Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD odhalila Radeon RX 480 za $199, včetně dílčích specifikací

Ten Polaris 10 za 199 dolars neboli 5 800 Kč je jasnej kauf. Má prkenice už se sama vytahuje z kapsy u trenek.

+1
+48
-1
Je komentář přínosný?

..

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi našeptává, že 200$ != 5 800 Kč, teda pokud jde o ceny komponent, ale můžu se pochopitelně mejlit...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Po uvedení to tady za 5800 určitě nebude.To se neboj, že by naši obchodníci a různí distributoři tu cenu nenatáhli. Vůbec, až se uvidí, jak se to bude prodávat. Ale můžeme se všichní zmejlit a výkon nebude takový, jak si představujeme. Ale pokud ano, platí, co píšu vejš.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"referenční Radeon RX 480 za $199 je postaven ze stejně kvalitních komponent, jaké AMD používala na karty z cenové relace kolem $499."

To si chlapec ponekud nabehl, protoze nektere kousky ze serie 280x/290x mely zivotnost pouhych nekolik mesicu, nez popraskal bezolovnatym cinem pajeny spoj pod GPU. Radeon + artefakty v obraze, nejcastejsi zavada karet od AMD.

Predpokladam, ze to vyjadreni nebylo mysleno tak, ze se zakaznik ma zacit bat, protoze s vyrazne nizsi produkci tepla uz by i Radeony mely mit delsi zivotnost nez zaruku.

+1
-108
-1
Je komentář přínosný?

Přes rok sem opakovaně vkládáš tento komentář a stejně dlouhou dobu žádám o zdroj, který by tyto údaje dokládal. Stále marně :-)

+1
+84
-1
Je komentář přínosný?

jenže je v tom kus pravdy, i já jsem reklamoval s R9 grafikama 5x, nejvíc problémové karty co jsem kdy měl. I vyměněný nový kus měl do měsíce artefakty. A u některých modelů se poruchovost šplhala ke strašidelným 40%. AMD fandové to nechtějí slyšet ale je to syrová realita. Možná to teď zlepší, ale po těch zkušenostech si nákup Radeonů hodně lidí dvakrát rozmyslí.

P.S: ale není to míněno jako pomluva, předchozí karty AMD byly držáky, třeba 3850 běží ve starém pc pořád bezchybně. Měl jsem většinově ATi/AMD grafiky, ale nikdy jsem se tolik nenazlobil jako s R9 200 řadou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moja 4770 bezi stale aj po 7 rokoch bezchybne. Je ale pravda, ze nomoznost hrat DX11 hry ma tohoto roku dohnala k rozhodnutiu o kupe novej karty. A podla vsetkeho to vypada na Polaris, tak uvidim, ako dopadnu prve testy a pripadne do nej pojdem. Co sa ale kvality tyka, nemozem na ATI/AMD povedat kriveho slova.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

však píšu že starší byly v pohodě. U r9 200 typuju že zkoušeli nějaký postup co snižuje náklady ale má výraznější degenerativní efekt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U casti 290(x) byl problem s pametma. Vyrobci se snazili usetrit tak osazovali pameti Elpida, ktery to nedavali. My co sme si vycihali grafiky s pametma Hynix sme problem nemeli ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a za druhe narazi spise na fury/nano verze ;) coz je dobra zprava "lacina" karta s mensim TDP a jsou pouzite kvalitni soucastky :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, mě to taky potáhlo za oči když jsem to četl (pískající nano).
Na druhou stranu si ale nejspíš petr22 neuvědomuješ, že ty karty mohli klidně frčet někde 24/7 ve 100% loadu několik měsíců v kuse. I přesto to moje grafika vydržela a pak se na ní ještě 2 roky hrálo než jsem jí prodal. Tohle se nedá nijak sumarizovat bez jasných podkladů.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim ze je to fuk, a stejne kvalitne se vyrabej grafiky za $50 jako ty za $2000, materyal stejnej, linky stejne, lidi co sedej u tech linek stejni

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

nj to je sice pravda ale mohou tam dat o dolar drazsi soucastky a kvalita bude uplne na jine urovni :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

soucastky se dimenzuji na urcite parametry, takze ano u karty co basti treba 50W budou jine levnejsi suicastky v kaskade napajeni nez u karty co basti 200W, ale kvalita bude dimenzovana +- stejne na dane parametry dane karty, kvalitativni rozdily budou spise jen mezi samotnejma vyrobcema Asus vs. MSI atd... ale taky to bude v radu procent ktery nema smysl resit

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Po zkušenostech z Quadro grafikama bych řekl je je to sice logické, avšak zcela milné. Mám tu 4 ks které během 1 roku postupně pochcípaly. Tomu říkám záruční engineering. HP Quadro 4000, každá po 20.000,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam jeden z prvych Vapor X r9 280x a slape bez problemov od zaciatku roka 2014, takze sa nebojim o kvalitu..akurat od nova ma piskajuce cievky, ktore mi nevadia v skrinke pod stolom ich nepocut a na sapphire supporte mi povedali ,ze mi kartu kedykolvek pocas zaruky vymenia, som spokojny

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je dost evidentní že dané problematice buď nerozumíš a nebo úmyslně překrucuješ fakta... a budu se opakovat, protože jsme to tu už dával několikrát...

- tak jak píše No-X ukaž důkaz
- Tyto karty se používaly na těžbu kryptoměn takže za
1) opravdu nepřetržitý běh na plný kotel rok a více neustály
2) ty co to ustály tak stejně těžaři často úmyslně vyskratovali tak aby dostali novou a tu následně prodali... (vím o čem mluvím několik takových případů znám)

Jinak kamarád má dodnes 280X a nedá na ni dopustit je to jeho mazlík... a je jich takových více

Já měl 270X a ta karta dodnes jede u kamaráda... brácha má taky 270X vše jede...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to sú spomienky... ja som kúpil 4x R9-280X a išli pretaktované nepretržite asi 10 mesiacov pri teplote ~80-85 stupňov. zo 4 kariet som reklamoval iba jednu, rozsypalo sa ložisko chladiča. a potom som ich predal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl se trošku líp oblíct. černé tričko a černý sako k sobě moc neladí a totálně to zabil riflema. To teda od AMD není hezké jak se prezentuje. A proč mají v kapsičce kytky místo kapesníčků?

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

ty kytky byly fakt nějaké divné, ale třeba je to místní zvyk, nebo s něčím spojené.

Spíš celé ty prezentace byly nudné. Když porovnám reakci kdy ukázal GTX1080 a když se ukázal RX480, bylo ticho na cenovku decentní potlesk, žádné hulákání "už nemluv a vezmi si moje prachy"..

Dozvěděli jsme se akorát nějaké nejasné srovnání s konfrontací konkurence, nikoli s vlastními produkty. U NV to bylo "je rychlejší než TitanX ale o kolik... bum, graf srovnání předchozí generace", takž o kolik je RX480 rychlejší než R380? O kolik je efektivnější?

Nic nepadlo o tom co vlastně AMD přináší za nové technologie které mohou vývojáři využít atd... nic..

prostě suché: máme 200 dolarovou kartu s VR certifikací. Kde člověk vezme na VR headset když nemá na pořádnou grafiku a že headset stojí pomalu víc než obdobná současná grafika... to už řečeno nebylo

Když splaskne bublina s názvem VR... na čem budou stavět kampaň? VR bude v dohledných letech stále velice okrajovou záležitostí,

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vidím to podobně, s tím se dneska na tom s tebou shodnu, celá prezentace je taková nemastná neslaná. Na to jsem narážel. Jestli se má jednat o produkt který tady bude třeba 5let a má to být polovlajková loď tak bych to pojal velkoryse ve stylu šumsvistu a novýho radeona vytáhl z podprsenky nejprsatější hostesky s hlubokým výstřihem za prskotu fontán a promítání sopky. Ano a pak vytáhl ty grafy a porovnání a hlavně zadupal nVidiu tím jak asynchrony nakopávají 1070 a 1080 do zadele.

Jinak u VR jsem to pochopil tak, že chtějí prostě standartně dodávat karty s VR aby se to natolik rozšířilo, že až příjdou headsety za babku tak prosě AMD bude připraveno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Když porovnám reakci kdy ukázal GTX1080 a když se ukázal RX480, bylo ticho na cenovku decentní potlesk, žádné hulákání "už nemluv a vezmi si moje prachy"..“

Na akci AMD seděli v publiku novináři, na akci Nvidie seděli v publiku fanoušci.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

z toho vyplývá že novináři jsou fanoušky NV :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, z toho pouze vyplývá, že fandové NV na předváděčkách jsou lehce ovlivnitelná děcka:)
Jinak věř, že AR/VR tu s námi budou hodně dlouho a v nějaké formě nejspíše navěky.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

no nechci nic rikat ale ta predvadecka AMD byla fakt nuda :D kdybych se mel rozhodovat pro jejich produkt jen na zaklade predvadecky a nespolehal se na realne prakticke testy taka by mne to ke koupi jejich CPU / GPU nepresvedcilo :) u NV to proste umi zahrat na WOW efekt ... AMD jen cista nuda a nejiste vystupovani "protagonistu" atd. :) ale privetiva cena nove technologie a slusny vykon (snad) je pro mnoho lidi dostacujici ...ale jinak souhlas zeleni fanboys jsou z toho vyplacani a tecou uz jen kdyz zahlednou NV logo :D
ad1) to srovnavani s GTX1080 se mi tam taky moc nelibilo :) (to si mohli odpustit )
ad2) prislisne zduraznovani schopnosti VR mi nepripada jako stastna cesta

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na tom eventu byla spousta novinářů, ti jsou často také entuziasté kteří dokáží nestranně ocenit to co ty karty přinesly.

Člověku co má doma v kompu tři TitanX nebo 980Ti stěží namluvíte jak 1080 výkon nikam neposunula, nebo ještě lépe že je to předražený krám, zároveň mu nevnutíte RX480, protože ta karta mu absolutně nic nedá, nemá žádné technologické novinky, nemá výkon o kterém by vůbec mohl uvažovat, designově taky žádná hitparáda (černá cihla ještě s trapně umístěným konektorem mě nijak neoslovuje, ale tady je to čistě subjektivní)... Kdyby se přišlo s tím že je Polaris za 350 USD, nikdo by ho neřešil, prostě další karta v nabídce se známými technologiemi a známým výkonem.

Cenovka, která je skutečně povedená, je to jediné co ho udělá zajímavým, alespoň do doby dokud NV nepředstaví svou kartu která bude mít podobný výkon i cenovku. V tomto směru budu daleko víc věřit 1060 s multi projection než Polarisu ke kterému si musím koupit druhý abych dosáhl stejného výkonu ve VR

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Člověka kterej má v komplu 3x980Ti opravdu Polárka nevytrhne. A je to správně, protože Polárka míří na všechny děti co nemají na kartu za 9+ tisíc a chtějí hrát dnešní hry.

* a ta 1080 jde do SLI jen ve dvou nikoliv ve třech, což je trošku down...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

do sli jde samozřejmě i ve 4 kusech, na více než dvě potřebujete enthusiast key, který dostanete pokud o něj požádáte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za článek, kdy se cca dá čekat v prodeji u nás?:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V polovině roku :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je zajimavej slide

http://www.dsogaming.com/wp-content/uploads/2016/06/4.jpg

RX480 je rychlejsi nez GTX 1080 :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

„2× Radeon RX480“
Je to CrossFire dvou karet, pravděpodobně s nějakým omezením (51 % využití GPU), aby před koncem NDA neprozradili reálný výkon.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja to myslel jako vtip, podle me ma AMD svoje zakazniky za idioty. Kazdopadne kazdy kdo umi pocitat si lehce dopocte, ze pokud dokazou jednu kartu vyuzit tak jak to dokaze Nvidia ( a kvuli AS by meli i na vic, no ne? ) tak jedna RX480 je podle grafu rychlejsi. Jak rikam, pripada mi ze se z lidi snazi delat idioty.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

dve karty na 51% porazi kartu co jede na 99%, hmm, takze vlastne jako rikaj ze jedna RX480 bude jen o chlup pomalejsi nez GTX1080, to je slusnej posun vykonu na mainstreamovou kartu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neříkají, protože nevíme, z kolika procent bude vytížená při odstraněném omezení. Ani poté nemusí jet na 100 %. Může být nepřímo omezená procesorem, limitem TDP nebo jinými vlivy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako vtip to neni spatne :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

jako ze by jedna karta byla omezena procesorem vic nez 2 karty? jo zajimavej pohled, to dava logiku

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ví se co použili za cpu? Je to pod DX12, kde bez korektní podpory AS může být Nvidia více závislá na CPU než AMD. Takže teoreticky při správně zvoleném (tedy ne úplně silném) cpu, proč ne? Nedělám si iluze, tyhle PR věci jsou dělaný vždy za optimálních podmínek pro onoho výrobce. Tohle nemá smysl řešit, je lepší počkat na reálné testy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

je celkem jedno jake CPU tam bylo, nebylo ukazane a ted to jiz nema ani cenu se pidit po tom co za PC to bylo neb se ted muze vymyslet vpodstate jakakoliv konfigurace, krom dvou vcelku nepodstatnych cisel tam nebylo ukazano nic a je to tedy prave jen standardni PR slide, osobne to ignoruju at to vyda kdokoliv, dulezite bude jen to jak dopadnou testy v realu :) od te chvile se zacne odvijet to jestli dana VGA ma nebo nema sanci nejak zasahnout vetsi cast zakazniku

ted je to jen hastereni par promile lidi na forech z celkoveho poctu zakazniku co prd zmeni a ve statistikach prodeju se mozna projevej tak 0.1% :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hlavně FPS odpovídají 4k, kde dle presetů 1080 dělá buď méně nebo naopak více. Tady to bylo číslo které jsem nenašel u žádné recenze.

Ve 4k budou dvě karty podávají vyšší výkon, zatížení v multi GPU často zdaleka není 100%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš hodně zamlžená prezentace na kterou muselo AMD reagovat...

System specs:
CPU: i7 5930K
RAM: 32GB DDR4-2400Mhz
Motherboard: Asrock X99M Killer
GPU config 1: 2x Radeon RX 480 @ PCIE 3.0 x16 for each GPU
GPU config 2: Founders Edition GTX 1080
OS: Win 10 64bit
AMD Driver: 16.30-160525n-230356E
NV Driver: 368.19

In Game Settings for both configs: Crazy Settings | 1080P | 8x MSAA | VSYNC OFF
Ashes Game Version: v1.12.19928

Benchmark results:

2x Radeon RX 480 - 62.5 fps | Single Batch GPU Util: 51% | Med Batch GPU Util: 71.9 | Heavy Batch GPU Util: 92.3%

GTX 1080 – 58.7 fps | Single Batch GPU Util: 98.7%| Med Batch GPU Util: 97.9% | Heavy Batch GPU Util: 98.7%

http://videocardz.com/60860/amd-explains-image-quality-in-aots-radeon-rx...

Strašně vtipné je že AMD není schopná na testování své GPU použít svoje CPU :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano na obrazku jsou dve rychlejsi nez jedna 1080 :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to i tak vychází lépe (teoreticky samozřejmě). Trojčlenkou spočteno mi to vychází na 60.5 fps při jedné kartě a 98.7% vytížení GPU.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že v tomto případě trojčlenka uplatňovat nejde. Lidi, zkuste trochu používat mozek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako odhad určitě použít lze. Samozřejmě vím, že to není lineární, ale určitě to nebude na 51% vytížení dělat 62 fps a na 98% vytížení 63 fps.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ti řeknu taky jeden odhad. Jdu na hodinu squashe a vypiju u toho 2 litry vody, teoreticky pak tedy 2 litry vyčůrám.
Jistě že to je nesmysl, stejně jako tvoje teze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty tu budes neco povidat o pouzivani mozku. Tady je dneska srandistu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

chybu asi nutno hledat už v zadání .)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No a co přepnout to technologické AMD demo do DX11, to bude teprve pohraníčko... Obrovský nárust výkonu je dle té prezentace o technologiích, jakmile jich nějaký herní titul nebude používat jste namydlení, zlvášť u slabé karty jako je RX480. Se silnější kartou to můžete dohnat hrubým výkonem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož známe jak ten test běžel a na čem běžel tak...

Pokud vezmu cenu 498USD za dvě 8GB verze RX480, vyjde jedno FPS na 7,97 USD.

U GTX1080 s cenou 599 je to 10,20 za jedno FPS, rozdíl je jen 20%, takže to zas tak "mega" rozdíl není.

Ve stejném nastavení - 1080p Crazy. GTX1070 dělala 49FPS, při ceně 379, je cena 7,74 za FPS...

Takže...

7.74 USD/FPS = 1070
7.97 USD/FPS = 2xR480 8GB
10.2 USD/FPS = 1080

Poměr cena/výkon je nejlepší pro 1070.

Pokud by cena 8GB verze 480 byla jen 229 USD, pak 7.33 USD/FPS a RX480 vede poměrem ceny k výkonu ale o sotva 6% nad 1070 ale těch 6% lepšího poměru zaplatí majitel na větší bedně, lepší desce, silnějším zdroji, výkonnějším chlazení a na účtu za elektřinu A to jen tehdy pokud hraje na W10, hraje DX12 strategii, kde je AMD hodně popředu před NV. nesmí hrát titul který nevyužije crossfire nebo neškáluje tak dobře jako v AOTS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

29.6.

/facepalm

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá, že moje gtx 760 má nového náhradníka pro 1440p :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak je na tom vlastně aktuálně amd s linuxem a ovladači? Akcelerace videa, tearing, power management, apod... Díky. Používám win i linux.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

celkem good:) a jejich nova strategie funguje:) a na rozdil od nv OSS ovladace ma ze nasich tri vyrobcu nejlepsi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda OSS ovládače AMD sú najlepšie ale načo mi je výkonná karta ak ju neviem využiť. Ak ešte toto dotiahnu tak to bude super.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- fglrx v Debianu na starším radeonu, funguje to hezky, hry přes Wine jedou fajn.
- radeon v Debianu na AMD Richland - hry nehraju, jen lítám po netu a občas kouknu na film, bez náznaku sebemenšího problému.
- amdgpu...to je otázka, bohužel nemám dostatečně moderní HW, ale internet napoví ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím a díky za odpověď!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně jak tu pár dní zpátky všichni slintali z GTX 1070 jakže to není dobrá karta za ty peníze. Budiž ji země lehká

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A ona to není dobrá karta za ty peníze? Stále věříte že RX480 bude mít více než 70% výkonu TitanX/980Ti? Já vám dokonce řeknu že 1080 je skvělá karta za ty peníze, vyřešila můj výkonový problém bez použití multi gpu

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já si grafiku kupuji na víc než pár měsíců. Až bude venku skutečný hiend s HBM2, tak pochopíte jak zbytečná investice to byla, pak pochopíte jak jste přeplatil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak RX480 souvisí s nějakým highendem. Právě že si grafiku nekupujete na chvíli, tak má smysl koupit si něco pořádného. Koukněte na lidi s 780Ti... pořád si zahrají i nové tituly a ještě nějakou dobu tomu tak bude.

1080 mi ušetřila několik tisíc za druhou 980 a desku se SLI podporou. V neposlední řadě i účet za elektřinu. Dokonce žere méně než žrala přetaktěná 980, takže šetřím i elektriku, byť kosmeticky.

Myslíte že Vega bude nějaká hitparáda? Podívejte se na Polarise, co ta karta nabízí a už to tu nebylo? Žádné nové technologie ta karta nepřinesla, ta karta nepřinesla výkon který by tu nebyl... jediné co je zajímavé je cena. T

RX480 bude ale fajn pro budget herní počítače. Kdo chce už jen třeba 60FPS na 1080p v max detailech, tak 1070 je to nejslabší co může akceptovat.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak první vlaštovky :-)
https://www.alza.cz/graficka-karta-amd-radeon-rx-480-predstaveni-art1724...
A prodej:
4GB
https://www.alza.cz/amd-radeon-rx-480-4gb-d4292383.htm?o=2
8GB:
https://www.alza.cz/amd-radeon-rx-480-8gb-d4292384.htm?o=1#

Překvapuje mě 36 měsíců záruka. Netušíte jak to může být u tohoto chladiče s hlukem? Hlavně asi v iddle. Předpokládám že současné Accelero (pro 6850) tam nebude pasovat :-) díky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizace. Alza tam sice cenu nemá. Ale pokud si dáte zboží do "seznamu" a pak se na seznam podíváte, uvidíte ceny: 6999Kč za 4GB model a 7999Kč za 8GB model.

Pokud by to byla reálná cena, vyplatí se to koupit?:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.