Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD počítá s podporou GDDR5X na 14nm GPU

Cítím v kostech že GPU této generace budou obzvláště výživně soutěžit ve spotřebě a nemám důvod věřit že tyto paměti budou nějak úsporné. Tak že sázet na ně bude dvojsečná záležitost, která se může nevyplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jisté, že např. GDDR5X běžící na fyzickém taktu 1,75 GHz („14 GHz“) bude mít vyšší spotřebu než GDDR5 běžící na fyzickém taktu 1,75 GHz („7 GHz“). Na objektivní hodnocení ale ještě potřebujeme dvě informace:
1. Bude nárůst spotřeby vyšší nebo nižší než nárůst datové propustnosti(?)
2. Zvýšení datové propustnosti zcela jistě zvýší výkon grafické karty jako celku. Bude celkové navýšení výkonu vyšší nebo nižší než celkové navýšení spotřeby?

Krom toho jsou tu ještě další proměnné: GDDR5X budou pravděpodobně vyráběné ~20nm technologií, přičemž GDDR5 se vyráběly ~40nm technologií (starší pomalejší pak ~60nm a pouze nové top modely s vyšší kapacitou nebo 8Gb/s porpustností 20nm technologií). Je možné, že 20nm GDDR5X budou samy o sobě úspornější než běžné 40nm GDDR5. Vyšší energetické nároky bude mít spíš rozhraní, které je součástí GPU. Opět nevíme, jaký je rozdíl ve spotřebě mezi 14nm GDDR5 a 14nm GDDR5X rozhraním, ani jaký je rozdíl ve spotřebě mezi 40nm GDDR5 čipy a 20nm GDDR5X čipy.

Je sice jasné, že HBM budou po stránce spotřeby lepší, ale jak si povedou reálné 20nm GDDR5X oproti 40nm GDDR5 použité na 14nm GPU, to myslím vědí jen výrobci, kteří si to mohli otestovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U mensich (levnejsich) karet bude na par watech rozdilu zalezet mene nez na rozdilu ceny mezi implementaci GDDR5X a HBM 2.
Otazkou take zustava zdali by letos byl dostatek HBM 2 chipu a interposeru aby zvladl pokryt vsechny karty, coz podle mne letos jeste zcela urcite nebude mozne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud půjde o GK určených do notebooků, bude záležet na každém Watu. Nejde totiž jen o spotřebu a tedy o výdrž, ale i o generování tepla. Nezapomínejme že cca. 99 % spotřebované energie se změní v teplo. Když vám Notebook hicuje do klína, o žádném komfortu se mluvit nedá. Už několikrát se ukázalo, že cena není určující faktor množství prodejů GK. Podle mne spočívá mizerný marketing AMD v tom, že nereaguje a nebo ani netuší co je prioritou lidí při nákupu hardware.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.