Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Exkluzivně: AMD potvrdila 14nm Radeon, který výkonnostně nahradí R9 290X

Tak ony karty Radeonu R9 290X a GeForce GTX 970 "nestačí" pro VR protože se to honí přes DX11/12. Až nastoupí Mentál, mohly by to zvládnout karty lacinější. Ideálně ty v mobilu :-) Je tato úvaha korektní?

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

no hlavně nVidia je dost mizerně připravená na DX12 i VR, takže kupovat nVidii už dnes znamená vyhodit peníze oknem a za rok můžeš koupit novou kartu
navíc v budoucnu nVidie možná zopakuje ten svůj úžasný kousek snížení výkonu starších grafik novými ovladači

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naopak NVIDIA je velmi dobře připravená, jejich karty jsou levné, netopí a nic nežerou + mají vysoký výkon a vyladěné ovladače, topivé Hawaii zcela drtí, není naopak důvod kupovat žravé AMD karty.

Pascal vám všem ukáže ;)

+1
-59
-1
Je komentář přínosný?

''Naopak NVIDIA je velmi dobře připravená''

pravda uz vydali GeForce GT710 s keplerem a taky zvladli zamavat PX2 s maxwellem

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Much Doge to podľa mňa napísal ironicky v takom duchu ako Pavelec svoj hlúpy príspevok.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

až nato, že on lže, zatímco já reprodukuju fakta, které zná každý, kdo se na poli gpu pohybuje, tak se tak hloupé bez faktů nevyjadřuj :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jediný kto tu stále klame si ty. NVIDIA je na tom dobre. A to aj na poli VR, na ktoré má slušné ovládače a SW. BTW má dosť výhodu v podpore 3D Vision, ktorá vo VR môže urobiť aj zo starších hier opäť pekný zážitok. Mám to vyskúšané. Viem o čom hovorím. Je to o dosť lepšie ako 3D na TV či monitore. Ty všade v diskusiách iba zanášaš flame ohľadom NV a "argumentuješ" všeobecnými dogmami ktoré vraj každý vie. Je to na úrovni primitívnych konšpiračných teórií a tzv. všeználkov, ktorí o tom čo NV robí alebo o vývoji SW nevedia zhola nič. A tak potom vyzerajú aj vaše "argumenty".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja tu samozrejme nehovorím o prípadoch, ktoré kritizovať treba. Pavelec ale píše hlúposti o všetkom čo NVIDIA či Intel robia. A to je proste mimo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

super, takže dle odborníků ten tvůj odkaz shrnu:
AMD je velmi dobré
Intel je katastrofa
nVidia je ošizený šmejd

fakta jsou fakta

díky za video!!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

BTW ja mám ešte GTX780tku a teda Keplera. Jeden z ovládačov NVIDIe minulý rok obsahoval možnosť zapnúť VR v 3D nastaveniach. Po jeho zapnutí sa každá hra spustila automaticky v DK2 na veľkej obrazovke, ktorá bola priamo pred tebou. A tie, ktoré podporovali 3D Vision boli dostatočne blízko na to, aby to fungovalo podobne ako VorpX či iné ovládače tretích strán pre Oculus Rift. Môžem vám povedať, že to bolo výborné. Chvíľu na to vydali ovládač, ktorý už túto možnosť neobsahoval. Neviem či išlo o zámer alebo o náhodu, že taký ovládač pustili von. Ale ako ukážka toho čo nás čaká to bolo fakt vynikajúce. Aktuálny VorpX už je lepší, ale rok mala aj NVIDIA na to, aby podporu vylepšila. A urobili dosť práce tak ako aj AMD. Viď Gameworks VR. Podľa toho videa čo si postnul teda Maxwell nie je pripravený na VR. Treba si ale uvedomiť, že aktuálne grafiky (a to aj od AMD) nemajú výkon na VR tak či tak. Uvádzane GTX 970 a Radeon R290 v odporúčanej zostave pre VR neznamenajú, že si hry pre VR pustíte na takýchto zostavách na plné detaily. Kto to bude chcieť, bude musieť kúpiť novú GPU na 14/16nm tak či tak. Z mojich skúseností s používaním DK2 to bude chcieť na dvakrát taký výkon ako má moja GTX 780tka. Tá je pre DK2 na hrane a CV1 má citeľne vyššie požiadavky na výkon. 256 000 pixelov navyše pre každé oko a 90FPS namiesto 75. A že mi GTX 780 nedá ani tých 75 vo viacerých prípadoch. Takže teraz môžme teoretizovať o tom kto je a prečo lepšie pripravený na VR. Ako sa to ale ukáže v praxy uvidíme až keď to príde. Ak si myslíte, že tí čo si dnes kúpia NVIDIu, budú musieť o rok meniť, tak ak to bude pravda, budú musieť meniť aj majitelia AMD. Ja osobne budem spokojný iba s higendom ďalšej generácie, ktorý dúfam bude mať aspoň o 50% vyšší výkon ako GTX 980 Ti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý vtip :)
jen dodám, že nvidia nemá nejvýkonnější grafickou kartu už snad 5 let, amd stále vládne :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S kvalitami ovladačů NVIDIA mám své zkušenosti - ať už o htpc, kde po výměně archaickýho radeonu x1950pro za GT740 se z bezproblémovýho kompu stal počítač, kterej bezdůvodně jednou za čas hodí BSOD a podle popisu chyby jsou to ovladače na grafiku. A na služebním notebooku s GTX950m nemůžu používat v Autodesk Inventoru HW akceleraci, aby se do 5 minut po spuštění nesek, ale na vlastním počítači s R7 M265 s inventrorem není problém a šlape jak hodinky, takže možná na hry a nebo pro quadro mají ovladače použitelný, ale moje zkušenost je zatím opačná.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi koupit novou kartu protoze vykonove nestaci, ale stale funguje, nez jinou kartu reklamovat, protoze nasledkem prehrivani kvuli podstatne vyssimu TDP a teplotam hazi artefakty :-)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Jo a proto je třeba AMD grafika Sapphire Fury nejchladnější a nejtišší karta v posledním testu na konkurenčním webu - SHW. Pro VR je zatím ideální kandidát.
980Ti je třeba super karta, ale topí jako prase - na úrovni stařičké 290X. A to Ti nevadí, že topí, že?
Asi máš nějaké pokřivené brýle, samozřejmě zelené

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ty budes tu epizodu s artefakty omilat do konce vesmiru... kdybych mel centak pokazde kdyz ji pouzijes jen na diit-u... uz bych mel na novou grafiku :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud vykon nebude vyrazne vyzsi nez GTX 970 tak bude mit AMD problem protoze prave ta skupina skupina zakazniku co vlastni 970 nebude mit jediny duvod upgradovat.
Osobne bych se s ohledem na ocekavany narust vynu uz asi i zdrahal to oznacovat mainstream kartou.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

<i>„Tak pokud vykon nebude vyrazne vyzsi nez GTX 970 tak bude mit AMD problem protoze prave ta skupina skupina zakazniku co vlastni 970 nebude mit jediny duvod upgradovat.“</i>

94 % zákazníků, kteří mají pomalejší kartu než je GTX 970, upgrade nepotřebuje?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

94% zakazniku, kteri maji pomalejsi kartu nez GTX970 ve svem vyberu smeruje pri upgrade na vykonnostni tridu GTX970? Hodne jednoduche pocty, ktere jsou ale zaroven hodne daleko od reality...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím. V jedné větě přijdeš s vlastním konstatováním, ve druhé větě si to tvrzení vyvrátíš a zkritizuješ. Jaký smysl takový příspěvek má? :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

spis si to jen nepochopil nebo sis nevsiml otazniku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja to zkusim jeste jednou, abys to pochopil i ty - opravdu si myslis, ze tebou uvedenych 94% zakazniku, kteri maji karty pomalejsi nez GTX 970, smeruji do vykonnostni tridy karty GTX 970 pri svem upgrade?

To % potencialnich kupcu nastupce GTX 970 (a jeho konkurentu) bude podstatne nizsi. Uvest VSECHNY, kdoz jsou niz (to je tech tvych 94%), jakozto pot.kupce je kolosalni nesmysl.

Ale ja verim no-x(i), ze jsi to pochopil spravne, jen se snazis odpoutat pozornost...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A já zase v dobré víře doufám, že ti došlo, že jsem nikde netvrdil, že 94 % bude upgradovat na kartu o výkonu GeForce GTX 970 ;-)

<i>„smeruji do vykonnostni tridy karty GTX 970 pri svem upgrade?“</i>
To rozhodně ne. V první řadě je ale jisté, že lze snáz oslovit zákazníky, kteří se nacházejí v 94% skupině, která z většiny dlouho neupgradovala, než oslovit zákazníky, kteří se nacházejí v 6% skupině, která prokazatelně upgradovala v posledních dvou letech a z níž cca polovina upgradovala v posledním roce. V druhé řadě zákazníci, o kterých mluvím, nevybírají jen podle výkonu, ale také podle ceny. Jistě nemají problém s tím pořídit si hardware o výkonu GeForce GTX 970, bude-li jim finančně dostupný.

//edit: tak nevím, ale možná jsem někomu při odstraňování dvojitě odeslaného příspěvku nechtěně umázl příspěvek, který duplicitní nebyl - omlouvám se, autor jej klidně může odeslat znovu

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

kde si vlastne vzal ze 94% ma horsi grafiku ? co vse je do toho zapocitano ? jen PC nebo i notebooky ? je to statistika z napr steamu nebo od nvidie ? to cislo vpodstate vibec nic nerika, muze v tom bejt 50% notebooku, 30% kancelarskejch PC a pouze 20% hracu ktere zajima grafika a z toho jen par % muze chtit uphrade takze vysledek potencionalnich zajemcu muze bejt v par %

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chapu, uvest 94% vypada podstatne lepe, nez tech par %, kterych se to ve skutecnosti bude tykat. :-)))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to nebude pár procent. Na skok ve výrobní technologii čeká docela hodně lidí, protože nemá smysl "upgradovat" na kartu výkonnější o 10% s cenou o 30% vyšší.

V podstatě se dá říct, že pokud bude cena nových karet kolem těch 300USD (cca 8000Kč s daní) a zároveň přijde v této ceně grafika s výkonem nad GTX970 plus novými technologickými vychytávkami, tak nutkání k upgradu budou mít všichni, co si koupili karty od HD7850 po R290X, popř. GTX950 po GTX960 (a tady bych viděl hodně velkou příležitost, GTX960 není IMHO dobře nakonfigurovaná a v horizontu 3/4 roku bude postupně ztrácet, zejména ty 2GB verze.) Takže on ten trh (resp.jeho potenciál) je docela velký.

A docela se pamatuju, že když přišly tyhle velké změny v historii, tak se HW statistiky "čistily" od starších grafik docela rychle. Vše záleží jen na tom, zda bude co hrát, zda se uchytí VR a samozřejmě jak se oběma výrobcům povedou nové modely grafik.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze rada lidi ma doma HD78xx nebo 79xx v nejake starsi desce a v podstate cekaji co se bude dit. Upgradovat na cokoliv novejsiho nemelo pri hrani na moc 1080p smysl. V CR bude takovych lidi mozna jeste vic nez jinde, protoze byl v te dobe slaby dolar.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že ti stále uniká podstatná věc a to, že pokud se ti povede oslovit 5 % z 94 %, získáš tím víc zákazníků než když dokážeš oslovit 50 % z 6 %. nebo ještě jinak. Koho snáz přesvědčíš k upgradu: Člověka, který si v posledním roce koupil drahou kartu, která mu stačí, nebo člověka, který dva roky neupgradoval, protože se v té době mainstream nikam neposunul?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

a zajiste pocitas s faktem ze celkem vyznamna cast majitelu drazsich kater ty karty obnenuje v mnohem vetsi frekvenci nez lide kteri kupuji mainstream?

94% je nesmysl spolehajici na statistiku vseho (predpokladam na Steamu), realne ma sanci AMD s kartou vykonu okolo 290X a GTX970 oslovit tak 1-2% potencialnich zakazniku kteri spadaji pod statistiku Steamu , a jeste je otazkou kolik z nich opravdu presvedci k nakupu prave AMD karty a ne karty od konkurence, a opiram se o tech max 2% podle toho jake maji zastoupeni ostatni karty v dane statistice http://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/ vpodstate od nejakeho 10 mista nize jsou to jiz stezi cifry nad 2%, nelze proste ocekavat ze konkurencni karta bude nejak vyrazne horsi aby se dalo uvazovat o vyrazne vetsim moznem podilu pro AMD s danou kartou

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty bereš jako dogma, že výkon cca GTX970 bude stále něco jako vyšší mainstream, spíše však nižší hiend. Jenže tu je mnoho indicií, že v půlce tohoto roku se z těchto karet stane nižší mainstream (pokud se splní těch 64 ROP a další parametry). Stejně tak cena vypadá, že nebude úplně marná (viz článek), takže těch potenciálních zájemců, kteří budou mít zájem o upgrade, nebude malý.

Já třeba mám už docela dlouho 280X a pokud se všechno výkonově s ohledem na cenu posune, taky těch 8 litrů vyměním za novou grafiku s vyšším výkonem, novým jádrem a novými funkcemi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

neberu nic jako dogma, ta "spekulovana" karta se zaradi nekam asi lehce nad GTX970 a oslovi tedy zakazniky kteri budou v jinych vodach nez ti kteri maji prave dany vykon jiz doma ;) zakaznici kteri maji GTX970 a vyssi proste o danou kartu nezavadi, takze potencialni zakaznik je jen ten ktery ma neco slabsiho, vyrazne slabsiho a spada to do kategorie dane ceny ktera je tu spekulovana, tedy rekneme $200-300, a kdys si spocitas vsechny VGA na steamu v teto cene a vynechas iGPU, tak dojdes na skupinu steamu citajici ani ne 8-9% a teprve tahle skupina lidi bude ta na kterou bude dana karta cilena, ale to neznamena ze vsichni ty lidi hned pobezi a danou VGA si poridej, bude mezi nima spousta lidi co nemusej o nahrade vubec uvazovat, nemusej ji chtit ani proto ze treba cekaji jeste na neco silnejsiho, nemusi ji chtit proto ze je to AMD, tak jako na druhe strane muze bejt spousta zakazniku co nechtej Nvidii, proste mnoho ALE :)

ja davam odhad ze ta nova VGA po roce na trhu nevystoupa ani prez 2% statistiky Steamu, odhaduju spise ze bude rada kdys prektoci 1% a par mesicu se nad nim udrzi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vlastníků GTX970 a výkonnějších plus ekvivalentů zase až tak moc nebude. Ti navíc budou pokukovat po úplně jiné úrovni karet, opět někde okolo 10-15 tisíc Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na Steamu a daval jsem nato ves i odkaz je majitelu GTX970 temer 5% a je to tedy nejpocetnejsi VGA mezi lidma na Steamu, ale nechapu proc jsi tak odpovedel, s cim to jako souvisi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím to shrnout ještě jednou:
1. opravdu výkonných karet (úroveň GTX970 a vyšší) je v celkovém množství herních grafik málo
2. spousta/většina lidí má grafiky daleko méně výkonné a nakupují jen v případě, že musí (grafika umře), nebo pokud za "obvyklou sumu" dostanou znatelně výkonnější model - což za posledních cca 4-5 let zrovna nenastávalo.
3. spousta lidí má v PC herní grafiky jako HD6xxx, GTX5xx apod. a toto jsou primárně kandidáti na obměnu, lidi co mají dnes aktuální modely z top ranku asi upgradovat nebudou.

Takže odpověď je součtem předchozích dvou příspěvků. 5% GTX970 je sice zajímavých, ale i tak je to drtivá menšina. Nové grafiky budou cílit na starší hi- a top-modely.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

sak ja to pisu odzacatku na co bude nova AMD grafika cilit, je to odhadem 8-9% potencialnich zakazniku, to ale neznamena ze oslovi vsechny ty zakazniky a vsichni si ji poridi, a dal jsem odhad i na kolik znich by mohla zabrat, na 1-2%, tedy az rekneme 20% cilove skupiny

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a nemyslis si ze duvod proc maj pomalejsi kartu je ten ze bud nemaj na novou vykonnejsi nebo ji proste nepotrebujou ? z te prvni skupiny mozna nekdo upgrade udela ale s te druhe malo kdo.

ja osobne treba ano protoze mam 560ti pretaktenou a zatim mi staci i na stredni ve full hd u far cry 3 s nejakejma 50-60fps coz porad neni spatne ale letos uz upgrade udelam

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ti co mají cokoli nad GTX660/760/960 a R9 270, tak to jsou hráči. A ti dříve či později upgradují. A nemyslíš, že právě to, že celých cca 5 let nebylo v podstatě co kupovat, protože výkon rostl jen minimálně a ceny nepadaly, byl důvod pro to, že naopak spousta lidí odkládalo nákup nových grafik?

Jakmile přijdou nové výkonné grafiky, vzápětí přijdou náročnější hry, které využijí výkonový nárůst - vždyť to i sám tak máš. :-) Navíc tu je další faktor nových monitorů, FHD se pomalu loučí a přicházejí větší rozlišení a VR. Navíc, když uvidíš, že tvá oblíbená hra je s novou kartou na stejném rozlišení hratelná na plné detaily v 60FPS a k tomu cena nových karet nebude psychologicky daleko od původní ceny staré karty, tak mi věř, že spousta lidí se urve a novou grafiku koupí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ja jsem spis zvedvej, jak to tento rok dopadne celkove. Jestli se bude kupovat NVIDIA nebo AMD je jedno podle me. Ja si vyberu podle recenzi a zkusenosti lidi a tech, co se v tom aspon vyznaji a urcite nedam na to, co me nakecaji vyrobci, jelikoz papir snese vse a realita muze byt uplne jina. Dulezite je spis to, ze se konecne ukaze jestli NVIDIA opisovala od AMD nebo naopak.

Dve rozdilne technologie a dva rozdilni vyrobci.

Konecne. Uz se tesim na nove PC, ale urcite si pockam 3-5 mesicu na to, az se vse prozkouma a vypluje na povrch. At to nedopadne jak se skylake (tensi atd.) nebo GTX 970 (rozdilne parametry na papire a v realu i kdyz vykon asi stejny, ten ale ja nemuzu posoudit tuhle grafiku nemam)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si že ta habaďůra s GTX970 už nevyjde. Teď si "ti méně závislí" recenzenti dají větší pozor a vyplulo by to na povrch mnohem rychleji. Ale jak znám nVidii, tak to s klidem udělá znovu, ale tentokrát to nějak kulantně přizná. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslim, ze to udela znova. Vzdyt podle steamu je to nejprodavanejsi grafika. Kdyz to sype, tak proc neudelat humbuk znova. Podle me, aj negativni reklama je reklama. A spousta lidi neposloucha co se deje a jen vidi, ze se mluvi o GTX 970 a tak ji koupi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pozrite sa na to z pohľadu výroby. NVIDIA na tom nič nezískala. Tá GPU má fyzicky 4GB VRAM a 256bit zbernicu, takže výrobne na tom nezarobili nič navyše. Iba si pohoršila "imiďž". Takýchto chýb sa skôr vyvaruje ako zopakuje zasa. GTX 970 nie je najpredávanejšia kvôli tomu, ako ju NV prezentovala, ale kvôli výkonu, vlastnostiam a aj cene.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych se rozhodl koupit treba pristi tyden nove PC, ma vyznam do nej vlastne davat 650 - 750W zdroj, kdyz stejne na konci roku bych stavajici grafiku vymenil za novou?? Grafiky maji byt vykonostne pry podobne, ale spotreba ma byt polovicni. Bude tomu, ale tak??

Ono kvalitni modulrni zdroj stoji cca 3000 - 4000Kc v teto watazi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To záleží. Mám i7-4970k, přetaktované, k tomu přetaktěnou GTX980, vodní čerpadlo, nějaké led pásky, etc... spotřeba v peeku na zásuvce je cca 400W, tzn něco kolem 350W v komponentách, což je +- to co vyčtu z monitoringu...

Na tohle mi stačí 500W zdroj... Dnes jsem ale objednával 850W. Ten 500W je už při zátěži cca 250W "hlučný", nový bude při typické zátěži 300-320W fungovat pasivně a přestane být nejhlučnější komponentou sestavy... docela se děsím co pak na mě vyleze za jiný zvuk, který to přetlačoval.

Takže důvod je určo to že to může chladit pasivně a člověk má rezervu, když se rozhodne přidat nějaké extra zařízení , když přidá druhou grafiku atp...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No tak procesor ted i7-6700 a grafika asi gtx 950 a pak update neco jako GTX 1080Ti.
Ted je otazka. Tva sestava zere cca 400W, kdyz tam das treba tu zminenou 1080Ti, tak by ta sestava mela zrat o 100 - 120W min. Teda usuzuji jen z toho, jak se prezentuji vyrobci, ze stejny vykon a mnohem nizsi spotreba.

Takze radeji vykonejsi zdroj, ktery nepojede na max. x hodin denne, ale radeji zdroj poradnej, ktery se moc nezapoti a tim padem se aj setri.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně mám 400W na zásuvce, komponenty budou mít max 350W. Ale to je ve špičce, typicky mám na zásuvce cca 300-350W, tzn komponenty typicky do 300W.

Kdybych tam dal současnou 980Ti, tak půjdu asi o 50-60W nahoru, neb má 980 má povolený power limit na 122% a s vysokým AA ji jednoduše na tu spotřebu vyženu.

Pokud bych tam dal 1080Ti a spotřeba byla o 120W nižší, bylo by to fajn, ale v takovém případě bych neočekával, že budu mít výrazně vyšší výkon než na té 980Ti... osobně bych potřeboval tak 1,5-1,7 násobek výkonu aby ta karta byla dokonalá... rozhodně budu raději, když budu mít +- stejnou spotřebu a za ní dvojnásobek výkonu, než když budu mít poloviční spotřebu a stejný výkon, v takovém případě stejně budu muset dokoupit druhou kartu abych se výkonově dostal tam, kde chci být a toho můžu dosáhnout i se současnou generací karet, ale pořád doufám ve výkonostní posun, jinak bych už to sli doma postavené měl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozumim, jak to myslis. Jako ono ta spotreba zas tak velka neni ani ted, prce clovek nehraje 24 hodin denne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to hlavně představit nějaký high end. Kartu s výkonem o kterém se tu píše si koupím i dnes, ale když mi dnes nestačí jedna GTX980Ti, tak s těmi nevýkonnými kartami si nijak nepomůžu, chtěl bych vidět nástupce nVidie a od AMD nástupce Fury X, jinými slovy cokoli co nepřesáhne výkon (hlavně čistý matematický, jde mi o vysoký AA) 980Ti je mi ukradené.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To si pockas, 600mm2 cipy na 14nm pristi (ani nasledujici ;) patek nebudou... tipuju ze tak rok od uvedeni prvnich 14nm, tj 1.5? roku od dneska..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem je to IT jen okrajově, ale stejně obzvl. u grafik se to hodí. Víte o tom že v roce 2017 se nebude nijak moc vyplácet šetřit elektřinou? Možná si těma žhavějšíma Radkama ještě rádi přitopíme v pracovnách.
více
http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/na-novych-platbach-za-elektrinu-vyde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nj. ja si spocital podle kalkulacky u ERU, ze budu platit o 35% vic. Rada dat slabsi jistic je fakt dobra, pak bych nemohl mit ani pracku, protoze abych platil stejne musel bych mit 1x10A :D . Nebo je tu dalsi alternativa - musim spotrebovat cca 2x tolik :D .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no mám 7970 tak doufam ze ta druha polaris bude o dost lepsi. Chci hrát jen v 1080 na max tak snad bude stacit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uz aby to bylo, nechce se mi jit do R9 390 kvuli vysoke spotrebe ani do GF970 kvuli nepodpore DX12, takze cekam na jakoukoli novinku od AMD nebo NVidie, ktera problemy vyresi a okamzite kupuju.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

AMEN :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co by bylo opravu fajn je, když by se mainstream "posunul" nahoru k výkonu 390/970 v podání nových karet. Byl byl to plus cca 30% za stejný peníz někde okolo 6000-7000 Kč s plnou podporou 4k a lepší efektivitou. Co je pak nad Tim, stejné už zajíma jen opravdu herni nadšence a těch v abs číslech málo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U nas je mozna vlivem koruny a nizkych platu situace o trochu horsi nez jinde, ale nemyslim si, ze by GF970 a R9 390 cenove byl az tak velky problem, spis lidem u GF970 vadil ojeb pameti a nepodpora DX12 a u R9 390 zase vysoka spotreba. Fanousci si spis porizuji GF980+ a R9 390X+.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se o tom u nas moc nepise a mozna to souvisi i s tim, ze se takove to "moderstvi" uz vytraci. Ona se da 390ka docela dobre poladit a spotreba jde stahnout o nejakych 50W v klidu dolu pri zachovani stejneho vykonu, pokud clovek nema smulu na kus. Takze pak se 390ka jevi v o dost lepsim svetle. Nehlede na to, ze povetsinou poukazovana spotreba v grafech v recenzich je maximalni a ne prumerna. V prumerne spotrebe ten rozdil oproti 970 taky neni tak velky. Bohuzel si s tim malo ktery recenzent da praci a pak koluji po ruznych forech neustale komentare o 100+W vyssi o spotrebe...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

m+ tedy ta 970 přijde jako nutné minimum a i dle steamu je to nejčastější dedikovaná karta. možná u nás je to něco extra, ale jinak bych přesně tuhle kategorii označoval za mainstream... však ta karta oproti 960 nestojí o moc víc, když vezmu v úvahu že je k ní i hra, kterou bych kupoval nebo naopak můžu prodat, tak rozdíl je cca 3 tisíce...

Některé hry bez redukování detailů ve fullhd nezvládne ani GTX980Ti, tak kupovat něco slabšího než je ta 970 je dle mě naprostý nesmysl

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne osobne vyplaznout 10k za grafiku je hodne, to nemluvim pak o 15+k za 980 a vyse. Prijde mi, ze pridana hodnota "10%" vylepseni obrazu opravdu za ten priplatek X tisic korun nestoji.
Nejsem HardCore hrac a stacilo by neco jako High na 1440p na 40+ FPS. Doby, kdy jsem prosedel 3dny v kuse u FPS hry jsou ty tam ;-)
Pokud toto nove grafiky bez problemu v cene okolo tech 6-7k prinesou, tak budu spokojeny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak už sa neviem dočkať nových grafík a procesorov, lebo rád už by som Upgradoval svoj PC postavený na GTX560 nonTI a Phenom II X4 955BE. Škoda že treba ešte tak dlho čakať. Grafiky leto/jeseň a procesory jeseň/zima (ZEN) resp. intel podľa toho či sa oplatí ZEN.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja jen doufam ze vykon GTX 980 Ti spadne do mainstreamu neco jako GTX 970 dneska. a ze nastupce GTX 980 Ti bude mit 2x vyssi vykon. 4K ,8K a VR sezere vykon jako nic.

Osobne verim ze upgradovat budou ve znacne mire vsichni, i kdyz dojde i k velike reciklaci dnesnich "lepsich" GPU. otazkou bude jen cena novych ......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by to moc fajn kdyby nastupce GTX 980Ti mel 2x vetsi vykon, ale podle me to tak nebude. Kdyz, by to nvidia tak udelala, tak ta karta by musela stat o 12 - 15000 vic jelikoz starou GTX 980Ti by nikdo uz nekupoval. A jeste se me zda, ze kdyby byl takovy vykonostni skok, tak co by nvidia pak ukazala dalsi rok. To by pak nastupce "GTX 1080Ti" musel byt zase 2x vykonejsi, jinak by se grafika neprodavala. Podle me to bude tak, ze vykon pujde tak 20% nahoru, aby v roce 2017, 2018 meli dal co zvysovat.

Urcite by me ale nevadilo, kdybych se PLETL!!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

20% by bolo fakt dosť málo po prechode na nový výrobný proces. Predpokladám, že to bude 50% a potom postupne 20-30% každý ďalší rok. Oni asi už vedia ako dlho sa zostane na nových výrobných procesoch a budú musieť nejako rozložiť sily. Uvidíme. Možno nás čaká 5 rokov na 14/16 nm.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mozna mas pravdu, ze to bude az tech 50%.

Jak uz sem psal, rad se budu plest, ze to bude jen tech 20%

"GTX 1080Ti" o 50% vykonejsi nez GTX 980Ti + 4K monitor to uz by mohlo jit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba AC Syndicate ve FullHD na přetaktěné 980 k výkonu referenční 980Ti znamená že to běží tak 40FPS v průměru s maximálními detaily a bez MSAA! Ta 980Ti, která bude přetaktěná k 1500MHz a paměti na cca 8GHz bude pořád na hraně. Na 4k s 50% navíc? Ne, to nestačí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzu posoudit jak je to s FPS. Ale, jak uz sem psal podle me to bude tak max. 20%. NVIDIA ani AMD si podle me nedovoli jit o 50% - 60% nahoru pri stejne cene a treba i stejne spotrebe. 14nm a 16nm ma nejaky strop, takze vykon nemuze jit nahoru kazdy rok o tolik %. Kdyz by "GTX 1080Ti" byla o 50% vykonejsi nez GTX 980Ti a cena by byla o cca 2 000 vyssi, kdo by 980Ti koupil. Uz nikdo. Pak by zuslala spousta karet na sklade a to od 950 po 980Ti.

Spis si myslim ze nVidia prijde s nejakou dvoucipovou grafikou tak za 40 000.

Zatim tu spekulujem krasne :-) Snad v blizke dobe zjistime jak to nakonec bude a kdyz si nezahrajem na 4K tak na 2K urcite :-) Sem zvedavej, jak na GTX 980Ti pobezi Tom Clancy's The Division a nebo For Honor

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale notak neblazněte,neakej razantní rozdil nečekejte,max tak 10procent navic ale stím že spotřeba bude o poznani niší a cena bude +- stejna jako stejně vykona karta ale to nebude hned odzačatku,však se musí vyroba zaplatit aspon 1/3 pak bude cena malinko klesat,jinak ohledně te 970 ktera by mněla bejt proti 390 tak to vubec neni ,390 ji drtí vcelku dobře a po oc jde skoro na 390x když se dostaneš aspon na 1150,tak třeba ja s msi 390 jadro 1155 a paměti na 1675 drtím i 980 ve hře shadow of mordor ne neak extra jen o par fps ale i tak s kartou za POUHEJCH 10tacu vs 15 a vice,a spotřebu už davno neřeším jelikos jsem si zvednul zalohy a každej rok mi vracej i když jsem tu mněl jeden čas cc 8mesicu 3 pc kde jeden jel nonstop a stoho každy pc mněl 300-450w ve hře spotřebu,

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aby som to upresnil, čakám 50% od nástupcu 980 Ti. Tým nemyslím nástupcu, ktorý nahradí dnešný mainstream a zrejme prekoná dnešný high end podobne ako tomu bolo o GTX 680. No veď uvidíme. Ja si kludne ešte rok počkám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v takovém případě by má 980 tka letěla jak namydlený blesk :) Budu spokojený s 50-60% v referenční verzi a kolem 80 s OC

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.