Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Integruje nakonec AMD Piledriver technologii Resonant Clock Mesh?

Cyclos Semiconductor Resonant Clock Mesh chip
Od uvedení CPU Piledriver už utekl nějaký čas a stále není potvrzené, zda do této architektury AMD implementovala Resonant Clock Mesh, technologii pro úsporu energie. Indicie jsou, ale nejednotné…

Co je Resonand Clock Mesh od společnosti Cyclos, jsme si říkali již v únoru, kdy se objevily první informace o jejím použití v současné generaci procesorů AMD. Proto si jen stručně zopakujeme, že jde o technologii pro úsporu energie, která dokáže část energie potřebné k distribuci taktu recyklovat.

V materiálech k vydání platformy Vishera (samostatné procesory architektury Piledriver) však o Resonant Clock Mesh (RCM) nebyla ani zmínka, a tak se odborná veřejnost rozdělila na tři tábory. První třetina zaujala přístup tajemný a na dané téma pouze mlčí. Druhá zvolila přístup náboženský - věří, že tam je, i když ji nikdy neviděla. A třetí zvolila cestu skeptickou a dokud nedostane evidentní důkaz, tak v RCM věřit nebude - tedy alespoň u současných procesorů.

AMD Piledriver procesory
32nm čipy s procesorovým jádrem Piledriver

Aby situace nebyla úplně snadná, objevilo se v každé skupině několik heretiků, kteří tvrdí, že mají od nejvyšších (tedy kohosi z AMD) potvrzeno, že … (a doplňte si, co chcete, protože někteří tvrdí jedno, jiní druhé). To nás ale nepřekvapuje - zeptejte se výrobce a dozvíte se, že Kepler umí DirectX 11.1 a Bulldozer nese 2 miliardy tranzistorů… ;-)

Nezbývá nám tedy než si udělat vlastní názor, který v tomto případě (a to nebudeme muset být o nic samolibější než obvykle :-) má jistě k pravdě blíž než většina toho, co jsme jmenovali. Začněme prostou dokumentací: Firmy AMD i Cyclos vydaly materiál, který obsahuje mikrosnímek 32nm Piledriver jádra s implementovanou technologií RCM a několik grafů, které ukazují, co na onom vzorku naměřily. 

AMD Piledriver 32nm Resonant Clock Mesh
AMD Piledriver, Resonant Clock Mesh, závislost efektivity na frekvenci

Na základě těchto materiálů je evidentní, že RCM byla do Piledriveru implementována, že vše fungovalo a k nějaké úspoře došlo. Přichází klíčová otázka: Pokud AMD měla Piledriver s RCM, proč by vyvíjela a do prodeje posílala druhou verzi, která RCM nemá? Mohli bychom použít vulkánský přístup, prohlásit, že by nebylo logické vyrábět a vydávat horší čip, pokud máme lepší a téma tím uzavřít.

Ale my se v tom ještě trochu pošťouráme. Domníváme se totiž, že kdyby vše bylo tak prosté, nevznikl by celý ten bordel kolem. Je totiž možné, že Piledriver RCM má i nemá, což by vysvětlilo nejen onen chaos, ale i několik dílčích záhad. Podívejte se ještě jednou na graf výše: Efektivita RCM (při běžných 60 °C, tedy to červené tečkované) kulminuje při 3,3 GHz, přičemž kolem 3,1 GHz to taky není kdovíjak špatné, při 3,5 GHz je to o chlup horší, a na vyšších frekvencích už jde významně dolů.

Připomeňme, že AMD má a může použít i vlastní formu technologie Clock Mesh, jen ta nová od společnosti Cyclos má být o něco lepší. A teď si k tomu přidejme, že architektura Piledriver je přítomna ve dvou produktech: APU Trinity a CPU Vishera. Vishera je již čistě desktopový produkt, který běží na frekvenci (až) 4,2 GHz. Oproti tomu hlavním těžištěm APU Trinity je mobilní sféra, kde dosahuje frekvence až 3,2 GHz.

Cyclos Semiconductor Resonant Clock Mesh scheme
Cyclos Semiconductor - Resonant Clock Mesh (schéma)

Trinity se tedy - na rozdíl od Vishery - trefuje do frekvencí, ze kterých RCM těží nejvíce. Pro Visheru, jejímž cílem jsou vyšší takty, nemusí mít RCM od Cyclos (která při těchto taktech nemá optimální výsledky) valný smysl. AMD si zkrátka mohla spočítat, že u Vishery by RCM oproti firemní verzi clock mesh ušetřila pár wattů, které nemají v desktopu valný význam a přitom by musela odvádět licenční poplatky, a tak při vývoji Vishery RCM vypustila.

Z toho vychází, že Trinity RCM má, Vishera nikoli. I když se to může zdát divné, dávala by tato verze velmi dobrý smysl: Vzpomeňte si například, že mobilní Trinity oproti APU Llano přinesla na stejném procesu (32nm) větší jádro, o 500 MHz vyšší takty, ale TDP kleslo ze 45 na 35 wattů. Případně si můžete vzpomenout, když nám vycházelo, že Trinity, která má navíc grafické jádro, žere při stejných taktech totéž, co čtyřjádrová Vishera (bez grafiky, jen s L3 cache). Mimochodem by to vysvětlilo i proč jeden pracovník AMD tvrdí, že Piledriver RCM má, zatímco druhý říká, že ne. Nemusejí být zmatení, jen první má na mysli Trinity a druhý Visheru.

Dokud se neobjeví plně oficiální vyjádření AMD na toto téma, budeme předpokládat, že Vishera technologii Resonant Clock Mesh neintegruje, zatímco Trinity ano.

Diskuse ke článku Integruje nakonec AMD Piledriver technologii Resonant Clock Mesh?

Středa, 28 Listopad 2012 - 12:08 | Damel | Jo souhlas, samozřejmě. Při takovém procentu se...
Středa, 28 Listopad 2012 - 11:25 | no-X | Čipy jsou kus od kusu odlišné co do leakage....
Úterý, 27 Listopad 2012 - 13:07 | Damel | Jak myslíte "vešlo by se víc čipů z wafferu...
Úterý, 27 Listopad 2012 - 10:08 | no-X | Já jsem se setkal s o něco nižšími odhady co se...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 19:24 | Damel | RCM zvětšuje plochu čipu o cca 5%. Licenční...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 18:14 | no-X | AMD používá vlastní formu CM, která ale u...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 18:12 | no-X | imho nejde o zmetkovost (RCM údajně ani nijak...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 16:20 | Cichas | >Pokud si AMD licencovala určitou technologii...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 15:13 | JoHnY3 | To zni jako dost realnej argument. Pokud jsou CPU...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 13:41 | Damel | Nepoužívá se tam, kde marketingové příjmy z o...

Zobrazit diskusi