdny jsem tu vydal zprávu, ve které je vysvětleno, že tohle je nepodložená domněnka vzniklá v diskusích. Žádná x86 licence vázaná na AMD neexistuje, to je nesmysl. Prodejem AMD (nebo Intelu) pouze přestává platit aktuální smlouva mezi oběma firmami a přestává platit oboustranně. Pokud by Intel nechtěl přestat vyrábět x64 procesory, což nehrozí, musel by podepsat smlouvu s novým majitelem AMD.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ono to neni uplne nesmysl, je to proste historie. Nekdy pred amd64 to tak skutecne bylo, ale ta licence uz od te doby dokonce dobehla a byla uzavrena nova smlouva. Jestli ne dvakrat. A soucasna smlouva je proste oboustranna a jeji vypovezeni, resp. nepodepsani nahradni, by Intel stalo o hodne vic nez kolik stoji cele AMD.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsem zákazník Intelu, ale opravdu doufám, že Zen se povede, protože smrťák chodí kolem AMD nepříjemně blízko, hrobník už vybral pěkné místo na paloučku a začal kopat. A opravdu si nepřeju monopol Intelu. Možná by bylo pro AMD i lepší, kdyby je fakt někdo koupil a nalil do vývoje peníze. A to i přesto, že se Zen povede a to z několika důvodů:
1) Vůbec bych se nedivil, kdyby měl Intel v rukávu nějaké esíčko s architekturou mnohem lepší než stávající nabídka, jenom prostě nebyl důvod dávat na trh cokoliv lepšího, když konkurenci někde daleko v příkopu už pomalu ohlodávají supi. Přece jenom Intel už nějakou dobu s nabídkou procesorů docela stagnuje a pochybuju, že to je tím, že jeho inženýři si vzali dlouho dovolenou. Monopol je svině.
2) AMD nedokázalo porazit Intel ani s Athlony a to byly jednoznačně lepší procesory než P4, kdežto Zen bude s trochou štěstí jenom sniižovat náskok Intelu a marketing Intelu si na AMD pochutná.
3) I velmi dobré prodeje Zenu (o nichž docela pochybuju) nedokážou napumpovat AMD do žil dostatek peněz na to, aby dokázala dlouhodobě přežít, pokud nemají připravenou už nějakou pokročilejší architekturu která bude vůči Zenu tak pokroková jako má být Zen vůči stávajícím procesorům.

Přece jenom AMD existuje více méně hlavně díky konzolím, které dělají jenom proto, že provize byla tak nízká, že to konkurence odmítla dělat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale superarchitektury v supliku bych se zase tolik nebal. Urcite ne hned.

Intel a AMD licencne sdili docela dost veci, ale nektere si hlidaji. Intelu se povedlo s Core 2 uvest power gating a vyrazne lepsi prefetch dat do L2 cache. AMD trvalo v podstate do letosniho roku nez se jim povedlo dohnat Intel v optimalizaci spotreby. Ted uz je vazne limituje spis vyrobni proces. Co se jim ale do ted nepovedlo je dohnat ten prefetch a latenci cache.
Intel je na tom podobne v segmentu GPU. Uz od Core 2 se zasadne zlepsuji, ale na konkurenceschopnost proti AMD potrebuje obrovske kusy hodne drahe eDRAM. eDRAM kterou jen tak mimochodem AMD pouzilo u GPU jako prvni a umi ji bez problemu integrovat s GCN architekturou.

Chtel jsem tim hlavne rict, ze vyvoj procesoru je dneska hra se strategii na 5-7 let. 3 roky trva nez date nejakou novou vec dohromady jako prototyp a pak dalsi 3 ladite masovou vyrobu i pres to, ze nemate jistotu uspechu. Intel pokazil P4 a podcenil GPU, AMD pokazilo Bulldozer a podcenilo potrebu vlastniho chipsetu a platformy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Veru tak, konspiracne `superarchitektury v sufliku` su podobne dristy ako `motory na vodu` v trezoroch ropnych spolocnosti.... ;o)

Ved len kolko rokov trvalo intelu kym sa spametal z omylu menom netburst? 5????
(a to mal uz oficialne nieco rozrobene pre mobilnu platformu ako zaklad pre C2D architekturu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nejsou žádné konspirace. Já tu nemluvím o nějakých supertajných technologiích, ale prostě jenom o ekonomickém pragmatismu, že není nutné investovat peníze do výroby potencionálně zajímavých vylepšení a architekturách když není s kým soupeřit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten ekonomicky pragmatizmus je, ze musia utlmovat vlastne fabriky, pretoze CPU nejdu na odbyt?
(a na odbyt nejdu, pretoze `vylepsenia` stoja za prd a ludia nemaju absolutne ziadnu motivaciu upgradovat)

Ten ekonomicky pragmatizmus, ze investuju nehorazne prachy do lepsich vyrobnych procesov v situacii ked kazdy nm dolu `desne boli` a este viac stoji, ked vecsi efekt za menej penazi by dosiahli lepsou architekturou???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen mala technicka - xilinx davno nabizi reseni na bazi ARM - jmenuje se to Zynq. Ale neni to urceno do serveru, stejne jako nebylo reseni Altery s procesorovym jadrem tam urceny... ono je to celkem blbost si myslet ze Xilinx potrebuje x86 a ze ma snahy jit do vysoce konkurencniho segmentu mature procesoru. Nema. FPGA vydelavaji omnoho lepe... bohuzel jak se soustredi spis na high-end, tak mu ubyvaji zakaznici - pro mensi aplikace a firmy nemaji nic v priprave.. $2000 za obvod je ponekud moc :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejde o to do čeho se chystá nebo nechystá jít XILINX, ale o to co chystá Intel.
Intel s vlastními továrnami je schopen XILINX celkem v pohodě smáznout.
Intel drží celý výrobní řetězec a tak bez větších problémů může nabídnout ceny, které XILINX nebude moci nabídnout, pokud k tomu nabídne vyšší stupeň integrace, výkonnější procesorová jádra než jsou PowerPC Xilinxu, může Xilinx velice rychle zjisti, že těch pár zákazníků ochotných zaplatit 2000$ za IC nakupuje jinde levnější a výkonnější řešení Intelu.
A jak píšete XIlinx více méně zazdil řešení pro amatéry , malé a střední firmy viz ukončení vývoje ISE, tenčící se sortiment IC v malých ne BGA pouzdrech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

PPC uz davno nejdou (naposled snad ve Virtex4, Virtex5), ted jsou v jedne rodine jen ARMy (Zynq) a pristi model bude nejake kombo fpga a neceho co pripomina nejvice telefonni/tabletovy soc (cpu+gpu)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"pro mensi aplikace a firmy nemaji nic v priprave"

Prosím? Opravdu jste se díval, co má Xilinx v nabídce pro low-end? Za $2000 už dostanete celkem slušnej Kintex, ale pokud vyloženě nestavíte ultrazvuk nebo radar, tak se můžete spokojit s Artixem nebo menším Zynqem. A pokud si myslíte, že tam se ceny pohybují kolem $2000, tak možná dostanete šok, až zjistíte jaká je skutečnost:

http://www.digikey.com/product-search/en/integrated-circuits-ics/embedde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BYl to virtex 5, ale v principu je to jedno, at již PPC nebo modni ARM.
Velkymi zagazniky FGPA řešení jsou výrobci osciloskopů, kde najdete nějaky FGPA a vedle procesor,v drazsich cely PC s Windows, ktery
resi zobrazovani vypocty atd. Pokud Intel vse narve do jednoho IC a MS pribali knihovny pro Win 10 asi nejeden vyrobce DPO sáhne po řešeni od Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zde bych tak docela nesouhlasil. Respektive ani trochu.

Předně výrobci osciloskopů nejsou jedinými odběrateli FPGA, zrovna u těch bych čekal ASICy.

FPGA se používají v tak široké oblasti, že si to asi ani nedovedete představit. Od spektrálních analyzátorů, přes detektory gama záření, radary, softwarová rádia (např. vybavení do BTS), analýza a zpracování obrazu až po lékařské ultrazvuky, CT a magnetickou rezonanci. To jsou věci, kde je důležitá masivní paralelizace (kterou CPU nikdy nedostihne) a latence.

A věřte, že tam je cena nějakého FPGA čipu relativně marginální.

Navíc, kdybyste se dostal dál než mimo amatérské projekty, zjistil byste, že přeportovat už jen středně složitý FPGA design, který je závislý na hromadě IP jader (a třeba jen od dodavatele vašeho FPGA) a máte jej odladěný, je v podstatě práce od nuly. Stávající projekty nikdo nebude přepisovat jen kvůli ušetření pár set dolarů na jednom IC.

Stejně tak je nesmysl to co píšete o tom, že by Intel může nabídnou nižší ceny. Jak by toho dosáhl? Vývoj FPGA i CPU je velmi nákladná věc. Netroufám si odhadnout co víc, ale v čem je FPGA jednodušší hardwarově, musíte zase dohnat softwarově na vývojových nástrojích a IP. Na tom dělají stovky a tisíce lidí. CPU vám tyto náklady zaplatí množstvím, FPGA cenou za jeden IC. FPGA nejsou a ještě dlouho nebudou "masovkou" jako CPU, na to zapomeňte. Možná časem pro určitý typ aplikací, ale ne pro ty, ve kterých se používají teď. A ani Intel není kouzelník - co dá do vývoje a výroby mu musí přijít zpět. Takže co píšete o směšných cenách je s dovolením hloupost.

A vůbec netuším, proč máte pocit, že Xilinx zazdil amatéry. Ano, zrušil ISE, škaredej splácanej moloch a nahradil ho Vivadem, které má sice úplně jinou filozofii, ale dělá se v něm velmi dobře a je to velmi konzistentní balík nástrojů a docela pěkně se vyvijí.

Mimochodem, pro low-end pole je zdarma.

No a poslední rada - zkuste se podívat co vlastně low-end Artixy a Zynqy stojí, než začnete tapetovat diskuzi nesmyslama o IC za $2000. To jste na mid-range Kintexech a ty fakt pro amatéry nejsou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.